Connect with us

Eveniment

FOTO: Fabrică de mobilă din Botoșani, în FLĂCĂRI! 21 de persoane au fost salvate de pompieri

Publicat

Publicitate

Incendiul s-a produs în hala de producție și de prelucrare a lemnului, în urma unei explozii ce s-a produs la centrala termică.

Din fericire, a fost doar un exercițiu pus în scenă de salvatorii de la ISU Botoșani.

Din cauza fumului dens, opt muncitori s-au refugiat la etajul I al clădirii. Trei angajați au rămas blocați în liftul destinat transportului de mobilă, în timp ce alte șapte persoane nu au reușit să iasă din atelierul de croitorie, după ce mai multe elemente de construcție s-au prăbușit și au obturat căile de evacuare. Doi angajați au fost surprinși sub autoutilitara pe care o reparau, iar altul și-a prins mâna dreaptă într-un utilaj.

Profitând de neatenția personalului de pază a operatorului economic, patru persoane au intrat în depozitul de cherestea și uscător, încercând să sustragă diferite bunuri.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc, astăzi.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, pompierii au intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse în interiroul halei, acordarea primului ajutor, stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.

La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au acționat pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital.

Publicitate

S-a impus intervenția polițiștilor și a jandarmilor pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, fluidizarea traficului, dar și pentru efectuarea cercetărilor la fața locului în cazul furtului surprins în flagrant.

Având în vedere numărul mare de victime, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a declanșat Planul alb la nivelul unităților spitalicești din municipiile Botoșani și Dorohoi.

Identificarea focarelor izolate și a zonelor cu temperatură foarte ridicată a fost realizată cu ajutorul aeronavei fără pilot la bord multicopter.

Deciziile au fost luate în urma analizării situațiilor de urgență produse, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani, condusă de prefectul județului, Sorin Cornilă, în calitate de președinte al CJSU Botoșani.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, Institutului Național pentru Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Botoșani, Direcției de Sănătate Publică Botoșani și Primăriei Municipiului Dorohoi. În total, au fost agrenate 126 de forțe cu 26 de mijloace auto și autospeciale de intervenție.

Exerciţiul, la care au participat și reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se stinge o generație: Tot mai puțini PENSIONARI cu indemnizația socială. Botoșani, printre județele cu cei mai mulți agricultori beneficiari

Publicat

Publicitate

Numărul pensionarilor care primesc indemnizația socială de la stat este în continuă scădere. În luna martie 2025, doar 907.612 persoane mai beneficiau de acest sprijin financiar, cu 8.681 mai puține față de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 87.627 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor – o categorie care rămâne numeroasă mai ales în zonele rurale.

În ceea ce privește suma medie acordată pensionarilor din sistemul public, aceasta s-a situat la 529 de lei. Cele mai mari indemnizații s-au înregistrat în județele Maramureș (614 lei), Hunedoara (598 lei), Bistrița-Năsăud (591 lei) și Prahova (589 lei). Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizații se află în Capitală (38.599 persoane), fiind urmați de pensionarii din Suceava (34.184), Iași (30.598), Dolj (29.458), Prahova (27.068) și Constanța (26.703).

În ceea ce privește pensionarii agricultori, media indemnizației sociale suportate de la bugetul de stat a fost de 342 de lei, cu valori maxime în județele Ilfov (483 lei), Gorj (443 lei), Hunedoara (424 lei) și în Sectorul 2 al Capitalei (447 lei).

Județul Botoșani continuă să se situeze printre cele cu un număr ridicat de beneficiari ai acestei forme de sprijin din rândul agricultorilor, cu 5.681 de persoane. Doar județul Iași a avut mai mulți (6.056), Botoșaniul fiind urmat de Dolj (5.454), Olt (4.994) și Teleorman (5.944).

Conform legislației în vigoare (Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare), această indemnizație este destinată pensionarilor ale căror venituri totale lunare din pensii și alte drepturi nu depășesc 1.281 de lei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Ninge în mai multe județe din țară. Traficul se desfășoară normal

Publicat

Publicitate

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora transmiterii ştirii, nu sunt înregistrate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice, relatează mediafax.ro.

„Sunt prezente precipitaţii sub formă de ninsoare în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii de trafic. Traficul rutier se desfăşoară pe un carosabil umed în celelalte judeţe vizate de atenţionarea meteorologică în vigoare, fiind semnalate precipitaţii sub formă de ploaie uşoară. Pe principalele artere rutiere, adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 şi A 3 se circulă pe un carosabil umed, pe alocuri în condiţii de ploaie, fără restricţii de circulaţie şi fără probleme de vizibilitate”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, pe timpul nopţii, pe raza judeţelor în care a nins, s-a acţionat cu utilaje şi cu material antiderapant, nefiind semnalate momentan accidente rutiere care să genereze restricţii de trafic.

„În aceste condiţii, venim în sprijinul conducătorilor auto cu următoarele recomandări. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă. Reduceţi semnificativ viteza, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului atunci când sunt precipitaţii, iar carosabilul este umed sau acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ceţii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducătorii auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere”, recomandă poliţiştii rutieri.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: „Eutihie – Patriarh”!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al sau la al V lea sinod ecumenic,  tinut in Constantinopol in anul 553.

Cand s-a adus in dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dati anatemei dupa moartea lor, Eutihie a aratat ca da, acest lucru se poate, in baza cuvintelor dumnezeiesti de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, dupa alte cronologii], 13: 1-8, si de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, dupa alte cronologii], 23:16. Cu prilejul acelui sinod imparatul Iustinian si Patriarhul Mina l-au indragit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe imparat ca Eutihie sa ocupe scaunul patriarhal dupa moartea sa. Acest lucru se va intampla, Sfantul Eutihie pastorind Biserica lui Hristos in pace timp de doisprezece ani. Dupa acesti ani, imparatul Iustinian a cazut in erezia monofizita. Patriarhul Eutihie pentru ca s-a impotrivit ereziei, a fost exilat la manastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a ramas timp de alti doisprezece ani si opt luni.

El s-a aratat a fi facator de minuni, caci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciunea si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Dupa moartea imparatului Iustinian, a fost imparat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie in scaunul patriarhal de la Constantinopol, in care Sfantul a ramas pana la moartea lui. Sfantul Patriarh Eutihie a trecut la cele vesnice in anul 582.

Troparul Sfantului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Eutihie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Publicitate

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
– Sfintilor o suta douazeci de mucenici din Persida;
– Sfintei Cuvioase Platonida;
– Sfintilor doi Mucenici din Ascalon;
– Sfantului Cuvios Grigore Sinaitul;
– Sfantului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Citeste mai mult

Eveniment

Limita de alcoolemie permisă pentru șoferii români, conform Codului Rutier. Care este amenda

Publicat

Publicitate

Conducerea sub influența alcoolului rămâne una dintre cele mai grave abateri din Codul Rutier, iar în 2025 legislația prevede sancțiuni mai severe pentru șoferii care urcă băuți la volan. Statul a înăsprit regimul sancționator pentru a combate accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool sau droguri, iar limitele stabilite în lege sunt clare și nu lasă loc de interpretări, scrie playtech.ro.

Pentru șoferii români, orice cantitate de alcool depistată în aerul expirat sau în sânge poate aduce o sancțiune, în funcție de nivelul detectat. Totuși, există o linie de demarcație între contravenție și infracțiune, iar în unele cazuri poți solicita repetarea testului.

Care sunt limitele legale de alcoolemie în 2025

Conform Ordonanței de Urgență 195/2002, în 2025, conducerea sub influența alcoolului este tratată în funcție de concentrația de alcool pur detectată în aerul expirat sau în sânge. Dacă ai o alcoolemie cuprinsă între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta este considerată contravenție. În acest caz, riști o amendă de până la 4.050 de lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Amendă de 6.000 de lei și condamnare penală pentru un video pe TikTok. Amenințarea adresată lui Mihai Gâdea
Dacă valoarea depășește 0,40 mg/l în aerul expirat, se trece automat la recoltarea probelor biologice de sânge. În funcție de rezultatul acestora, dacă se constată o concentrație de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta devine infracțiune, așa cum este reglementată de articolul 336 din Codul Penal. În această situație, șoferul poate fi condamnat la între 1 și 5 ani de închisoare, iar instanța poate dispune și interzicerea dreptului de a conduce pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 10 ani.

Este important de știut că orice alcoolemie sub 0,80 g/l în sânge rămâne în zona contravențională, însă sancțiunile administrative pot fi severe, mai ales dacă ești recidivist sau ai fost implicat într-un accident.

Publicitate

Când poți cere repetarea testului cu alcooltestul

Legislația permite șoferilor să solicite repetarea testului cu etilotestul, dar doar în anumite condiții. Dacă prima testare indică o alcoolemie între 0,10 mg/l și 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, poți cere să fii retestat după 15 minute. A doua măsurătoare este cea care va conta oficial.

Dacă la retestare valoarea este zero, atunci nu mai primești nicio sancțiune. În schimb, dacă testul confirmă prezența alcoolului și încadrarea rămâne între 0,10 mg/l și 0,40 mg/l, poți fie să accepți amenda și suspendarea permisului, fie să soliciți recoltarea de probe biologice pentru o analiză de sânge. Acestea vor stabili cu exactitate nivelul de alcool și pot anula sancțiunea dacă se dovedește că nu ai depășit limita legală.

Nu ai dreptul să ceri analiza de sânge dacă alcoolemia este sub 0,10 mg/l, pentru că această valoare nu este suficient de mare pentru a fi sancționabilă. Totuși, în această zonă de valori, este esențial să fii atent și să eviți urcarea la volan după ce ai consumat orice băutură alcoolică, chiar dacă e vorba de o cantitate aparent nesemnificativă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending