Connect with us
Publicitate

Eveniment

Echinocțiul de toamnă 2023. Începutul toamnei astronomice. Semnificații, tradiții și superstiții

Publicat

Publicitate

Echinocțiul marchează momentul în care noaptea este egală cu ziua. La echinocțiul de toamnă, începe official anotimpul toamna.

Echinocţiul de toamnă se produce la 23 septembrie la ora 9 şi 50 minute, moment care marchează începutul toamnei în emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. În emisfera sudică are loc echinocţiului de primăvară, marcând sosirea primăverii.

Punctul autumnal

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord unde începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, după cum se explică pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Echinocțiul de toamnă nu este la aceeași dată în fiecare an

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

Publicitate

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.

Publicitate
  • în această zi nu este bine să-ți cerți copiii; vor înțelege că este tot ce au de cules în viață
  • se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna
  • în această zi se culeg nucile, merele și gutuile
  • nu ar fi bine să te speli pe față, până la apusul soarelui
  • înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei
  • la biserică se duc prune; după ce sunt sfințite, se pot păstra timp îndelungat
  • ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură
  • la echinocțiu, este un moment bun pentru a ne face planuri

Zodia Balanță și fazele Lunii

Pe 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face şi trecerea în semnul zodiacal Balanţă.

Luna este un corp astronomic care orbitează planeta Pământ, fiind singurul său satelit natural permanent. Luna efectuează o rotaţie completă în jurul Pământului în raport cu stelele fixe pe o orbită aproape circulară, într-un timp echivalat cu 27,3 zile. Aceasta perioadă se numeşte perioada siderală.

Întrucât Pământul se deplasează şi el în acelaşi timp pe orbita sa în jurul Soarelui, durează puţin mai mult până când Luna ajunge în aceeaşi fază în raport cu Pământul, adică aproximativ 29 de zile şi jumătate, această perioadă numindu-se perioada sinodică sau lunaţie. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). Se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii pentru luna septembrie 2023: la 07 septembrie – Luna la Ultimul Pătrar la 01 h 21 m; la 15 septembrie – Luna Nouă (din această zi Luna începe să crească) la 04 h 39 m; la 22 septembrie – Luna la Primul Pătrar la 22 h 31 m; la 29 septembrie – Lună Plină (din această zi Luna începe să descrească) la 12 h 57 m, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro, citat de Agerpres.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ateliere de interpretare a textului CreativLit, ediția a VI-a, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Atelierele de interpretare a textului CreativLit pentru profesori vor fi organizate de Memorialul Ipotești în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești

 

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, intenționează să organizeze în ultima săptămână din octombrie a VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit.

Atelierele au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani. Astfel, programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani. Sunt invitați un poet și un prozator, aceștia fiind prezenți la discuțiile pe marginea textelor lor.

Participanții la ateliere au ocazia să participe la dialoguri cu scriitorii invitați și la lecturile susținute de aceștia.

La edițiile anterioare ale Atelierelor de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021), Varujan Vosganian, Emilian Galaicu-Păun (2022), Nichita Danilov, Radu Aldulescu (2023).

Publicitate

Primele cinci ediții CreativLit au fost destinate studenților de la diferite universități din România, Republica Moldova și Ucraina.

Pentru ediția din 2024, Memorialul Ipotești intenționează să modifice publicul-țintă al activității, invitând profesori de limba și literatura română să participe la Atelierele de interpretare a textului CreativLit, unde se vor comenta atât lucrări din opera lui Mihai Eminescu, cât și texte din doi autori contemporani (un poet și un prozator). La ateliere, vor fi invitați și cei doi autori, respectiv, Andreea Răsuceanu pentru proză și Claudiu Komartin pentru poezie.

Memorialul Ipotești invită profesorii de limba și literatura română să se înscrie la Atelierele care vor avea loc în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești, trimițând un mesaj, până pe data de 23 octombrie 2024, pe adresa: m.ipotești@gmail.com cu precizarea: înscriere Ateliere CreativLit.

Publicitate

Cazarea și masa vor fi asigurate de organizator.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Trei persoane au decedat, iar alta a ajuns la spital cu arsuri grave, după incendii generate de jarul căzut din sobă, iarna trecută

Publicat

Publicitate

Tragediile provocate de jarul căzut din sobă pot fi prevenite! Trei persoane au decedat, iar alta a ajuns la spital cu arsuri grave în urma unor incendii generate de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, iarna trecută.

Tragediile s-au produs în localitățile Costești, Dorohoi și Corlăteni.

Victimele locuiau singure, în case izolate și au adormit cu focul aprins în sobă. Jarul căzut din mijlocul de încălzire a aprins lucrurile din încăpere, care au ars mocnit. Când vecinii au observat flăcările, pentru trei dintre ei a fost prea târziu. Asemenea lor, iarnă de iarnă, și alți botoșăneni care locuiau singuri și-au pierdut viața în condiții asemănătoare.

Alte zeci de persoane au rămas fără acoperiș deasupra capului, din aceeași cauză.

Sunt drame care pot fi prevenite, respectând următoarele măsuri și reguli:

– nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire;

Publicitate

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu supraîncălziți soba;

Publicitate

– montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

– stingeți focul pe timpul nopții.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 7.000 de români cu reşedinţa în străinătate s-au înscris pe site-ul AEP pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare

Publicat

Publicitate

Aproape 7.000 de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare.

Potrivit site-ului AEP, 6.839 de persoane s-au înregistrat pentru a-şi exercita dreptul de vot prin corespondenţă la scrutinul din 1 decembrie.

Perioada de înscriere s-a încheiat joi.

Cele mai multe cereri de vot prin corespondenţă au fost depuse de românii din Marea Britanie (1.544), Germania (1.359), Elveţia (524), Ţările de Jos (462). Urmează Franţa, Spania, Belgia şi Italia şi SUA.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care deţine un document care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă din străinătate.

Totodată, cetăţenii români din străinătate s-au putut înregistra până la sfârşitul lunii septembrie ca alegători la secţiile de votare. Astfel, pentru parlamentare, au depus cereri pentru a vota la o secţie 6.067 de alegători.

Publicitate

Cele mai multe cereri au venit de la românii din Ţările de Jos (1.512), Marea Britanie (987), Germania (643), Franţa (421) şi Italia (410).

Pentru alegerile prezidenţiale, s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă 6.916 cetăţeni. Cei mai mulţi români care vor vota pentru preşedintele ţării prin corespondenţă sunt din Marea Britanie (1.609), Germania (1.347), Elveţia (555), Ţările de Jos (421), Franţa (410).

Pentru a vota la o secţie s-au înscris 6.751 de români din diaspora. Cei mai mulţi alegători sunt din Ţările de Jos (1.653), Marea Britanie (1.107), Germania (732), Italia (478), Franţa (471). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

În România, salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât al bărbaţilor, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Publicat

Publicitate

În România salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaţilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi că, potrivit datelor Inspecţiei Muncii, bărbaţii câştigă 6.261 de lei, iar femeile 6.762 de lei, scrie alba24.ro.

„Făcând o medie a tuturor veniturilor domnilor şi a tuturor veniturilor doamnelor şi făcând o medie a acestora şi apoi comparând mediile rezultatele pe care ni le dau colegii noştri de la Inspecţia Muncii, spun că salariul mediu brut calculat doar pentru contractele individuale de muncă ale domnilor este de 6.261 de lei, iar salariul mediu brut calculat contractelor individuale de muncă ale doamnelor este de 6.762 de lei.

Altfel spus, observăm o schimbare importantă şi anume faptul că salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaţilor, conform datelor Inspecţiei Muncii. (…)

Nu avem un indicator public pe care Institutul Naţional de Statistică sau noi să îl utilizăm ulterior. Calculul este făcut utilizând aritmetică elementară de clasa a doua şi utilizând doar datele din contractele individuale de muncă. Acestea nu sunt toate tipurile de venit din economie fiindcă avem şi raport de serviciu, avem şi contracte de management, şi aşa mai departe”, a spus ministrul Muncii la dezbaterea „Rezilienţa în acţiune: Leadership-ul femeilor în comunităţi democratice”.

Ministrul Muncii a menţionat că este important de ştiut că în ţara noastră există un echilibru între numărul contractelor de muncă al femeilor şi al bărbaţilor, scrie Agerpres.

„Este important de ştiut faptul că astăzi, în România, dintr-un număr total de circa 6.700.000 de contracte de muncă înregistrate de Inspecţia Muncii în REVISAL avem un număr relativ echilibrat al contractelor de muncă pe care doamnele şi domnii le au, adică undeva la 3.300.000 contracte de muncă ale unor angajate femei şi 3.350.000 ale unor angajaţi bărbaţi.

Publicitate

Acesta poate fi un semnal important, dar eu nu m-aş grăbi să judec după asta, fiindcă există sectoare în care prezenţa doamnelor este încă fragilă şi la început şi de foarte multe ori relevant în analiza noastră poate fi chiar sectorul de apărare, ordine publică şi apărare naţională.

Există sectoare precum educaţia, sănătatea şi asistenţa socială unde prezenţa doamnelor este semnificativă”, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.

În ce priveşte politica, ministrul Muncii a spus că în funcţiile alese, fie că vorbim despre administraţia locală, fie că vorbim despre Parlament, „prezenţa femeilor este mult mai redusă decât prezenţa domnilor”.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending