Connect with us
Publicitate

Eveniment

Elicopterul SMURD, chemat la Botoșani pentru un bărbat de 49 de ani care a făcut infarct

Publicat

Publicitate

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani în aceasă după amiază pentru a prelua un bărbat de 49 de ani, aflat în stare gravă.

Bărbatul a suferit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin, respectiv la spitalul de specialitate din Iași.

Aeronava SMURD va ateriza pe heliportul din municipiul Botoșani, iar măsurile de siguranță sunt asigurate de G.I. BOTOȘANI.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă aveți rude la muncă în Europa: Germania introduce controlul pașapoartelor la toate frontierele terestre

Publicat

Publicitate

Guvernul german a anunţat că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de ‘a reduce imigraţia clandestină şi a spori securitatea internă’, transmit AFP şi Reuters.

Controalele la frontiere au ca scop atât să limiteze migraţia ilegală, cât şi să combată ameninţările reprezentate de grupări teroriste islamiste şi organizaţii de criminalitate transfrontalieră.

Toţi vecinii Germaniei fac parte, ca şi aceasta, din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Începând din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de 6 luni controale la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne.

Controalele li se vor adăuga celor deja în vigoare la graniţele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.

Politica de azil şi imigraţie a revenit în centrul dezbaterilor în Germania odată cu ascensiunea puternică a partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), care a obţinut rezultate record în alegerile din landurile estice Turingia, unde s-a plasat pe primul loc, şi Saxonia pe 1 septembrie.

Publicitate

Peste două săptămâni vor avea loc alegeri şi în Brandenburg, unde Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi ministrului de interne Nancy Faeser încearcă să păstreze controlul guvernării.

Întărirea controalelor

În comunicat, guvernul federal declară că întărirea controalelor este necesară pentru ‘protecţia securităţii interne împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere’, la două săptămâni după atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.

Berlinul îşi explică decizia şi prin ‘capacităţile limitate ale municipalităţilor în materie de găzduire, educaţie şi integrare’ a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil primiţi în ţară.

Publicitate

Ministerul de Interne a precizat că a notificat Comisia Europeană despre noile controale, fiind vorba despre măsuri excepţionale pe teritoriul UE.

De altfel, impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea UE.

După atacul de la Solingen, al cărui autor prezumat este un sirian de 26 de ani care ar fi trebuit expulzat, coaliţia condusă de Scholz a introdus unele măsuri în materie de control al imigraţiei.

Guvernul a anunţat desfiinţarea ajutoarelor pentru solicitanţii de azil intraţi în UE printr-o altă ţară decât Germania, şi vrea să înlesnească expulzarea unor refugiaţi care au fost condamnaţi penal.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni pentru cotidianul german Bild că ţara sa nu va prelua niciunul dintre migranţii respinşi de Germania la frontieră.

‘Nu există niciun spaţiu de manevră aici. Aceasta este legea. Am dat dispoziţie şefului poliţiei federale să nu permită nicio returnare’, a spus ministrul austriac.

Citeste mai mult

Bucecea

Miercuri, consultații oftalmologice GRATUITE la Bucecea. Unde se fac consultațiile și programul inginerilor optometriști

Publicat

Publicitate

Administrația publică de la Bucecea a anunțat că miercuri, 11.09.2024, o echipă de ingineri optometriști se va afla în Bucecea, în intervalul orar 09:00 – 17:00, pentru a oferi consultații oftalmologice gratuite și pentru a prelua comenzi de ochelari, la cerere.

Inginerii optometriști vor avea următorul program:

* între orele 09:00 – 11:30, echipa de optometriști și laboratorul mobil se vor afla în parcarea de la PRIMĂRIE

* între orele 11:30 – 17:00, echipa de optometriști și laboratorul mobil se vor deplasa pe străzile din ORAȘ!

“Pentru programări la domiciliu, persoanele interesate pot suna la numărul de telefon 0767944522 De asemenea, se pot cumpăra ochelari, după consultație”, a transmis administrația publică locală de la Bucecea.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Dacă plecați la drum: CNAIR anunță un transport AGABARITIC pe ruta Constanța – Vama Siret

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat astăzi că în perioada 11.09.2024 – 20.09.2024 se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul:

Agigea RORO PTF (județul Constanța) – DN39A – DN39 – A4 – Murfatlar – DN3 – Medgidia – DN22C – Intersecție DN22C cu DJ224 – Intersecție DN2A cu DJ224 – Giurgeni – DN2A –  Urziceni – DN2 – Adjud – A7 – DN2 – Moțca – Varianta de Ocolire Suceava – DN2 – Siret PTF.

Vehiculul transportă un transformator.

Lățimea maximă a vehiculului este de 3,90 m, masa totală 261,16 tone, lungimea 52 m, înălțimea 5,20 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic.

CNAIR menționează că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transportului sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculul va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate și de echipaje ale poliției rutiere.  Transportul nu se va desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Cum se vor RECUPERA orele pierdute cu Examenul de Bacalaureat 2025: Elevii și profesorii ar putea merge la școală și sâmbătă

Publicat

Publicitate

Ministrului Educației, Ligia Deca, propune ca elevii și profesorii să meargă la școală și sâmbătă pentru a compensa în avans orele pierdute cu Examenul de Bacaluareat din 2025. 

Deca a făcut o serie de declarații pe acest subiect luni seara, într-o emisiune la Digi24.ro. Răspunsul acesteia vine în contextul în care examenele la Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie, iar elevii din clasele pregătitoare până la clasa a XI-a mai au cursuri până pe 20 iunie.

Mai exact Ligia Deca a fost întrebată de moderatorul emsiunii cum se vor organiza examenele pentru absolvenții de liceu care, la 4 zile după ce încheie cursurile (6 iunie – data finalizării cursurilor la clasele a XII-a/ a XIII-a), încep probele scrise de Bacalaureat 2025 cu examenul la Limba și literatura română.

”Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează probele”, a declarat la Digi24, ministrul Educației Ligia Deca.

Școlile să facă o recuperare în avans

Ligia Deca a mai spus că recuperarea orelor ține de fiecare unitate școlară în parte. Direcțiunea va trebui să facă programul de recuperare al orelor.

„ Școlile pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute.

Publicitate

Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat”, a mai declarat ministra Educației la Digi24, citată de edupedu.ro.

Examenul de Bacalaureat 2025 va începe cu evaluarea de competențe lingvistice și digitale, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie.

Probele scrise vor fi în iunie.

Publicitate

CALENDAR Bacalaureat 2025

Sesiunea iunie 2025

  • 27-29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending