Români cu care ne mândrim. Eusebiu Amanalachioai, in varsta de 21 de ani, student in anul I la The University of Western Norway in Sogndal , a fost ales consilier local la Primăria din comuna Kvam Herad. El a candidat pe listele Partidului Muncitoresc, partid aflat la guvernare în Norvegia. Tânărul a început să se implice în viața socială și politică din clasa a IX a și s-a făcut cunoscut datorită implicării în activitățile din comună, relatează stiridinbucovina.ro.
Mandatul de ales local este de patru ani. Eusebiu este cel mai tânăr dintre cei 27 de consilieri locali care formează deliberativul . de la diferite partide Chiar și primarul și viceprimarul fac parte din acelasi partid. Alegerile au avut loc in data de 11 septembrie 2023.Deja a participat la două reuniuni ale Consilului Local și este mândru că a reușit să acceadă la această vârstă în politică.
Norvegian în gândire dar poartă nume românesc
,, Eu ma gandesc ca sunt norvegan și mulți cu care discut nu realizează că sunt din România. M-am integrat foarte bine, mai ales că am venit aici pe când eram în clasa a II a. Abia când le spun numele atunci se realizează că port nume românesc. Am venit în Norvegia alărturi de mama mea in mai 2011, pe atunci aveam 9 ani. A fost cumva greu pentru că nu mai aveam prietenii mei din Romania, mă confruntam cu o nouă limbă pe care nu o cunoșteam deloc. Am inceput să învăț limba norvegiana și am, fost bucuros că mătușa me care era deja aici din 2008 , si-a luat liber de la muncă să fie din luna mai până în iunie, zi de zi cu mine la școală. De ce? Ca să imi fie
Publicitate
mai ușor. Să îmi traducă din norvegiană în română. Și am invătat relativ repede, până in august ,septembrie, am inceput să mă fac înțeles. Mi-am făcut prieteni foarte repede, aproape din prima zi am fost la joacă cu copii, nu m-am simțit niciodată marginalizat. S-au scurs ani buni și toți imi spun că nu sunt din Românai ci din Norvegia. Doar când le spun numele atunci își dau seama că nu sunt norvegian.,, dezvăluie pentru stiridinbucovina.ro, tânărul consilier local.
S-a înscris în Organizația de Tineret
Primul contact cu politica a fost în clasa a IX a când la școală unde studia s-au prezentat doi reprezentanți ai Organizației de Tinerei a comunei pentru a ne solicită elevilor să se implice în politică și în viața comunității. ,, Nimeni nu a vrut și atunci am decis să fiu chiar eu una din persoanele care să fie membră a acestei organizații. În prima jumătate a anului a fost dificil mai ales că nu cunoașteam mai nimic despre politică dar am început treptat să înțeleg și să fac progrese. Dacă nu înțelegeam ceva am început să întreb membri din organizație și chiar alte personalități. În . doi ani am pus numele meu afară, am început să fiu cunoscut, am ținut chiar ședințe, am stat de vorbă cu oamenii, mi-am făcut relații cu personalități politice locale și chiar la nivel central. . Am muncit foarte mult si atunci când au fost alegeri la Organizația de Tineret, am fost ales sa fiu președinte.. A fost un an în care din nou a fost nevoie de implicare, de discutii cu politicieni inclusiv, Parlament . Am avut șansa să cunosc foarte multă lume și niciodată nu m-am izbit de un refuz la o întrebare pe care o aveam. Este o colaborare foarte bună,, sustine Eusebiu.
Norvegia- În mod oficial este cea mai bună ţară în care să trăieşti. persoană are toate posibilităţile de integrare şi de a deveni parte a unei societăţii avansate.
Presa din Norvegia a scris de nenumărate ori despre Eusebiu.
,,E o țară foarte frumoasă. Natura este fantastică, munți, apă și cu tot ce îți dorești. Norvegia este țara unde atunci când ai nevoie de ajutor îl primești. Oamenii sunt primitori, calmi, zâmbitori. Dacă vrei ca cineva să te ajute nu trebuie să îl plătești, te ajută pur și simplu. Mi-aș dori să fii economist . Aici mă văd ca profesie. Îmi place să să fac și să citesc despre și statistici bancare,, mai spune tânărul ales local.
Eusebiu nu a uitat nici țara unde s-a născut. Ultima dată a fost în România in 2018. Atmosfera este total diferita față de Norvegia. ,, Poți să stai mai mult de vorbă cu oamenii și sunt mult mai sociabili oriunde s-ar afla. Traficul rutier este mult mai intens, aglomerație mult mai mare față de zona unde stau. E mai multă liniște aici în Norvegia. Aerul este mai curat , te simți mai sănătos nu e poluarea care este în România. Sunt două diferențe majore între cele două țări. Pană acum am fost doar în vacanță. Eu vreau să stau în Norvegia dar dacă aș obține un job în România care să fie interesant și bine plătit pentru mine, mă gândesc…..atunci poate da, altfel nu. Trebuie să mă gândesc foarte bine la o asemenea decizie dar aici mi-am făcut un nume aici, imi este mult mai ușor să accesez decât să ajung în România să o iau de la zero,, a conchis Eusebiu Amanalachioai.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a fost ales luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, informează alba24.ro.
Ilie Bolojan a obţinut 70 de voturi, în timp ce contracandidaţii săi, Mircia Chelaru (AUR) şi Nadia-Cosmina Cerva (SOS România), au întrunit 29 de voturi, respectiv 14 voturi, potrivit Agerpres.
Grupul parlamentar al PSD şi cel al UDMR nu au avut o propunere pentru această funcţie.
De asemenea, nici USR și nici grupul parlamentar POT, nu au propus un candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.
Fiecare dintre cei trei candidaţi la şefia Senatului s-a prezentat de la microfonul forului.
Senatorul AUR Mircia Chelaru a dat detalii despre cariera sa militară şi politică, Ilie Bolojan (PNL) a arătat că are experienţă de 20 de ani în administraţie, iar senatoarea SOS România Nadia-Cosmina Cerva a declarat că este avocat.
Publicitate
„Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră.
Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele.
În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme de obicei, ci legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a afirmat Bolojan, citat de G4Media.
Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs pe strada Tudor Vladimirescu, în municipiul Botoșani. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care se aflau doar conducătorii auto.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că persoanele erau ieșite din mașini. Unul dintre șoferi a fost rănit, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Publicitate
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Marcel Ciolacu a fost desemnat luni în funcția de premier al coaliției PSD-PNL-UDMR. Președintele Klaus Iohannis a spus că ”PSD-PNL-UDMR mi-au propus un candidat pe care am decis să îl accept. Desemnez pentru poziția de premier pe domnul Marcel Ciolacu”.
Marcel Ciolacu a fost desemnat luni în funcția de premier al coaliției PSD-PNL-UDMR. Președintele Klaus Iohannis a spus că ”PSD-PNL-UDMR mi-au propus un candidat pe care am decis să îl accept. Desemnez pentru poziția de premier pe domnul Marcel Ciolacu”.
”Vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Mandatul acordat azi mă onorează și mă obligă. Am învățat toți din greșelile trecutului. Nu va fi un mandat ușor.
Esențial e ca acest guvern să restabilească încrederea investitorilor. Trebuie să accelerăm investițiile din PNRR.
România ne-a transmis un mesaj clar: românii au nevoie de stabilitate, reforme și securitate”, a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a fost desemnat luni în funcția de premier al coaliției PSD-PNL-UDMR. Președintele Klaus Iohannis a spus că ”PSD-PNL-UDMR mi-au propus un candidat pe care am decis să îl accept. Desemnez pentru poziția de premier pe domnul Marcel Ciolacu”.
Publicitate
”Vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Mandatul acordat azi mă onorează și mă obligă. Am învățat toți din greșelile trecutului. Nu va fi un mandat ușor.
Esențial e ca acest guvern să restabilească încrederea investitorilor. Trebuie să accelerăm investițiile din PNRR.
România ne-a transmis un mesaj clar: românii au nevoie de stabilitate, reforme și securitate”, a spus Ciolacu.
Desemnarealu Ciolacu era așteptată, în condițiile în care era propunerea cu care Coaliția PNL-PSD-UDMR s-a dus la Cotroceni.
Peste 60 de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut
În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 16 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 200 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.
Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 438 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 260.000 de lei și au fost confiscate peste 60 de kilograme de articole pirotehnice. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.
Publicitate
De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 42 de permise de conducere și 19 certificate de înmatriculare.
Cea mai mare viteză înregistrată pe drumurile din județ, a fost în orașul Flămânzi. Un tânăr de 24 de ani, a fost surprins de aparatul radar în timp ce rula cu 126 de km/h. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de peste 1400 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru 120 de zile.