Connect with us
Publicitate

Botoșani

Expoziția de grup ,,NAȘTEREA  DOMNULUI – șopteleatelier, Anca & Alina Albătoaieˮ, la Muzeul de Etnografie

Publicat

Muzeul de Etnografie (Secția de Artă Plastică și Etnografie) vă invită să vizitați, începând din 8 decembrie 2021, expoziția de grup ,,NAȘTEREA  DOMNULUI – șopteleatelier, Anca & Alina Albătoaieˮ.

Sunt expuse peste 45 de lucrări, realizate în tehnica ulei pe sticlă, de diverse dimensiuni, care ilustrează diferite momente din viața Mântuitorului Iisus Hrisos, dar și a unora dintre  sfinții calendarului ortodox.

Expoziția poate fi și un dar … de Crăciun, pentru cei care își doresc un cadou cu suflet !

 

Program de vizitare: marți – duminică  9 – 16,30.

 INTRARE GRATUITĂ, cu respectarea normelor de protecție antiCovid 19.

Purtarea măștii este obligatorie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

Din 2024 românii vor primi VOUCHERE pentru renovarea caselor: 72.500 de lei pentru izolație, termopane noi și acoperiș

Publicat

Statul Român va acorda vouchere pentru renovarea exterioară a locuințelor. Mai exact, este vorba despre izolație termică la exterior, montări sau înlocuire de termopane și izolare a acoperișului, relatează alba24.ro

Pentru toate lucrările de acest fel, cei interesați ar putea primi un voucher de 72.500 de lei.

Banii ar urma să vină dintr-un proiect promovat la nivel european, de unde România ar urma să primească 1,4 miliarde de euro. Este vorba despre proiectul RePowerEU.

Cum ar urma să primească românii banii pentru izolație și schimbări de uși și ferestre din termopan

Cei care ar putea să beneficieze de banii de la stat trebuie să facă dovada că au o casă încadrată în clasa energetică G, F, D sau E. Încadrarea trebuie făcută în urma unui audit energetic.

Apoi, când va fi depusă documentația, cei care vor să primească voucherul de 72.500 de lei vor fi nevoiți să prezinte un contract cu o firmă de construcții. Ulterior, vor avea nevoie de un proiect din care să reiasă că lucrările vor crește eficiența energetică a locuinței cu minim 30%.

Clădirile catalogate în clasa I și II de risc seismic nu vor fi admise în proiect.

Înscrierea se va realiza pe principiul ”primul venit, primul servit”, pe o platformă ce va fi creată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La ce va putea fi folosit voucherul în valoare de 72.500 de lei

– montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net

– lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși

– izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei

– izolarea termică a acoperișului/planșeului

Când ar putea fi derulat programul

Potrivit documentului care a fost trimis de România către Comisia Europeană, termenul pentru a fi format ghidul solicitantului, publicarea măsurii și pregătirea apelului este trimestrul al patrulea al anului 2023. Asta înseamnă lunile octombrie, noiembrie, decembrie.

Apoi, pentru derularea apelului de proiecte și contractarea proiectelor, termenul este al treiea trimestru al anului 2024: iulie, august și septembrie.

Cei care vor primi voucherul vor fi obligați să își renoveze casele până în anul 2026.

Citeste mai mult

Administratie

Administrația locală a început montarea TOTEMURILOR cu chipul marelui poet român în comuna Mihai Eminescu

Publicat

Administrația publică a comunei Mihai Eminescu din județul Botoșani a început în aceste zile montarea unor totemuri cu chipul marelui poet român Eminescu la intrările în comună și la intrările în toate satele din această comună din nordul României.

Gestul administrație publice locale vine ca un gest firesc de a marca zona administrativă care poartă numele marelui poet născut la Botoșani, Mihai Eminescu, care a copilărit la Ipotești, în zona care avea să preia mai târziu numele marelui poet român.

“Imaginea comunei Mihai Eminescu ne reprezintă pe noi, ca și comunitate, ca locuitori ai acesteia,  de aceea este important ca aceasta sa fie una remarcabilă.

Execuția lucrărilor pentru realizarea totemurilor emblematice, amplasate la intrările în fiecare localitate a comunei Mihai Eminescu, este în derulare!”, a transmis primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă.

Citeste mai mult

Eveniment

USR Botoșani: Cosmin Andrei a îndatorat botoșănenii cu până la 25.38%. Datoriile vor fi plătite din taxe și impozitele locale

Publicat

Liderii USR Botoșani au transmis astăzi într-n comunicat de presă că liderii administrației publice locale de la Botoșani conduși de primarul Cosmin Andrei a dus gradul de îndatorare al botoșănenilor la un maxim de 25.38% iar acești bani vor trebui plătiți din taxele și impozitele locale.

Primarul de Botoșani îndatorează municipiul Botoșani aproape de maximul permis de lege. Un credit de 120 de milioane lei, cerut de social-democrați spre a fi aprobat în ședința de CL din 28 septembrie, va trebui să acopere o gaură de aproape o treime din bugetul total al Municipiului Botoșani, bani pe care Primăria nu-i are pentru a asigura cofinanțarea sau doar finanțarea unor lucrări publice. Scandalos este că, mai bine de jumătate din sumă, va fi plătită, din banii botoșănenilor, pentru a acoperi diferențe de costuri apărute din incompetența unora, au transmis liderii USR Botoșani.

Un exemplu este cel al proiectelor finanțate prin PNRR, documentații în care Botoșaniul nu a știut, în calculațiile tehnice incluse, nici pentru ce să ceară bani și nici câți bani să solicite. Alte sume vor fi acum plătite din cauza întârzierii cu care Primăria a implementat unele proiecte cu fonduri europene și nu numai. Lucrările au fost lungite atât de mult, încât prețurile materialelor de construcții efectiv au explodat, între timp, mai adaugă USR în comunicatul de presă.

Conform specialiștilor din Primărie, în momentul de față Municipiul are un grad de îndatorare de 9.6%. Mega-creditul aprobat în ședința de joi va duce gradul de îndatorare la un maxim de 25.38%, în condițiile în care Botoșaniul poate avea datorii de maxim 30% din bugetul său total. Banii vor trebui plătiți din taxele și impozitele plătite de botoșăneni către bugetul local”, mai transmite USR Botoșani.

USR Botoșani atrage atenția că Botoșaniul se împrumută pe bani publici și din cauza incompetenței și delăsării celor ce gospodăresc acest municipiu.

”Practic primarul Cosmin Andrei vrea să dubleze bugetul de investiții al municipiului, în condițiile în care e incapabil să cheltuie banii bugetați pe 2023.

Că dublezi bugetul de investiții poate suna bine, dacă nu spui că de fapt costurile au crescut din cauza incompetenței.

Până acum, domnule primar, ce ați făcut? Cine v-a oprit să cheltuiți la timp banii alocați pe dezvoltare?

Incompetența costă. Iar la Botoșani azi a venit nota de plată. Consiliul local a aprobat astăzi contractarea unui credit de 120 de milioane de RON pentru a acoperi diferențele apărute la implementarea proiectelor cu fonduri europene. Dacă vă întrebați cine va plăti suma totală care va fi mult mai mare, de fapt, pentru că  vor intra în calcul și dobânzile și comisioanele bancare aferente, răspunsul este evident: botoșănenii.”, a precizat și consilierul local USR Raluca Curelariu în comunicatul remis redacției Botoșani24.ro.

Citeste mai mult

Economie

Persoane fizice autorizate și firme: Plățile cu cash, limitate la 5.000 de lei pe zi. De când se va aplica

Publicat

Plățile în numerar între persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, persoanele fizice autorizate și firme vor fi limitate de Guvern la 5.000 de lei pe zi.

Măsura ar urma să fie aplicată până la sfârşitul acestui an și este inclusă în pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, relatează alba24.ro.

„Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 şi 2.500 lei, începând cu 1 ianuarie 2025”, se precizează în documentul citat de Antena3.

De asemenea, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice și, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depășesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

Nerespectarea acestor prevederi ar urma să fie sancționată cu amendă – respectiv „25% din suma încasată sau plătită, care depășește plafonul stabilit, dar nu mai puțin de 500 de lei”, se arată în document.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending