Connect with us
Publicitate

Cultura

Evenimentul ,,Unirea, națiunea a făcut-o”, la Cinema Unirea. Participă dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Publicat

Publicitate

Biroul parlamentar al președintelui Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, Marius Constantin Budăi, Consiliul Județean Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani vă invită miercuri, 24 ianuarie, de la ora 15:00, la Sala Cinema Unirea, la evenimentul „UNIREA, NAȚIUNEA A FĂCUT-O!”.
La dezbaterea organizată cu ocazia Unirii Principatelor Române participă dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și Dan Puric.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” și Cinema „Unirea”.
În holul Cinematografului „Unirea” va fi organizată o expoziție cu tema Unirea Principatelor Române. Aceasta va avea trei secțiuni: una foto-documentară, coordonată de istoricul dr. Sergiu Balanovici, una numismatică, realizată de Mihai Cornaci, și una cu tablouri și obiecte de artă din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani și ale artiștilor botoșăneni, coordonată de Ana Florescu.
Intrarea este liberă!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

26 de autobuze electrice vor ajunge în toamnă în școlile din județul Botoșani iar alte 10 vor fi cumpărate. Cum arată

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a anunțat astăzi că a achiziționat nu mai puțin de 26 de autobuze electrice școlare prin intermediul unei finanțări PNRR cu bani de la Uniunea Europeană de peste 7,2 milioane de euro.

Microbuzele vor fi livrate în această toamnă și sunt destinate școlilor din comunele: Albești, Avrămeni, Călărași, Cândești Cristești, Cristinești, Corni, Coșula, George_Enescu, Gorbănești, Hilișeu_Horia, Hlipiceni, Leorda, Lozna, Mihălășeni, Roma, Păltiniș, Prăjeni, Santa_Mare, Stăuceni, Todireni, Tudora, Ungureni, Văculești, Vorniceni și Vorona.

În fața Palatului Administrativ de la Botoșani, furnizorul care a câștigat licitație organizată de către Consiliul Județean Botoșani, a prezentat astăzi microbuzul care, din toamnă, va transporta elevii din cele 26 de comune. Acesta este are 16 locuri, din care unul destinat persoanelor cu dizabilități. Are cel mai puternic motor și bateria cu cea mai mare capacitate din gama sa, asigurând o autonomie de rulare de 270 de kilometri.

Publicitate

“În urma licitației, Consiliul Județean Botoșani a făcut o economie de 2 milioane de euro, bani pe care-i vom folosi pentru achiziționarea a încă 1o microbuze electrice, pentru că necesarul este foarte mare. Ca autoritate județeană căutăm cele mai bune soluții pentru a asigura transportul elevilor, motiv pentru care avem în derulare o nouă licitație pentru achiziționarea a 18 autobuze hibrid printr-o finanțare asigurată de Fondul de Mediu. Aceste microbuze vor ajunge: 2 la școlile speciale (Sfântul Stelian Botoșani și Ion Pillat Dorohoi) și 16 la școlile din județ:  Darabani, Săveni, Bălușeni, Cordăreni, Corlăteni, Curtești, Frumușica, Hudești, Ibănești, Manoleasa, Mileanca, Mitoc, Românești, Suharău, Șendriceni și Vlăsinești”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici.

Aceeași sursă a mai precizat că la începutul anului școlar alte 3 microbuze au fost achiziționate printr-un program al Ministerului Dezvoltării au ajuns în comunele Coțușca, Dângeni și Havârna.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bani de la stat pentru ”prima împădurire” și ”crearea de suprafețe împădurite”. APIA a anunțat că se pot depune cereri de plată

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că este deschisă primirea cererilor de plată pentru schema de ajutor de stat “prima împădurire” și “crearea de suprafețe împădurite”, relatează alba24.ro. Cererile de plată pentru anul 2024 pot fi depuse în intervalul 13 mai – 5 iulie (inclusiv).

Este vorba despre beneficiarii Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” aferentă Măsurii 8, Submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Cererile de plată se depun la Centrele APIA de către beneficiarii care au depus Cereri de sprijin în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021.

Publicitate

Formularele de modificare a Cererilor de plată pot fi depuse până la data de 22 iulie 2024 (inclusiv).

În funcţie de tipul plăţii solicitate, dosarul cererii de plată trebuie să cuprindă

  • documentele doveditoare privind efectuarea lucrărilor de înființare, împrejmuire și întreținere, specificate în capitolul V din Formularul – tip de Cerere de plată pentru anul 2024.

Vezi Formular-CERERE-PLATA-M8_2024

Publicitate

Mai multe detalii, AICI.

Citeste mai mult

Educație

Termenul pentru DEPUNEREA DOSARELOR la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri, PRELUNGIT. Până la ce dată se pot depune

Publicat

Publicitate

Termenul limită pentru depunerea dosarelor la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri a fost extins. Cei interesați să devină pompieri sau jandarmi mai au la dispoziție două zile pentru a-și prezenta dosarele.

Mai exact termenul s-a prelungit până pe data de 17 mai 2024.

Anunțul a fost făcut de către reprezentații Jandarmeriei și ai Pompierilor.

Publicitate

Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații

Condiţiile legale de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ pe locurile destinate formării iniţiale a cadrelor militare sunt următoarele:

a) să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;

b) să cunoască limba română, scris şi vorbit;

Publicitate

c) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

d) să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;

e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;

Publicitate

f) să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;

g) să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;

h) să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;

Publicitate

i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;

j) să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

k) să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege.

Aptitudinea/inaptitudinea prevăzută la litera d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. În situaţia în care se constată inaptitudinea pentru oricare dintre situaţii, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv. Evaluarea psihologică se susţine înaintea examinării medicale.

Criterii specifice

Criteriile specifice pentru recrutarea candidaţilor la examenele de admitere în instituţiile de învăţământ, forma de învăţământ cu frecvenţă, în vederea formării profesionale iniţiale, sunt următoarele:

a) să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concursul de admitere;

b) să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;

c) să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) AUR Botoșani: Lucrările la Spitalul de Îngrijiri Paliative, blocate din cauza incompetenței actualului primar Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Ne confruntăm cu o situație tragică și inadmisibilă, care afectează direct viețile celor mai vulnerabili dintre noi. Spitalul de Îngrijiri Paliative din Botoșani, o unitate medicală menită să aducă alinare și suport celor aflați în stadii terminale ale unor boli cronice grave, stă închis de aproximativ doi ani. Această instituție, finalizată în proporție de 90%, rămâne blocată din cauza incompetenței și neglijenței decidenților de până acum, în frunte cu actualul primar, Cosmin Andrei.

Cum am ajuns aici? Încă din 2013, acest proiect a fost demarat cu speranță și așteptări mari. Cu toate acestea, sub administrația lui Cosmin Andrei, lucrările au stagnat, iar neregulile tehnice au fost ignorate. Firma de construcții angajată a intrat în faliment, lăsând în urmă un șantier plin de probleme: termoizolația necorespunzătoare, uși și lifturi neconforme, instalații de gaze medicale nefuncționale. Cosmin Andrei nu a făcut nimic pentru a remedia aceste situații, lăsându-ne în fața unui dezastru administrativ.

Rezultatul? O unitate medicală care ar fi trebuit să fie un sanctuar de speranță și alinare, rămâne un monument al eșecului și al nepăsării. În timp ce pacienți în suferință și familiile lor așteaptă cu disperare un loc unde să primească îngrijiri adecvate, acest spital stă nefolosit. Și să ne amintim că, în plină pandemie, când nevoia de astfel de facilități a fost acută, spitalul a rămas sub lacăt, incapabil să ofere ajutorul necesar.

Publicitate

Dragi botoșăneni, este timpul să spunem stop acestei incompetențe crase! Este timpul să ne unim forțele pentru a transforma această tragedie într-un simbol al renașterii și al speranței. Ca viitor primar, mă angajez să efectuez un audit detaliat al lucrărilor efectuate și al fondurilor alocate, pentru a înțelege exact unde s-au produs erorile și cine trebuie tras la răspundere.

Voi aloca imediat resursele necesare pentru a corecta toate problemele tehnice identificate, astfel încât spitalul să poată fi recepționat și pus în funcțiune fără întârziere. Voi colabora cu specialiști în construcții și în domeniul medical pentru a ne asigura că toate standardele sunt respectate și că spitalul oferă cele mai bune condiții pentru pacienți. În tot acest timp, vom asigura o comunicare constantă cu cetățenii, oferindu-vă actualizări periodice despre stadiul lucrărilor și măsurile luate pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Și cred că este imperios să implementăm un sistem de monitorizare și control riguros pentru toate proiectele de infrastructură, pentru a ne asigura că fondurile publice sunt utilizate eficient și responsabil.

Publicitate

Aceste măsuri nu sunt doar promisiuni electorale, ci angajamente ferme pentru a aduce o schimbare reală în comunitatea noastră. Nu mai putem permite ca incompetența și nepăsarea să ne saboteze viitorul. Este timpul pentru o administrație dedicată, transparentă și responsabilă, care să pună pe primul loc interesele cetățenilor.

Împreună, putem transforma acest spital într-un simbol al speranței și al vieții. Împreună, putem asigura că astfel de situații devin doar o amintire tristă din trecut.

Material realizat de SC Modern Art Design SRL, la comanda partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending