Connect with us
Publicitate

Actualitate

Elevi de 10 din Botoșani, premiați de Ministerul Educației

Publicat

Publicitate
12 de elevi botoșăneni care au excelat la examenele naționale au fost premiați cu bani de către Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Cei 5 elevi care au obținut media 10 la Evaluarea Națională au fost premiați fiecare cu suma de 2.000 de lei, iar cei 7 elevi cu media 10 la Bacalaureat au primit 5.000 de lei.
 Festivitatea de premiere a elevilor a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, evenimentul fiind onorat de prefectul județului, Sorin Cornilă.
În județul Botoșani, șapte eleve au obținut media 10 la Bacalaureat, respectiv: Brumă Raluca Ștefania, Crețu Elena Cristiana, Culidiuc Maria, Iurea Andreea Irina și Iurea Mihaela Cezara de la Colegiul Național Mihai Eminescu, Horopciuc Veronica fiind absolventa Liceului “Dimitrie Cantemir” Darabani și Gîrțu Anamaria-Adelina absolventă a Liceului „Regina Maria” Dorohoi.
Ce cinci elevi care au reușit să obțină nota maximă la Evaluarea Națională sunt:
-Ema Ioana Andronic – Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Botoșani
-Bogdan Chebac – Școala Gimnazială nr. 17 Botoșani
-Teodora Constantin – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
-Alexandru Mihai Macovei – Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Botoșani
-Andreea Anghel – Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţă, în zona seismică Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 141,9 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 55 km vest de Focşani, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 61 km nord-vest de Buzău, 68 km est de Braşov, 84 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii aprilie, în România s-au înregistrat 27 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3,5 pe Richter.

Publicitate

Anul trecut, cea mai mare mişcare tectonică, de magnitudine 5,7 pe Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un sfert dintre șomerii județului au studii primare. Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Botoșani în luna martie 2024

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii martie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.788 șomeri (din care 2.150 femei), rata șomajului fiind de 4,29%.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,09% , în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de  0,20 pp.

Din totalul de 4.788 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 756 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.032 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.520 șomeri provin din mediul rural și 1.268 sunt din mediul urban.

Publicitate

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.788
< 25 ani 252
între 25-29 210
între 30-39 921
între 40-49       1371
între 50-55 997
peste 55 ani 1037

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 46,62 %. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 23,18% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 12,13%,  cei cu învățământ profesional 15,12%,cei cu studii superioare sunt 2,05% iar cei cu învățământ postliceal  0,90% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 847 persoane foarte greu ocupabile, 2.787 greu ocupabile,1.165 mediu ocupabile, iar 31 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa www.anofm.ro/AJOFM Botoșani .

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

26 aprilie: Ziua Proprietății Intelectuale. De ce sunt importante drepturile de autor

Publicat

Publicitate

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global. Această zi este sărbătorită la nivel mondial în fiecare an cu scopul de a crește conștientizarea publică cu privire la importanța drepturilor de proprietate intelectuală și de a promova înțelegerea și respectul acestora în întreaga lume, relatează alba24.ro.

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global.

Ziua Proprietății Intelectuale oferă oportunitatea de a sublinia contribuția inovației și creativității la progresul societății și economiei, precum și de a evidenția importanța protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru promovarea inovației și a competiției corecte.

Publicitate

În timpul Zilei Proprietății Intelectuale, sunt organizate diverse evenimente, conferințe, seminarii și campanii educaționale pentru a evidenția rolul crucial al drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în promovarea inovației, a creativității și a dezvoltării economice și sociale durabile.

Aceste evenimente vizează, de asemenea, să ofere informații și resurse pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine importanța și modalitățile de protejare a proprietății lor intelectuale.

Prin sărbătorirea Zilei Proprietății Intelectuale, comunitatea globală își reiterează angajamentul față de promovarea și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, recunoscând contribuția vitală a acestora la inovare, creativitate și progresul societății.

Publicitate

Ziua Proprietății Intelectuale: lucruri mai puțin cunoscute

La 26 aprilie 1970, a intrat în vigoare Convenţia de înfiinţare a Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

În anul 2000, statele membre ale organizaţiei au stabilit marcarea Zilei mondiale a proprietăţii intelectuale pentru recunoaşterea eforturilor persoanelor care creează şi a inventatorilor.

Publicitate

Prin marcarea acestei zile se atrage atenţia asupra importanţei rolului creativităţii şi inovaţiei umane în slujba unei lumi mai bune.

Din 1970, România este membru fondator al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

Proprietatea intelectuală vizează recunoaşterea dreptului asupra unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi în special privind drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale depuse.

Publicitate

Drepturile de proprietate intelectuală se împart în: drepturi de autor, care protejează creaţii literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturi de proprietate industrială, care includ brevete, patente etc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bătrânii de la Casa Maria, răsfățați ,,ca la salon” de elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani, calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, au vizitat Centrul de îngrijire pentru vârstnici – Casa Maria din Botoșani și au făcut o bucurie beneficiarilor. În pragul Sărbătorilor de Paști, sub supravegherea și îndrumarea doamnei Mihaela Molocea – maistru instructor, elevii au oferit în dar servicii de înfrumusețare persoanelor în vârstă din centru.
Seniorii au fost „răsfățati” cu o tunsoare și o coafură, fapt care a adus fericire pe chipul lor. Prezența tinerilor, serviciile oferite, respectul arătat, îmbrățișările și zâmbetele sincere au transformat o zi obișnuită în una specială, aducând un zâmbet pe chipurile vârstnicilor. Elevii au petrecut momente frumoase în prezența celor împovărați de ani. S-au ales cu sfaturi înțelepte și s-au convins că efortul lor poate face bătrânețea să devină mai ușoară, mai colorată si mai senină.
Doamna Horodnic Maricica – managerul Casei Maria, i-a primit pe tineri cu bucurie și recunoștință: „Vreau să mulțumesc din adâncul sufletului tuturor tinerilor voluntari care au venit astăzi la Casa Maria pentru a tunde și coafa bătrânii noștri. Gestul vostru de dragoste și generozitate a adus lumină în sufletele noastre și a făcut o diferență imensă în viața lor. Vă mulțumim pentru că ați dedicat timpul și efortul vostru pentru a-i îngriji pe cei mai vârstnici membri ai comunității noastre. Modul în care ați interacționat cu ei, cu grijă și respect, a fost pur și simplu minunat. Gestul vostru de a oferi timp și afecțiune celor în nevoie este un exemplu de compasiune și empatie pentru întreaga comunitate.” https://www.facebook.com/casamaria.camindebatrani.botosani

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending