Connect with us
Publicitate

Actualitate

După explozia prețurilor la combustibili tot mai mulți români vor să-şi cumpere maşini electrice

Publicat

Publicitate

Jumătate dintre români vor să-şi cumpere maşini electrice pentru a reduce costul cu alimentarea şi a proteja mediul, însă infrastructura de încărcare rămâne principalul motiv de reticenţă, se arată într-un comunicat al Deloitte, remis, luni, AGERPRES.

Maşinile hibride şi electrice sunt preferate de aproape jumătate dintre consumatorii români (46%), care spun că ar alege o astfel de motorizare pentru viitoarea maşină, reiese din studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study, realizat în 25 de ţări din întreaga lume, inclusiv în România.

Dintre aceştia, cei mai mulţi (63%) ar face o astfel de achiziţie datorită costului cu alimentarea, care rămâne încă scăzut faţă de motorizarea pe benzină sau motorină, 49% sunt motivaţi de protecţia mediului, 47% de sănătatea personală, iar 40% sunt atraşi de stimulentele acordate de stat.

Publicitate

Numărul consumatorilor care intenţionează să îşi cumpere o maşină pe combustie internă a scăzut sub 50%

Dintre ţările europene analizate în studiu, în cinci se remarcă faptul că numărul consumatorilor care intenţionează să îşi cumpere o maşină pe combustie internă a scăzut sub 50%. Este vorba de cele mai mari pieţe din regiune, respectiv Germania (49%), Franţa (48%), Marea Britanie (47%), Spania (35%) şi Italia (31%).

În România, procentul celor care rămân fideli unei maşini pe motorină sau benzină este de 50%. Dintre participanţii din România care preferă o maşină electrică, cei mai mulţi ar opta pentru un model hibrid, în timp ce interesul pentru maşinile pe baterie rămâne încă redus, doar 7% din totalul respondenţilor români având o astfel de opţiune.

Tendinţa de trecere către maşini mai puţin poluante este evidentă

Tendinţa de trecere către maşini mai puţin poluante este evidentă în Europa, chiar dacă remarcăm ţări în care motorizarea clasică rămâne preferată – Cehia (74%), Austria (58%) sau Polonia (57%). În primul trimestru din 2022, cota de piaţă a autovehiculelor electrice hibride a crescut la 25,1% din vânzările din Uniunea Europeană, de la 21% în aceeaşi perioadă din 2021, potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Automobile.

Publicitate

În România, vânzările de maşini electrice hibride au crescut

Şi în România, vânzările de maşini electrice hibride au crescut cu 45% în perioada analizată, iar în cazul celor pe baterie avansul a fost de peste 400%.

„Evoluţia este remarcabilă, chiar dacă baza de raportare este scăzută. Schimbarea de mentalitate se explică atât prin creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la impactul utilizării maşinii personale asupra mediului, cât şi prin politica autorităţilor europene în această direcţie”, a declarat Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Pe de altă parte, timpul de aşteptare pentru o maşină nouă este din ce în ce mai mare, din cauza problemelor apărute în ultimii doi ani pe lanţurile de aprovizionare, motiv pentru care înmatriculările de maşini rulate, mult mai poluante, au crescut în România, în 2021, cu 3,7% (aproximativ 400.000 de maşini), iar pentru cele noi au scăzut cu 4% comparativ cu anul anterior (121.000 de maşini), conform datelor publicate de autorităţi. Tendinţa s-a inversat în primele luni din 2022, dar situaţia rămâne îngrijorătoare, a adăugat el.

Publicitate

Dintre românii care intenţionează să îşi cumpere o maşină electrică, 54% spun că şi-ar menţine preferinţa chiar dacă preţul energiei ar fi similar cu cel al combustibililor clasici, însă 38% şi-ar schimba planurile în acest caz, iar 8% nu sunt siguri ce decizie ar lua.

„Tensiunile din piaţa energiei, care au generat creşteri semnificative de preţuri, ridică semne de întrebare inclusiv în rândul consumatorilor care analizează cumpărarea unei maşini electrice, pentru care costul cu alimentarea reprezintă un avantaj în această direcţie. După cum reiese din studiu, preţul combustibilului şi protecţia mediului reprezintă principalele argumente pentru achiziţia unei maşini electrice atât în România, cât şi în celelalte state europene. Din aceste considerente, sunt necesare măsuri suplimentare pentru reglarea pieţei energiei, dar şi pentru îmbunătăţirea infrastructurii de încărcare a maşinilor electrice, atât în România, cât şi celelalte state ale Uniunii Europene”, a declarat Sorin Elisei, Director, Deloitte România.

Motivele pentru care consumatorii români rămân reticenţi

Motivele pentru care consumatorii români rămân reticenţi cu privire la maşinile electrice sunt legate de infrastructura publică de încărcare, încă precară (23%), autonomia limitată (16%) şi preţul ridicat (15%). În celelalte ţări europene analizate, autonomia limitată reprezintă principalul motiv de reticenţă – Franţa (25%), Germania (24%), Italia (22%), Polonia (22%), Austria (21%), Belgia (21%), Spania (21%), Marea Britanie (21%). Consumatorii europeni care încă preferă motoarele clasice aşteaptă ca autonomia motoarelor electrice să crească pentru a îşi schimba opţiunea. Britanicii sunt cei mai exigenţi, aşteptând ca autonomia să ajungă la 700 de kilometri.

Publicitate

Cei mai mulţi români plănuiesc să îşi încarce maşina electrică acasă (49%), dar aproape la fel de mulţi (45%) spun că vor să apeleze la staţiile publice de încărcare. În alte ţări europene, procentul celor care vor să îşi alimenteze maşina electrică acasă creşte la 81% în Marea Britanie, 71% în Austria sau 70% în Germania.

Studiul Deloitte Global Automotive Consumer Study 2022 a fost efectuat în rândul a peste 26.000 de consumatori din 25 de ţări din întreaga lume, dintre care peste 11.000 din zece state europene, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România, Spania şi Marea Britanie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se caută spioni! SRI face angajări. Informații despre concurs

Publicat

Publicitate

Ofițerul operativ are rolul esențial de a colecta informații, necesitând abilitatea de a obține acces în medii relevante pentru securitatea națională și de a recruta surse. În plus, trebuie să interpreteze semnificațiile ascunse în detalii aparent minore și să aibă o înțelegere profundă a psihologiei umane și a limbajului non-verbal, informează ADEVĂRUL

La baza activității se află abilitatea de a recruta o persoană și de a o convinge să furnizeze informații importante.”, menționează descrierea de pe site-ul instituției. 

Pe de altă parte, ofițerul analist evaluează datele culese de ofițerii operativi și identifică schimbările și tendințele în manifestarea amenințărilor, elaborând scenarii alternative și evidențiind implicațiile pentru a sprijini strategiile de securitate și planurile de acțiune.

Publicitate

Ofițerul analist privește lumea, îi înțelege tendințele, îi descifrează relațiile de cauzalitate și îi anticipează evoluțiile. (..)Deși aparent simplu, este vorba de un proces de rafinare foarte complex, care implică în egală măsură inteligența, gândirea critică și creativitatea analistului de informații, dar și o foarte bună cunoaștere a domeniului analizat.”, se precizează pe site-ul SRI.

În final, analiza rezultatelor este furnizată beneficiarilor legali în timp util și în funcție de domeniul de competență, pentru a-i sprijini în elaborarea unor strategii sau planuri de acțiune menite să prevină riscurile și să promoveze interesele naționale.

Cei care doresc să devină ofițeri operativi sau analiști trebuie să îndeplinească cerințele de încadrare în Serviciul Român de Informații conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și normelor interne și să treacă toate etapele selecției.

Publicitate

Candidații care trec cu succes procesul de selecție și sunt declarați admiși la examenul/concursul de admitere vor urma cursuri de licență, masterat profesional sau postuniversitare de educație permanentă la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, după care vor fi repartizați într-o unitate a SRI.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un șofer beat din Suceava a accidentat mortal un tânăr de 26 de ani, după care a fugit și s-a baricadat în casă

Publicat

Publicitate

Miercuri dimineață, în jurul orei 06:20, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la faptul că pe drumul județean care face legătura între localitățile Moara și Frumoasa se afla o persoană decedată. Echipa operativă deplasată la fața locului împreună cu tehnicianul criminalist a găsit cadavrul unui bărbat de 26 de ani și a concluzionat faptul că decesul a survenit cel mai probabil ca urmare a unui accident rutier, șoferul părăsind locul faptei, informează stiridinbucovina.ro.

De îndată s-au constituit mai multe echipe de căutare, fiind instalate filtre de căutare pe căile de acces din zonă. Totodată, o echipă operativă complexă, formată din polițiști din cadrul Serviciului Rutier- IPJ Suceava si Biroului Rutier – Politia Municipiului Suceava, a desfășurat activități investigative, criminalistice și de cercetare penală, în doar circa 2 ore de la producerea evenimentului reusindu-se identificarea vehiculului implicat, precum și stabilirea identității șoferului.

După investigații s- a reușit localizarea șoferului, respectiv un tânăr de 21 ani care se ascunsese în casa sa de pe raza comunei Moara.

Publicitate

Echipaje de polițiști s-au deplasat la locuința în cauză, însă tânărul de 21 ani nu s- a conformat solicitărilor polițiștilor, refuzând accesul acestora pe proprietatea privata.

Prin lucrător specializat, s- a inițiat o procedura de negociere condescendentă, cu utilizarea tuturor canalelor de comunicare.

În urma abordării profesioniste, s- a reușit extragerea în condiții de siguranță a tânărului de 21 ani, fără a fi necesară utilizarea forței, bărbatul fiind preluat și condus la sediul Serviciului Rutier pentru îndeplinirea procedurilor legale.

Publicitate

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, bărbatul a fost testat și cu privire la prezența în organism a unor eventuale substanțe interzise, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului, precum și pentru conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, urmând a fi dispuse măsuri procesuale față de tânărul de 21 de ani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Umbrela va fi un accesoriu necesar în noaptea de Înviere. Meteorologii nu au vești bune pentru imediat următoare

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai și de Paște, ploile și vijeliile se extind în mai multe zone ale țării de anul acesta. Cele mai ridicate valori vor fi în zona litoralului.

Umbrela va fi un accesoriu necesar în noaptea de Înviere

Meteorologii nu au vești bune pentru imediat următoare. „Nu putem să spunem că scăpăm de ploi. Este o vreme schimbătoare, dar dacă ne referim la ziua de astăzi, pentru cei care se află în Crișana, Maramureș, Transilvania sau Moldova, putem spune că veștile sunt bune, pentru că vremea se menține predominant însorită pe tot parcursul zilei. Tot aici, valorile termice vor fi destul de ridicate, mai ales în Dealurile de Vest, unde se vor înregistra 25-26 de grade.

Publicitate

Într-adevăr, sunt așteptate înnorări în special în a doua parte a zilei și pe parcursul zilei care urmează în regiunile sudice, în zona Olteniei, Munteniei și zona Dobrogei. Chiar și pe litoral, mai ales în stațiunile din sudul litoralului, sunt așteptate ploi de scurtă durată în această seară și pe parcursul nopții”, a explicat Oana Păduraru, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3 CNN.

Vremea frumoasă va rămâne pe parcursul zilei de mâine în jumătatea nordică țării, iar pe măsură ce ne apropiem de noaptea de Înviere și de prima zi de Paște, ploile vor fi prezente mai ales în sud-vestul teritoriului, în zona Olteniei, în zona Banatului, dar treptat și în Crișana, Maramureș, Transilvania și desigur în zonele montane aferente, a mai spus Oana Păduraru.

”Temperaturile nu vor avea oscilații semnificative, de la o zi la alta, pe tot parcursul acestei minivacanțe. Maximele astăzi se vor încadra între 16 grade pe litoral și 26 de grade în partea de vest a țării, mâine ne așteptăm la maxime cuprinse între 16 și 25 grade.

Publicitate

În zona Capitalei, valorile termice se vor situa în jurul a 22 grade în următoarele zile, puțin mai scăzute pe parcursul zilei de mâine, iar minimele termice se vor încadra în mare parte din țară între 3 și 13 grade“. 

Cele mai ridicate valori rămân tot în zona litoralului.

„În perioada Sărbătorilor Pascale, vremea va fi mai bună în partea de sud-est a țării, unde ne așteptăm la o vreme predominantă însorită, iar dacă ne referim și la intensificările de vânt, deocamdată acestea sunt prezente în sudul Banatului, în zona județului Caraș Severin, unde este de altfel și cod galben de intensificări puternice ale vântului, care vor depăși chiar și 70 de km/h. În restul teritoriului, intensificări ale vântului ușoare vor fi prezente doar izolat și pentru intervale scurte de timp”, a anunțat meteorologul Oana Păduraru în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Elevii care în timpul liceului au obţinut premii individuale la olimpiade internaționale pot echivala cu bacalaureatul

Publicat

Publicitate

Elevii care în timpul liceului au obţinut premii individuale la concursurile sau olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot echivala probele scrise ale examenului de bacalaureat la disciplinele la care au obţinut distincţia, a afirmat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit unei postări pe pagina de Facebook.

Elevii care, în una din clasele a IX-a şi a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul.

Potrivit sursei citate, echivalarea se face cu nota maximă, în baza unei solicitări a candidatului adresate unităţii de învăţământ odată cu înscrierea la examenul de bacalaureat.

Publicitate

Recunoaşterea/echivalarea probelor se face de către directorul unităţii respective. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending