Connect with us
Publicitate

Eveniment

E lege: Șoferii vor putea fi AMENDAȚI după vizionarea imaginilor din trafic surprinse prin sisteme video inteligente

Publicat

Proiectul de lege privind măsurile de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost adoptat astăzi de Guvernul României. Este vorba despre implementarea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, relatează alba24.ro.

Prin intermediul acestuia, printre altele, polițiștii pot da amenzi rutiere ”de la distanță”, prin vizionarea imaginilor audio-video și cu proces-verbal electronic.

De asemenea, vor putea fi montate și operaționalizate și camere fixe de înregistrare a vitezei.

Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România va avea 1000 de sisteme de verificare a vitezei, alte 300 de radare mobile și 500 camere de luat vederi, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de miercuri.

Implementarea sistemului este un jalon asumat prin PNRR și va asigura ”procesarea automată a datelor de monitorizare a traficului rutier, urmând să semnalizeze încălcările normelor de circulație pe drumurile publice, să identifice autovehiculele supuse procesului de confiscare sau căutate de autorități sau care circulă fără achitarea rovinietei”, potrivit sursei citate.

Sistemul ar urma să devină funcțional până la finalul anului viitor.

De ce și cum se face monitorizarea traficului rutier prin sisteme inteligente

Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se face prin sistemele de transport inteligente, cu următoarele scopuri:

  • supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice, inclusiv constatarea încălcării acestora
  • identificarea unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară
  • stabilirea măsurilor necesare desfășurării fluente și în siguranță a circulației rutiere
  • reducerea factorilor de risc care pot afecta transporturile cu caracter special sau care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice, constituirea și adaptarea dispozitivelor de pază și ordine publică
  • administrarea drumurilor publice prin identificarea timpurie a factorilor care pot afecta starea părții carosabile și stabilirea unor măsuri preventive pentru diminuarea consecințelor
  • protejarea spațiilor de servicii și a parcărilor amplasate de-a lungul drumurilor publice
  • limitarea fenomenului de degradare a părții carosabile.

Sistemul e-SIGUR: Condițiile generale de funcționare

Sistemul e-SIGUR este definit ca un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.

De asemenea, este parte integrantă a centrelor de management al traficului pe drumurile de interes național, administrate de către CNAIR.

CNAIR asigură în cadrul centrelor dezvoltarea, funcţionarea, mentenanța și orice alte activități legate de administrarea e-SIGUR, cu excepția capabilității și/sau a serviciilor de imprimare masivă și comunicare a documentelor.

e-SIGUR asigură în mod automat și preluarea, respectiv afișarea datelor și informațiilor din cadrul sistemelor de transport inteligente gestionate de fiecare centru în parte.

Camere fixe sau mobile

Monitorizarea traficului rutier constă în colectarea de date cu ajutorul unor mijloace tehnice fixe sau mobile, procesarea automată și manuală, precum și valorificarea acestor date de către autoritățile publice.

”Datele sunt obținute prin intermediul echipamentelor/ ansamblelor de echipamente care permit colectarea automată a imaginilor, a sunetului, a informațiilor privind viteza de deplasare a unui vehicul, a informațiilor privind condițiile meteo ori a altor informații relevante pentru scopul monitorizării traficului rutier.

Aceste echipamente/ ansamble de echipamente pot fi:

  • camere video/ sisteme de televiziune cu circuit închis
  • cinemometre
  • bucle inductive
  • stații meteo rutiere
  • senzori/ sisteme pentru cântărire în mișcare
  • senzori/sisteme de măsurare folosind tehnologia doppler/lidar”, se arată în proiectul de lege.

În vederea creșterii eficienței sistemelor de transport inteligente este necesară instituirea unui sistem integrat și interoperabil pentru monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice, potrivit documentației.

În proiect se arată că, ”pentru colectarea datelor de monitorizare a traficului rutier, prin e-SIGUR se utilizează mijloace tehnice, deținute cu orice titlu de CNAIR”. CNAIR se asigură că mijloacele tehnice fixe destinate măsurării vitezei care furnizează date către e-SIGUR sunt omologate și verificate metrologic, potrivit normelor în vigoare.

Mijloacele tehnice sunt amplasate pe drumurile de interes național, administrate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), direct sau prin CNAIR. În cazul drumurilor naționale și autostrăzile nou-construite, administrarea se poate realiza de către MTI și prin alte persoane juridice, pe baza contractului de concesiune încheiat. Amplasarea de mijloace tehnice se realizează cu avizul poliției rutiere.

CNAIR are obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.

Montarea mijloacelor tehnice se va semnaliza, corespunzător normelor în vigoare, prin instalarea, înaintea locului amplasării, a unui indicator de informare de către CNAIR.

Conectare cu alte baze de date

e-SIGUR se interconectează cu:

  • Sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate
  • Registrul naţional de evidenţă a persoanelor
  • Registrul naţional de evidenţă a paşapoartelor simple
  • Platforma informatică EUCARIS (Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere)
  • Bazele de date ale Poliției Române, privind evidența vehiculelor supuse confiscării, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară
  • Bazele de date a sistemului SIEGMCR – Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare si Control Rovinietă

e-SIGUR poate colecta și datele de monitorizare a traficului rutier obținute cu mijloacele tehnice din dotarea Poliției Române, indiferent de categoria de drum public monitorizată.

Pe măsura dezvoltării sistemelor informatice, e-SIGUR se poate interconecta, în condițiile stabilite prin lege, cu alte sisteme de monitorizare și control, în scopul furnizării către acestea a datelor de monitorizare a traficului rutier.

Ce date colectează e-SIGUR

Mijloacele tehnice colectează automat următoarele date de monitorizare a traficului rutier:

  • imagini
  • sunete
  • informații privind viteza de deplasare a vehiculelor, mase și gabarit
  • informații privind condițiile atmosferice
  • semnalizarea rutieră și starea infrastructurii rutiere
  • informații privind locul și timpul colectării

e-SIGUR procesează automat datele de monitorizare a traficului rutier colectate și datele cuprinse în sistemele informatice amintite și creează semnalări privind:

  • posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară
  • posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri

Semnalările privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează:

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum
  • interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare
  • semnificaţia culorii roşii a semaforului
  • interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată
  • trecerea la nivel cu calea ferată
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice
  • controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale (rovinieta)

În cazul în care pe drumul public se creează restricții sau limitări temporare, CNAIR are obligația de a corela funcțiile e-SIGUR cu acestea.

Polițiștii pot da amenzi pe baza imaginilor vizionate pe camere

e-SIGUR permite procesarea manuală, de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române, a semnalărilor și a datelor de monitorizare a traficului rutier colectate.

Procesarea se face prin platformele software ale Poliției Române, în cadrul dispeceratelor de monitorizare.

Polițiștii rutieri din cadrul dispeceratelor de monitorizare au competență teritorială generală de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor contravenționale, se mai arată în textul de lege.

”În cazul în care, prin procesarea manuală a semnalărilor privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice și a datelor de monitorizare a traficului rutier colectate, aflate în legătură cu aceste semnalări, polițistul rutier constată săvârșirea unor contravenții prevăzute de Codul Rutier, acesta întocmește, cu ajutorul platformelor software la care are acces, documentele necesare parcurgerii procedurii de identificare a contravenientului și, după caz, procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale”, prevede proiectul.

Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronic.

”Decizia privind aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu se va lua automat de către e-SIGUR, ci va fi rezultatul unei procesări manuale făcute în mod conștient de către un polițist specializat (polițist rutier), pe baza prevederilor legale incidente.

Astfel, atât constatarea săvârșirii contravenției, cât și întocmirea procesului-verbal sunt activități deliberate ale agentului constatator, pentru fiecare caz în parte.

Totodată, interconectarea cu alte sisteme de monitorizare și control se va face numai în condiții stabilite prin lege, asigurându-se astfel condițiile necesare respectării exigențelor de protecție a datelor cu caracter personal”, se mai arată în document.

Procesul verbal de contravenție, cu semnătură electronică

Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, se întocmește în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

”Semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”, potrivit proiectului.

Prin modificare a Codului Rutier, se introduce în lege posibilitatea de comunicare a procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.

Imagini anonimizate și protecția datelor

Imaginilor procesate li se aplică tehnici de anonimizare a feței conducătorului vehicului, a pasagerilor, precum și a celorlați participanți la trafic. Imaginea conducătorului vehiculului se prelucrează numai în scopul stabilirii identității acestuia, dacă aceasta nu s-a putut stabili în procedura de identificare ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la identitatea stabilită, prevede proiectul.

Semnalările și datele de monitorizare a traficului rutier aflate în legătură cu acestea se stochează pentru o perioadă de un an, apoi sunt șterse automat, prin proceduri ireversibile, cu excepția situațiilor în care sunt utilizate în cadrul unor proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor.

Datele cu caracter personal colectate în temeiul prezentei legi se stochează pe teritoriul României.

Personalul CNAIR și al Poliției Române este instruit cu privire la regulile de protecție a datelor cu caracter personal anterior validării accesului la e-SIGUR și, ulterior, cel puțin o dată pe an.

e-SIGUR este dezvoltat astfel încât să păstreze evidența prelucrărilor realizate, astfel încât să fie posibilă identificarea personalului care le-a realizat.

Evidența se păstrează cinci ani, cu excepția cazurilor de natură judiciară.

Monitorizarea video a traficului rutier se realizează astfel încât să nu îngrădească exercitarea dreptului la viaţa privată mai mult decât este inerent procesului de monitorizare a traficului rutier pentru scopurile prevăzute.

Context și justificare pentru noi măsuri de siguranță rutieră

În expunerea de motive se arată că, potrivit Comisiei Europene, în perioada 2010-2020, România s-a regăsit pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește siguranța rutieră.

De asemenea, conform ultimelor date statistice, România a înregistrat, în anul 2021, 93 de decese/1 milion de locuitori, ceea ce ne menține pe ultimul loc.

Se mai amintește că, la nivelul CNAIR, a fost elaborată o cartografiere a zonelor de risc situate pe rețeaua națională de transport rutier, însoțită de intervenții specifice.

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, Guvernul României și-a asumat în cadrul PNRR adoptarea unor modificări legislative pentru monitorizarea încălcărilor legislației rutiere prin mijloace automate (camere video, senzori).

Prin implementarea sistemului se va asigura și aplicarea de către autoritățile române competente a prevederilor Legii nr.5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații referitoare la încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră și pentru facilitarea executării sancțiunilor aplicate acestor încălcări, se precizează în documentație.

”Totodată, instituirea sistemului va avea și un puternic rol preventiv, atât prin semnalizarea prezenței sistemelor de detecție cât și prin utilizarea componentelor sale în vederea dispunerii unor măsuri specifice raportate la condiții meteo nefavorabile sau periculoase, evenimente rutiere sau de altă natură care pun în pericol circulația pe sectorul respectiv de drum”, potrivit sursei citate.

Operaţionalizarea e-SIGUR se face în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

La Săveni s-a desfășurat etapa locală a Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”

Publicat

În data de 16 aprilie, sediul Protopopiatului Săveni a fost gazdă pentru desfășurarea etapei locale a Concursului Național Catehetic, derulat pe parcursul acestui început de an.

În data de 16 aprilie, la sediul Protopopiatului Săveni a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, moment de evaluare a proiectelor pe care părinții cateheți ai protopopiatului le-au alcătuit, le-au susținut și le-au aplicat în parohiile unde slujesc.

Prin urmare, ca rod al activității lor catehetice, participanții au înaintat comisiei prezidată de către prof. Iulia Tronciu, proiectele aferente complexei lucrări de învățare și de ghidare a tinerilor din parohii, proiecte care, anul acesta au avut drept scop identificarea și implicarea în împlinirea nevoilor pe care cei în suferință din parohiile în care viețuiesc le au.

S-au evidențiat între participanți pr. Ionel Băicănescu, preot slujitor la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Bobulești, precum și pr. Marian Pancu, paroh al Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Bodeasa.

Câștigătorul etapei locale a fost pr. Gelu Costăchescu de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Tudor Vladimirescu, care de altfel, va și reprezenta Protopopiatul Săveni la etapa eparhială din data de 25 aprilie, la Iași.

Mărturii ale participanților:

„Concursul Național Catehetic «Hristos – Cuvântul care vindecă» a fost o reală bucurie pentru parohia noastră prin prisma faptului că tinerii au învățat ce este milostenia și grija față de aproapele, iar cei vârstnici au simțit dragostea și compasiunea tinerilor. Adevăratul câștig al acestui concurs este de a ne fi făcut să fim mai responsabili la nevoile celor din jur și mai uniți ca și comunitate”. (pr. Ionel Băicănescu)

„Concursul Național Catehetic desfășurat la Parohia «Sfânta Cuvioasă Parascheva», Bodeasa a fost o premieră pentru acest sat. În cadrul acestui proiect credincioșii au prezentat un interes foarte ridicat, informațiile dobândite, considerându-le a le fi foarte folositoare și necesare. În cadrul acestor cateheze am căutat să le arăt de ce este important să săvârșim Sfintele Taine și care este beneficiul adus sufletelor și trupurilor noastre prin intermediul lor. Munca si truda depusă împreună cu credincioșii parohiei Bodeasa s-au încununat cu săvârșirea Sfintei Liturghii.” (pr. Marian Pancu)

„Am început abia al treilea an de preoție și sunt recunoscător pentru această oportunitate de a participa la Concursul Național Catehetic. Ne-am străduit cu toții, cei din parohia „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”, Tudor Vladimirescu, să dăm dovadă că suntem frumoși – sufletește și trupește și putem face lucruri deosebite pentru sănătatea noastră și a celor din jur. Deși înainte nu prea veneau copiii la biserică, acum după ce am început să îi antrenăm în diverse activități catehetice și recreative, constatăm că prezența și implicarea lor în viața duhovnicească a parohiei într-un număr crescând nu este doar un accident, ci mai degrabă este rodul muncii noastre, a tuturor în această direcție.” (pr. Gelu Costăchescu)

(pr. Florin Cîtea – responsabil catehizare Protopopiatul Săveni)

Citeste mai mult

Eveniment

„Cutezătorii” din Botoșani vor porni „La pas de cercetaș în Europa”

Publicat

Cercetași din Italia – provincia di Venezia, comune di jesolo, regione deVenoto și cercetașii de la Centrul local „Cutezătorii” Botoșani din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României” vor desfășura în perioada 20-22 aprilie a.c. o serie de activități comune în cadrul programului „La pas de cercetaș în Europa”.
„Activitățile realizate în cadrul programului sunt încărcate de simbolismul autentic, atât al poporului român, cât și al poporului italian și au menirea de a insufla mai-tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țărilor pe care le reprezintă şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare în mod nonformal a uneie educații experiențiale benefice tinerei generații de cercetași, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice, tradiții și obiceiuri, din judeţul Botoşani (România) și provincia di Venezia (Italia)” a declarat Flavius Damean, lider a C.L „Cutezătorii” Botoșani.
Sâmbătă, 20 aprilie 2024:
Prima activitate inclusă în programul cercetașilor constă în participarea acestora la Casa Tineretului Botoșani la Atelierul de arte vizuale și urbanism coordonat în cadrul Asociației Culturale „Arlechin” de doamna profesoară Marilena Asăvoie, lideră de cercetași în echipa de coordonare a Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.
Activitatea continuă cu prima deplasare din cadrul traseului tematic „Botoșani, orașul istoric al al geniilor” la obiectivele turistice și culturale din municipiul Botoșani: Casa Tineretului Botoșani- – Parcul „Mihai Eminescu”– Palatul Administrativ și Primăria Municipiului Botoșani– Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani – Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani – Biserica Uspenia – clădirile istorice din Centru Vechi al municipiului Botoșani – Biserica Ff. Gheorghe – Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoșani.
În partea a doua a zilei, cercetașii se vor deplasa la Tipografia Ria, unde doamna Hrițcu Mariana va prezenta cercetașilor întrega activitate începută cu anul 1996, ulterior cu toții se vor îndrepta către Lacul cu nuferi și Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, locul de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.
În finalul zilei, cercetașii se vor deplasa la Casa Memorială „George Enescu” de la Liveni și unde vor desfășura activități de socio-culturale alături de membrii unității de cercetași din comuna George Enescu, județul Botoșani și ai ansamblului folcloric „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonați de domnul Alin Chiorescu, având ca parteneri Primăria Comunei „George Enescu”, reprezentată de domnul primar Murariu Bogdan Tony. Activitățile sunt coordonate de luca sirri, liderul centrului de cercetași din comune di Jesolo, Italia și liderii și coordonatorii Centrului local „Cutezătorii” Botoșani: Remus Ursache, Viorel Hrițcu, Iuliana Damian, Adrian Lupu, Roxana Pricop, Flavius Damean, Monica Aruxandei, Ana Maria Hazaparu, Manuela Sorohan, Marilena Asăvoaie.
Duminică, 21 aprilie 2024:
Activitățile din data de 22 aprilie, încep la Casa Tineretului Botoșani unde va fi prezentat traseul mănăstirilor din țara de nord și va continuă cu vizita la Muzeul de etnografie și artă ,,Ștefan Luchian” din Ștefănești, județul Botoșani unde doamna profesor-muzeograf Carmen Munteanu va prezenta cercetașilor și tinerilor prezenți viața și opera marelui pictor Ștefan Luchian, urmată de excursia la mormintele urieșilor din evul mediu și vizita la Cimitirul Evreiesc din Ștefănești, cel mai important loc de pelerinaj din Europa pentru evreii hasidici, unde, dl. Simon Marcu, director al Centrului Jud. de Voluntariat Botoșani, membru al Comunității evreilor din Botoșani, va oferi cercetașilor, voluntarilor și tinerilor prezenți, informații despre simboluri, ivrit, kippa și rabinul Avrohom Mattisyohu Friedman, renumit pentru minunile pe care le-a făcut.
În partea a doua a zilei, cercetașii se vor deplasa la Centrul Cultural din orașul Săveni unde vor participa la cursurile de coregrafie și dans popular alături de membri unității de cercetași din orașul Săveni, coordonați de doamna Fociac Florentina, lideră de cercetași în echipa de coordonare a Centrului local „Cutezătorii” Botoșani și ai ansamlului „Floarea soarelui” având ca și coregraf pe domnul Laurențiu Cârligeanu și coordonator pe domnul director Luță Sorin, avân parteneri Primăria orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru și domnul viceprimar Bogdan Ilie Catruc.
În finalul zilei, cercetașii se vor deplasa la Școala Gimnazială „Ioan Cernat” din comuna Havârna, județul Botoșani, reprezentată de doamna director Roberta Carla Mihalciuc, unde împreună cu membrii unității de cercetași din Havârna și grupurile artistice de la instituțiile de învățământ și Căminul cultural coordonat de domnul Roboschi Ionel, vor cânta muzică folk din repertoriul specific stilului italian și românesc, de asemenea vor învăța o suită de dansuri populare.
„După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri. Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională. Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător. De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională „Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale”, a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.
Principalii parteneri ai proiectului: Organizația Națională ,,Cercetașii României”, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația ,,Arlechin”, SC ADMIR SRL, Tipografia RIA și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.
Informații suplimentare: www.cercetasiibotosani.ro / www.voluntariatbotosani.ro / www.arlechinromania.ro / www.saveni7days.ro

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș

Publicat

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.
Primarul comunei Stăuceni a anunțat că intră în lupta pentru un nou mandat de primar al acestei comune și a vorbit despre investițiile realizate în comună în ultimii patru ani, de la sala de sport până la lucrările la rețeaua de gaz metan, o investiție care va costa nu mai puțin de 5,5 milioane de euro și care ar urma să se finalizeze în următorii doi ani. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Botoșani: O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompieri

Publicat

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul programului național „Salvator din Pasiune”, respectiv cursul introductiv și cel de acordare a primului ajutor de bază, organizate la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani.

Astfel, în perioada 06 – 14 aprilie a.c., au participat la cursul introductiv privind structura, misiunile şi atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani.

În perioada 15 – 19 aprilie a.c. , voluntarii și-au însușit noţiunile de prim ajutor de bază. Totodată, au învăţat cum să recunoască urgenţele cu risc vital şi să execute tehnicile şi manevrele de prim ajutor în situaţii cu una sau mai multe victime.

Cursurile au fost susținute de specialiștii în domeniul pregătirii pentru intervenție, dar și de coordonatorul SMURD al ISU Botoșani.

După parcurgerea celor 54 de ore de pregătire, toți cei 32 de participanți au promovat examenul final.

De astăzi, aceștia vor putea să desfășoare activități de voluntariat în cadrul subunităților de intervenție ale ISU Botoșani, fiind angrenaţi în diverse acţiuni de intervenţie, ajutor umanitar şi popularizare a mesajului preventiv.

Le dorim mult succes, îi susţinem şi suntem convinşi că efortul concentrat, implicarea şi colaborarea cu societatea civilă reprezintă elementele esenţiale în consolidarea gradului de rezilienţă la nivelul comunităţilor.

Informații suplimentare

Derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă începând cu luna mai a anului 2016, proiectul urmăreşte susţinerea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor.

Pentru a putea deveni voluntari, cei interesați trebuie să prezinte următoarele documente:

– cerere de înscriere;

– certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

– copie a actului de identitate;

– aviz psihologic;

– act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare;

– adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;

– acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending