Connect with us
Publicitate

Eveniment

Elevii din Cristești au aflat de la pompieri ce se poate întâmpla dacă se joacă cu focul ori în apropierea panourilor sau cablurilor de electricitate

Publicat

Publicitate

Despre cum să crești în siguranță au vorbit pompierii botoșăneni, astăzi, cu elevii care frecventează școlile din comuna Cristești.

Le-au explicat ce se poate întâmpla dacă se joacă cu focul ori în apropierea panourilor sau cablurilor de electricitate. Pirotehnicienii i-au sfătuit să nu atingă muniția rămasă neexplodată, în timp ce inspectorii de prevenire și specialiștii SPIRC le-au explicat cum să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol.

Elevii s-au arătat interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor. Aceștia au aflat că indiferent de vârstă, trebuie să știe cum să reacționeze atunci când o persoană dragă se simte rău și devine inconștientă, primul pas fiind chiar apelarea numărului unic de urgență 112. Ei au adresat întrebări referitoare la cazurile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate. Cu ajutorul manechinelor, asistenţii UPU SMURD, paramedicii SMURD și voluntarii din cadrul programului național “Salvator din Pasiune ” le-a arătat elevilor cum să execute corect manevrele de resuscitare, iar aceștia au avut posibilitatea de a le exersa, activitatea fiind interactivă.

Toți participanții au primit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” , „Nu tremur la cutremur” „Viziune 2020”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”.

Activitatea a fost organizată la Școala Gimnazială nr. 1 Cristești, la solicitarea instituției de învățământ, în baza Planului Teritorial Cadru de Acțiune în domeniul siguranței școlare.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. Incendiul a fost anunțat de vecini

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-un bloc de pe strada Aleea Constantin Gane din municipiul Botoșani. Mai multe bunuri dintr-un apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. În momentul producerii evenimentului, nu era nimeni în interiorul imobilului. Vecinii au fost cei care au simțit miros de fum și au sunat după ajutor la pompieri.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere, autoplatforma de salvare și lucru la înălțime, o ambulanță SMURD, dar și o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

 

Când au ajuns echipajele de salvatori, ardeau bunurile din două camere, cu degajări mari de fum. Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au acționat și pentru evacuarea a 17 persoane. Nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Publicitate

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

 

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

 

▪️verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

 

▪️nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

▪️la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

 

▪️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

 

▪️nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

 

▪️nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

 

▪️instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

 

▪️ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea

sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Cultura

Amenajări moderne la Biblioteca Națională de Poezie din cadrul Memorialului Ipotesti

Publicat

Publicitate

*Amenajări moderne la Biblioteca Națională de Poezie din cadrul Memorialului Ipotești*

 

Amfiteatrul interior al Bibliotecii Naționale de Poezie din cadrul Memorialului Ipotești va beneficia de echipamente și resurse moderne pentru a facilita accesul publicului la cele mai noi tehnologii de studiu și cercetare literară. Această inițiativă face parte dintr-un amplu proiect de modernizare a instituției, susținut și finanțat de Consiliul Județean Botoșani, care a inclus reabilitarea și renovarea clădirii Bibliotecii Naționale de Poezie.

Noile dotări includ: un sistem de iluminare multifuncțional, adaptat pentru diversele activități desfășurate în amfiteatru, un sistem audio-video de ultimă generație și mobilierul necesar — scaune, birouri și rafturi pentru cărți. De asemenea, va fi modernizat sistemul de încălzire, iar ușile de acces și blaturile ferestrelor vor fi înlocuite pentru a reduce pierderile de căldură.

_*„Prin aceste investiții, ne dorim să aducem Biblioteca Națională de Poezie la standardele unei biblioteci moderne, accesibilă tuturor categoriilor de cititori, de la elevi și studenți până la cercetători și profesori. Este un pas important în promovarea culturii și literaturii naționale. Vreau să mulțumesc doamnei manager Ala Sainenco și echipei de la Memorialul Ipotești, care, prin toate proiectele pe care le derulează, mențin viu spiritul marelui poet național, Mihai Eminescu”,*_ a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Valoarea investiției în modernizarea Bibliotecii Naționale de Poezie se ridică la aproximativ 900 de mii de lei, iar proiectul trebuie implementat în următoarele două luni.

Publicitate

_*„Memorialul Ipotești este vârful de lance al culturii botoșănene și chiar al celei naționale. Împreună cu echipa doamnei Ala Sainenco, am implementat proiecte importante, unice la nivel național, care au făcut din Memorialul Ipotești pivotul Platformei Diasporei Culturale Românești”*_ , a declarat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.

Proiectul de modernizare a Bibliotecii Naționale de Poezie face parte dintr-o strategie mai amplă de dezvoltare a infrastructurii culturale din județul Botoșani, care include și alte instituții. În ultimii patru ani, proiectele culturale implementate și în curs de realizare au atins o valoare de 22,5 milioane de euro, la care se adaugă proiecte de 27,75 milioane de euro, care au fost depuse sau sunt pregătite pentru a fi depuse la finanțare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

PSD Botoșani prezintă prima componentă a programului premierului Marcel Ciolacu: „Reindustrializarea României”

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani consideră că obiectivul principal unei campanii electorale este ca partidele și candidații să prezinte soluțiile și propunerile lor pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor sau pentru dezvoltarea României și nu de a-și ataca adversarii din competiția electorală. În perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, PSD Botoșani va desfășura o campanie pozitivă, centrată pe prezentarea propunerilor și programelor electorale ale Partidului Social Democrat și ale premierului Marcel Ciolacu, în calitatea sa de candidat la cea mai înaltă demnitate a statului român.

Prima component majoră din programul electoral al premierului Marcel Ciolacu este „Reindustrializarea României” bazată pe investiții în susținerea și dezvoltarea activităților productive din țara noastră. „Există două destinații ale investițiilor pe care domnul Marcel Ciolacu le propune în programul său. Ambele vizează și județul nostru. Prima este finanțarea unor noi de unități de producție în zonele mai puțin dezvoltate ale României. Scopul e de a genera noi locuri de muncă și activități economice care să dezvolte economic aceste zone. A doua destinație a investițiilor vizează susținerea unităților de procesare a alimentelor pentru valorificarea produselor agricole de pe plan local, unde se califică și județul Botoșani. Este o formă de patriotism economic pentru dezvoltarea României”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În domeniul agriculturii, programul candidatului Marcel Ciolacu prevede ca România să aloce în următorii 5 ani 20 miliarde de euro din fonduri europene și ajutoare de stat pentru sprijinirea fermierilor români, astfel încât subvențiile acestora să fie comparabile cu cele ale fermierilor europeni. De asemenea, se vor aloca alte 3 miliarde de euro pentru creșterea suprafețelor irigate și încă 2,6 de miliarde de euro pentru producători români de legume și carne, dar și pentru înființarea de fabrici noi de procesare, prin programele Investalim și Romaliment.

Concomitent cu dezvoltarea unităților de producție și de procesare, programul prezidențial al premierului Marcel Ciolacu are în vedere o strategie pentru creșterea gradului de calificare a forței de muncă din România „În următorii ani, statele care au tehnicieni calificați, IT-iști, ingineri, muncitori înalt calificați vor fi avantajate în competiția economică. Premierul Marcel Ciolacu propune ca direcție strategică majoră a României dezvoltarea învățământului dual, care să permită tinerilor să aplice în practică ceea ce învață la școală. Acest tip de învățământ, dar și programele de calificare profesională vor  genera forța de muncă de care avem nevoie pentru reindustrializarea României. Resursa umană înalt calificată va crește interesul investitorilor străini pentru țara noastră”, a subliniat prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi

Citeste mai mult

Eveniment

Accident în municipiul Botoșani. Autorul era beat criță și s-a dat în spectacol în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au identificat un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din municipiul Botoșani, care a produs un accident rutier soldat cu pagube materiale, constând în aceea că a intrat intr-un motociclu care era parcat pe marginea străzii.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending