Connect with us
Publicitate

Eveniment

Expoziția de fotografie „Naturopolis”, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi

Publicat

Muzeul Județean Botoșani vă invită să vizitați expoziția Concursului de Fotografie de Natură Urbană „Naturopolis”, ediția 2023. Evenimentul a captat atenția pasionaților de fotografie de natură din întreaga țară, sub motto-ul „Natura de lângă noi”.

Expoziția de fotografie „Naturopolis”, care reunește operele finaliste ale concursului, va fi deschisă publicului într-un cadru deosebit, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, în perioada 15 martie – 31 mai 2024. Expoziția își propune să exploreze și să celebreze conexiunea dintre om și natură în mediul urban, evidențiind adaptarea vieții sălbatice și subliniind importanța conservării mediului.

Concursul, organizat de FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România), în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, a avut ca scop aducerea în prim-plan a frumuseții și diversității naturii din mediul antropizat. Scopul său a fost să ilustreze adaptarea animalelor și plantelor sălbatice într-un mediu antropic, încurajând participanții să surprindă aspectele benefice ale conviețuirii omului cu viețuitoarele sălbatice în zonele locuite.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul generos al partenerilor precum Grupul Milvus, Nikon România, F64, Propark – Fundația pentru Arii Protejate, Rețeaua pentru Natură Urbană, Asociația România Sălbatică și Societatea Ornitologică Română (SOR), fapt pentru care exprimăm recunoștința noastră.

Prin intermediul proiectului „Naturopolis”, organizatorii au invitat comunitatea să exploreze și să celebreze frumusețea naturii de lângă noi în inima mediului urban. Expoziția reprezintă un continuu apel la conștientizarea importanței protejării naturii în comunitățile noastre.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum se recalculează pensiile românilor care au lucrat în străinătate. Ce trebuie să știe pensionarii

Publicat

În luna septembrie a acestui an va avea loc recalcularea pensiilor, moment în care veniturilor multor români ar trebui să crească. Mulți se întreabă cu se recalculează pensiile celor care au lucrat în străinătate, scrie playtech.ro.

Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani, dar există câteva excepții atunci când vorbim despre cei care au lucrat în străinătate sau sunt pensionați pe caz de boală.

Șeful Casei de Pensii spune că românii care au lucrat în Diaspora nu ar trebui să aibă motiv de îngrijorare și că pensiile lor vor fi recalculate în mod corect, atât timp cât au lucrat în afara României în condiții legale.

Daniel Baciu spune că stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care au lucrat.

„Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România. Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă.

Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă.

Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România. Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară.

România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani. Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
Cât de mult contează perioadele de necontributivitate la modificarea pensiilor
Atunci când vorbim despre perioade de necontributivitate ne referim la studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul și deportarea, detenția politică sau prizonieratul.

Simona Bucura Oprescu a explicat cât de mult contează acestea la modificarea pensiei, declarând că:

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.

De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru.

Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.”

Citeste mai mult

Eveniment

Dan Șlincu: „Guvernul a aprobat autostrada care trece prin județul Botoșani”

Publicat

Sectorul de autostradă Pașcani – Suceava, care va trece prin comuna Tudora și care va asigura conectivitatea județului Botoșani cu Autostrada „Moldovei” (A7) și Autostrada „Unirii” (A8) a fost aprobat în ședința de aseară a Guvernului. Practic, prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a dat undă verde realizării licitației pentru proiectarea și execuția acestui sector de autostradă.

 „Autostrada A7 este foarte importantă pentru dezvoltarea Moldovei, în general, și a județului Botoșani, în mod special. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada «Moldovei» să devină cât mai repede realitate. Noi, Partidul Social Democrat, am demonstrat și demonstrăm în fiecare zi, prin proiectele și investițiile majore pe care le facem, că suntem garantul dezvoltării accelerate a județului!”, a declarat Doina Federovici, președintele organizației PSD Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani.

Autostrada Pașcani – Suceava, componentă a Autostrăzii „Moldovei”, are o valoare estimată de 9,25 miliarde lei cu tot cu TVA, fondurile fiind prevăzute în Programul de Transport 2021-2027. Termenul de implementare al proiectului este de 30 de luni, din care șase luni proiectarea și 24 de luni construirea.

„Prin realizarea acestei investiții se asigură o cale de comunicație modernă, realizându-se conexiunea între București și județul nostru, cu implicații majore în dezvoltarea regională și în fluidizarea traficului. De asemenea, acest sector de autostradă va crește siguranța participanților la trafic, concomitent cu scăderea timpilor de parcurs. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele prin care echipa social-democrată a reușit să impună ca prioritate guvernamentală investițiile în infrastructura rutieră a Moldovei. PSD este garantul construirii Autostrăzii A7. În mandatul domnului ministru Sorin Grindeanu au fost lansați în execuție 320 de kilometri, 65 dintre aceștia urmând a fi finalizați în acest an”, a afirmat deputatul PSD Dan Șlincu.

  Tronsonul Pașcani – Suceava va avea o lungime totală de 62 de kilometri și va străbate trei județe, Iași – 12,3 kilometri, Botoșani – 6,5 kilometri și Suceava 42,2 kilometri. Acesta va fi împărțit în două loturi. Primul lot va avea o lungime de 33 de kilometri, și se întinde între Pașcani și Roșcani, unde va fi construit un nod rutier de legătură cu descărcare în DJ 208C, Joldești – Vorona – Botoșani. Al doilea lot, care va avea o lungime de 29 de kilometri, va începe de la Roșcani și se va finaliza la Suceava, unde va fi construit un nod rutier care va asigura conectivitatea cu Aeroportul Salcea și cu DN29, Botoșani – Suceava. 

Pe întreg sectorul au fost proiectate 72 de  pasaje, poduri, viaducte și cinci noduri rutiere, dintre care două asigură conectivitatea cu județul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea de Florii și de Paști. Prognoza ANM

Publicat

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru perioada 15 aprilie – 13 mai 2024. Potrivit prognozei meteo pe patru săptămâni, vremea va fi mult mai caldă, cu temperaturi peste cele normale. Vești bune pentru agricultori, deoarece sunt prognozate și multe precipitații.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. ANM a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Se anunță în continuare temperaturi mult mai ridicate decât normalul perioadei. Însă meteorologii anunță că urmează și o perioadă în care vor fi multe precipitații.

Vremea în Alba în weekend 12 – 14 aprilie 2024. Chiar dacă pentru vineri se anunță câteva averse, temperaturile rămân mult mai mari decât ce ar trebui să avem în această perioadă. Apoi, de la jumătatea săptămânii un val de aer rece trece peste România.

Temperaturile vor scădea brusc, iar la munte sunt anunțate chiar ninsori.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 15 – 22 aprilie 2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est. În restul țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 22 – 29 aprilie 2024
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice. În rest, acestea vor fi apropiate de cele specifice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 6 – 13 mai 2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.

Citeste mai mult

Eveniment

„Nu toate persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi cele asigurate”, explică președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Publicat

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a clarificat, joi, declarațiile sale din urmă cu o zi, potrivit cărora, de la data de 1 iulie, persoanele care nu plătesc asigurare de sănătate „vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali”. 

Valeria Herdea a explicat că este vorba strict despre pacienții neasigurați care sunt suspecți de o afecțiune oncologică și care vor avea acces gratuit la analize gratuite de diagnostic pentru cancer, în conformitate cu prevederile Planului National de Combatere si Control al Cancerului.

Clarificările șefei CNAS vin după ce tot ea a afirmat, cu o zi înainte, că „anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, declara miercuri Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Modificarea pregătită de CNAS de la 1 iulie vizează însă analizele pentru diagnostic, pe care, până acum, neasigurații le plăteau și care, de la 1 iulie, ar urma să fie gratuite.

 

Odată diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți intră automat și sunt tratați gratuit în cadrul Programului Național de Oncologie, lucru care se întâmplă și acum.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending