Connect with us

Eveniment

Eusebiu Amanalachioai, originar din Botoșani, ales consilier local în comuna Kvam Herad din Norvegia

Publicat

Publicitate

Români cu care ne mândrim.  Eusebiu Amanalachioai, in varsta de 21 de ani, student in anul I la The University of Western Norway in Sogndal , a fost ales consilier local la Primăria din comuna  Kvam Herad. El a candidat pe  listele Partidului Muncitoresc, partid aflat la guvernare în Norvegia. Tânărul a început să se implice în viața socială și politică din clasa a IX a și s-a făcut cunoscut datorită implicării în activitățile din comună, relatează stiridinbucovina.ro.

Mandatul de ales local este de patru ani. Eusebiu este cel mai tânăr  dintre cei  27 de consilieri locali  care formează deliberativul . de la diferite partide  Chiar și primarul și viceprimarul fac parte din acelasi partid.  Alegerile  au avut loc  in data de 11  septembrie 2023.Deja a participat la două reuniuni ale Consilului Local și este mândru că a reușit să  acceadă la această vârstă în politică.

Eusebiu alaturi de primarul comunei, Torgeir Næss

 

Norvegian în gândire  dar poartă nume românesc

 

,, Eu ma gandesc ca sunt norvegan și mulți cu care discut nu realizează că sunt  din România. M-am integrat foarte bine, mai ales că am venit aici pe când eram în clasa a II a. Abia când le spun numele atunci se realizează că port nume românesc.  Am venit în Norvegia alărturi de mama mea  in mai 2011, pe atunci aveam 9 ani. A fost cumva greu  pentru că nu mai aveam prietenii mei din Romania, mă confruntam cu  o nouă limbă pe care nu o cunoșteam deloc. Am inceput să învăț limba norvegiana și  am, fost bucuros că mătușa me care era deja  aici din 2008 , si-a luat liber de la muncă  să fie din luna mai până în iunie, zi de zi cu mine la școală. De ce? Ca să imi fie

Publicitate

mai ușor. Să îmi traducă din norvegiană în română.  Și am invătat relativ repede, până in august ,septembrie, am inceput să mă fac înțeles.  Mi-am făcut prieteni foarte repede, aproape din prima zi am fost la joacă cu copii, nu m-am simțit niciodată marginalizat. S-au scurs  ani buni și toți imi spun că nu sunt din Românai ci din Norvegia. Doar când le spun numele atunci își dau seama că nu sunt norvegian.,, dezvăluie pentru stiridinbucovina.ro, tânărul consilier local.

S-a înscris în Organizația de Tineret

 

Primul contact cu politica a fost în clasa a IX a când la școală unde studia s-au prezentat doi reprezentanți  ai  Organizației de Tinerei a comunei pentru a ne solicită  elevilor să se  implice  în politică  și în viața comunității. ,, Nimeni nu a vrut și atunci am decis să fiu chiar eu  una din persoanele care să fie membră a acestei organizații. În prima jumătate a anului a fost dificil mai ales că nu cunoașteam mai nimic despre politică dar am început treptat să înțeleg și să fac progrese. Dacă nu înțelegeam ceva am început să întreb membri din organizație și chiar alte personalități. În . doi ani am pus numele meu afară, am început să fiu cunoscut, am ținut  chiar ședințe, am stat de vorbă cu oamenii, mi-am făcut relații cu personalități politice locale și chiar la nivel central. . Am muncit foarte mult si atunci când au fost alegeri la Organizația de Tineret, am fost ales  sa fiu președinte.. A fost un an  în care  din nou a fost nevoie de implicare, de discutii cu politicieni  inclusiv, Parlament . Am avut șansa să cunosc  foarte multă lume și niciodată nu m-am izbit de un refuz la o întrebare pe care o aveam. Este o colaborare foarte bună,, sustine Eusebiu.

 

Norvegia- În mod oficial este cea mai bună ţară în care să trăieşti.  persoană are toate posibilităţile de integrare şi de a deveni parte a unei societăţii avansate.

Presa din Norvegia a scris de nenumărate ori despre Eusebiu.

 

,,E o țară foarte frumoasă. Natura este fantastică, munți, apă și cu tot ce  îți dorești. Norvegia este țara unde atunci când ai nevoie de ajutor îl primești. Oamenii sunt  primitori, calmi, zâmbitori. Dacă vrei ca cineva să te ajute nu trebuie să îl plătești, te ajută pur și simplu.  Mi-aș dori să fii economist . Aici mă văd ca profesie. Îmi place să  să fac și să citesc despre  și statistici bancare,, mai spune tânărul ales local.

Eusebiu  nu a uitat nici țara unde s-a născut. Ultima dată a fost în România  in 2018.  Atmosfera este total diferita față de Norvegia.  ,, Poți să stai mai mult de vorbă cu oamenii  și sunt mult mai sociabili oriunde s-ar afla.  Traficul rutier este mult mai intens, aglomerație mult mai mare față de  zona unde stau.  E mai multă liniște aici în Norvegia.  Aerul este mai curat , te simți mai sănătos  nu e poluarea care  este în România. Sunt două diferențe majore între cele două țări. Pană acum am fost doar în vacanță. Eu vreau să stau în Norvegia dar dacă aș obține un job în România care să fie interesant și bine plătit pentru mine, mă gândesc…..atunci poate da, altfel nu.  Trebuie să mă gândesc foarte bine la o asemenea decizie dar aici mi-am făcut un nume aici, imi este mult mai ușor să accesez decât să ajung în România să o iau de la zero,, a conchis Eusebiu Amanalachioai.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Declarația unică. Modificările din 2025 pentru persoanele fizice. Cum se fac raportările către ANAF

Publicat

Publicitate

Declarația unică. În 2025, au intrat în vigoare mai multe modificări la Formularul 212 privind raportările veniturilor obținute de către persoanele fizice, din activități independente, chirii și alte surse, scrie alba24.ro.

Termenul pentru depunerea Declarației unice – Formular 212 este 25 mai, însă anul acesta va fi 23 mai (vineri).

Aceasta trebuie depusă de către persoanele fizice cu venituri obținute din:

  • activități independente
  • chirii
  • drepturi de autor
  • investiții
  • alte surse similare (de exemplu criptomonede, dobânzi)

Formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate

Declarația unică. Noutăți în 2025

A fost eliminată obligația de estimare a veniturilor și contribuțiile pentru anul curent. Contribuabilii declară doar veniturile realizate în anul precedent.

Publicitate

Persoanele care înregistrează pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS. Acestea pot opta pentru asigurare.

Veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut.

ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată. Redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii, potrivit ziare.com.

Citeste mai mult

Eveniment

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Inițiativă legislativă la Parlament

Publicat

Publicitate

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Înregistrările vor fi stocate cel puțin 30 de zile. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament, scrie alba24.ro.

Inițiativa vine în contextul în care, recent, în patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș au fost semnalate probleme grave.

Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de Uniunea Salvați România.

”E nevoie ca în toate centrele de asistență medico-socială din România care îngrijesc copii, adulți si vârstnici – atât de stat, cât și private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictețe legislația GDPR, va oferi autorităților instrumente obiective de măsurare și supraveghere a calității îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

Proiectul modifică și completează Legea privind reforma în protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea privind asistența socială în sensul introducerii obligației de instalare și menținere în stare de funcționare a unor sisteme de supraveghere video.

Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Înregistrările video, stocate cel puțin 30 de zile

Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni. Vor putea fi accesate doar de personalul autorizat și doar în scopul monitorizării calității activității, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității persoanelor.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței persoanelor.

Ungureanu a subliniat că ”marea problemă” a copiilor îngrijiți în aceste centre nu este atât ‘spațiul înghesuit unde supraviețuiesc, ci faptul că nu există personal specializat, multidisciplinar și aparatura aferentă” pentru tratarea bolilor lor extrem de grave.

Deputatul lucrează și la o propunere legislativă prin care să fie înființate centre medico-sociale pentru îngrijiri paliative pentru copiii cu afecțiuni grave, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult

Cultura

Volumul semnat de Cătălin Mihai Alexa va fi lansat duminică, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 26 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea unui volum semnat de Cătălin Mihai Alexa. Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea ,,Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturalăˮ, prezentată de Traian Apetrei.

Actuala carte, cu titlul ,,Jurnalul unui călătorˮ, este urmarea firească a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta. Volumul se dorește a fi un omagiu adus de către autor tatălui său, acesta fiind cel care i-a sugerat atât vizitarea spațiului geografic deosebit, cât și consemnarea lucrurilor care îi vor atrage atenția în călătoria nu doar turistică, ci și spirituală. Cartea, apărută în ianuarie 2025, la Editura Quadrat din Botoșani, va fi prezentată de ziaristul Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Cultura

Lansare de carte – Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.

De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.

Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.

La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending