Connect with us

Cultura

Expoziția personală Mihaela Obadă, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie găzduiește, în perioada 17 septembrie – 10 octombrie 2023, în spațiul Colecției de Artă, expoziția personală a artistei Mihaela Obadă (București).

Expoziția, denumită „Alb”, reunește lucrări de artă realizate din porțelan și gresie, decorate cu aur coloidal, lucrate la o temperatură de ardere de 1260⁰ Celsius. Tematica expoziției este reprezentată de compoziții – interpretări de motive vegetale și planuri decorative. Vor fi expuse și câteva lucrări volumetrice, cu intenția de a pune în valoare albul porțelanului.

Artista, absolventă a Universităţii de Artă din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Secţia Sticlă, doctor în arte vizuale, se află la a doua „personală” la Botoșani, expoziția sa anterioară fiind deschisă în 1990.

De-a lungul carierei artistice, Mihaela Obadă a participat la numeroase și prestigioase expoziții colective, naționale și internaționale, la Bacău, Bârlad, Brăila, Buzău, București, Constanța, la Nature Art Cube Jongseojin (Coreea), Ajuleju (Portugalia) și Bienala Internaţională de Ceramică de la Cairo (Egipt). A participat, de asemenea, la diverse tabere și simpozioane: Tabăra de Ceramică Troian, Bulgaria (2007), Tabăra de Ceramică Monumentală Todireni, Botoşani (2003), Tabăra Internaţională de Ceramică Zlakusa, Serbia (2002), Tabăra Internaţională de Ceramică „Hamangia”, Constanţa (1998, 2001), Tabăra Internaţională Blasova, Brăila (2001), Tabăra de Ceramică şi Sticlă Dorohoi (1988).

A deschis două expoziții personale la București: „Dialog” – ceramică la Galeria Orizont (2012) și la Galeria Art Yourself (2019).

Pentru meritele sale, artista a primit în 1998 bursa „Costel Badea”, precum și o nominalizare la Bienala „Ion Andreescu” Buzău, în 2012.

Publicitate

Vernisajul va avea loc duminică, 17 septembrie 2023, ora 11.30.

Cuvânt în deschidere: muzeograf Ana Coșereanu și prof. Gheorghe Stanciu.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani și-a reziliat contractul cu Lorand Fulop

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și jucătorul Lorand Fulop au reziliat astăzi înțelegerea contractuală în condiții amiabile.

Revenit la FC Botoșani în noiembrie 2023, Lorand Fulop a bifat în această a doua sa experiență în tricoul „roș-alb-albastru”, 25 de partide și a marcat un gol.

“Mulțumim Lorand Fulop!  Mult succes mai departe în carieră Lorand și la cât mai multe realizări!”, a transmis clubul de la Botoșani pe pagina de socializare.

Decizia FC Botoșani vine după ce zilele trecute, clubul din nordul României, a reziliat înțelegerea contractuală în condiții amiabil și cu antrenorul Liviu Ciobotariu, iar la Botoșani este așteptat să ajungă ca antrenor principal Dorinel Munteanu.

Citeste mai mult

Eveniment

În câte case este veselie în aceste clipe: Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

Publicat

Publicitate

Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica marţi, la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, relatează agerpres.ro.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 1.953.014 români, dintre care 1.296.437 bărbaţi şi 656.577 femei.

Cei mai mulţi sărbătoriţi sunt cei cu prenumele Ioan – 436.873 şi Ionuţ – 366.329.

Lor li se adaugă cei care se numesc Ion – 319.994, Ionel – 131.634, Nelu – 19.867, Ivan – 7.931, Jan – 4.363, Ionică – 4.361, Jean – 3.307 şi Ioniţă – 1.778.

Dintre femei, cele mai multe sărbătorite poartă numele de Ioana – 394.552.

De Sfântul Ioan mai sunt sărbătorite şi cele care se numesc Ionela – 148.488, Oana – 71.757, Ionica – 19.006, Nela – 10.645, Ionelia – 6.752, Jana – 4.665, Ionuţa – 579 şi Onuţa – 133.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Se apropie „Zilele Eminescu” la Memorialul Ipotești și Botoșani: Eveniment de referință pentru Cultura Română

Publicat

Publicitate

La Botoșani se apropie „Zilele Eminescu”, care vor avea loc ca în fiecare an la Memorialul Ipotești și în municipul Botoșani, un eveniment de referință pentru cultura românească. Mai exact, în perioada 14-17 ianuarie 2025, Memorialul Ipotești și diverse locații din Botoșani vor găzdui manifestările culturale dedicate „Zilelor Eminescu, ediția ianuarie – Ziua Culturii Române”.

Evenimentul include o gamă variată de activități, precum dezbateri, lecturi, expoziții, ateliere și recitaluri, ce celebrează moștenirea culturală a marelui poet național.

Un punct central al evenimentului este Gala Premiilor Culturii Naționale, care se va desfășura pe 14 ianuarie. În cadrul acesteia, Memorialul Ipotești va acorda trei premii prestigioase:

– Premiul Național pentru Excelență în Cultură,

– Premiul Național pentru Promovarea Culturii Române și a Operei Eminesciene,

– Premiul Național pentru Traducere și Dezvoltarea Studiilor Românești în Mediul Internațional.

Publicitate

– Premiile vor fi decernate de un juriu național și vor celebra contribuțiile remarcabile ale unor personalități culturale de prestigiu.

Evenimentul reunește poeți, pictori, actori și alte figuri marcante ale culturii române, propunându-și să devină o referință în peisajul cultural național. Organizarea este susținută de Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”, instituții de învățământ, ONG-uri și mediul privat.

Ca în fiecare an, publicul este invitat să participe la acest eveniment dedicat celebrării culturii române și operei eminesciene, într-un context ce îmbină tradiția cu perspective contemporane.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Câți bani a cheltuit un roman pentru a transforma o Dacia 1300, într-o mașină electrică. Ce viteză maximă prinde

Publicat

Publicitate

Un român a investit 26.000 de euro pentru a-și transforma Dacia 1300 într-o mașină electrică.

Vehiculul, care a fost prezentat luni pe Bulevardul Eroilor din centrul Clujului, atrage privirile trecătorilor prin combinația dintre designul retro și tehnologia modernă. 

Mașina este dotată cu un motor electric de 40 kW și o baterie de 20 kWh, care îi oferă o putere de 41 de cai putere și o viteză maximă de 110 km/h. Deși funcționează cu o singură treaptă de viteză, mașina păstrează cutia mecanică originală, adaptată de la o Dacia Papuc diesel, potrivit Cluj24.ro.

Sursa foto: Cluj24.ro

Mașina a fost omologată la RAR și are o autonomie de aproximativ 155 km. Proprietarul a obținut și numere verzi de înmatriculare și a subliniat mândru că este vorba de o „Dacia 1300 electrică”.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending