Connect with us

Eveniment

Elevii se întorc la școală. Când va fi următoarea vacanță. ZILE LIBERE

Publicat

Publicitate

De luni elevii se întorc din nou la școală după o săptămână de vacanță. Cursurile în al doilea modul încep în 31 octombrie. Anul școlar 2022-2023 are cinci module de învățare și cinci vacanțe. Urmează 8 săptămâni de școală, iar următoarea vacanță va începe în 23 decembrie.

Până atunci, elevii vor mai avea două zile libere în timpul săptămânii în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, zile care vor cădea miercurea și joia. Este posibil ca și ziua de vineri 2 decembrie să fie zi liberă, aceasta fiind o punte între cele două zile libere legale și weekend.

Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Publicitate

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Vacanța din februarie în celelalte județe

  • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
  • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
  • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

Zile libere până la finalul anului 2022. Minivacanță în timpul celor 8 săptămâni de școală

Încă o minivacanță pentru elevi și profesori ar urma să fie de Sfântul Andrei și Ziua Națională. Este vorba despre zile libere pentru angajații din sectorul public, inclusiv profesorii. Prin urmare, minivacanță și pentru elevi.

Perioada vizată este 30 noiembrie-4 decembrie.

Ministerul Muncii a anunțat decizia privind ziua liberă-punte din 2 decembrie 2022 încă de la începutul anului: ”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sesizări anonime privind consumul de droguri și cazuri de violență în școli. Când vor fi aplicate

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că săptămâna viitoare va semna un ordin prin care se vor putea face și sesizări anonime cu privire la consumul de droguri și violență. Acesta consideră că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor ”trebuie făcută curățenie”.

Potrivit ministrului, profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele semne ale consumului de droguri. Iar ”copiii trebuie să știe și să poată identifica astfel de lucruri și trebuie să fie semnalate după niște mecanisme foarte clare”.

Sesizări anonime cu privire la consumul de droguri și cazuri de violență în școli. Măsuri

”Vorbim despre droguri și violență, se iau măsuri peste măsuri, eu am baza de date la minister, sunt zeci de mii de activități, nu exagerez, dacă pun împreună drog și violență în cele 6.000 plus unități școlare cu personalitate juridică în fiecare an.

Problema este că nici noi nu le facem de multe ori bine și toată lumea așteaptă cumva greșit ca doar școala să facă ceva. Eu mereu am spus că pentru droguri, de exemplu, și violență, noi avem nevoie de acțiuni la mai multe niveluri.

În primul rând, în jurul școlilor trebuie să facem curățenie, și nu noi, Ministerul de Interne și autoritățile locale, efectiv curățenie, fără dealeri, fără droguri, cine are comportament agresiv – monitorizat și întrebat cu ce se ocupă. În cadrul școlii noi trebuie să fim foarte atenți la acest lucru, ne trebuie o cultură organizațională care să promoveze valori opuse violenței și consumului de droguri, dar nu numai în teorie, trebuie să fie valori asumate de școală, un regulament pe care părinții trebuie să-l cunoască, copiii trebuie să-l cunoască.

Faptul că raportezi astfel de comportamente nu înseamnă că ești pârâciosul clasei, înseamnă că ești un om căruia îi pasă ca lucrurile să funcționeze bine”, a afirmat Daniel David, citat de Agerpres.

Publicitate

Sesizări anonime privind consumul de droguri. Context

”Ca să încurajăm și mai mult această cultură prin care promovăm o atitudine antidrog și antiviolență, probabil că săptămâna viitoare voi semna ordinul, este pe circuit, pentru a putea face și sesizări anonime. Fiindcă de multe ori oamenii au această reținere să facă ssizare cu nume semnat, că după aceea cel despre care am spus că am văzut ceva în neregulă se supără pe mine.

Facem anonim, pentru că problemele sunt foarte, foarte grave și nu vizează doar comportamentul profesorilor față de elevi sau al elevilor între ei, ci invers, și comportamentele violente sau agresive ale elevilor față de profesori, că suntem toți în aceeași comunitate.

Și aici avem forme, și avem forme destul de bune, nu știu cum, parcă e blestem pentru noi să ducem mereu această bătălie a formelor fără fond, tot creăm forme, tot creăm reguli și când să le implementăm, nu vedem conținutul. Trebuie să construim împreună”, a mai spus ministrul.

Citeste mai mult

Eveniment

Substanțe chimice din plastic, asociate cu peste 350.000 de decese cauzate de boli cardiovasculare (studiu)

Publicat

Publicitate

Substanțe chimice prezente în ambalaje alimentare, materiale plastice și articole de uz casnic din plastic, dar și loțiuni sau șampoane, au fost asociat cu sute de mii de decese la nivel mondial cauzate de boli cardiovasculare, conform unui studiu publicat marți, relatează agențiile Xinhua și AFP.

Studiul a fost publicat marți în eBioMedicine al Lancet și a fost condus de cercetători de la Spitalul NYU Langone din New York. Cercetarea s-a bazat pe date privind mortalitatea cardiovasculară atribuită materialelor plastice în Statele Unite, dintr-un studiu din 2024, și estimări privind expunerea la un anumit ftalat, DEHP – Di(2-etilhexil)ftalat.

Expunerea zilnică la acest ftalat, DEHP, ‘ar putea fi asociată cu peste 356.000 de decese cauzate de boli de inimă la nivel mondial numai în 2018’, trei sferturi dintre acestea având loc în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și de Est și regiunea Pacificului, conform studiului.

Aceasta reprezintă ‘peste 13% din mortalitatea la nivel global cauzată de bolile de inimă în 2018 în rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani’, au notat autorii, menționând că riscul este mai redus în cazul persoanelor din țările cu venituri ridicate.

‘În timp ce cercetătorii recunosc că expunerea la ftalați coincide cu alți factori de risc, cum ar fi obezitatea și tulburările metabolice, aceste constatări se adaugă dovezilor tot mai numeroase conform cărora substanțele chimice utilizate în materiale plastice vin cu riscuri grave pentru sănătate’, a notat The Washington Post într-un articol referitor la acest studiu.

Ftalații sunt un grup de substanțe chimice care sunt adăugate plasticului pentru a-l face mai elastic, mai moale, mai flexibil.

Publicitate

Aceste substanțe chimice, atât de comune încât unii cercetători le-au supranumit ‘omniprezente’, au stârnit îngrijorarea oamenilor de știință.

În studiile epidemiologice, ftalații au fost asociați cu probleme de fertilitate masculină, boli cardiovasculare, obezitate și ADHD.

Statele Unite, spre exemplu, permit utilizarea a nouă tipuri de ftalați în ambalajele alimentare, potrivit The Washington Post. ‘Ele sunt un exemplu pentru ceea ce oamenii de știință numesc ‘substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin’, care pot ajuta și modifica hormonii din organism, cauzând multiple probleme de sănătate’, se arată în articol.

Deși studiul nu a examinat originile expunerii la DEHP, cele mai ridicate niveluri au fost identificate în țări precum India și China, state în care există o combinație între ‘o industrie a materialelor plastice, o reglementare precară a produselor plastice și cantități mari de deșeuri de plastic’, a căror ‘gestionare este subdezvoltată’, au indicat cercetătorii.

Aceste asocieri au fost stabilite ‘de zeci de ani’ prin studii între problemele de sănătate și expunerea la ftalați prezenți ‘în cosmetice, detergenți, solvenți, țevi de plastic, insecticide’, au amintit oamenii de știință. Deoarece ‘atunci când aceste substanțe chimice se descompun în particule microscopice și sunt ingerate’ ele au fost asociate cu ‘un risc crescut de afecțiuni, de la obezitate și diabet până la probleme de fertilitate și cancer’.

‘Evidențiind legătura dintre ftalați și o cauză majoră de deces la nivel mondial, constatările noastre contribuie la numărul mare de dovezi care arată că aceste substanțe chimice reprezintă o amenințare semnificativă la adresa sănătății umane’, a declarat autoarea principală a studiului, Sara Hyman.

Autorii studiului au subliniat necesitatea unor estimări la nivel global în vederea informării negocierilor pentru un tratat internațional împotriva poluării cu plastic. Până acum, aceste negocieri au eșuat, după o întâlnire nereușită din decembrie la Busan, Coreea de Sud, iar o nouă sesiune este planificată pentru 5-14 august, la Geneva, notează AFP. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Descoperit la Frontiera Stânca cu un permis de conducere  fals

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetățenie Republica Moldova asupra căruia a fost descoperit un permis de conducere, similar celor emise de autoritățile din R.Moldova, ce s-a dovedit a fi fals.

 

În data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 21.45, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iaşi s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pasager într-un autovehicul, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 33 de ani.

La controlul de frontieră, colegii noștri au descoperit asupra bărbatului un permis de conducere similar celor emise de către autoritățile din Republica Moldova.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că documentul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Locuri de muncă prin intermediul reţelei EURES pentru botoșănenii care vor să muncească în străinătate

Publicat

Publicitate

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 253 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Danemarca – 30 locuri de muncă vacante pentru : tehnician de  automatizări (ucenic) cu vârsta cuprinsă între 18-23 de ani ( îndeplinirea cerințelor de vârstă pentru ucenicie)  și instalator țevi (tubulator naval) – calificare si experiență profesională în domeniu. Cunostințe de limba engleză;

Finlanda – 14 locuri de muncă vacante pentru: sudor TIG, muncitor la demolari, culegatori de fructe de padure, taietor de lemne. Se solicită experienţă și cunostințe de limba engleză pentru sudor TIG, muncitor la demolari şi taietor de lemne;

Germania – 51 locuri de muncă vacante pentru: lucrator in productie – procesare produse din carne, operator stivuitor, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, electrician, sudor MAG, lucrător ferma. Calificare și experienţa în domeniu. Cunoştinţe de limbă germană;

Irlanda – 3 locuri de muncă vacante pentru : Îngrijitor persoane, specialist in domeniul stiintelor medicale de laborator, specialist clinician in domeniul stiintelor medicale de laborator. Se solicită experiență și cunostințe de limba engleză;

Italia – 56 locuri de muncă vacante pentru :  lucrători în domeniul sportului și al pregătirii fizice – animator/animatoare centru de vacanță, specialiști în vânzări, marketing și relații publice, lucratori in gospodarie. Se solicită cunoștințe de limba engleză sau italiană.

Malta – 3 locuri de muncă vacante pentru: (Senior) Dezvoltator software – BAS (Business Administration Systems), specialist Procese Operationale (vorbitor de limba romana). Se solicită calificare, experienţă şi cunostințe de limba engleză;

Publicitate

Norvegia – 85 locuri de muncă vacante pentru: Muncitor in productie – industria piscicola, electrician, personal bucatarie, șofer camion colectare deșeurilor, zugrav, dulgher de interior (producție artizanală), betonist, ngrijitor caini, montator folie autovehicule, designer grafică, montator pardoseli. Se solicită calificare și experienţă şi cunostințe de limba engleză sau limbă scandinavă;

Polonia – 8 locuri de muncă vacante pentru reprezentant de vanzari in Romania (la angajare vor fi doua saptamani de pregatire  in Grudziadz). Se solicită diploma universitara in domeniul economic sau similar, experiență și cunostințe limba engleza.

Slovenia – 3 locuri de muncă vacante pentru muncitor forestier. Se solicită experiență in domeniu și limba engleză sau slovenă.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând https://www.anofm.ro/legaturi-eures/

Informaţii suplimentare la Consilierul EURES, telefon 0231536791 sau e-mail gabriela.drobota.bt@anofm.gov.ro

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending