Connect with us

Cultura

Expoziția retrospectivă „Teodor Valenciuc – pictor, grafician, profesor”

Publicat

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 21 mai – 13 iunie 2023, în spaţiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoşani, expoziţia retrospectivă ,,Teodor Valenciuc – pictor, grafician, profesor”.

Născut pe 1 martie 1930, în Ştiubieni, judeţul Botoşani, Teodor Valenciuc a absolvit în 1965 Facultatea de Arte Plastice din Iaşi şi este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În 1969, artistul deschide prima expoziţie personală de pictură la sediul Muzeului Judeţean Botoşani, urmată – în mai mult de jumătate de secol de activitate artistică – de numeroase expoziţii personale şi de grup, precum:

  • expoziţii personale: 1973 – Secţia de Artă Botoşani (pictură şi grafică); 1974 – Suceava (pictură şi grafică); 1975 – Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoşani (pictură); 1982 şi 1985 – Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani (pictură); 1986 – Galeria de Artă ,,Alexandru Lăpuşneanu” Iaşi (pictură); 1997 – ,,Dintre sute de imagini”, Galeria de Artă ,,Luceafărul” Botoşani; 2000 – Expoziţia retrospectivă ,,Trecut-au anii… ”, Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoşani; 2004 – ,,Cine suntem, de unde venim, unde mergem”, Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani; 2010 –,,Retrospectivă”, Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani; martie 2014 – ,,Teodor Valenciuc – Retrospectivă, pictură-grafică”, Galeriile de Artă ,Ştefan Luchian” Botoşani; iunie 2014 – ,,Fiind băiet păduri cutreieram”, Memorialul Ipotești, Sala ,,Horia Bernea”;
  • expoziții de grup: 1968, 1970, 1972 – Bacău, Botoşani, Suceava; 1975 – „Artişti plastici botoşăneni”, Muzeul Judeţean Botoşani, Galeria de Artă ,,Cupola” Iaşi; 1971, 1976, 1978 – participări la ,,Voroneţiana”, Muzeul Suceava; 1985 – ,,Peisajele Moldovei”, Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, Botoşani; 1989 – ,,Plasticieni contemporani din Botoşani”, Căminul Artei, Bucureşti; 2001 – ,,Voroneţiana”, Muzeul Suceava.

De asemenea, participă la expoziţii de grup naţionale în: 1979, 1981, 1983 – Saloanele naţionale de pictură şi grafică de la Sala Dalles, Bucureşti; 1984, 1986 – Bienale de pictură şi grafică la Sala Dalles, Bucureşti. Ia parte la tabere de creaţie organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România la Portiţa – Jurilovca, Măgura Bacăului – Tescani, Agafton, Ipoteşti.

Lucrări ale artistului botoşănean, pentru care a fost remarcat şi premiat, se află în colecţii particulare din România, Grecia, Franţa, Irlanda sau Canada și în colecții muzeale (Botoșani, Suceava, Bacău).

Alături de alţi artişti plastici, a iniţiat organizarea Cenaclului de Artă Plastică „Ştefan Luchian”. A propus Uniunii Artiștilor Plastici înființarea Festivalului „Ștefan Luchian”, activitate care consta în organizarea de tabere de creație la Agafton și programarea de către Uniune a expozițiilor artiștilor plastici propuși la nivel național.

Publicitate

Activitatea sa artistică a fost susţinută şi de o îndelungată carieră didactică. Astfel, în 1965, Teodor Valenciuc pune bazele Secţiei de Artă Plastică a Şcolii Populare de Artă Botoşani, iar în 1968 devine primul profesor al Liceului de Artă Botoşani care a contribuit la înfiinţarea Secției de Artă Plastică, printre numeroşii săi elevi numărându-se artiştii plastici Dumitru Agavriloae şi Mihai Pastramagiu, sculptorul Ion Mândrescu și alții.

Pasionat de frumos, de muzică şi de literatură, Teodor Valenciuc va aborda şi critica de artă, făcând aprecieri şi prezentând articole în publicaţii de specialitate, dar va scrie și memorialistică. Astfel, în 2021, la 91 de ani, prezintă publicului cartea de memorii, ,,Diapozitive în timp”, apărută la Editura Ria, Botoșani, care completează  informațiile autobiografice cuprinse în volumul ,,Cioburi de oglindă” (2014, Editura Quadrat).

Vernisajul va avea loc duminică, 21 mai 2023, ora 11.00, la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani (Piaţa Revoluţiei, nr. 13, telefon 0231.514.197).

Curatorul evenimentului: Ana Coșereanu.

Program de vizitare: zilnic, 09.00-17.00

Intrarea este gratuită!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Botoșani: Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”, a XXIII-a ediție. Program și desfășurare

Publicat

Publicitate

În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.

Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.

Programul concursului este următorul:

  • Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
  • Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
  • Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
  • Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.

„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiunea „TRUCK & BUS”, desfășurată de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.

 

Astfel, în perioada  5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.

 

În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor rutieri pentru prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 12:00-15:00,  polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, cu sprijinul subunităților de profil au desfășurat activităţi de control si supraveghere a traficului rutier, în zonele de competenţă, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, prin sancționarea abaterilor de la normele rutiere, în special a cauzelor frecvent generatoare de accidente rutiere soldate cu victime omenești.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 18.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 12 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și două permise de conducere.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Prăjeni, cercetat pentru două infracțiuni, în urma unui control în trafic

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Prăjeni, un autovehicul ce tracta o remorca neînmatriculată, condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending