Connect with us
Publicitate

Eveniment

După 80 de ani încă găsim bombe neexplodate din al Doilea Război Mondial. Un proiectil a fost descoperit pe un câmp de la Ripiceni

Publicat

Publicitate

Un proiectil exploziv a fost descoperit astăzi, pe un câmp de pe raza comunei Ripiceni.  

Muniția a fost găsită chiar de echipa pirotehnică a ISU Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire, ce presupune efectuarea unor operațiuni de cercetare, detectare, dezgropare, identificare, ridicare, transport și depozitare.

Aceasta era îngropată în pământ, la aproximativ 40 de centimetri, fiind detectată cu aparatura specifică.

Pirotehnicienii au stabilit că este vorba despre un proiectil exploziv, calibru 122 mm, în perfectă stare de funcționare. A fost ridicat, transportat și depozitat în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

În aceste condiții ISU Botoșani a transmis o serie de recomandări:

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

Publicitate

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este foarte aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice. Rata de respingere, sub 3%

Publicat

Publicitate

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor”, a anunțat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, scrie alba24.ro.

Este vorba despre vizele turistice și pentru afaceri. Pentru a fi eliminate, rata de respingere trebuie să fie de sub 3%, potrivit legislației americane.

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

Ce este VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Publicitate

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Publicitate

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

  • Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
  • Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.

Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

Foto: Ambasada SUA Facebook

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Înălţarea Sfintei Cruci. Este zi de post pentru că amintește de Patimile şi moartea Mântuitorului

Publicat

Publicitate

În calendarul bisericesc ortodox, Sfânta Cruce este cinstită prin câteva sărbători şi zile speciale: Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Duminica Crucii (Duminica a treia din Postul Paştilor), Scoaterea cinstitului lemn al cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (1 august), Pomenirea arătării semnului Sfintei Cruci pe cer în timpul împăratului Constantie (351) pe data de 7 mai.

În cadrul Octoihului, avem de asemenea, două zile pe săptămână consacrate cinstirii speciale şi permanente a Sfintei Cruci în serviciul divin zilnic al Bisericii Ortodoxe şi anume miercurea şi vinerea. Cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci este Înălţarea Sfintei Cruci la 14 septembrie.

Este o sărbătoare considerată praznic împărătesc. În această zi sărbătorim de fapt amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci şi anume: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului de către Episcopul Macarie al Ierusalimului în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la Perşii păgâni, la anul 629 pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor la 14 septembrie 630.

Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post pentru că ea ne aduce aminte de Patimile şi moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Părintele Ioan Alupoaiei s-a întors în biserica pe care a ctitorit-o. A fost întâmpinat de enoriașii care au plâns în hohote: Cui ne-ai lăsat, părinte?

Publicat

Publicitate

Vineri, trupul neînsuflețit al îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei a fost adus la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani,unde a fost așteptat de zeci de credincioși, de membrii familiei îndoliate și de numeroși preoți. Clopotele care au început să bată din senin au anunțat că se apropia mașina care îl aduce pentru ultima dată în sfântul lăcaș, moment care  a dat frâu liber plânsului nemângâiat al tuturor celor care l-au iubit. A fost primit de frații săi întru preoție cu Sfânta Evanghelie așa cum se cuvine unui ostaș al lui Hristos care a păzit cu sfințenie legea divină. „Cui ne-ai lăsat, părinte???”, „Cum mai vin la biserică când știu că nu mai iese părintele nostru la predică”, au hohotit de plâns câțiva enoriași care și-au condus viața după sfaturile prețioase ale părintelui.

Șase preoți au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui până în mijlocul bisericii, unde va rămâne până în ziua înmormântării. A urmat o scurtă slujbă, în care s-a citit o pericopă evanghelică. În armonie cu sunetul clopotelor s-a cântat de două ori „Veșnica pomenire”, iar a treia oară s-a intonat „Hristos a înviat din morți”, cântare specifică înmormântării preoților.

Părintele Daniel Țaranu, protopop misionar, a adresat celor prezenți câteva cuvinte de mângâiere.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Noul prefect al judeţului a depus, vineri, jurământul

Publicat

Publicitate

Noul prefect al judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a depus, vineri, jurământul de credinţă, în cadrul unei ceremonii derulate în sistem video-conferinţă.

Nechifor, care se află la al treilea mandat de prefect, îl înlocuieşte pe Sorin Cornilă, care a fost eliberat din funcţie în baza unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri.

“Ştiu că este un mandat nu neapărat să spunem greu, ci provocator, dar vreau să spun că am avut doi ani şi şapte luni de zile în care să mă gândesc ce am greşit, ce am făcut bine, ce nu am făcut bine în cele două mandate. Au fost două mandate, cel puţin cel secund, foarte dificil. Ştiţi foarte bine pandemia, nemaivorbind de alegerile din 2016 şi 2020. Într-adevăr, alegerile din 2024, cele două tururi, prezidenţiale şi parlamentare, sunt într-o perioadă destul de dificilă, să spunem, nu neapărat la nivel naţional, dar complicată, dar sunt convins că împreună cu colegii de la Instituţia Prefectului, cu colegii mei din structurile Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu ceilalţi colegi, inclusiv cu colegii din structurile instituţiilor deconcentrate ne vom canaliza şi vom reuşi să ne organizăm în mod exemplar. Sunt sigur că legea va prima în aceste alegeri”, a declarat Dan Nechifor.

Funcţia de prefect al judeţului Botoşani revine Partidului Naţional Liberal, iar înlocuirea prefectului a fost o decizie politică a liberalilor. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending