Connect with us
Publicitate

Eveniment

Elena Udrea va merge la închisoare. (ICCJ) a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare în dosarul „Gala Bute”

Publicat

Publicitate

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul ‘Gala Bute’, fostul ministru al Turismului urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.

Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.

A existat şi o opinie separată în complet, în sensul admiterii contestaţiilor depuse de inculpaţi şi DNA.

La închisoare vor ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) – 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani şi şase luni cu suspendare.

Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Publicitate

Pedepsele din acest dosar fuseseră suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul ‘Gala Bute’ a fost dată de un complet nelegal.

Practic, prin respingerea contestaţiei în anulare, Instanţa supremă a aplicat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene.

De asemenea, judecătorii români au confirmat supremaţia dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale.

Publicitate

Avocatul care a apărat-o pe Elena Udrea este Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător la Curtea Constituţională.

Trebuie menţionat că DNA a avut o poziţie ambiguă în acest caz.

Astfel, la dezbaterile pe fond care au avut loc luni, procurorul de şedinţă a fost de acord cu admiterea contestaţiei în anulare şi rejudecarea dosarului în apel, după care DNA a trimis miercuri în instanţă concluzii scrise, “pentru evitarea oricăror neclarităţi”, în care solicita aplicarea deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi, “în caz contrar”, respingerea contestaţiilor în anulare.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă ea a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Celelalte pedepse în dosar au fost: Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea) – 3 ani închisoare cu executare; Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fostă prietenă cu Elena Udrea şi fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) – 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani şi şase luni cu suspendare.

Udrea a mai fost obligată atunci să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ulterior, în decembrie 2018, Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la această instanţă. În consecinţă, condamnările din dosarul “Gala Bute” au fost suspendate, iar Tudor Breazu şi Rudel Obreja au ieşit din penitenciar.

De asemenea, Elena Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica şi s-a întors în România.

Odată revenită în România, Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi au apelat la căi extraordinare de atac – contestaţie în anulare şi recurs în casaţie – prin care solicitau anularea condamnărilor şi reluarea judecării dosarului.

Ulterior, judecătorii de la Instanţa supremă au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

În dosarul “Gala Bute”, Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost prilej nou de tristețe. Parastas la nouă zile de la plecarea în veșnicie a îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei

Publicat

Publicitate

Au trecut nouă zile de când vestea că îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume a căzut ca trăsnetul pentru comunitate. Acum, lucrurile par să intre pe făgașul firesc, oamenii s-au întors la stresul cotidian, iar anunțul potrivit căruia se caută preot nou a fost deja publicat. Însă pentru familie și cei apropiați, care au făcut parastasul de  nouă zile, dar și pentru fiii săi duhovnicești, a fost prilej nou de tristețe și lacrimi. După tradiția veche și generală a Bisericii Ortodoxe, se face pomenire la nouă zile pentru ca răposatul să se învrednicească de părtășia cu cele nouă cete îngerești sau cele nouă cete ale sfinților, și în amintirea Ceasului al nouălea, când Domnul, înainte de a muri pe cruce, a făgăduit tâlharului Raiul.

Părintele Ioan Alupoaiei, un preot cuminte și curat ca un sfânt, i-a îndreptat pe cei căzuți, pe cei în deznădejde i-a mângâiat, pe cei slabi i-a încurajat, pe cei aflaţi pe calea cea bună i-a întărit, pe cei bogaţi i-a învăţat milostenia, pe cei în nevoi i-a învăţat răbdarea. Pe toți i-a strâns ca într-un mănunchi la Sfânta Liturghie în sfânta biserică, îndemnându-i să se împărtășească cât mai des. Era atât de prietenos în relație cu lumea încât dădea impresia că se cunoștea cu toți, deși pe mulți dintre ei îi vedea pentru prima dată.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

„ASTAZI se implinesc 9 ZILE de cand PR. IOAN, un preot, un duhovnic, un fiu, un sot, un tata si un frate minunat, dupa multe incercari, s-a mutat la ceruri, unde ” nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit”.
Sa nu-l uitam, ci sa ne rugam pentru sufletul parintelui Ioan si pentru mangaierea familiei sale, asa cum si dansul s-a rugat de sute de ori pentru noi si pentru cei dragi noua, aflati in suferinta!
Sa-i pastram vie amintirea si sa-i urmam exemplu!
Sa ne straduim sa fim cat mai buni si cat mai placuti inaintea lui Dumnezeu!
Viata aceasta este scurta si trecatoare, dar faptele bune vor merge cu noi si dincolo de moarte!
Sa nu-i uitam predicile si invataturile despre Imparatia lui Dumnezeu!
Tot timpul si-a dus crucea cu rabdare, credinta si nadejde in Dumnezeu!
A avut multe incercari in viata, dar cu toate acestea i-a incurajat si mangaiat mereu pe cei de langa el, aflati in suferinta si s-a rugat cu credinta si cu dragoste pentru noi toti!
Vesnica lui pomenire!”, a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria Macuc, fina de cununie a părintelui Ioan Alupoaiei.
Începând de marți, până la împlinirea a 40 de zile, în fiecare zi se oficiază sfânta liturghie în biserica ctitorită de părintele Ioan ALupoaie.

Citeste mai mult

Eveniment

Remiză spectaculoasă între FC Botoşani şi Gloria Buzău (3-3), în Superligă

Publicat

Publicitate

FC Botoşani şi Gloria Buzău au terminat la egalitate, 3-3 (0-1), vineri seara, la Botoşani, într-o remiză spectaculoasă din etapa a 10-a a Superligii de fotbal.

Oaspeţii au deschis scorul prin Constantin Budescu (40), cu un şut din marginea stângă a terenului, care l-a păcălit pe portarul Eduard Pap.

FC Botoşani a egalat prin Jaly Mouaddib (69), care a beneficiat de respingerea greşită a lui Dragoş Albu şi a marcat cu un şut la colţul scurt. La scurt timp, gazdele au trecut în avantaj, angolezul Aldair Ferreira surprinzându-l pe portarul Davis Lazar cu un şut din cercul de la centrul terenului (74).

Gloria a egalat prin autogolul lui Patricio Matricardi (80), care a deviat în propria poartă mingea centrată de Budescu din lovitură liberă.

Echipa antrenată de Liviu Ciobotariu a trecut din nou în avantaj prin golul din voleu al lui Hervin Ongenda (89), care a profitat de o minge respinsă greşit de Grigore Turda.

Alexandru Işfan (90+1) a închis tabela cu un şut din marginea careului.

Publicitate

Oaspeţii au avut o bară, prin Budescu (4), din corner.

Gloria este la a doua remiză consecutivă, ambele cu Eugen Neagoe pe banca tehnică.

FC Botoşani venea după trei eşecuri consecutive.

Publicitate

AFC Botoşani – Gloria Buzău 3-3 (0-1), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Jaly Mouaddib (69), Aldair Ferreira (74), Hervin Ongenda (89), respectiv Constantin Budescu (40), Patricio Matricardi (autogol, 80), Alexandru Işfan (90+1).
Arbitru: Radu Petrescu; arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac, Ionuţ Traian Neacşu; al patrulea oficial: Andrei Antonie (toţi din Bucureşti)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Cristian Nica (Ploieşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Fotbal Club Botoșani / Facebook.com

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească, săptămâna viitoare. PS Nichifor va sfinți casa socială, lumânărarul şi altarul de vară

Publicat

Publicitate

A mai rămas o săptămână până când credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească. În Parohia „Sfinţii Voievozi” – Ungureni, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va săvârşi Sfânta Liturghie şi va sfinţi casa socială, lumânărarul şi altarul de vară amenajate în cadrul complexului parohial.

„Înainte de a se demola biserica din lemn, la Ungureni a început construcţia locaşului de biserică cu ziduri din cărămidă, pe temelie de piatră, cu cheltuiala fraţilor Iordache şi Alexandru Isăcescu, din anul 1885. această biserică, cu hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavril, s-a sfinţit în 1895 la 28 mai, preot fiind Dimitrie Misiu din 1892[19], pr. Lazăr Dănilă din 1923, când satele Ungureni, Ciulieni, Sapoveni şi Vicoleni făceau parte din Parohia Epureni, apoi pr. Gh. Vâlcu, din aprilie 1941, pr. Neculai Lazăr, pr. Constantin Ştefan, pr. Toader Hanchievici iar din 1989 pr. Ilie Drochioi”,  se .arată în monografia comunei Ungureni

Citeste mai mult

Eveniment

Patru cercuri pastorale vor avea loc, duminică, în Protopopiatul Botoşani. „Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale”

Publicat

Publicitate

În această zi, în Protopopiatul Botoşani vor avea loc întâlnirile a patru cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cucuteni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” Trușești, în cadrul căreia părintele Marcel Terciu va susține conferința cu tema: Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii;

– Biserica Parohiei „Sfânta Treime” Tudora va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Vovidenia” Vorona, în cadrul căreia părintele Vasile Cocoreanu va susține conferința cu tema: Sfinții Tămăduitori fără de arginți;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Arhangheli” Draxini va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Ioan Iacob Hozevitul” Cristești, în cadrul căreia părintele Ovidiu Lungu va susține conferința cu tema: Sfinți tămăduitori în istoria Bisericii;

– Parohia Blândești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” Sulița, în cadrul căreia părintele Mihai Apătăchioaie va susține conferința cu tema: Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending