După 100 de ani misterul “fetei diavol” Eleonora Zugun de la Dorohoi, primul caz numit „Romanian poltergeist“, rămâne pe mai departe de nedescifrat.
Eleonora Zugun, o botoşăneancă născută acum 110 ani, la 24 mai 1913, într-o familie de ţărani din satul Talpa, comuna Cândeşti, judeţul Botoşani, a fost numită de săteni „fata diavol“ şi a fost considerată responsabilă pentru zeci de fenomene paranormale terifiante: obiectele zburau în jurul ei prin aer, lovind și rănind membrii familiei, îi apăreau mușcături și zgârieturi pe tot corpul, era însoțită de o mulțime de fenomene de levitație, și, mai mult, deși era practic analfabetă, fata avea capacitatea de a scrie în mai multe limbi. A stârnit şi interesul cercetătorilor din afara României, care au numit-o „Romanian poltergeist“.
Despre ea se spunea că este posedată de un poltergeist (un spirit neliniştit, malefic), fiind capabilă să mute şi să arunce obiecte oricât de mari şi de grele ar fi fost. Totodată, la intervale regulate, Eleonora Zugun se umplea de stigmate: muşcături, zgârieturi, umflături de origine necunoscută.
Fenomenele au început să apară când Eleonora Zugun a împlinit 7 ani și au durat timp de opt ani, până a împlinit 15 ani.
Inițial, pentru că părinții sau speriat de toate fenomenele din jurul copilei, familia a ajuns în fața preoților de la mănăstirea Gorovei, pentru mai multe slujbe de exorcizare, iar apoi la Zamostea. Fiind fără rezultate, următoarea slujbă s-a făcut la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Cum nici aceasta nu a avut mai multe șanse de izbândă, fata a fost dusă la un sanatoriu pentru bolnavii psihic din Cernăuți.
Acest sanatoriu a fost momentul în care a atras atenția specialiștilor, mai ales după ce a stârnit curiozitatea contesei Zoë Wassilko von Serecki (foto – stânga). Pasionată de astrologie și supranatural, contesa a găzduit-o în casa ei din Viena pentru a studia fenomenele paranormale alături de alți specialiști ai vremurilor.
Publicitate
Din 1926, Eleonora Zugun a fost dusă în Londra pentru a fi studiată de specialiştii englezi de la Laboratorul Naţional de Cercetare Psihică.
Interesaţi de cazul ei au fost nu numai specialiştii în fenomene paranormale, ci şi trei membri ai Societăţii Regale din Marea Britanie: dr. R.J. Tillyard, dr. R. Fielding-Ould şi profesorul Edward Heron-Allen. Era de 11 luni în Londra, iar fenomenele paranormale din laboratoarele institutului britanic se înmulţeau. Presa Commonwealth-ului dezbătea cu lux de amănunte cazul şi vorbea aproape zilnic despre „fata poltergeist“ din România.
Zgărieturile apăreau în mod misterios pe faţa Eleonorei spre surprinderea auditoriului. „Un grup de persoane servea ceaiul în laborator, când Eleonora a ridicat ceaşca de pe masă, după care a ţipat şi a tras repede mâneca hainei de pe antebraţ. Brusc, îi apăruseră urme de dinţi adânc înfipţi în carne, ca şi cum cineva ar fi muşcat-o cu sălbăticie. Urmele dinţilor s-au colorat din roşu în alb, transformându-se în umflături uriaşe. Într-o oră dispăruseră fără urmă“, se preciza în articolul „Fenomene uluitoare: fată posedată de diavol“, apărut în pagina 29 a publicaţiei „Sunday Mail“ din Brisbane, Australia, pe 12 decembrie 1926.
Fascinaţia pentru Eleonora Zugun, „fata posedată“ a continuat în Commonwealth, ziarele considerând-o subiect de presă şi la un an de la sosirea sa.
„A fost adusă la Londra în luna septembrie a anului trecut (n.r. – 1926) de contesa Wassilko-Serecki la institut pentru a fi testată în privinţa manifestărilor de tip poltergeist care i se atribuie şi a misterioaselor semne care-i apar pe trup“, se arăta în articolul intitulat „O fată «fantomă» din România: mister neelucidat după mai multe teste“, apărut sâmbătă, 16 aprilie 1927, în pagina 11 a cotidianului „The Adverteiser“, cu sediul în Adelaide, Australia.
De altfel, pe toată durata testării ei în Laboratorul Naţional de Cercetare Psihică din South Kensington, Londra, a fost vizitată de numeroşi reporteri de la diverse publicaţii ale vremii. Descrierile din presa internaţională sunt doar o mică parte din povestea semilegendară care a înconjurat-o pe Eleonora Zugun cel puţin în prima parte e vieţii ei.
Sute de mărturii culese de parapsihologi şi specialişti în paranormal de la începutul secolului al XX-lea îi creează un portret terifiant: o tânără posedată de un spirit şi capabilă de activităţi paranormale rar întâlnite.
Când Eleonora Zugun a ajuns la vârsta de 15 ani toate aceste fenomene au încetat, însă nici după 100 de ani misterele din jurul “fetei diavol” din Dorohoi nu au fost descifrate.
Iată și câteva imagini care au fost filmate în urmă cu 100 de ani. Youtube oferă inclusiv posibilitatea de a fi setată traducerea în limba română.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Curățați și reparații coşurile de fum: pericol de incendiu
Trei case din localitățile Rădeni, Vlădeni și Dorohoi au fost în pericol, în această dimineață, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum.
Pompierii de la Detașamentele Botoșani și Dorohoi, dar și de la Punctul de Lucru Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la acoperișurile caselor.
Publicitate
La Rădeni și Dorohoi, patru persoane, dintre care doi copii, au fost evacuate din locuințe, de pompieri. Acestea nu au avut de suferit de pe urma incendiilor.
Evenimentele au fost generate, cel mai probabil, de coșurile de fum deteriorate ori necurățate de funingine.
Informare preventivă
Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări dle fum și gaze toxice.incendiu csa
„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Dorel Mihai Gaftoneanu, poet, publicist, cercetător în Arhivele Naționale, unul dintre botoșănenii care și-au dedicat ultimii ani din viață cercetării rădăcinilor familiei lui Mihai Eminescu.
Povestea acestor cercetări ale lui Dorel Mihai Gaftoneanu a început în urmă cu ani de zile după ce a pornit pe urmele poveștilor auzite în copilărie în casa părintească și care arătau o rădăcină cămună cu familia marelui poet al națiunii române, Mihai Eminescu. Fără nici o pretenție în a revendica această legătură de familie, Dorel Mihai Gaftoneanu a căutat și a găsit multe elemente interesante referitoare la familia marelui poet, iar acum a vorbit despre toată aceastea.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.
În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea 155/2010 – Legea Poliției Locale, Serviciul Circulația pe Drumurile Publice a planificat, organizat și desfășurat în cursul nopții zilei de 06 spre 07 februarie a.c., acțiuni pentru constatarea și sancționarea unor fapte de nerespectare a prevederilor legale privind staționarea, oprirea, parcarea și accesul interzis.
În acest sens, pe Bulevardul Mihai Eminescu, 9 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum total de 2.025 lei și 18 puncte de penalizare în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2002 – oprirea/staționarea interzisă. Pe alte străzi din municipiu, polițiștii locali au dispus măsura administrativă de imobilizare a vehiculului prin blocarea roții pentru 14 autovehicule, din care au fost deblocate 9 și aplicate tot atâtea sancțiuni contravenționale în cuantum total de 4.500 lei, urmând să fie aplicate sancțiunile corespunzătoare și
pentru celelalte autovehicule blocate, în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 292/2017.
Sălile de jocuri nu se vor mai putea amenaja la parterul blocurilor de locuințe. Amenajarea spațiilor destinate jocurilor de noroc ar putea fi interzisă la parterul blocurilor sau clădirilor cu destinație mixtă, potrivit unui proiect înregistrat recent la Senat, scrie alba24.ro.
Propunerea legislativă pentru completarea art. 15 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 4 februarie.
Proiectul are în vedere interzicerea amplasării sălilor de jocuri de noroc la parterul blocurilor de locuințe.
Sălile de jocuri nu se vor mai putea amenaja la parterul blocurilor de locuințe
„În ultimii ani, prezența sălilor de jocuri de noroc a crescut exponențial în multe comunități, având consecințe grave asupra sănătății publice, securității sociale și economiei familiale. Acest fenomen necesită o intervenție legislativă fermă, având în vedere: creșterea alarmantă a dependenței de jocuri de noroc, care afectează un număr semnificativ de cetățeni, mai ales din rândul tinerilor și al categoriilor vulnerabile, costurile economice și sociale suportate de familii ca urmare a efectelor jocurilor de noroc asupra persoanelor dependente, impactul negativ asupra ordinii publice, generat de activitățile adiacente acestor săli”, a transmis inițiatorul, un deputat de la PNL, în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorului, jocurile de noroc pot duce la dependență, iar amplasarea sălilor de jocuri la parterul blocurilor, în apropierea locuințelor, poate facilita accesul constant al persoanelor vulnerabile la aceste jocuri, contribuind la creșterea cazurilor de dependență.
Astfel, pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, operatorii economici trebuie să facă dovada că spațiul propus nu este situat la parterul unei cladiri rezidențiale sau la parterul unei clădiri cu destinație mixtă.
Publicitate
„Este esențial să protejăm atât locatarii, dar și în special tineretul și persoanele mai vulnerabile, prin limitarea accesului la astfel de locații. Aceste săli de noroc pot atrage persoane care deja suferă de probleme legate de jocuri de noroc și pot încuraja comportamentele riscante”, se mai precizează în expunerea de motive.