Connect with us
Publicitate

Actualitate

”Family Start” și ”Student Invest”: Condițiile pentru CREDITE studenți și familii tinere, vor fi SCHIMBATE

Publicat

Publicitate

Programele de creditare Family Start și Student Invest vor fi îmbunătățile. Vor crește sumele acordate și vârsta solicitanților, a anunțat ministrul Gabriela Firea, conform alba24.ro.

De asemenea, se va putea achiziționa orice tip de autoturism, nu doar cu 7 locuri. Vor fi extinse și categoriile persoanelor eligibile: vor fi incluși medicii rezidenți, masteranzii, doctoranzii.

Până în prezent, prin programele Student Invest și Family Start au fost acordate 650 de credite.

Publicitate

„Continuăm aceste proiecte extrem de importante pentru tinerii din România și pregătim modificări care să le facă și mai accesibile.

De exemplu, și familiile monoparentale sau medicii rezidenți vor putea aplica în aceste programe”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Potrivit ministrului, creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate în ultima lună a anului 2022.

Publicitate

”Până la sfârșitul lui decembrie au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum.

În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 30 de milioane de lei”, a precizat Firea.

Ce se schimbă

Publicitate

Ministrul spune că sunt în lucru modificări importante, în urma solicitărilor și mesajelor primite prin intermediul băncilor.

„De exemplu, propunem introducerea unor criterii care le vor permite familiilor monoparentale, din ce în ce mai multe în România, dar și asistenților maternali să poată accesa aceste credite.

În programul Student Invest vrem să le dăm posibilitatea și medicilor rezidenți să se poată înscrie, pe lângă studenți, masteranzii sau doctoranzii.

Publicitate

De aceea, propunem modificarea vârstei până la maximum 45 de ani. De asemenea, vom crește nivelul maxim al vârstei doritorilor și pentru creditele Family Start.

Propunem și majorarea sumelor care pot fi accesate. Scenariile discutate sunt maximum 75.000 de lei în programul Student Invest și până la 150.000 de lei, la Family Start.

De asemenea, va exista și o ajustare a pragului de venituri pentru familii.

Vor exista modificări majore și asupra cheltuielilor eligibile. Astfel, banii vor putea fi folosiți și pentru achiziția unor mașini second hand, pentru renovarea sau dotarea cu panouri fotovoltaice a unei locuințe, dar chiar și pentru electrocasnice noi”, a scris Firea.

Programul guvernamental „FamilyStart” – varianta actuală

Se poate obține finanţare de către tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și care au venituri de până la maximum 7.500 de lei net per familie, luându-se în calcul veniturile ambilor soţi sau parteneri de viaţă.

Creditul în valoare de maximum 75.000 lei este garantat de stat în proporţie de 80%, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare; Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse suportă comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției.

 

Dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual.

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare.

Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Pentru un credit de 75.000 lei, rata lunară ajunge la 625 de lei.

La ce poate fi folosit creditul „Family Start”

– achitarea costurilor ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de familie, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei – nu mai mult de 20.000 lei; solicitarea decontării se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul

– decontarea cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor

– plata, pentru tinerii părinți căsătoriți a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură

achiziția de către tinerii căsătoriţi a echipamentelor necesare în procesul de tranziție digitală: laptopuri, calculatoare, tablete

– avansul pentru achiziția de către tinerii căsătoriţi a unor autoturisme familiale noi, numai pentru cele de 7 persoane/locuri

– plata pentru tinerii căsătoriţi a cheltuielilor aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum şi a celor aferente cărţilor de specialitate şi rechizitelor

– plata pentru tinerii căsătoriţi a cheltuielilor aferente publicării cărţilor sau a studiilor de specialitate

– plata taxelor de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări

– achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate

– plata chiriei maximum 300 euro/lună (la cursul BNR din ziua plății)

– parte/avans din achiziţia unei locuinţe

– costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale.

Programul guvernamental „Student Invest”

În programul național „Student Invest”, tinerii cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale pot obține credit în valoare de maxim 50.000 lei.

Beneficiari:

– tineri cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 31 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educației

 

Credit:

– maximum 50.000 lei, garantat în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare; suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului

dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%

– comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual

pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este angajat

– împrumutul se acordă sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare

– creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Pentru un credit de 50.000 de lei rata lunară ajunge la 417 lei.

Banii pot fi cheltuiți pentru:

– taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat

– plata cărţilor, rechizitelor

– costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate

– taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări

– achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate

– plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății

– plata locurilor de cazare în căminele studențești

– parte/avans din achiziţia unei locuinţe

– cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program

– decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine,cursuri sportive, robotica și programare, pictură

– costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale

Sursa: Alba24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Acțiuni preventive în stațiile CFR Botoșani și Leorda, precum și în trenurile de călători

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au desfășurat activități preventive în stațiile CFR Botoșani și Leorda, precum și în trenurile de călători care au circulat pe această rută.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisociale, precum și regulile de circulație care se aplică în proximitatea trecerilor la nivel cu calea ferată.

Publicitate

 

La activitățile de informare au participat și 35 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale ”Octav Băncilă”, Corni.

 

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cardurile de energie, valabile până la finalul lunii mai. Românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor

Publicat

Publicitate

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene. De acestea beneficiază 2,8 milioane de locuințe, a spus, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Valabilitatea voucherelor pentru energie va fi prelungită până la finalul lunii mai. Este decizia luată în urmă cu puțin timp de către Guvern. Până acum românii care aveau carduri de energie aveau posibilitatea să le mai folosească doar până la finalul lunii martie.

Românii îşi pot achita facturile cu bani de la stat şi după data de 31 martie, deoarece valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită joi de Guvern.

Publicitate

Cardurile pot fi folosite atât pentru achitarea facturilor curente, cat și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului. Mai mult decât atât, beneficiarii pot efectua mai multe plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată.

Citeste mai mult

Eveniment

Tinerii care vor să devină jandarmi au la dispoziție sute de locuri în școlile de profil

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani va desfăşura activităţi de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal pe locurile destinate formării inițiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române.

Pentru cei interesați de o carieră în Jandarmeria Română, în perioada aprilie – iulie 2024 se organizează o nouă sesiune de admitere în vederea ocupării celor 700 de locuri disponibile în cele două instituții de învățământ postliceal care formează subofițeri jandarmi, respectiv:
– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, cu un număr total de 350 de locuri (din care 3 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități);
– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, cu un număr total de 350 de locuri (din care 3 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități).
Înscrierea candidaţilor se face până la data de 14.05.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Cererile-tip de înscriere se completează olograf de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail: contact@jandarmeriabotosani.ro.
Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală și trebuie să dețină sau să obțină până la absolvire permis de conducere categoria „B”.
Depunerea dosarelor de candidat în volum complet – de LUNI până DUMINICĂ (cu excepția zilelor de 05 și 06 mai 2024), între orele 08.00–16.00, la sediul unităţii din municipiul Botoşani, str. I.C. Brătianu, nr. 110-112, jud. Botoşani – până la data de 21.05.2024.
Informațiile necesare privind condițiile legale și criteriile specifice, documentele necesare, evaluarea psihologică/medicală, tematica și bibliografia, susținerea probelor de admitere, contestațiile și afișarea rezultatelor finale sunt postate pe site-ul inspectoratului – www.jandarmeriabotosani.ro, secțiunea ,,Carieră” / ,,ANUNȚ privind recrutarea candidaților pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal pe locurile destinate formării inițiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române, sesiunea aprilie – iulie 2024 ” – 25.04.2024.
Detalii cu privire la această sesiune de admitere se regăsesc și pe site-urile fiecărei instituții de învățământ:
-Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, www.scoaladragasani.ro;
-Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, www.jandarmeriafalticeni.ro.
Pentru relaţii suplimentare, apelaţi numărul de telefon 0231/511533 (interior 24527), între orele 08.00-16.00.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Săptămâna Verde” petrecută alături de pompierii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Programul Național „Săptămâna Verde” continuă în multe dintre instituțiile de învățământ din județ, iar cadrele didactice și elevii își doresc să se întâlnească cu pompierii pentru a învăța cum să-și protejeze viața.

Astăzi, a fost rândul copiilor de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani și Școala Profesională „Sf. Apostol Andrei” Smârdan. În total, peste 400 de elevi și profesori au participat la activitățile de informare și educare preventivă, organizate pe platoul Sălii Polivalente „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani și pe terenul de sport al Școlii Profesionale „Sf. Apostol Andrei” Smârdan.

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.

Publicitate

Printre acestea se numără:

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;

– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

Publicitate

– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;

– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.

Totodată, le-au explicat cum să se comporte dacă cineva are nevoie de ajutor medical sau în cazul producerii unui cutremur sau unui incendiu.

Publicitate

Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile pirotehnice și de stingere a incendiilor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.

Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat și a căştii de protecţie.

Nu știm dacă vor deveni pompieri sau nu, dar știm cu siguranță că ceea ce au învățat îi va ajuta să facă diferența dintre bine și rău.

Publicitate

Activitatea s-a desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU și instituțiile de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending