Connect with us

Eveniment

Exercițiu la Coțușca: Ce faceți în caz de cutremur până la venirea pompierilor

Publicat

Publicitate

 

Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat, astăzi, la Coțușca. Potrivit scenariului, în zonă s-a produs un cutremur de mare magnitudine în urma căruia mai multe persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate.

Specialiștii Centrului Operațional și ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul ISU Botoșani au analizat felul în care Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Coțușca a pus în aplicare planurile de intervenție și protecție a populației. A fost verificat, inclusiv, modul în care s-a realizat avertizarea populației cu privire la posibilitatea producerii unor replici ale seismului, respectiv transmiterea unor mesaje cu informații despre modul de comportare post dezastru.

Astfel de instruiri vor fi desfășurate și în alte comune din județ, în perioada următoare, în baza Planului de pregătire în situații de urgență pentru 2023, aprobat prin Ordin al Prefectului.

Reamintim faptul că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență). https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/

Astfel de evenimente sunt imprevizibile și de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur și regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut. Printre acestea, se numără:

Publicitate

Înainte de producerea unui cutremur:

– fixaţi mobilierul de un perete sau de un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa;

– amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor;

– asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă);

– cunoașteți locurile în care sunt poziționate întrerupătoarele, siguranţele electrice, robinetele pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare;

– participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă;

– stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.

Dacă sunteți în interiorul unei clădiri:

– păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;

– nu încercaţi să ieşiți afară, nu fugiţi pe scări, nu vă duceţi pe balcon, nu folosiți liftul;

– îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni;

– dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât mai repede;

– protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid;

– dacă sunteţi pe hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit, lângă un perete interior;

– evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, deschideţi uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice să puteți ieși.

Dacă vă aflați la școală:

– adapostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Dacă sunteți în exteriorul clădirii:

– adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;

– staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Dacă sunteți într-un mijloc de transport:

– opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;

– opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Informații suplimentare: https://nutremurlacutremur.ro/comportament.htm

1. Reguli generale de comportament în caz de cutremur

2. Reguli de comportament în caz de cutremur – pe stradă

3. Reguli de comportament în caz de cutremur – la școală

4. Reguli de comportament în caz de cutremur – în centre comerciale

5. Reguli de comportament în caz de cutremur – în locuințe

Mai multe informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești au sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună

Publicat

Publicitate

Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au demonstrat încă o dată că lectura este un univers magic, o punte între oameni și o adevărată hrană pentru suflet.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, aceștia au participat la activitatea „Cititul, hrană pentru suflet!”, desfășurată în cadrul Centrului de Documentare și Informare al liceului, sub coordonarea bibliotecarei Brîndușa Cărbunaru.

Evenimentul a fost un prilej deosebit pentru ca elevii să reflecteze asupra puterii cuvintelor, a emoțiilor transmise prin lectură și a modului în care poveștile pot apropia oamenii. Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, aceștia au citit împreună pasaje din cărțile lor preferate, descoperind noi perspective asupra lumii și lăsându-se inspirați de personaje, întâmplări și mesaje profunde.

Un moment deosebit al activității a fost rescrierea unei noi povești, în care fiecare elev a contribuit cu propriile idei, dând viață unor personaje și întâmplări menite să evidențieze frumusețea imaginației. Astfel, cuvintele au prins viață într-un mod inedit, iar lectura s-a transformat într-un adevărat exercițiu de creativitate și conectare.

Ziua Internațională a Cititului Împreună este un moment de conștientizare a importanței lecturii în dezvoltarea personală și educațională. Prin această activitate, elevii au înțeles că fiecare carte deschide o lume nouă, o fereastră către cunoaștere și un spațiu al valorilor și al frumosului. Lectura nu este doar un act individual, ci și un liant care ne apropie, ne inspiră și ne ajută să creștem împreună.

Evenimentul de la Liceul „Demostene Botez” Trușești a reconfirmat faptul că lectura este o tradiție vie, ce trebuie cultivată și transmisă mai departe, ca parte esențială a dezvoltării intelectuale și sufletești.

Publicitate

Iată și câteva imagini:

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 6 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 6 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 6 februarie 2025:

Loto 6/49: 29, 35, 9, 4, 45, 40

Loto 5/40: 38, 21, 26, 22, 3, 39

Joker: 16, 45, 9, 6, 19 + 7

Noroc: 7 7 8 5 0 0 4

Publicitate

Noroc Plus: 0 0 0 6 4 3

Super Noroc: 1 3 4 7 7 3

Citeste mai mult

Eveniment

Despărțiri importante la FC Botoșani: Eduard Florescu pleacă în Kazahstan, iar Eduard Pap și-a încheiat amiabil contractul

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi plecarea a doi jucători importanți din lot. Mijlocașul Eduard Florescu a acceptat oferta clubului Yelimay Semey, echipă clasată pe locul 6 în prima ligă din Kazahstan.

La despărțire, jucătorul de 27 de ani a transmis un mesaj de mulțumire suporterilor și a vorbit cu respect despre perioada petrecută la echipa „roș-alb-albastră”.

Tot astăzi, clubul botoșănean a anunțat rezilierea contractului cu portarul Eduard Pap, de 30 de ani, în condiții amiabile.

Pap a ajuns la FC Botoșani în 2017, iar în actualul sezon a evoluat în 7 meciuri. Înainte de revenirea la Botoșani, goalkeeperul a jucat pentru ETO Győr (Ungaria) și Oțelul Galați.

FC Botoșani se află în plină reorganizare a lotului, iar aceste plecări marchează o nouă etapă pentru echipa din nordul Moldovei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ianuarie 2025: Cel mai cald început de an înregistrat vreodată. Au fost înregistrate noi recorduri de temperatură

Publicat

Publicitate

Luna ianuarie 2025 este cel mai cald început de an înregistrat vreodată, o lună în care au fost înregistrate noi recorduri de temperatură. Datele meteorologilor sunt îngrijorătoare, relatează alba24.ro.

Reprezentanții Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus spun că ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial, cu o medie de 13,23 grade Celsius, notează AFP.

Clima se încălzeşte în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi probabil atins între 2030 şi 2035.

Cel mai călduros an

2024 a fost confirmat şi de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) ca fiind cel mai cald an înregistrat la nivel global A fost primul an calendaristic în care temperatura medie globală a depăşit cu 1,5°C nivelul preindustrial.

„Aceste recorduri pe care le-au anunţat colegii mei de la ANM nu fac decât să ne îngrijoreze şi să sublinieze ceea ce ştiam: este o eră în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai periculoase. Asta pentru că aduc din ce în ce mai des fenomene meteo extreme: secete, inundaţii, furtuni puternice, incendii de vegetaţie şi aşa mai departe. Aşadar, trebuie să regândim cum abordăm lucrurile.

Este crucial să venim cu măsuri care combat aceste efecte ale schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, să venim cu tehnologii inovatoare, să avem un management adaptat acestei situaţii în ceea ce priveşte apa, deşeurile, împăduririle. Să avem o altă abordare în ceea ce priveşte exploatarea resurselor naturale. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi şi trebuie să acţionăm acum!”, a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, potrivit Mediafax.

Publicitate

Cea mai călduroasă perioadă de 13 ani consecutivi

Perioada 2012-2024 reprezintă cea mai călduroasă perioadă de 13 ani consecutivi în care abaterile termice anuale sunt pozitive, primii 5 ani cei mai călduroşi din intervalul 1900-2024 fiind 2024, 2023, 2019, 2020 şi 2022.

Anul 2024 a înregistrat, în 10 luni, abateri termice lunare pozitive, cele mai mari, în ordine descrescătoare fiind luna februarie, urmată de iunie, iulie, martie şi august. De asemenea, februarie 2024 a înregistrat cea mai mare temperatură medie lunară. În ceea ce priveşte recordurile termice ale anului 2024 în România, iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din intervalul 1900-2024, temperatura medie anotimpuală fiind de 3.66 grade Celsius, iar abaterea de +3.85 grade Celsius comparativ cu media intervalului 1991-2020.

Totodată, vara 2024 a fost cea mai caldă vară din intervalul 1900-2024, temperatura medie anotimpuală fiind de 22.80 grade Celsius, iar abaterea de +3.50 grade Celsius comparativ cu media intervalului 1991- 2020, lunile iunie, iulie şi august fiind cele mai călduroase luni de vară din istorie şi cu abateri termice de +3.20 grade Celsius în august 2024, +3.50 grade Celsius în iulie 2024 şi 3.70 grade Celsius în iunie 2024, faţă de normalul termic al acestor luni.

În 2024, în întreaga lume au fost observate fenomene meteorologice extreme, de la furtuni şi inundaţii grave la valuri de căldură, secetă şi incendii de vegetaţie. Frecvenţa şi intensitatea crescute ale acestor fenomene reprezintă un risc semnificativ pentru mijloacele de subzistenţă ale oamenilor din întreaga lume.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending