Connect with us

Actualitate

ECOURI: Proiectul ”Împreună pentru integrarea educațională mai bună a copiilor cu nevoi speciale”, un succes

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în parteneriat cu Direcția Învățământ, Tineret și Sport mun. Bălți, în calitate de Beneficiar/Partener principal, a organizat în data de 04.05.2022,conferința de închidere a proiectului ”Together for a better educational integration of children with special educational need” – ”Împreună pentru integrarea educațională mai bună a copiilor cu nevoi speciale”, 2SOFT/1.1/133.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani este Lider de parteneriat, iar proiectul s-a desfășurat în oglindă, simetric cu partenerul din Moldova. Proiectul a demarat în luna noiembrie a anului 2020 și a avut o  durată de 18 luni, fiind finanțat prin Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova, proiect de tip SOFT, Obiectivul tematic 2: Sprijin pentru educaţie, cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, Prioritatea 1.1 – Cooperare instituțională în domeniul educațional în vederea creșterii accesului la educație și a calității acesteia – Joint Operational Programme Romania–Republic of Moldova 2014-2020, 2nd Call for Proposals.

Obiectivul general al proiectului a fost asigurarea accesului la o educație de calitate pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, la nivelul a două regiuni – Botoșani, România și Bălți, Republica Moldova, prin formarea a 10 formatori, care au creat o rețea educațională transfrontalieră și care, la rândul lor, au format alte 200 de cadre didactice, precum și consilierea a 2000 de părinți privind accesul egal la educație și asigurarea unui climat educațional specific educației incluzive. Din grupul-țintă, au făcut parte 100 de copii cu cerințe educaționale speciale, împreună cu colegii lor, din instituții de învățământ, selectate din cele două regiuni, respectiv: Școala Gimnazială nr. 12 Botoșani, Școala Gimnazială ”Elena Rareș” Botoșani, Școala Gimnazială ”Sfânta Maria” Botoșani, Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, Liceul ”Demostene Botez” Trușești din județul Botoșani – România și Liceul Teoretic ”George Coșbuc”, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gimnaziul ”Alexandru Ioan Cuza” și Școala Primară nr. 21 ”Spiridon Vangheli” din municipiul Bălți, Republica Moldova.

La conferința de închidere a proiectului au participat domnii – Costel Șoptică, deputat și Sorin Cornilă-prefect, inspectori școlari, șefi de instituții – parteneri educaționali (ISU; DSP; CPECA; IJP, IJJ, CEX; CJRAE),  directori ai unităților de învățământ, reprezentanți ai instituțiilor de la Bălți- în număr de 25, dar și alți invitați.

Evenimentului care s-a desfășurat sub sloganul “Suntem împreună pentru tine, copile!” a debutat cu un recital al foștilor și actualilor elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox Botoșani.

În deschiderea conferinței, dna Inspector școlar general, managerul proiectului Prof. Dr. Ada Alexandrina Macovei,  a transmis mesajul domnului Secretar de stat în Ministerul Educației, prof. Sorin Ion, după care oficialitățile prezente au subliniat prin câte un discurs importanța proiectului pentru realizarea împreună a incluziunii în comunitatea școlară.

Publicitate

Cea de a doua parte a evenimentului, realizată ca un teatru-forum, a urmărit identificarea unor răspunsuri concrete privind incluziunea copiilor cu CES în învățământul de masă, dar și în societate, repondenții pledând pentru promovarea toleranței, a egalității de șanse, a non-discriminării etc. Povestea imaginată și pusă în scenă de cei prezenți la conferință a avut un impact emoțional puternic asupra audienței, cu atât mai mult cu cât dezinvoltura lui Rareș Prisacariu, elev în clasa pregătitoare la Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, a stimulat  implicarea activ-participativă a tuturor provocându-i să răspundă la întrebări de felul: Ce poți face pentru tine? Cum mă pot baza pe tine? Imi poți arăta cum mă iubești? Etc.

“Apreciem că proiectul a avut un impact major asupra creșterii calității procesului educațional incluziv în 10 instituții de învățământ din România și din Republica Moldova prin formarea/dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice și prestarea serviciilor de intervenție specializată, de recuperare, de terapie educațională, de consiliere pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și de consolidare a parteneriatului cu familiile tuturor copiilor, pentru educarea  și sprijinirea factorilor implicați în educație în vederea înțelegerii și acceptării diferențelor dintre copii. De asemenea, acest proiect a contribuit la crearea unui climat educațional incluziv, sprijinind  personalul didactic în procesul de proiectare-aplicare a programelor de incluziune și organizare a activităților educaționale.

Mulțumim celor peste o sută de participanți, a căror prezență a confirmat importanța educaţiei incluzive, ca parte integrantă a paradigmei „Educaţie pentru Toţi”,  care are menirea de a fundamenta procesele de asigurare a condiţiilor adecvate necesităţilor educaţionale şi de valorificare a diferenţelor individuale ale tuturor copiilor, tinerilor şi adulţilor pe parcursul întregii vieţi”, a explicat Prof. Dr. Ada Alexandrina Macovei, managerul de proiect din partea Inspectoratului școlar județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Eupsihie

Publicat

Publicitate

Sfântul Eupsihie (†362) era din Cezareea Capadociei și a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). Eupsihie avea părinţi credincioşi, de neam bun, fiind mari dregători în cetate, iar ei l-au crescut pe fiul lor în dreapta credinţă şi în fapte bune.

Astfel, el îi ajuta pe cei nevoiaşi şi săraci, având înţelepciune şi curăţie, încât viaţa sa era pildă vie de trăire creştinească. În vremea aceea, creștinii, care erau numiți de împărat „galileeni”, erau siliți prin diverse amenințări și chinuri să se lepede de Hristos.

Văzând mulțimea de păgâni din Cezareea, care mergea să aducă jertfe zeilor, Eupsihie s-a umplut de râvnă pentru Domnul și, luând cu sine mai mulți creștini, a sfărâmat idolii din cetate. Fapta aceasta l-a mâniat cumplit pe Iulian Apostatul, care a poruncit ca toți cetățenii vinovați să fie uciși sau întemnițați, iar averile lor să fie confiscate, încă și bunurile bisericilor din cetate să fie luate, iar clericii să fie trimiși la oaste.

Cetăţii i s-a luat numele ei împărătesc, Cezareea, urmând să fie numită cu numele său de dinainte şi să fie numărată împreună cu satele. Pe Sfântul Eupsihie l-au chinuit cumplit și l-au silit să aducă jertfe idolilor. Însă ostașul lui Hristos nicidecum nu s-a supus, ci cu bărbăție mărturisea credința cea dreaptă a creștinilor. De aceea, l-au spânzurat de un lemn și l-au strujit cu gheare de fier, apoi i-au tăiat capul cu o sabie.

După moartea împăratului Iulian, creștinii din Cezareea au ridicat o biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Mucenic Eupsihie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botezul focului. Prima intervenție a unei eleve pompier din Dorohoi, o lecție de viață: Nu mai eram doar o elevă. Eram pompier

Publicat

Publicitate

Dragalina, județul Botoșani. O alarmă străpunge liniștea dimineții în curtea Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Un incendiu a cuprins acoperișul unei case din satul Dragalina. Flăcările amenință să mistuie întreaga gospodărie.

– Incendiu casă, sat Dragalina. Acoperiș cuprins de flăcări. Se pleacă!

– Veniți și voi, elevii aflați în practică!

– Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus șeful gărzii de intervenție.

Inima Alexandrei Carla, o tânără de 23 ani, elevă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, a început să bată mai tare. Se află în practică la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, de doar câteva zile.

Nu era un exercițiu. Nu mai erau scenariile din timpul orelor. Era real. Carla s-a echipat rapid și a urcat în autospecială, alături de colegii ei. În mașina de intervenție, tăcerea era apăsătoare. Carla își strângea palmele în poală. Mâinile ei tremurau ușor, dar privirea rămânea fixă.

Publicitate

O voce în capul ei îi repeta mereu: „Ești pregătită! Ai muncit pentru asta! Oamenii au nevoie de tine!”

Privea prin geam, încercând să rămână calmă. Mirosea a fum încă de la intrarea în sat.

Când au ajuns la fața locului, ardeau acoperișul casei, dar și bunurile din două camere. Flăcările se ridicau amenințător, focul trosnea, iar temperatura era sufocantă.

În curte, două femei — o bătrână și fiica ei — plângeau. Suferiseră atacuri de panică și aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

– Vă rugăm să ne salvați casa! Nu vrem să rămânem pe drumuri!, a spus bătrâna.

Fără ezitare, Carla a pășit spre casa în flăcări, alături de echipa de intervenție. În acel moment, nu mai era doar o elevă în practică. Era un pompier. A luptat cu flăcările, cot la cot cu ceilalți colegi, împiedicând extinderea flăcărilor spre restul casei, dar și la o altă locuință din gospodărie.

La finalul misiunii, doar a zâmbit, iar ochii i s-au umplut de lacrimi. Murdară de funingine, cu costumul ud de apă, Clara a înțeles că nu a fost doar prima ei intervenție. A fost botezul focului. Momentul în care nu a mai fost doar o elevă cu un vis, ci un pompier adevărat. A simțit pe pielea ei ce înseamnă să rămâi când alții fug, să fii puternică pentru cei care nu mai pot, să fii lumină în mijlocul fumului.

„Felicitări întregii echipe formată din oameni curajoși, dedicați și plini de compasiune, respectiv plutonier adjutant șef Cătălin Gavriliu, plutonier adjutant Mihai Frunzuc, plutonier Marius Amarie, plutonier Robert Gorgan, sergent major Daniel Rusu, soldat Gabriel Sandu, elev Carla Alexandra Poliec și elev Sebastian Ilaș”, a transmis ISU Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

800 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.574 lei. 2,6 milioane de români vor primi ajutor financiar înainte de Paști

Publicat

Publicitate

Senatorii au aprobat în plen, acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri lunare de până la 2.574 de lei, echivalentul salariului minim net pe economie. Măsura vine în sprijinul a aproximativ 2,6 milioane de seniori din România și face parte din programul social asumat de actualul guvern.

Anunțul a fost făcut de senatorul PSD Doina Federovici, care a subliniat că această inițiativă reprezintă îndeplinirea uneia dintre promisiunile-cheie ale Partidului Social Democrat din campania electorală: protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor cu venituri reduse.

„Astăzi, în plenul Senatului, am votat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru seniorii care au venituri de până la 2.574 de lei. De acest sprijin vor beneficia 2,6 milioane de pensionari!”, a transmis parlamentarul social-democrat.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat suma de 2 miliarde de lei în Bugetul pentru anul 2025 pentru implementarea acestei măsuri. Potrivit calendarului anunțat, prima tranșă din ajutor, în valoare de 400 de lei, urmează să fie acordată în luna aprilie, astfel încât pensionarii să o primească înaintea Sărbătorilor de Paști.

Măsura are un caracter social și urmărește atenuarea efectelor inflației asupra populației vârstnice, în contextul creșterii prețurilor la alimente, medicamente și servicii de bază.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tribunalul Suceava a RESPINS arestările preventive ale primarilor acuzați de DNA de corupție. Au fost plasați sub control judiciar

Publicat

Publicitate

Tribunalul Suceava a respins marți, 8 aprilie 2025, propunerea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava de arestare preventivă a trei persoane acuzate de fapte de corupție: doi primari din județul Botoșani și un om de afaceri. Instanța a dispus, în schimb, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 6 iunie 2025 inclusiv, impunând mai multe interdicții.

Cei vizați sunt Vasile-Marcel Bîrsan, om de afaceri, Dumitru-Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, și Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi. Toți trei sunt cercetați de DNA pentru infracțiuni de dare și luare de mită, în legătură cu atribuirea și plata unor contracte de lucrări publice, relatează NewsBucovina.ro.

Interdicții stricte și suspendarea din funcții

Vasile-Marcel Bîrsan, acuzat de două infracțiuni de dare de mită – una în formă continuată –, va fi supravegheat de Poliția din comuna Roma, județul Botoșani. Pe durata controlului judiciar, acestuia îi este interzis să părăsească județul fără acordul anchetatorilor, să comunice cu ceilalți inculpați sau cu martorul Daniel Pătrăuțanu, să administreze firme și să intre în sediile primăriilor Mihai Eminescu și Flămânzi.

Primarul comunei Mihai Eminescu, Dumitru-Verginel Gireadă, care este acuzat de luare de mită, pe perioada măsurii preventive, nu își poate exercita funcția, nu are voie să intre în sediul primăriei și este supus acelorași interdicții de comunicare și deplasare ca și omul de afaceri Bîrsan.

La rândul său, Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, și el acuzat de DNA de luare de mită, a fost plasat sub control judiciar și supravegheat de Poliția Flămânzi. Acesta a fost suspendat din funcție, are interdicție de acces în sediul primăriei și nu poate lua legătura cu ceilalți inculpați sau martori.

Publicitate

Instanța a atras atenția că nerespectarea obligațiilor impuse poate atrage înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau chiar arestarea preventivă. De asemenea, a dispus punerea în libertate imediată a celor trei, dacă nu sunt reținuți sau arestați în alte cauze. Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Dosar amplu: cauțiuni, fapte grave și nume sonore

În același dosar, DNA Suceava a instituit controlul judiciar pe cauțiune în valoare de 50.000 de euro pentru alți trei inculpați: Voicu Ionuț, secretar general adjunct al unei filiale locale de partid, acuzat de trafic de influență; Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, și Rareș Batîr, administrator public al aceleiași comune, ambii cercetați pentru luare de mită și folosirea neautorizată a informațiilor confidențiale. Cauțiunea a fost garantată cu bunuri imobile.

Viceprimarul comunei Coșula, Neculai Șchiopu, a fost pus și el sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Gireadă ar fi primit mită de la Bîrsan sub forma plății unor materiale de construcții în valoare de 91.822 de lei, a prioritizării plăților către o firmă apropiată și a unui contract avantajos privind un teren estimat la 50.000 de euro. Dan Oloeriu ar fi primit, în august 2024, materiale de construcții în valoare de 75.111 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, în schimbul urgentării plăților aferente unor contracte publice. La rândul său, viceprimarul Șchiopu ar fi pretins materiale de peste 30.000 de lei pentru o lucrare din comuna Coșula.

Voicu Ionuț ar fi cerut bani de la Bîrsan în septembrie-octombrie 2024 pentru a influența licitații și pentru deblocarea unor plăți. Ivanache și Batîr sunt acuzați că ar fi solicitat, pe 11 septembrie 2024, un comision de 5% dintr-un contract de 635.000 de lei în schimbul furnizării de informații confidențiale legate de o licitație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending