Connect with us
Publicitate

Administratie

Factura electronică, OBLIGATORIE în raport cu instituțiile statului, de la 1 iulie

Publicat

Legea care prevede că începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, a fost promulgată astăzi, marți, de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, de la 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia, în relaţia B2G (Business to Government) să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Potrivit Guvernului, promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea instituirii unor reguli clare şi suficiente cu privire la facturarea electronică.

Totodată, actul normativ vizează modalitatea de utilizare a Sistemului e-Factura de către operatorii economici și autoritățile și entitățile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, recepționare și prelucrare a facturii electronice.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

În sistemul național privind factura electronică RO eFactura, Ministrul Finanțelor va folosi sigiliul electronic, și nu semnătura electronică, atunci când transmite facura electronică operatorului economic.

Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finanțelor atestă primirea acesteia în sistemul național privind factura electronică RO eFactura.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sâmbătă, 30 martie: Haideți pe Pietonalul Unirii. Jandarmii SĂRBĂTORESC 174 de ani de la înființarea instituției

Publicat

Jandarmii de la Botoșani sărbătoresc sâmbătă, 30 martie, 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, iar cu această ocazie îi așteaptă pe toți botoșănenii pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani.

Întreaga acțiune va avea loc între orele 10.00-12.00 în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.

După cum a anunțat în această seară Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, jandarmii vă vor întâmpina cu brațele deschise și vor prezenta tehnica și mijloacele de intervenție din dotare, autospecialele folosite în misiuni, dar și câinii de serviciu, care vor executa exerciții de disciplină canină și de intervenție.

Totodată, jandarmii de la Botoșani, vor oferi pliante cu oferta de școlarizare pentru Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și informații suplimentare pentru tinerii interesați de o carieră militară în Jandarmeria Română.

Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită și este subordonată Ministerului Afacerilor Interne.

Prima mențiune clară cu privire la înființarea unei structuri instituționalizate de asigurare a ordinii publice pe teritoriul nostru național datează din 17 iunie 1829, când logofătul Costachi Conachi, unul dintre membrii delegați din partea Moldovei în Comitetul de la București pentru alcătuirea „Regulamentului Organic”, întocmește o propunere pentru înființarea unei „miliții purtătoare de arme” (Jandarmerie).

Începând cu data de 12 mai 1830, „slujitorii” din Muntenia au fost înlocuiți de „dorobanți” (miliție retribuită), iar cei din Moldova, cu „Corpul slujitorilor”, începând cu 12 septembrie 1830.

După anul 1834 și până în anul revoluționar 1848, domnitorii Moldovei și Țării Românești au făcut din „Corpul slujitorilor” o forță cu atribuții clare, capabilă să asigure siguranța publică în principatele românești.

Cu toate acestea, existența jandarmeriei române este strâns legată de un botoșănean, respectiv domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica.

Odată cu urcarea pe tronul Moldovei, la 22 iunie 1849, a lui Grigore Alexandru Ghica, organizarea ordinii interne a constituit pentru acesta o prioritate. Alături de numeroase măsuri economice și administrative ca își propuneau modernizarea Moldovei, domnitorul a promulgat printr-un „Ofis domnesc”, la 3 aprilie 1850, „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi” prin transformarea slujitorilor din ținuturi. Adoptarea legii prin care au fost reglementate structurile și atribuțiile instituției a constituit izvorul noilor și numeroaselor reglementări în perioada ce a urmat. Acest moment marchează consacrarea Jandarmeriei Române.

Prin această lege, Jandarmeriei i-a fost atribuit un statut juridic și s-a urmărit crearea unei instituții moderne pentru asigurarea ordinii interne în Moldova, similară instituțiilor deja existente în centrul și vestul Europei.

Citeste mai mult

Eveniment

OFICIAL: Plafonare tarife RCA prelungită cu trei luni, până în 30 iunie

Publicat

Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu a anunţat.

„Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie.

Vrem să combatem acest risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă şi să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF-ul şi a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a anunţat Ciolacu.

Plafonarea tarifelor RCA expira la 31 martie, iar o propunere privind noua plafonare a fost pusă în transparență decizională de Guvern.

Conducerea ASF și transportatorii au în continuare puncte de vedere diametral opuse asupra modificărilor legislative ce vizează stabilirea prețului polițelor c și efectul lor asupra pieței.

Citeste mai mult

Administratie

Încă un lot din secţiunea montană a Autostrăzii A8, care leagă Moldova de Transilvania, va fi scos la licitaţie

Publicat

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, joi, că intră în licitaţie contractul pentru încă un lot din secţiunea montană a Autostrăzii A8, relatează mediafax.ro.

CNAIR a transmis, joi, spre validare la ANAP documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului Miercurea Nirajului-Sărăţeni, de 23,4 km, potrivit ministrului Sorin Girindeanu.

„Pe traseul acestui lot de autostradă vor fi construite inclusiv două tuneluri cu o lungime totală de 1,07 km. Contractul prevede o perioadă de maximum 30 de luni (6 luni proiectare şi 24 de luni execuţie), iar finanţarea va fi asigurată prin Programul Transport (PT) 2021-2027. După validarea documentaţiei de atribuire, va fi publicat anunţul de participare la licitaţie în cadrul căruia va fi precizată şi valoarea estimată a contractului”, spune ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, în termen de 30 de zile de la finalizarea procedurii de achiziţie publică, acest contract va fi preluat de la CNAIR de nou înfiinţata Companie pentru Investiţii Rutiere (CNIR), care se va ocupa de implementarea lui.

Citeste mai mult

Eveniment

A fost prelungită valabilitatea CARDURILOR DE ENERGIE. Până la ce dată vor putea fi utilizate

Publicat

Valabilitatea cardurilor de energie a fost extinsă, după ce acestea urmau să expire la data 31 martie 2024. Anunțul a fost făcut de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, relatează alba24.ro.

”Prelungim valabilitatea cardurilor de energie, până la 31 mai 2024. Este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe.

Pentru că 1,1 milioane beneficiari încă mai au bani pe carduri, era vital să luăm această decizie pentru ca măsura de ajutor pentru facturi să nu se risipească”, a anunțat ministrul Marcel Boloș, joi, pe Facebook.

Este una dintre măsurile aprobate joi, la Guvern, potrivit sursei citate.

Prin intermediul cardurilor de energie, beneficiarii pot plăti facturile la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending