Connect with us
Publicitate

Economie

Facturile la gaz, mai mari din această lună. Noile prețuri conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%

Publicat

Publicitate

Facturile la gaz, care includ tarife de distribuție majorate, așa cum au fost aprobate de Autoritatea de Reglementare (ANRE), vor crește chiar din această lună, a anunțat Asociația Energia Inteligentă.

Asociația Energie Inteligentă a transmis o analiză a situației generate de creșterea cu 24,1% a prețurilor de distribuție, despre care spune că sunt urmarea unor ”gratuități” dintr-o lege care a intrat în vigoare în 2020, relatează alba24.ro

Majorările la intră în vigoare de luna aceasta, spune președintele asociației, Dumitru Chisăliță.

Publicitate

Analiza Asociației Energie Inteligentă

Luna aceasta urmează să se achite de consumatorii de gaze, noile prețuri la gaze care conțin, tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România.

Publicitate

Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator.

Această creștere a tarifelor este cauzată în special de ”gratuitățile” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor.

Români nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit”.

Publicitate

Analiza realizată în octombrie 2020 de Asociația Energia Inteligentă privind Politicile de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial arăta că ”racordarea gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje și, mai mult, chiar riscuri”.

Analiza arăta că prin această lege se vor:

”Socializa costurile cu racordarea noilor consumatori la rețeaua de gaze naturale prin tariful de distribuție, încălcarea principiului eficienței economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creșterea bazinului de clienți vulnerabili și costuri suplimentare suportate de client în factura energetică.

Există o premisă falsă că procesul de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este gratuit deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienților din rețeaua de distribuție respectivă, prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale.

În plus, este posibil ca mulți clienți casnici, furați de ”mirajul” racordării gratuite să solicite acest lucru, însă racordarea cu titlu gratuit a clienților casnici nu este însoțită însă și de asumarea unei obligații din partea acestora și pentru a consuma gaze.

Această situație va genera costuri adiționale pentru clientul final, întrucât rentabilitatea unei rețele de distribuție scade invers proporțional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale.

Un alt efect negativ al racordării gratuite la rețeaua de gaze poate fi creșterea numărului consumatorilor vulnerabili.

Calitatea de vulnerabil presupune, apriori, faptul că beneficiază deja de o formă de alimentare cu energie, dar nu poate, din considerente eminamente materiale, să suporte costurile cu factura energetică.

Un proces intensiv de racordare cu titlu gratuit a clienților doritori nu vine în sprijinul clienților vulnerabili, ci dimpotrivă, creează premisele majorării acestei categorii de clienți la nivel național prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale, explicată mai sus.

Tratamentul discriminatoriu între consumatorii casnici deja racordați la sistemul de distribuție al gazelor naturale și cei care doresc să se racordeze cu titlu gratuit poate fi o altă problemă a racordării gratuite a noilor consumatori.

Să luam în considerare situația paradoxală în care o conductă de distribuție realizată integral pe banii unui consumator, anterior intrării în vigoare prevederilor noului ordin ANRE, va fi utilizată gratuit de noul consumator.

Vechiul consumator se va regăsi în ipostaza de a achita parțial (prin tarif) și costurile cu racordarea utilizată de noii clienți racordați.”

Tarife majorate la distribuție de gaze: Cine este de vină?

Prima tendință ar fi să dăm vina pe operatorii de distribuție, doar că aceștia au aplicat legile și reglementările făcute de instituțiile statului, și care au determinat costuri făcute pentru unii consumatori, să fie plătite de alții consumatori.

Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția cu 3 ani în urmă că ”racordarea gratuită” nu este pentru săraci, pentru ”bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru ”băieții deștepți” care au construit ”haotic” în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny.”

Recomandările Asociației Energia Inteligentă pentru Guvernanți, în anul 2020, desprinse din Analiza realizată în octombrie 2020 erau:

  • ”o strategie intensivă de racordare a sectorului rezidențial ar trebui să fie pusă în aplicare doar în zonele în care nu există alternativă energetică dovedită rentabilă din punct de vedere economic” – astfel nu se ajungea să se construiască mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toții consumatorii României prin mărirea de tarife;
  • ”valorificarea superioară a gazelor naturale prin corelarea politicii curente de dezvoltare a rețelei de transport și distribuție cu o strategie de relansare a industriei care utilizează acest tip de resursă ca materie primă (în special industria chimică și petrochimică)” – ar fi evitat astăzi dependența masivă de importurile de îngrășăminte și alte produse specifice, creând valoare adăugată și reducând presiunea pe creșterea taxelor și a impozitelor ;
  • ”dezvoltarea unor capacități de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale, în regim de cogenerare și trigenerare” – ar fi permis în această vară și în anii următori să se evite situațiile la limită prin care trece sistemul electroenergetic.

Ca și în alte cazuri Analizele realizate de Asociația Energia Inteligentă, se dovedesc că au fost făcute corect și că dacă s-ar fi ținut cont de recomandări lucrurile ar fi stat altfel pentru populație.

Din păcate acest adevăr, nu-i va ajuta pe cei care vor trebui să se gândească cum să mai scoată bani în plus, pentru plata facturilor mărite.

Cu stima,

Dumitru Chisăliță, Președinte AEI

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2024. Exit-poll: Cine intră în turul 2. Procentele obținute de Ciolacu, Lasconi, Georgescu, Simion și Ciucă

Publicat

Publicitate

Principalele posturi de televiziune au anunțat duminică seară estimarea procentelor fiecărui candidat. Primii doi plasați vor intra în turul al doilea. Iată ce procente au obținut Ciolacu, Lasconi, Simion, Ciucă și Georgescu, conform alba24.ro

Exit-polurile vizează voturile exprimate de români, până la ora 19:30  (urmând să fie actualizate cu estimările de la ora 21:00).

Publicitate

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2024: 

EXIT POLL CIRA

  • Ion Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat – 25 %
  • Elena Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România – 18 %
  • George Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor – 15 %
  • Nicolae Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal – 14 %
  • Călin Georgescu – candidat independent – 16 %
  • Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România – 4 %
  • Mircea Dan Geoană – candidat independent – 5 %

EXIT POLL CURS

Publicitate
  • Marcel Ciolacu – 25%
  • Elena Lasconi – 18,1%
  • Călin Georgescu – 16%
  • George Simion – 14%
  • Nicolae Ciucă – 13%
  • Mircea Geoană – 5,5%

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat patru institute de sondare care fac exit-poll-uri astăzi la nivel naţional la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit deciziilor BEC publicate pe site-ul instituțiilor.

Cele patru institute acreditate sunt:

  • Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS
  • Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE
  • The Center for International Reserch and Analyses
  • ARA Public Opinion SRL

Știre în curs de actualizare

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: Stop VOT! Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 21.00

Publicat

Publicitate

Stop vot în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România, cursă în care au intrat în acest an nu mai puțin de 14 candidați.

În cele 433 de secții de votare din județul Botoșani, care s-au deschis la ora 7.00 și au rămas deschise până la ora 21.00, în unele cu posibilitatea de prelungire a programului de vot până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se aflau la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, au ajuns astăzi 148.588 persoane ceea ce înseamnă o prezență la vot de 39,54 %.

În Botoșani, au fost așteptate la vot 375.747 de persoane, iar în toată țara erau așteptate 18.008.480 persoane cu drept de vot.

Publicitate

Până la ora 21.00, în județul Botoșani votaseră 148.588 persoane (2,67 % prezență la vot) din care:

134.403 pe liste permanente

12.232 pe liste suplimentare

Publicitate

1.956 persoane cu urna mobilă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 24 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 24 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 24 noiembrie 2024:

Loto 6 din 49: 28, 20, 39, 38, 42, 11

Publicitate

Loto 5 din 40: 12, 38, 19, 20, 16, 18

Joker: 9, 22, 41, 7, 32 + 1

Noroc: 6 7 4 0 4 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 0 2 3 6 0 5

Super Noroc: 7 6 5 8 8 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD: Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani atrage atenția botoșănenilor că PNL a continuat să facă campanie electorală pentru candidatul liberal, în afara campaniei electorale.

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția Botoșani pentru a sancționa PNL Botoșani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către membrii PNL Botoșani în vederea susținerii candidatului liberal la funcția de președinte al României.

Reprezentanții PNL Botoșani nu au răspuns la nicio temă de dezbatere pe programe de guvernare propusă de PSD, nu au prezentat nicio soluție pe niciun domeniu de interes național și local, iar în final au ales să încalce legea electorală și să facă propagandă pentru candidatul lor în afara perioadei de campanie.

Publicitate

CMF11240017

Vezi AICI și DECIZIA luată la contestatia făcută de PSD Botosani

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending