Connect with us
Publicitate

Economie

După ce ani întregi românii au fost lăsați pradă „cămătarilor” legali, dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

Publicat

Publicitate

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii. Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile, scrie alba24.ro.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate, după ani întregi în care românii au fost lăsați pradă ”cămătarilor” legali.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 voturi pentru, 81 contra şi 3 abţineri.

Publicitate

Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”, se arată în textul adoptat.

„Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Publicitate

Ăn cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, prevede proiectul adoptat.

Prin excepţie de la aceste prevederi, „în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

De asemenea, prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

Publicitate

Tot prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, mai prevede actul normativ.

Totodată, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativa a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

Publicitate

„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, se mai menţionează în actul normativ.

În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.

De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

„Constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele:

  • a) stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;
  • b) stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;
  • c) stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;
  • d) utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive”, mai prevede proiectul.

Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile”.

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sute de bunuri contrafăcute confiscate de polițiștii de frontieră la PTF Racovăț de Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au anunțat astăzi că au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând însemnele unor branduri de lux şi care prezentau suspiciuni de contrafacere.

În data de 26.04.2024, în jurul orei 07.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț- ITPF Iași, s-a prezentat un cetățean cu dublă cetățenie română-ucraineană, în vârstă de 35 de ani, conducând un microbuz încărcat cu diverse bunuri ce se deplasa către Ucraina.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au descoperit sute de produse, constând în articole vestimentare, perdele și pompe hidraulice, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute şi fiind susceptibile a fi contrafăcute.

Publicitate

Produsele, în valoare de aproximativ 87.000 de lei, au fost ridicate de lucrătorii vamali pentru continuarea cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

“Fenomenul contrafacerii afectează în mod direct atât comercianții ale căror produse sunt imitate sau reproduse în mod fraudulos, cât și cumpărătorii care aleg, conștient sau nu, să le cumpere.

Poliția de Frontieră Română desfăşoară permanent acţiuni de depistare a persoanelor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere ale frontierei, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Flămânzi, săltat de polițiști și dus la ÎNCHISOARE după ce a condus fără permis

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Flămânzi a fost săltat de polițiști și dus la închisoare la finele acestei săptămâni după ce a condus fără permis și a fost prins în trafic de polițiștii rutieri.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au identificat la data de 26 aprilie 2024 un bărbat, din orașul Flămânzi pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate

“Bărbatul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Botoșani: Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore. 7 permise de conducere reținute

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au desfășurat în ultimele 24 de ore mai multe activități preventive pe raza întregului județ, în cadrul planului de activitate BLOCADA.

Astfel, au fost organizate 8 acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 130 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 50.000 de lei și au fost reținute 7 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

Publicitate

“Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Educație

Săptămâna verde la Școala Gimnazială Nr. 1 din Știubieni: Creativitate și zeci de activități pentru elevii din comună

Publicat

Publicitate

La fel ca în sute de școli din județul Botoșani, zeci de activități au avut loc în săptămâna care tocmai s-a încheiat în Știubieni, la Școala Gimnazială Nr. 1 și unitățile arondate.

Sute de copii au fost prinși într-un amplu program care s-a desfășurat sub titulatura “Săptămâna verde”, activități care au debutat luni și care au avut punctul final vineri, la orele amiezii.

Zeci de excursii în aer liber sau chiar în alte localități, pentru cei mai măruți din gimnaziu, activități manuale creative și chiar o paradă ECO au stârnit interesul micuților din școlile din comună care nu s-au dat în lături și au trecut la experimente creative care i-au încântat cu adevărat pe privitori.

Publicitate

Printre multe alte activități planificate de cadrele didactice din Știubieni, în zi de sărbătoare, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, clasa a VIII-a și a  a-VII-a a Școlii Gimnaziale Nr.1 Știubieni au făcut chiar un pelerinaj pedestru la Mănăstirea Sfânta Treime din Știubieni și chiar o vizită la un loc de poveste, “casa pictorului Sandu Octav”.

Iată și câteva fotografii surprinse în această săptămână cu elevii școlilor din Știubieni și Negreni:

      

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending