Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat, astăzi, la Coțușca. Potrivit scenariului, în zonă s-a produs un cutremur de mare magnitudine în urma căruia mai multe persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate.
Specialiștii Centrului Operațional și ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul ISU Botoșani au analizat felul în care Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Coțușca a pus în aplicare planurile de intervenție și protecție a populației. A fost verificat, inclusiv, modul în care s-a realizat avertizarea populației cu privire la posibilitatea producerii unor replici ale seismului, respectiv transmiterea unor mesaje cu informații despre modul de comportare post dezastru.
Publicitate
Astfel de instruiri vor fi desfășurate și în alte comune din județ, în perioada următoare, în baza Planului de pregătire în situații de urgență pentru 2023, aprobat prin Ordin al Prefectului.
Reamintim faptul că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență). https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/
Astfel de evenimente sunt imprevizibile și de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur și regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut. Printre acestea, se numără:
Publicitate
Înainte de producerea unui cutremur:
– fixaţi mobilierul de un perete sau de un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa;
– amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor;
Publicitate
– asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă);
– cunoașteți locurile în care sunt poziționate întrerupătoarele, siguranţele electrice, robinetele pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare;
– participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă;
– stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.
Dacă sunteți în interiorul unei clădiri:
– păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;
– nu încercaţi să ieşiți afară, nu fugiţi pe scări, nu vă duceţi pe balcon, nu folosiți liftul;
– îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni;
– dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât mai repede;
– protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid;
– dacă sunteţi pe hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit, lângă un perete interior;
– evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, deschideţi uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice să puteți ieși.
Dacă vă aflați la școală:
– adapostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
– protejaţi-vă capul şi faţa;
– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Dacă sunteți în exteriorul clădirii:
– adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;
– staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Dacă sunteți într-un mijloc de transport:
– opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;
– opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
Informații suplimentare: https://nutremurlacutremur.ro/comportament.htm
1. Reguli generale de comportament în caz de cutremur
2. Reguli de comportament în caz de cutremur – pe stradă
3. Reguli de comportament în caz de cutremur – la școală
4. Reguli de comportament în caz de cutremur – în centre comerciale
5. Reguli de comportament în caz de cutremur – în locuințe
Mai multe informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Începând de luni, 11 noiembire a intrat în vigoare Legea ce limitează dobânzile IFN-urilor iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunțat deja o serie de detalii privind costul total al creditării și la cesiunea de creanțe.
Legea nr. 243/2024 reglementează atât dobânzile creditelor ipotecare, cât și ale celor de consum, oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN), relatează alba24.ro.
Potrivit ANPC, în cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare:
Publicitate
DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR
În cazul creditelor de consum:
DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.
Publicitate
Legea ce limiteaă dobânzile IFN-urilor. Praguri la credite de consum
Prin excepție de la această prevedere, au fost stabilite 3 praguri, în cazul creditelor de consum, prin care valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul valorii totale a creditului concomintent cu:
pentru creditele în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1 % pe zi
pentru creditele în valoare cuprinsă între 5.001-10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8 % pe zi
pentru creditele în valoare cuprinsă între 10.001-25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6 % pe zi.
„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esențial în consolidarea protecției consumatorilor din România, oferindu-le o susținere palpabilă în fața provocărilor costurilor de creditare. Prin implementarea unor reglementări clare și stabilirea unor praguri echitabile, este garantat accesul consumatorilor la soluții financiare corecte, la dobânzi competitive și la o transparență deplină în relația cu instituțiile financiare nebancare. Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci și un principiu fundamental de etică și responsabilitate socială”, spune Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.
Dacă valorile dobânzilor sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, aceastea trebuie reduse, la cererea consumatorilor. Procedura este fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituțiile statului cu atribuții în domeniu, mai comunică ANPC.
Doamna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci. Așa e când ai doar locuri de muncă garantate de partid și habar nu ai de nimic. De această dată, doamna Huțu ne arată că nu știe nici ce este la ea acasă în Vârfu Câmpului, nici cum arată niște acte normative emise de Guvern sau Parlament.
În acest video, îi explic doamnei Alexandra Huțu și colegilor ei din PSD cum stă treaba cu barajul de la Vârfu Câmpului, obiectiv strategic pentru Botoșani și pe care noi, cei din #EchipaValeriuIftime, îl situăm în topul priorităților județului nostru. Pe ei, dacă i-ar fi interesat ar fi rezolvat de multă veme această problemă și Botoșaniul nu ar mai fi avut atâtea necazuri cu apa.
Dar, pentru ca să nu mai avem neștiutori în Parlament, total dezinteresați de problemele comunității, avem nevoie de votul tuturor botoșănenilor. Doar astfel putem schimba în bine nivelul de trai în Botoșani.
Publicitate
Nici dupa 6 ani parlamentarii PSD nu au reușit sa descifreze răspunsul dat la interpelarea privind barajul de la Vârfu Câmpului și nu au avut curiozitatea să verifice textul legal invocat în răspunsul primit la data de 18.04.2018: ” Pentru exproprierea suprafeței de teren de 256.272,70 mp mai sus menționată, ce aparține Rezervației Naturale Pădurea Zamostea – Luncă RONPA 0744, obiectivul de investiții trebuie să se încadreze și în prevederile art. 27 alin 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice…”
Dragi botoșăneni, Obiectivul de investiții “Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, judeţele Suceava şi Botoşani” trebuie declarat drept proiect major de importanță națională în domeniul gospodăririi apelor și nu este suficient ca lucrările prevăzute de Legea 171/1997 să fie de interes național.
Dna Doina Federovici și dna Alexandra Hutu fac referire tot la Legea 171/1997 deși din anul 2018 li s-a comunicat faptul că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, este cea care reglementează situația obiectivului de investiții ( Art. 28 alin. 7 OUG 57/2007 : ”și, în lipsa unor soluţii alternative, planul sau proiectul trebuie totuşi realizat din considerente imperative de interes public major, inclusiv de ordin social ori economic, autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite acordul de mediu, avizul de mediu sau avizul Natura 2000…”
Din acest motiv nu avem rezolvată problema apei, parlamentarii PSD neștiind să citească un răspuns la o interpelare și fiind lipsiți de preocuparea de a cauta soluții.
Din cauza acestui mod iresponsabil de a face politică, județul nostru este pozitionat la coada oricărui clasament.
Dacă explicația juridică nu v-a convins, vă îndemn să rămâneți aproape de activitatea echipei noastre pentru a vedea că problema barajului de la Vârfu Câmpului se va rezolva, chiar dacă acest fapt provoacă nemulțumire parlamentarilor PSD.
România organizează un număr record de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Sunt distribuite nu mai puțin de 3 milioane buletine de vot, relatează alba24.ro.
Aproximativ 200 de plicuri cu vot prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale au fost primite şi sunt „în aşteptare”, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.
Publicitate
Alegerile din diaspora. Vot prin corespondență
Greblă a spus că ţara noastră are un număr record de secţii de votare organizate pentru diaspora.
„După verificările sumare pe care le-am făcut, nicio ţară nu deschide peste 950 de secţii de votare peste hotare când organizează scrutinuri”, a arătat preşedintele AEP, potrivit Agerpres.
Publicitate
El a adăugat că 6.650 de cetăţeni au primit plicuri pentru votarea prin corespondenţă. Aceştia trebuie să îşi trimită opţiunea cel mai târziu cu două zile înainte de începerea votului fizic, pentru a fi recepţionate în timp util. În caz contrar sau în cazul în care cetăţenii din străinătate semnalează că au votat greşit prin corespondenţă, aceştia pot vota la urne, în cea mai apropiată secţie de votare din ţara de reşedinţă.
Deşi cetăţenii din străinătate au mai multe zile la dispoziţie pentru a vota, doar în ultima zi va fi prelungit programul, în cazul în care mai sunt persoane care doresc să îşi exprime opţiunea electorală. „Nu cred să existe vreun cetăţean care să vrea să voteze şi să nu poată”, a afirmat Greblă.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a atenţionat că există 11 secţii de votare care vor avea adrese diferite în cele trei rânduri de alegeri. Acestea sunt în Finlanda, Franţa, Spania, Marea Britanie. A menţionat că adresa unor secţii de votare din Spania s-a schimbat, din cauza inundaţiilor din această ţară.
Publicitate
Odobescu a făcut apel la cei din străinătate să consulte listele cu secţiile de vot şi să aibă cu ei documentele necesare care le acordă dreptul de a-şi exprima opţiunea electorală.
Cum se votează în străinătate. Lista secțiilor de votare pentru diaspora
Dintre cele 950 de secţii de votare, 140 au fost desemnate să gestioneze plicurile cu voturi prin corespondenţă, majoritatea aflându-se lângă reprezentanţele diplomatice ale României, a arătat ea.
Totodată, ministrul român de Externe a spus că toate secţiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent.
Săptămâna aceasta se încheie distribuţia buletinelor de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile parlamentare, precum şi a celorlalte materiale necesare – ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, timbrele autocolante, procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votului.
Pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale în cadrul secţiilor de votare organizate în străinătate sunt distribuite în total 3.600.000 de buletine de vot, 9.120 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 2.914.000 de timbre autocolante. Pentru alegerile parlamentare sunt expediate 3.070.000 de buletine de vot, 9.210 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 2.680.000 de timbre autocolante.
Cum se votează în străinătate – alegeri prezidențiale. Procedura și programul
Cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării.
Trebuie să aibă asupra lor un act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate
paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar
în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile:
vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12.00 şi 21.00
sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7.00 şi 21.00.
Cum se votează în străinătate – alegeri parlamentare 2024
Cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării:
dacă au domiciliul în străinătate: pe baza paşaportului simplu, simplu temporar sau simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu
dacă au reşedinţa în străinătate: pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, şi a unui document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.
Președintele PSD Botoșani Doina Federovici a prezentat calendarul privind segmentele care vor fi date în circulație pe Autostrada Moldovei până la finalul acestui an. Astfel potrivit reprezentantei PSD, până la finalul anului vom putea circula pe aproape 130 de km pe acest drum de mare viteză.
„Acest mare proiect realizat 100% de PSD va aduce investiții și locuri de muncă mai bine plătite pentru județul nostru. Aceasta e soluția sănătoasă pentru creșterea nivelului de trai și pentru a le oferi o perspectivă bună tinerilor noștri ca să nu mai plece la muncă în străinătate”, a declarat Doina Federovici.
Calendarul intrării în circulație a mai multor segmente de pe Autostrada Moldovei este următorul:
Publicitate
Noiembrie: 11 km deja dați în circulație pe tronsonul Focșani – Mândrești Munteni.
Noiembrie: 1,3 km pe lotul 1 Buzău – Focșani
Noiembrie: 30,8 km pe lotul 2 Buzău – Focșani
Decembrie: 21 km pe lotul 1 Ploiești – Buzău
Decembrie: 28,35 km pe lotul 2 Ploiești – Buzău
Decembrie: 36,1 km pe lotul 3, Buzău-Focșani
TOTAL = 129,25 km deschiși circulației pe Autostrada Moldovei până la finalul anului
În paralel, în această perioadă vor mai fi deschise circulației și alte segmente de pe alte drumuri:
Autostrada A0: 2 Km, lot 3 Nord.
Autostrada Sibiu-Pitești A1: 15,77 km, secțiunea 5
Drumul expres Pitești-Craiova: 36,9 km, pe tronsoanele 1 și 4