Connect with us

Actualitate

E oficial: Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri

Publicat

Publicitate

Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare, prevede o lege promulgată luni, 19 iunie, de președintele Klaus Iohannis. 

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice a fost adoptat de către Camera Deputaților, pe 31 mai, în calitate de for decizional.

Propunerea legislativă, inițiată de mai mulți senatori de la PNL, a primit 207 voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 30 „abțineri”. Cele mai multe voturi „împotrivă” (21) au fost din partea parlamentarilor AUR. Cele mai multe „abțineri” (27) au fost din partea parlamentarilor USR.

În cadrul ședinței de la Camera Deputaților, deputatul Dan Tănasă a declarat că „AUR a votat împotriva acestui proiect perfect inutil. Vă semnalez însă că există, din păcate, o lacună în sistemul legislativ românesc – nu există nicio prevedere legală care să sancţioneze în acest moment batjocorirea simbolurilor naţionale, a imnului sau a drapelului naţional (…) În acest moment, UDMR, spre exemplu, refuză să arboreze drapelul naţional al României pe sediile sale, deşi este, iată, membru în Parlamentul României şi primeşte anual zeci de milioane de lei de la Guvernul României (…)”.

„Vreau să vă spun că singurul partid politic din România care a pângărit tricolorul – şi subliniez acest lucru -, care pângăreşte tricolorul, prin aplicarea unei sigle ilegale, adică sigla partidului extremist pe el, este partidul extremist AUR. Aşa că, stimate coleg, când mai veniţi la acest pupitru şi cereţi sancţionarea instituţiilor şi partidelor care nu respectă arborarea steagului, să vă luaţi steagul, să vă uitaţi la el şi să realizaţi că l-aţi pângărit cu sigla unui partid extremist şi sunteţi primii pasibili de această sancţiune”, a spus mai apoi deputatul PNL, Pavel Popescu.

Ce prevede noua lege

„Legea nr. 75/1994 prevede modalitățile de arborare a drapelului României, intonare a imnului național și de folosire a sigiliilor cu stema României de către autorități și instituții publice, dar nu prevede și unele informații referitoare la modul în care cetățenii trebuie să își arate respectul pentru drapelul României și imnul național”, au explicat parlamentarii, în expunerea de motive a proiectului.

Publicitate

Astfel, pe drapelul României nu vor putea fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare. Aceste prevederi nu vor afecta drapelele de luptă ale unităților militare, pavilionul național, flamurile și geacul arborate la bordul navelor militare.

De asemenea, legea prevede că în locurile în care se arborează drapelul României pot fi arborate şi drapelul Uniunii Europene şi cel al NATO, iar pe toată durata intonării imnului naţional asistenţa va intona imnul sau va păstra tăcerea.

„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică și completează Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001, cu modificările și completările ulterioare”, se mai precizează în noua lege.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Tit a trăit în timpul marilor tulburări provocate de iconoclasm (secolul al IX-lea), fiind un adevărat stâlp al Bisericii lui Hristos și al Ortodoxiei. Pentru marea sa credință, smerenie și curăție, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni, atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la cele veșnice.

Prăznuirea sa se face în Biserica Ortodoxă pe 2 aprilie. Acest fericit și sfânt părinte al nostru Tit, iubind pe Hristos din tânăra vârstă, și lepădându-se de lume, a mers la o mănăstire de obște, mănăstirea studiților mai precis. Acolo a dobândit două mari virtuți: smerenia și ascultarea. Şi atâta s-a supus pe sine smereniei și ascultării, încât nu numai pe ceilalți frați ai mânăstirii aceleia i-a întrecut, ci și pe tot omul.

Făcându-se păstor oilor celor cuvântătoare ale lui Iisus Hristos, avea atâta blândețe și dragoste și milosârdie ca nimeni altul; și s-a păzit curat și la trup și la suflet din copilărie, ca un înger al lui Dumnezeu. Drept aceea și mare făcător de minuni făcându-se, către Domnul s-a mutat, lăsând ca un stâlp însuflețit și icoană adevărată, faptele cele bune ale sale, și ucenicii, și pe cei ce au pustnicit împreună cu dânsul.

Sfântul Cuvios Tit a adormit cu pace în veacul al nouălea.

Citeste mai mult

Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending