Connect with us
Publicitate

Economie

Facturile la gaz, mai mari din această lună. Noile prețuri conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%

Publicat

Publicitate

Facturile la gaz, care includ tarife de distribuție majorate, așa cum au fost aprobate de Autoritatea de Reglementare (ANRE), vor crește chiar din această lună, a anunțat Asociația Energia Inteligentă.

Asociația Energie Inteligentă a transmis o analiză a situației generate de creșterea cu 24,1% a prețurilor de distribuție, despre care spune că sunt urmarea unor ”gratuități” dintr-o lege care a intrat în vigoare în 2020, relatează alba24.ro

Majorările la intră în vigoare de luna aceasta, spune președintele asociației, Dumitru Chisăliță.

Analiza Asociației Energie Inteligentă

Luna aceasta urmează să se achite de consumatorii de gaze, noile prețuri la gaze care conțin, tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România.

Publicitate

Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator.

Această creștere a tarifelor este cauzată în special de ”gratuitățile” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor.

Români nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit”.

Publicitate

Analiza realizată în octombrie 2020 de Asociația Energia Inteligentă privind Politicile de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial arăta că ”racordarea gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje și, mai mult, chiar riscuri”.

Analiza arăta că prin această lege se vor:

”Socializa costurile cu racordarea noilor consumatori la rețeaua de gaze naturale prin tariful de distribuție, încălcarea principiului eficienței economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creșterea bazinului de clienți vulnerabili și costuri suplimentare suportate de client în factura energetică.

Există o premisă falsă că procesul de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este gratuit deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienților din rețeaua de distribuție respectivă, prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale.

În plus, este posibil ca mulți clienți casnici, furați de ”mirajul” racordării gratuite să solicite acest lucru, însă racordarea cu titlu gratuit a clienților casnici nu este însoțită însă și de asumarea unei obligații din partea acestora și pentru a consuma gaze.

Această situație va genera costuri adiționale pentru clientul final, întrucât rentabilitatea unei rețele de distribuție scade invers proporțional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale.

Un alt efect negativ al racordării gratuite la rețeaua de gaze poate fi creșterea numărului consumatorilor vulnerabili.

Calitatea de vulnerabil presupune, apriori, faptul că beneficiază deja de o formă de alimentare cu energie, dar nu poate, din considerente eminamente materiale, să suporte costurile cu factura energetică.

Un proces intensiv de racordare cu titlu gratuit a clienților doritori nu vine în sprijinul clienților vulnerabili, ci dimpotrivă, creează premisele majorării acestei categorii de clienți la nivel național prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale, explicată mai sus.

Tratamentul discriminatoriu între consumatorii casnici deja racordați la sistemul de distribuție al gazelor naturale și cei care doresc să se racordeze cu titlu gratuit poate fi o altă problemă a racordării gratuite a noilor consumatori.

Să luam în considerare situația paradoxală în care o conductă de distribuție realizată integral pe banii unui consumator, anterior intrării în vigoare prevederilor noului ordin ANRE, va fi utilizată gratuit de noul consumator.

Vechiul consumator se va regăsi în ipostaza de a achita parțial (prin tarif) și costurile cu racordarea utilizată de noii clienți racordați.”

Tarife majorate la distribuție de gaze: Cine este de vină?

Prima tendință ar fi să dăm vina pe operatorii de distribuție, doar că aceștia au aplicat legile și reglementările făcute de instituțiile statului, și care au determinat costuri făcute pentru unii consumatori, să fie plătite de alții consumatori.

Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția cu 3 ani în urmă că ”racordarea gratuită” nu este pentru săraci, pentru ”bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru ”băieții deștepți” care au construit ”haotic” în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny.”

Recomandările Asociației Energia Inteligentă pentru Guvernanți, în anul 2020, desprinse din Analiza realizată în octombrie 2020 erau:

  • ”o strategie intensivă de racordare a sectorului rezidențial ar trebui să fie pusă în aplicare doar în zonele în care nu există alternativă energetică dovedită rentabilă din punct de vedere economic” – astfel nu se ajungea să se construiască mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toții consumatorii României prin mărirea de tarife;
  • ”valorificarea superioară a gazelor naturale prin corelarea politicii curente de dezvoltare a rețelei de transport și distribuție cu o strategie de relansare a industriei care utilizează acest tip de resursă ca materie primă (în special industria chimică și petrochimică)” – ar fi evitat astăzi dependența masivă de importurile de îngrășăminte și alte produse specifice, creând valoare adăugată și reducând presiunea pe creșterea taxelor și a impozitelor ;
  • ”dezvoltarea unor capacități de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale, în regim de cogenerare și trigenerare” – ar fi permis în această vară și în anii următori să se evite situațiile la limită prin care trece sistemul electroenergetic.

Ca și în alte cazuri Analizele realizate de Asociația Energia Inteligentă, se dovedesc că au fost făcute corect și că dacă s-ar fi ținut cont de recomandări lucrurile ar fi stat altfel pentru populație.

Din păcate acest adevăr, nu-i va ajuta pe cei care vor trebui să se gândească cum să mai scoată bani în plus, pentru plata facturilor mărite.

Cu stima,

Dumitru Chisăliță, Președinte AEI

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă aveți rude la muncă în Europa: Germania introduce controlul pașapoartelor la toate frontierele terestre

Publicat

Publicitate

Guvernul german a anunţat că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de ‘a reduce imigraţia clandestină şi a spori securitatea internă’, transmit AFP şi Reuters.

Controalele la frontiere au ca scop atât să limiteze migraţia ilegală, cât şi să combată ameninţările reprezentate de grupări teroriste islamiste şi organizaţii de criminalitate transfrontalieră.

Toţi vecinii Germaniei fac parte, ca şi aceasta, din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Începând din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de 6 luni controale la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne.

Controalele li se vor adăuga celor deja în vigoare la graniţele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.

Politica de azil şi imigraţie a revenit în centrul dezbaterilor în Germania odată cu ascensiunea puternică a partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), care a obţinut rezultate record în alegerile din landurile estice Turingia, unde s-a plasat pe primul loc, şi Saxonia pe 1 septembrie.

Publicitate

Peste două săptămâni vor avea loc alegeri şi în Brandenburg, unde Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi ministrului de interne Nancy Faeser încearcă să păstreze controlul guvernării.

Întărirea controalelor

În comunicat, guvernul federal declară că întărirea controalelor este necesară pentru ‘protecţia securităţii interne împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere’, la două săptămâni după atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.

Berlinul îşi explică decizia şi prin ‘capacităţile limitate ale municipalităţilor în materie de găzduire, educaţie şi integrare’ a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil primiţi în ţară.

Publicitate

Ministerul de Interne a precizat că a notificat Comisia Europeană despre noile controale, fiind vorba despre măsuri excepţionale pe teritoriul UE.

De altfel, impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea UE.

După atacul de la Solingen, al cărui autor prezumat este un sirian de 26 de ani care ar fi trebuit expulzat, coaliţia condusă de Scholz a introdus unele măsuri în materie de control al imigraţiei.

Guvernul a anunţat desfiinţarea ajutoarelor pentru solicitanţii de azil intraţi în UE printr-o altă ţară decât Germania, şi vrea să înlesnească expulzarea unor refugiaţi care au fost condamnaţi penal.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni pentru cotidianul german Bild că ţara sa nu va prelua niciunul dintre migranţii respinşi de Germania la frontieră.

‘Nu există niciun spaţiu de manevră aici. Aceasta este legea. Am dat dispoziţie şefului poliţiei federale să nu permită nicio returnare’, a spus ministrul austriac.

Citeste mai mult

Bucecea

Miercuri, consultații oftalmologice GRATUITE la Bucecea. Unde se fac consultațiile și programul inginerilor optometriști

Publicat

Publicitate

Administrația publică de la Bucecea a anunțat că miercuri, 11.09.2024, o echipă de ingineri optometriști se va afla în Bucecea, în intervalul orar 09:00 – 17:00, pentru a oferi consultații oftalmologice gratuite și pentru a prelua comenzi de ochelari, la cerere.

Inginerii optometriști vor avea următorul program:

* între orele 09:00 – 11:30, echipa de optometriști și laboratorul mobil se vor afla în parcarea de la PRIMĂRIE

* între orele 11:30 – 17:00, echipa de optometriști și laboratorul mobil se vor deplasa pe străzile din ORAȘ!

“Pentru programări la domiciliu, persoanele interesate pot suna la numărul de telefon 0767944522 De asemenea, se pot cumpăra ochelari, după consultație”, a transmis administrația publică locală de la Bucecea.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Dacă plecați la drum: CNAIR anunță un transport AGABARITIC pe ruta Constanța – Vama Siret

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat astăzi că în perioada 11.09.2024 – 20.09.2024 se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul:

Agigea RORO PTF (județul Constanța) – DN39A – DN39 – A4 – Murfatlar – DN3 – Medgidia – DN22C – Intersecție DN22C cu DJ224 – Intersecție DN2A cu DJ224 – Giurgeni – DN2A –  Urziceni – DN2 – Adjud – A7 – DN2 – Moțca – Varianta de Ocolire Suceava – DN2 – Siret PTF.

Vehiculul transportă un transformator.

Lățimea maximă a vehiculului este de 3,90 m, masa totală 261,16 tone, lungimea 52 m, înălțimea 5,20 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic.

CNAIR menționează că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transportului sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculul va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate și de echipaje ale poliției rutiere.  Transportul nu se va desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Cum se vor RECUPERA orele pierdute cu Examenul de Bacalaureat 2025: Elevii și profesorii ar putea merge la școală și sâmbătă

Publicat

Publicitate

Ministrului Educației, Ligia Deca, propune ca elevii și profesorii să meargă la școală și sâmbătă pentru a compensa în avans orele pierdute cu Examenul de Bacaluareat din 2025. 

Deca a făcut o serie de declarații pe acest subiect luni seara, într-o emisiune la Digi24.ro. Răspunsul acesteia vine în contextul în care examenele la Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie, iar elevii din clasele pregătitoare până la clasa a XI-a mai au cursuri până pe 20 iunie.

Mai exact Ligia Deca a fost întrebată de moderatorul emsiunii cum se vor organiza examenele pentru absolvenții de liceu care, la 4 zile după ce încheie cursurile (6 iunie – data finalizării cursurilor la clasele a XII-a/ a XIII-a), încep probele scrise de Bacalaureat 2025 cu examenul la Limba și literatura română.

”Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează probele”, a declarat la Digi24, ministrul Educației Ligia Deca.

Școlile să facă o recuperare în avans

Ligia Deca a mai spus că recuperarea orelor ține de fiecare unitate școlară în parte. Direcțiunea va trebui să facă programul de recuperare al orelor.

„ Școlile pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute.

Publicitate

Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat”, a mai declarat ministra Educației la Digi24, citată de edupedu.ro.

Examenul de Bacalaureat 2025 va începe cu evaluarea de competențe lingvistice și digitale, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie.

Probele scrise vor fi în iunie.

Publicitate

CALENDAR Bacalaureat 2025

Sesiunea iunie 2025

  • 27-29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending