Connect with us
Publicitate

Eveniment

Este INTERZISĂ închirierea apartamentelor în regim hotelier fără „Certificat de Clasificare”

Publicat

Publicitate

Prin Ordinul de ministru publicat marţi, 01.03.2022, în Monitorul Oficial, nu se restricţionează şi/sau interzice închirierea apartamentelor în regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice altă platformă similară, ci este stabiltă procedura de clasificare a unităţilor de cazare operate de persoane fizice, relatează alba24.ro. Unitățile de cazare în regim hotelier operate de persoane fizice nu vor mai putea funcționa doar dacă vor avea clasificare din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

MAT vrea să combată ”turismul la negru” și evaziunea fiscală
Scopul acestei măsuri este de a reduce concurenţa neloială, respectiv fenomenul de ”turism la negru”, implicit evaziunea fiscală. În această zonă a închirierilor se încasează venituri neimpozabile;

Din analizele interne ale MAT rezultă că sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfăşoară o astfel de activitate. (…)

Publicitate

Orice persoană fizică îşi poate închiria apartamentul în regim turistic, obţinând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în mod gratuit”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei, reglementarea promovată marţi, 1 martie, prin ordin de ministru, este prevăzută şi în Ordonanţa nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România.

Ordinul ministrului reglementează o lege mai veche
„Practic, până acum exista un vid normativ pentru persoanele fizice care închiriază apartamente pe termen scurt (în regim hotelier).

Publicitate

Mai exact, art. 28 spune că ‘în scopul protecţiei turiştilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice, precum şi crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenţii economici din turism autorizaţi de Ministerul Turismului, posesori de licenţe în turism sau de certificat de clasificare, după caz’”, se precizează în comunicat.

MAT arată că activităţile turistice desfăşurate în cadrul unor unităţi aflate în locuinţe de tip condominiu pot afecta viaţa cotidiană a locatarilor.

„Blocurile de locuinţe nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecând de la premisa respectării drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obţinerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereţi comuni, pentru a putea obţine certificatul de clasificare.

Publicitate

Spre exemplu, acel vecin cu pereţi comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi făcută de turişti în timpul orelor de odihnă. În cazul în care există o lipsă de dialog cu vecinii de la care operatorul economic trebuie să obţină acordul în vederea clasificării activităţilor turistice, atunci acesta poate apela la asociaţia de proprietari sau locatari. Ordinul de ministru prevede acest lucru”, se menţionează în comunicat.

Măsura va duce și la creșterea calității turismului
Potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, măsura facilitează introducerea unor noi jucători pe piaţa concurenţială, care poate duce către o creştere a calităţii serviciilor turistice.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a subliniat că clasificarea reprezintă o măsură de protecţie atât pentru turişti cât şi pentru proprietari.

Publicitate

„Clasificarea reprezintă o măsură de protecţie atât pentru turist, cât şi pentru proprietar, existând forme legale (nr. contract) care să stea la baza relaţiei dintre cei doi.

În cazul unor probleme, organele competente ale statului pot interveni. Într-o perioadă în care ştirile false reprezintă o ameninţare la nivel global, e de condamnat orice persoană publică care, cu rea intenţie, induce nesiguranţă în rândul românilor!”, a menţionat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, citat în comunicat.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer din Albești, dat jos de la volan pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Noaptea trecută au fost organizate 12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din Botoșani. Zeci de șoferi testați pentru alcool

Publicat

Publicitate

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier , împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  și 3 Hlipiceni și cu polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutier care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

 

Astfel, au fost organizate  12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, precum și pe principalele artere rutiere, fiind controlate 87 de autovehicule. Dintre conducătorii auto,  62 au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind pozitiv în 4 dintre cazuri.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

 

La activități s-a beneficat de câinele specializat în depistarea droguriolor, din cadrul ServiciuluiTeritorial al Poliției de Frontieră.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Evazioniștii din măcelăriile din Botoșani au fost amendați pe capete după o acțiune a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă au acționat pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul producției, procesării cărnii și a produselor din carne.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 23 de agenți economici, din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 38.200 de lei.

Publicitate

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a utiliza casele de marcat electronice și de a respecta normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Tudora, prins beat la volan. Polițiștii l-au dus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 208I, în comuna Tudora, un autoturism condus de un tânăr, de 32 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending