Connect with us
Publicitate

Eveniment

Eveniment de ciclism la Flămânzi

Publicat

Pe data de 27 mai, ora 10, cicliștii pasionați vor avea ocazia să participe la o cursă MTB Colinele Moldovei, organizată de Primăria Flămânzi în parteneriat cu GAL Colinele Moldovei. Sufletul competiției este ciclistul Valeriu Catargiu (https://www.facebook.com/valeriu.catargiu) cu care ne propunem promovarea localității și frumusețea pădurilor din zona Flămânzi, prin intermediul unei competiții sportive, dar și sportul ca stil de viață.
Cursa va avea loc pe poteci de pădure, cu trasee deosebit de atractive, ce vor testa abilitățile și starea de spirit a fiecărui participant. Traseele vor fi adaptate pentru diferite niveluri de experiență, astfel încât atât cicliștii experimentați, cât și cei începători să se poată bucura de o experiență memorabilă.
Evenimentul va fi deschis pentru toți cei care doresc să participe, aceștia se pot înscrie online, prin intermediul paginii de Facebook a evenimentului: https://www.cronometrajonline.ro/…/mtb-colinele-moldovei/
Acest eveniment organizat de GAL Colinele Moldovei și primăria Flămânzi este o ocazie excelentă pentru pasionații de ciclism de a se întrece și de a se bucura de frumusețea pădurilor din zona Flămânzi-Frumușica și Deleni.
Invităm iubitorii de ciclism să participe la cursă, dar și la organizare ca voluntari pentru a marca traseul și în calitate de gazde la diferitele puncte de pe traseu.
Vă așteptăm cu interes!
Alte adrese cu informații despre eveniment:
Sursa: facebook

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Botoșani: O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompieri

Publicat

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul programului național „Salvator din Pasiune”, respectiv cursul introductiv și cel de acordare a primului ajutor de bază, organizate la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani.

Astfel, în perioada 06 – 14 aprilie a.c., au participat la cursul introductiv privind structura, misiunile şi atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani.

În perioada 15 – 19 aprilie a.c. , voluntarii și-au însușit noţiunile de prim ajutor de bază. Totodată, au învăţat cum să recunoască urgenţele cu risc vital şi să execute tehnicile şi manevrele de prim ajutor în situaţii cu una sau mai multe victime.

Cursurile au fost susținute de specialiștii în domeniul pregătirii pentru intervenție, dar și de coordonatorul SMURD al ISU Botoșani.

După parcurgerea celor 54 de ore de pregătire, toți cei 32 de participanți au promovat examenul final.

De astăzi, aceștia vor putea să desfășoare activități de voluntariat în cadrul subunităților de intervenție ale ISU Botoșani, fiind angrenaţi în diverse acţiuni de intervenţie, ajutor umanitar şi popularizare a mesajului preventiv.

Le dorim mult succes, îi susţinem şi suntem convinşi că efortul concentrat, implicarea şi colaborarea cu societatea civilă reprezintă elementele esenţiale în consolidarea gradului de rezilienţă la nivelul comunităţilor.

Informații suplimentare

Derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă începând cu luna mai a anului 2016, proiectul urmăreşte susţinerea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor.

Pentru a putea deveni voluntari, cei interesați trebuie să prezinte următoarele documente:

– cerere de înscriere;

– certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

– copie a actului de identitate;

– aviz psihologic;

– act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare;

– adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;

– acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Constructorii au turnat stratul de uzură pe strada Alexandru cel Bun din municipiul Botoșani

Publicat

Prima stradă cuprinsă în Cvartal 1 a fost asfaltată. Astăzi, 19 aprilie 2024, constructorii au turnat stratul de uzură pe strada Alexandru cel Bun.
„Continuăm și cu celelalte tronsoane cuprinse în Cvartal 1 și finalizăm acest ambițios proiect de asfaltare a străzilor de periferie cu aproape un an înainte de termenul stabilit, în februarie 2025”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Lucrările de reabilitare și modernizare a străzilor cuprinse în Cvartal 1 au demarat în anul 2023 și prevăd:
-trotuare și accese proprietăți
-sisteme de preluare a apelor pluviale
-covor asfaltic
În Cvartal 1 sunt cuprinse 10 străzi: Alexandru cel Bun, Grăniceri, A.T. Laurian, Ion Creangă, Tunari, Humulești, Petru Maior, Furtunei, Vasile Conta, Baciului.
În completarea Cvartalului 1 mai sunt Cvartalul 2, cu 13 străzi (Liliacului, Lalelelor, Verona, Zefirului, Caisului, Porumbelului, Vasile Lupu, Ghiocei, Codrului, Bradului, Simion Bărnuțiu, Austrului și Al. Bradului) și Cvartal 3, cu 11 străzi (1 Mai, Libertății, Spătar Milescu, Pălmași, Mușat Vodă, Poporului, Cașin, Havuzului, Moara de Foc, Eroilor, Vulturului).

Citeste mai mult

Economie

Conferința „Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene” a bifat o prezență numeroasă a oamenilor de afaceri din Botoșani

Publicat

Camera de Comerț și Industrie Botoșani, în parteneriat cu BCR Botoșani,a  anunțat finalizarea cu succes a conferinței „Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene!”.

Evenimentul a avut loc, în data de 18.04.2024, la Popas Cucorăni şi a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru antreprenorii din regiunea noastră de a descoperi şi explora posibilităţile oferite de fondurile europene în materie de dezvoltare a afacerilor.

În cadrul întâlnirii au fost abordate teme importante pentru mediul de afaceri, printre care:

  • trecerea în revistă a progresului și perspectivelor tranziției energetice în România, o temă de mare importanță pentru viitorul economic al țării noastre.
  • identificarea și anticiparea disponibilității fondurilor europene pentru a iniția apeluri pentru diverse proiecte, oferind antreprenorilor posibilitatea de a accesa resursele necesare dezvoltării afacerilor.
  • o înțelegere a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească IMM-urile pentru a accesa fondurile disponibile, pentru a îmbunătăți șansele de succes în obținerea acestora.

 „Avem un trend ascendent în ultimii 5-6 ani, o creştere a cifrei de afaceri la nivelul judeţului Botoşani. Există ceva în aer care pluteşte a speranţă şi cred ca acelaşi trend se va confirma în date oficiale şi pentru 2023. Sunt convins că vor fi foarte mulţi bani din fonduri europene, dar ceea ce trebuie să ştim este că finanţatorii propun ghiduri de finanţare ce sunt lansate în consultare publică şi la acea etapă trebuie să fim mai activi ca să ne spunem nevoile noastre” a  fost mesajul preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie, Valeriu Iftime.

La eveniment au participat reprezentanți ai peste 250 de companii din judeţul Botoşani, exprimându-și interesul și angajamentul față de creșterea și dezvoltarea afacerilor locale.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Trei ierarhi vin la sărbătoarea municipiului. Moaștele Sfântului Gheorghe nu mai ajung la Botoșani, dar credincioșii vor avea parte de altă bucurie duhovnicească

Publicat

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, aduce anul acesta bucurii duhovnicești deosebite credincioșilor din oraș. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vor fi aduse spre închinare la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

Inițial s-a dorit aducerea spre închinare a moaștelor Sfântului Gheorghe, dar nu s-a concretizat. La slujbele rânduite unei astfel de sărbători vor fi prezenți alături de ÎPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul și PS Gherontie Hunedoreanul.

Primirea moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv este rânduită pentru ziua de 22 aprilie, la ora 15.45. Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși începând cu ora 16.15 slujba Vecerniei cu Litie, împreună cu alți ierarhii și un numeros sobor de preoți și diaconi.

Pelerinaj pe străzile municipiului Botoșani

După slujbă, în jurul orei 18.00, va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe.

A doua zi, pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite, la care se va alătura ierarhilor pentru slujire un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei, fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac de post şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.

Cu binecuvântarea IPS Teofan, Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei vor rămâne spre venerare la biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani  până  miercuri seară, 24 aprilie 2024.

 

„Cu deosebită Bucurie duhovnicească, vă invităm să ne rugăm împreună la slujbele oficiate cu ocazia hramului Bisericii noastre, după următorul program:- Luni, 22 aprilie 2024

– ora 15:45 primirea raclei cu Sf. Moaşte ale Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv;

– ora 16:00 – primirea Î. P. S. Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei şi a ierarhilor invitaţi

– ora 16:15 – Slujba Vecerniei şi a Litiei

– ora 18:00 – Procesiune cu Sf. Moaşte ale Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţionala – Str. 1  Decembrie – Biserica Uspenia – Str. Poştei – Biserica Sf. Gheorghe

– marţi, 23 Aprilie 2024

– ora 09:00 – primirea Î. P. S. Teofan şi a ierarhilor invitaţi

– ora 09:30 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite oficiată de Î. P. S. Teofan şi un sobor de arhierei, ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac de post şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.

Cu Binecuvântarea Î. P. S. Teofan, Sfintele Moaşte vor rămâne spre venerare la Biserica noastră până miercuri seara, 24 aprilie 2024„ se arată în afișul dedicat sărbătorii.

 

Despre Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Acest mare mitropolit al Moldovei – Iosif al II-lea Naniescu – numit „cel milostiv”, a fost cel mai strălucit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a secolului XIX după Sfântul Calinic de la Cernica. Era fiul preotului Anania (Nane) Mihalache și al presviterei Teodosia, din satul Răzălăi, raionul Bălți, născut la 15 iulie 1818. Tatăl său a murit după doi ani, iar mama rămâne văduvă cu doi copii, Ioan și Ieremia. În anul 1831, ierodiaconul Teofilact, unchiul său, aduce la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iași pe copilul Ioan, pentru a învăța carte. Aici deprinde scrisul, cititul, tipicul și muzica psaltică. În anul 1834 ierodiaconul Teofilact este numit egumen la Mănăstirea Sfântul Prooroc Samuil din Focșani, unde aduce și pe nepotul său. În anul 1835, ierodiaconul Teofilact ajunge ecleziarh la episcopia Buzăului, sub vestitul episcop Chesarie, împreună cu tânărul Ioan.

La 23 ianuarie 1835 rasoforul Ioan este călugărit sub numele de Iosif, în catedrala episcopală, iar a doua zi este hirotonit diacon. Ca ucenic al episcopului Chesarie, în anul 1836, ierodiaconul Iosif Naniescu intră la seminarul din Buzău, atunci înființat, pe care îl termină în anul 1840. Apoi, între anii 1840-1847 urmează Colegiul Sfântul Sava din București. În anul 1849 este numit egumen la Mănăstirea Șerbănești din Râmnicu-Vâlcea, iar la 29 august 1850 este hirotonit preot în București. În noiembrie 1852 este făcut protosinghel de Sfântul Calinic, episcopul Râmnicului. În 1857 este numit egumen la Mănăstirea Găiseni, județul Dâmbovița, iar după 4 ani este făcut arhimandrit de mitropolitul primat Nifon și numit în 1863 egumen la Mănăstirea Sărindar din București. Între anii 1864-1870 arhimandritul Iosif Naniescu a activat ca profesor de religie la Gimnaziul Gheorghe Lazar și la Liceul Matei Basarab din București, iar ultimii doi ani (1870-1871) a fost director la Seminarul Central. La 23 aprilie 1872 arhimandritul Iosif Naniescu este hirotonit arhiereu, iar în ianuarie 1873 este numit episcop de Argeș. La 10 iunie 1875 este ales mitropolit al Moldovei, iar la 6 iulie același an este instalat la Iași. Timp de 27 de ani venerabilul mitropolit Iosif Naniescu păstorește cu o rară blândețe și înțelepciune Mitropolia Moldovei. Aici a depus cea mai bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală și socială din toată viața sa, rămânând pentru urmași un exemplu viu și greu de imitat. În data de 26 ianuarie 1902 mitropolitul Iosif Naniescu „cel sfânt si milostiv” părăsește pe fiii săi duhovnicești și se strămută la cereștile lăcașuri, pentru a sta în fața marelui Arhiereu Iisus Hristos.

Canonizarea oficială a Mitropolitului Iosif Naniescu a avut loc în  data  de 25 martie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iași, de Patriarhul României împreună cu paisprezece ierarhi români, cu data de prăznuire 26 ianuarie

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending