Connect with us

Actualitate

Emisiune de mărci poștale, dedicate aviației românești. De luni, în magazinele Romfilatelia

Publicat

Publicitate

Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, începând de luni, a emisiunii „Ziua Mărcii Poştale Româneşti” cu tema „Evenimente. Aviaţie”.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia, transmis luni AGERPRES, emisiunea este alcătuită din patru timbre, o coliţă filatelică dantelată, un plic „prima zi” şi un album filatelic special realizat în tiraj limitat.

În imaginile mărcilor poştale, coliţei filatelice şi plicului „prima zi” sunt ilustrate câteva momente-eveniment din istoria aviaticii româneşti în care sunt incluse şi portretele a trei personalităţi ale domeniului – Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă. De asemenea, este prezentat şi un moment-premieră realizat de compania TAROM – primul zbor în jurul lumii, în urmă cu 55 de ani. Constructorii de avioane româneşti sunt omagiaţi cu două realizări importante: primul avion de vânătoare (1939) şi primul avion cu reacţie fabricat în România (1974).

Traian Vuia, pionier al aviaţiei mondiale (marca poştală cu valoarea nominală de 4 lei) a realizat şi a pilotat primul avion de zbor cu decolare autonomă. Zborul demonstrativ a avut loc în ziua de 18 martie 1906 la Montesson (lângă Paris).

Aurel Vlaicu, inginer, constructor şi pilot al primului avion conceput şi fabricat în România (marca poştală cu valoarea nominală de 5 lei) al cărui zbor inaugural a avut loc la 17 iunie 1910, este recunoscut ca un reprezentant de frunte al aviaţiei naţionale şi mondiale. Ultimul său proiect, avionul Vlaicu III, primul avion din lume construit din metal, a fost finalizat după moartea sa (1913) de prietenii săi Constantin Silişteanu şi Giovanni Magnani, în anul 1914.

Henri Coandă, inventator de talie mondială, specialist în aerodinamică, este prezent în istoria aviaţiei ca fiind constructorul primului avion cu reacţie, realizat în anul 1910 (marca poştală cu valoarea nominală de 33 lei din coliţa filatelică). Avionul IAR-93 a cărei imagine este reprodusă lângă portretul lui Henri Coandă este cunoscut ca primul avion cu reacţie fabricat în România, având ca ghid şi programul INCREST (al cărui director începând cu anul 1969 a fost Henri Coandă) şi care a avut primul zbor în anul 1974.

Publicitate

Avionul de vânătoare IAR-80 (marca poştală cu valoarea nominală 6 lei) a fost conceput şi construit la I.A.R. Braşov, iar zborul inaugural a avut loc pe 12 aprilie 1939. Avioanele de serie au participat la acţiunile de luptă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Compania TAROM înscrie un eveniment important în existenţa sa, în anul 1969, prin realizarea primului zbor în jurul lumii, cu un avion IL-18D (marca poştală cu valoarea nominală de 13 lei). Zborul desfăşurat între 11 decembrie 1969 şi 7 ianuarie 1970, a însumat peste 50.000 kilometri, parcurşi în aproape 80 de ore de zbor efectiv.

Ziua Mărcii Poştale Româneşti, sărbătorită pentru prima dată în anul 1932 cu ocazia primei Expoziţii Filatelice Române, a fost înscrisă în lista evenimentelor de importanţă naţională urmare a Legii nr. 62/2024. S-a stabilit ca în ziua de 15 iulie a fiecărui an să fie sărbătorită Ziua Mărcii Poştale Româneşti.

Emisiunea este disponibilă de luni în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi online pe https://romfilatelia.ro/store/. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Jandarmii botoșăneni au participat la exercițiul interinstituțional Zimbru 2025 N-E

Publicat

Publicitate

În perioada 20–23 mai 2025, jandarmii botoșăneni au participat la ample activități de pregătire în cadrul exercițiului interinstitutional Zimbrul 2025 Nord-Est.

Scopul principal al exercițiului a fost antrenarea structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și al situațiilor speciale, în vederea consolidării capacității de reacție și a colaborării operative.

Timp de două zile, jandarmii botoșăneni, împreună cu celelalte forțe implicate, au gestionat scenarii tactice complexe, care au presupus intervenții coordonate, comunicare în timp real și aplicarea procedurilor standard într-un cadru integrat. Evaluările au arătat o bună coeziune între structurile participante, un nivel ridicat de pregătire și o reacție eficientă la provocări simulate.
Unul dintre obiectivele cheie a fost, de asemenea, îmbunătățirea continuă a modurilor de acțiune, astfel încât intervențiile în situații reale să fie cât mai rapide, eficiente și bine coordonate. În acest sens, au fost identificate și aspecte care necesită ajustări și perfecționare, acestea urmând a fi analizate și integrate în procesul de instruire viitor.

La Exercițiul interinstituțional Zimbru 2025 N-E, organizat și coordonat de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău in județul Suceava, au participat și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție, Inspectoratelor de Jandarmi din Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați, precum și parteneri instituționali – Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Suceava, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Biroul pentru Imigrări Suceava și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Profesionalismul, efortul și angajamentul de care au dat dovadă toți cei implicați au contribuit la succesul acestui exercițiu complex, cu relevanță directă pentru misiunile reale, iar jandarmii botoșăneni au căpătat experiență în vederea gestionării unor posibile situații reale de genul celor exersate.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Eveniment emoționant la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani. „MATE+”: Mai mult decât un concurs, o lecție de curaj

Publicat

Publicitate

Joi, 22 mai 2025, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani a bifat un moment cu adevărat special: festivitatea de premiere a concursului MATE+, eveniment care a încununat eforturile și visurile a zeci de copii talentați și dedicați. A fost finalul unei călătorii intense și frumoase, desfășurată sub egida proiectului „EDUCAȚIA E ȘANSA TA!”, ajuns la ediția a VIII-a.

Timp de cinci luni, între decembrie 2024 și aprilie 2025, elevi din clasele a III-a și a IV-a au muncit cu perseverență, au descoperit frumusețea matematicii și și-au depășit limitele, sub îndrumarea atentă a unor profesori care au pus suflet în fiecare lecție.

Într-o atmosferă emoționantă, înconjurați de părinți mândri, cadre didactice dedicate și invitați de onoare:  inspector școlar general prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector pentru învățământul primar prof. Olguța Șchiopu și  directoarea școlii, prof. Eugenia Filip, elevii au primit distincțiile cu ochii strălucind de bucurie.

La clasa a III-a, Drăgan David a cucerit Premiul I și trofeul concursului, iar la clasa a IV-a, Bălan Efremia, Ciobanu Tudor și Frenț Ema Ioana au fost răsplătiți pentru rezultatele lor excepționale. Fiecare nume rostit și fiecare premiu înmânat au reprezentat dovada vie că pasiunea, munca și încrederea în sine dau roade.

Proiectul a fost susținut de un program săptămânal de pregătire intensivă, în cadrul Centrului de performanță MATE+, unde 30 de elevi de clasa a III-a și 35 de elevi de clasa a IV-a au fost selectați pentru a-și valorifica potențialul. Pregătirea a fost asigurată de profesori din patru instituții de prestigiu: Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” și Liceul de Artă „Ștefan Luchian”.

Pentru părinți, a fost confirmarea că susținerea necondiționată și încrederea în potențialul copiilor lor pot deschide drumuri largi și luminoase.

Publicitate

Pentru profesori, a fost dovada că fiecare oră dăruită din inimă lasă urme adânci în formarea caracterelor.

Iar pentru elevi, a fost începutul unei convingeri esențiale, anume că niciun vis nu este prea mare, iar matematica și educația, în general, pot fi calea care îl împlinește.

Această festivitate nu a fost doar un eveniment de premiere. A fost o sărbătoare a excelenței, o lecție despre ce înseamnă să crezi în tine, și o declarație de iubire pentru educație. În aplauzele calde ale celor prezenți s-a citit recunoștința pentru fiecare efort și speranța că acești copii frumoși vor deveni liderii luminați ai generațiilor viitoare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

COD PORTOCALIU: Orașele Dorohoi și Darabani și mai multe comune se află avertizare meteorologică nowcasting.

Publicat

Publicitate

Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o avertizare meteorologică nowcasting tip cod portocaliu de averse torențiale ce vor cumula 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, astăzi, între orele 18:10 – 19:15.

Sunt vizate municipiul Dorohoi, orașul Darabani și comunele Ungureni, Hudești, Suharău, Havârna, Vorniceni, Răchiți, Ibănești, Cristinești, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Roma, Unțeni, Știubieni, Nicșeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Concești și Dimăcheni.

Populația a fost informată prin mesaj RO-ALERT.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompieri botoșăneni, pe podium la competiția națională a atletism și cros „Cupa ASPR”

Publicat

Publicitate

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag și soldat Eusebiu Dutcovschi sunt colegii noștri cu care ne mândrim, astăzi.

Aceștia sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la atletism, cros și săritură în lungime, fapt dovedit în urma participării la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025.

Plt.adj. șef Doru Dutcovschi și sergent major Andrei Baltag sunt vicecampioni naționali la proba „viteză pe 100 de metri”, la categoria lor de vârstă, respective peste 45 de ani și până la 35 de ani.

Plt. adj. șef Doru Dutcovschi și-a mai adăugat în palmares o medalie: bronz la „săritură în lungime cu elan”, la categoria de vârstă peste 45 de ani.

Sld. Eusebiu Dutcovschi a obținut locul IV, la categoria de vârstă până la 35 de ani, la proba „viteză pe 100 de metri”.

Etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025 s-a desfășurat în municipiul Buzău, în perioada 21 – 23 mai a.c.. Organizată de Asociația Sportivă a Pompierilor din România (A.S.P.R.) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al Județului Buzău, competiția a reunit la start peste 60 de salvatori din 18 de județe.

Publicitate

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani fost compus din: căpitan Adrian Gabriel Loluță – șef de lot și arbitru, plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag, soldat Andrei Roman, soldat Eusebiu Dutcovschi și soldat Bogdan Dascălu.

Campionatul de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” se organizează anual, iar obiectivele principale ale competiției sportive sunt promovarea modului sănătos de viață, dezvoltarea aptitudinilor fizice și a spiritului de echipa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending