Connect with us
Publicitate

Actualitate

Este INTERZISĂ vânzarea de țigări minorilor. Lege PROMULGATĂ! Nu se mai fumează cu țigări electronice în spațiile publice închise

Publicat

Legea care interzice vânzarea de țigări minorilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, miercuri. De asemenea, prin decretul semnat, se  interzice fumatul cu dispozitive electronice în spațiile publice închise.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 27 martie 2024, următoarele decrete:

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 70/26.02.2024);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun (PL-x 765/11.12.2023);
Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 102/2023 pentru completarea art. 21 din Legea nr. 156/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie (PL-x 6/07.02.2024);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 8 din Legea nr. 164/2014 privind unele măsuri pentru accelerarea și finalizarea procesului de soluționare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România și Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum și al Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, și pentru modificarea unor acte normative (PL-x 445/26.06.2023);
Decret pentru promulgarea Legii privind instituirea premiului național „Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură (PL-x 531/20.09.2023);
Decret privind acreditarea doamnei Gențiana Șerbu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Kenya și reprezentantul României pe lângă UNON, UNEP și UN-HABITAT, și în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Burundi, Republica Uganda și Republica Rwanda, cu reședința la Nairobi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câți bani pot primi angajații de sărbători, ca PRIMĂ de Paște. Ce scrie în Codul Fiscal

Publicat

Firmele care au capacitatea pot oferi angajaților doar 300 de lei cu ocazia momentelor festive, în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Este vorba practic de suma pe care o pot primi angajații în timpul sărbătorilor ca Prima de Paște, relatează alba24.ro. Este important însă să se sublinieze că aceasta poate include atât cadouri în bani, cât și cadouri în natură, precum și tichete cadou.

Prima de Paște nu este obligatorie

De menționat că angajatorii nu sunt obligați să ofere acești bani.

Suma respectivă de 300 lei nu este impozitată și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii.

Firmele mai darnice pot oferi bani și pentru copiii angajaților: tot 300 lei/copil.

Cei 300 lei reprezintă venituri neimpozabile și se trec în Declarația 112, potrivit Hotnews.

De asemenea, în acest an, angajații români vor mai beneficia, pe lângă primă, și de o minivacanță.

Ei vor avea mai multe zile libere cu ocazia sărbătorilor de Paște ortodox. Perioada este legată cu sărbătoarea de 1 Mai, prin decizie a Guvernului.

Va fi liber în 1 mai (miercuri), 2 mai (zi-punte) și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.

Minivacanța de Paște 2024. Zile libere

  • miercuri, 1 mai – Ziua Muncii
  • joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern
  • vineri, 3 mai – Vinerea Mare
  • duminică, 5 mai – Paștele ortodox
  • luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (minivacanță de 6 zile 1-6 mai)

Citeste mai mult

Eveniment

Pentru pensionarii care primesc banii pe card: Vineri intră banii

Publicat

Casa Judeţeană de Pensii Botoşani a anunțat astăzi că de mâine pensionarii își vor putea încasa banii. Este vorba de cei care își primesc banii pe carduri.

Acest lucru după ce astăzi au fost operate și validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani.

“Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar: joi 11 aprilie 2024, au fost operate și validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani, astfel că mâine, VINERI 12 APRILIE, după orele 16, vor fi alimentate conturile de către bănci. Salariații Casei Județene de Pensii Botoșani vă asigură de tot respectul lor!” a transmis Casa Judeţeană de Pensii Botoşani

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mai multe proiecte sociale și medicale vor prinde contur în satul Tudor Vladimirescu, Albești

Publicat

În urmă cu două zile, Parohia Tudor Vladimirescu a primit vizita Pc.Pr. Narcis Constantin Axinte, consilier eparhial pentru asistenţă socială şi medicală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Acesta a vizitat satul, șantierul și casa parohială și a propus câteva proiecte sociale care urmează a fi implementate în viitorul apropiat.

Parintele Felix Petru Prisecariu mulțumește Arhiepiscopiei Iașilor pentru grija și implicarea pe care o arată parohiei Tudor Vladimirescu și enoriașilor acesteia. Într-un articol următor vom reveni cu informații și detalii cu privire la fiecare proiect în parte.

 

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending