Connect with us

Eveniment

Eusebiu Amanalachioai, originar din Botoșani, ales consilier local în comuna Kvam Herad din Norvegia

Publicat

Publicitate

Români cu care ne mândrim.  Eusebiu Amanalachioai, in varsta de 21 de ani, student in anul I la The University of Western Norway in Sogndal , a fost ales consilier local la Primăria din comuna  Kvam Herad. El a candidat pe  listele Partidului Muncitoresc, partid aflat la guvernare în Norvegia. Tânărul a început să se implice în viața socială și politică din clasa a IX a și s-a făcut cunoscut datorită implicării în activitățile din comună, relatează stiridinbucovina.ro.

Mandatul de ales local este de patru ani. Eusebiu este cel mai tânăr  dintre cei  27 de consilieri locali  care formează deliberativul . de la diferite partide  Chiar și primarul și viceprimarul fac parte din acelasi partid.  Alegerile  au avut loc  in data de 11  septembrie 2023.Deja a participat la două reuniuni ale Consilului Local și este mândru că a reușit să  acceadă la această vârstă în politică.

Eusebiu alaturi de primarul comunei, Torgeir Næss

 

Norvegian în gândire  dar poartă nume românesc

 

,, Eu ma gandesc ca sunt norvegan și mulți cu care discut nu realizează că sunt  din România. M-am integrat foarte bine, mai ales că am venit aici pe când eram în clasa a II a. Abia când le spun numele atunci se realizează că port nume românesc.  Am venit în Norvegia alărturi de mama mea  in mai 2011, pe atunci aveam 9 ani. A fost cumva greu  pentru că nu mai aveam prietenii mei din Romania, mă confruntam cu  o nouă limbă pe care nu o cunoșteam deloc. Am inceput să învăț limba norvegiana și  am, fost bucuros că mătușa me care era deja  aici din 2008 , si-a luat liber de la muncă  să fie din luna mai până în iunie, zi de zi cu mine la școală. De ce? Ca să imi fie

Publicitate

mai ușor. Să îmi traducă din norvegiană în română.  Și am invătat relativ repede, până in august ,septembrie, am inceput să mă fac înțeles.  Mi-am făcut prieteni foarte repede, aproape din prima zi am fost la joacă cu copii, nu m-am simțit niciodată marginalizat. S-au scurs  ani buni și toți imi spun că nu sunt din Românai ci din Norvegia. Doar când le spun numele atunci își dau seama că nu sunt norvegian.,, dezvăluie pentru stiridinbucovina.ro, tânărul consilier local.

S-a înscris în Organizația de Tineret

 

Primul contact cu politica a fost în clasa a IX a când la școală unde studia s-au prezentat doi reprezentanți  ai  Organizației de Tinerei a comunei pentru a ne solicită  elevilor să se  implice  în politică  și în viața comunității. ,, Nimeni nu a vrut și atunci am decis să fiu chiar eu  una din persoanele care să fie membră a acestei organizații. În prima jumătate a anului a fost dificil mai ales că nu cunoașteam mai nimic despre politică dar am început treptat să înțeleg și să fac progrese. Dacă nu înțelegeam ceva am început să întreb membri din organizație și chiar alte personalități. În . doi ani am pus numele meu afară, am început să fiu cunoscut, am ținut  chiar ședințe, am stat de vorbă cu oamenii, mi-am făcut relații cu personalități politice locale și chiar la nivel central. . Am muncit foarte mult si atunci când au fost alegeri la Organizația de Tineret, am fost ales  sa fiu președinte.. A fost un an  în care  din nou a fost nevoie de implicare, de discutii cu politicieni  inclusiv, Parlament . Am avut șansa să cunosc  foarte multă lume și niciodată nu m-am izbit de un refuz la o întrebare pe care o aveam. Este o colaborare foarte bună,, sustine Eusebiu.

 

Norvegia- În mod oficial este cea mai bună ţară în care să trăieşti.  persoană are toate posibilităţile de integrare şi de a deveni parte a unei societăţii avansate.

Presa din Norvegia a scris de nenumărate ori despre Eusebiu.

 

,,E o țară foarte frumoasă. Natura este fantastică, munți, apă și cu tot ce  îți dorești. Norvegia este țara unde atunci când ai nevoie de ajutor îl primești. Oamenii sunt  primitori, calmi, zâmbitori. Dacă vrei ca cineva să te ajute nu trebuie să îl plătești, te ajută pur și simplu.  Mi-aș dori să fii economist . Aici mă văd ca profesie. Îmi place să  să fac și să citesc despre  și statistici bancare,, mai spune tânărul ales local.

Eusebiu  nu a uitat nici țara unde s-a născut. Ultima dată a fost în România  in 2018.  Atmosfera este total diferita față de Norvegia.  ,, Poți să stai mai mult de vorbă cu oamenii  și sunt mult mai sociabili oriunde s-ar afla.  Traficul rutier este mult mai intens, aglomerație mult mai mare față de  zona unde stau.  E mai multă liniște aici în Norvegia.  Aerul este mai curat , te simți mai sănătos  nu e poluarea care  este în România. Sunt două diferențe majore între cele două țări. Pană acum am fost doar în vacanță. Eu vreau să stau în Norvegia dar dacă aș obține un job în România care să fie interesant și bine plătit pentru mine, mă gândesc…..atunci poate da, altfel nu.  Trebuie să mă gândesc foarte bine la o asemenea decizie dar aici mi-am făcut un nume aici, imi este mult mai ușor să accesez decât să ajung în România să o iau de la zero,, a conchis Eusebiu Amanalachioai.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos

Publicat

Publicitate

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului.

Este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos, pentru că sunt puține icoane nefăcute de mână omenească în toată lumea ortodoxă. Istoria acestei icoane începe în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, când cuvioșii ctitori Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, aşa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. În plus, ei cereau condiții stricte pentru cel care se va angaja la executarea lucrării, precum curăția trupească şi sufletească, spovedania la duhovnic, post şi rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pe toată durata lucrării.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cuvioșii Nifon şi Nectarie îl găsesc pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, care se supune cu evlavie rânduielilor celor doi călugări și, în anul 1863, se apucă de lucru. Iconarul a început lucrarea la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu, iar în câtva timp a ter¬mi¬nat de pictat veşmin-tele şi ce¬lelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfin¬te¬le Feţe (cea a Maicii Domnului şi cea a Pruncului Iisus), să le picteze la sfârșit, după cum este tehnica picturii tradiționale de icoane. După ce a terminat de zugrăvit cum s-a pri¬ce¬put mai bi¬ne veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil sfintele feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Dimensiunile icoanei sunt de 100 / 70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească. Se spune că portretele zugrăvite pe icoană sunt identice cu portretele reale ale Fecioarei și Pruncului Iisus așa cum au fost consemnate de martorii oculari contemporani.

De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primăriile vor putea decide în viitor dacă în oraș sunt necesare jocuri de noroc. Se vrea descentralizarea ONJN

Publicat

Publicitate

Premierul României, Ilie Bolojan, a făcut vineri 11 iulie, o serie de declarații referitoare la viitoarele reforme administrative. Este vorba despre o serie de măsuri fiscale care vor fi parte din cel de al doilea pachet propus de Guvern, scrie alba24.ro

Una dintre temele importante ale pachetului de măsuri este reformarea administrației locale. Față de acest subiect Ilie Bolojan a vorbit despre reduceri de personal în administrația locală, dar și noi puteri pe care acestea trebuie să le primească.

Un subiect legat de reforma administrației locale este descentralizarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Mai exact, momentan, ONJN este singurul organism care poate oferi licențe pentru amplasarea unui local care are jocuri de noroc.

Din acest motiv, guvernul condus de Bolojan vrea descentralizarea ONJN. Asta ar însemna că pe viitor administrația locală va putea decide dacă va aproba apariția unui local de jocuri de noroc sau nu. Mai exact, aceștia vor putea decide dacă pe o stradă sunt necesare jocuri de noroc sau nu.

Administrația locală va putea hotârî dacă localurile cu jocuri de noroc să se afle doar pe o stradă spre exemplu, sau doar într-o zonă a orașului.

”Vom veni cu o prevedere care va descentraliza autorizarea jocurile de noroc: Primăria poate să autorizeze o zonă, o stradă sau un cartier sau Mamaia de exemplu în municipiul Constanța, unde pe baza unei taxe speciale primăria poate să stabilească intensitatea.

Primăriile vor hotărî dacă au nevoie de jocuri de noroc și câte. Astăzi, orașele noastre sunt invadate de aceste jocuri de noroc”, a declarat Ilie Bolojan.

Publicitate

Momentan acesta este doar o prevedere propusă de Ilie Bolojan.

Citeste mai mult

Eveniment

Poșta Română cumpără 36 de autoutilitare pentru serviciul de curierat

Publicat

Publicitate

Compania Națională ‘Poșta Română’ va cumpăra pentru serviciul de curierat 24 de camioane și 12 remorci pentru care va aloca peste 25 de milioane de lei, a anunțat vineri operatorul public poștal.

‘Compania Națională ‘Poșta Română’ își continuă strategia de modernizare printr-o nouă investiție semnificativă în flota auto, menită să crească eficiența serviciilor de curierat și să asigure un transport mai sigur și mai rapid. Această inițiativă reflectă angajamentul companiei față de adaptarea continuă la nevoile pieței și la ritmul accelerat al schimbărilor din sectorul logistic’, se arată într-un comunicat al companiei transmis AGERPRES.

Valoarea estimată a investiției este de 25,38 milioane de lei (fără TVA) și include: 24 de camioane cu o capacitate de 18-20 tone; 12 remorci de 18 tone.

Camioanele și remorcile vor fi achiziționate prin leasing financiar pe o perioadă de doi ani și vor beneficia de polițe CASCO valabile patru ani și asigurare RCA pentru primul an, precizează compania.

‘Această achiziție face parte dintr-un program amplu de transformare și modernizare a companiei, completând investițiile recente în echipamente IT, soluții de automatizare și dezvoltarea unor servicii moderne, aliniate cerințelor clienților și standardelor europene. Prin această inițiativă, Poșta Română își reconfirmă poziția de lider pe piața serviciilor poștale și de logistică din România, demonstrând o viziune pe termen lung orientată spre calitate, siguranță și eficiență operațională’, se mai arată în comunicat.

Anunțul este disponibil în SEAP, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 11 august, ora 15:00. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii au fost alături de participanții Programului de Tabere ARC 2025, desfășurat la Centrul de Agrement ,,,Codrii de Aramă” Agafton

Publicat

Publicitate

Vineri, după-amiază, cei aproximativ 130 de participanți la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăsurat la Centrul de Agrement ,,,Codrii de Aramă” Agafton, au primit vizita jandarmilor botoșăneni.

Programul de Tabere ARC, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării și are ca scop dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română, informarea tinerilor asupra istoriei românilor și aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească.

Jandarmii le-au prezentat câteva aspecte din evoluția în timp a Jandarmeriei Române, de la înființarea acesteia pe 3 aprilie 1850 și până în prezent, misiunile executate și competențele legale ale jandarmilor, precum și măsurile de autoprotecție pe timpul participării la tabără, în vederea prevenirii producerii unor fapte antisociale.

Activitatea a continuat cu procedee de autoapărare executate de elevii jandarmi Daniel și Iustin, după care grupa conductori câini de serviciu a executat un exercițiu de disciplină canină și de intervenție pentru prinderea unui infractor care nu se supune somațiilor.

Activități similare se vor desfășura și ka următoarele patru serii ale Taberelor ARC 2025 de la Agafton, la care participă în total aproximativ780 de elevi și tineri români din Ucraina și Republica Moldova.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending