Connect with us
Publicitate

Actualitate

Duminică seară, încep DENIILE din Săptămâna Mare. Semnificațiile pe fiecare slujbă

Publicat

Publicitate

Deniile se săvârşesc începând cu seara Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

Deniile se săvârşesc numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc şi anume: în săptămâna a cincea şi a şaptea din Postul Sfintelor Paşti. S-a păstrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Săptămâna Patimilor, pentru că ele se săvârşesc seara, potrivit troparului: „Iată, Mirele vine în miezul nopţii…”. Chiar dacă Denia este o Priveghere, ea diferă de ceea ce Tipicul indică prin Priveghere.

Denia este doar Utrenia simplă a zilelor de rând, în vreme ce Privegherea presupune Utrenia unită cu Vecernia şi Litia. Dar şi ca Utrenie simplă, Denia nu se aseamănă cu Utrenia din zilele de rând, pentru că ea cuprinde cântări şi rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paşti (troparul „Iată, Mirele vine…”, luminânda „Cămara Ta, Mântuitorule”, troparul „Când slăviţi ucenici…”). Cele mai importante denii sunt cele de joi şi vineri seara, cunoscute şi sub denumirile de Denia mică şi Denia mare.

Publicitate

Cea de joi seară are ca elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor şi scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. Cea de vineri seara se deosebeşte de celelalte denii prin Cântarea Prohodului, şi înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf (cusătură sau pictură de mare frumuseţe care reprezintă scena punerii în mormânt).

 

Biserica ne cheamă pe toţi să parcurgem drumul Crucii începând din seara Floriilor prin sfintele slujbe ale Deniilor. Ele sunt de o frumuseţe aparte, cu o semnificaţie profundă, dar sunt şi o şansă pentru fiecare creştin să-şi probeze credincioşia şi fidelitatea faţă de Mântuitorul său.

Publicitate

 

 Denia de Luni, săvârşită duminică seara, face pomenirea fericitului Iosif şi a smochinului neroditor. Iosif, fiul patriarhului Iacob, este o prefigurare profetică a Domnului prin dragostea şi iertarea pe care a arătat-o fraţilor săi care l-au vândut spre a-l pierde. Pilda smochinului neroditor ne aminteşte că postul în care ne aflăm este o perioadă de transpunere în faptă a credinţei, de rodire duhovnicească prin smerenie şi pocăinţă, un timp al cultivării virtuţilor, chemându-ne să privim retrospectiv cu sinceritate dacă ne-am folosit de post în acest fel sau l-am înţeles doar ca pe o dietă.

 

Publicitate

 Denia de Marţi, săvârşită luni seara, ne aminteşte pilda celor zece fecioare, fiind un îndemn la trezvie şi folosire a timpului vieţii pământeşti ca pregătire continuă pentru veşnicie.

 

 Denia zilei de Miercuri încheie timpul Postului Mare ca timp al pocăinţei, prin Evanghelia despre pocăinţa femeii desfrânate, dar şi prin săvârşirea pentru ultima dată a rugăciunii Sfântului Efrem Sirul. De acum să ne folosim de roadele pocăinţei adunate în timpul postului pentru a simţi jertfa Crucii cu smerenie şi înfricoşare.

 

 Denia de Joi, săvârşită miercuri seara, pomeneşte „sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, rugăciunea cea mai presus de fire a Domnului şi vânzarea Lui”. Joi este ziua Cinei celei de taină, când Mântuitorul ne dă Legea cea nouă a iubirii Sale Jertfelnice şi prin viu grai („Poruncă nouă vă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul precum v-am iubit Eu pe voi”- Ioan 13,34-35), dar şi prin jertfa nesângeroasă a frângerii pâinii. Se transpune în faptă moartea şi Învierea dătătoare de viaţă.

 

 Denia de Vineri, săvârşită Joi seara, face pomenirea sfintelor, mântuitoarelor şi înfricoşătoarelor patimi ale Domnului, aduse înaintea ochilor inimilor noastre prin cele 12 evanghelii care mărturisesc iubirea jertfelnică mai tare decât moartea a Domnului şi îndelunga Sa răbdare, pe care noi suntem chemaţi să o slăvim prin cuvânt şi faptă. Vineri dimineaţa se săvârşeşte Vecernia punerii în mormânt a Domnului, prin scoaterea în mijlocul bisericii a Sfântului Epitaf.

 

 Denia de Sâmbătă, săvârşită Vineri seara, ne descoperă taina şederii în mormânt a Lui cu trupul ca taină a smereniei Sale depline şi  ca mărturie a nemărginitei Sale iubiri pentru noi.

Credincioşii se adună pentru Slujba Prohodului sau a înmormântării Domnului. Smerenia cea mare a Domnului înfricoşează  toată  zidirea  văzută  şi  nevăzută  şi  ne  cheamă  să  ne  plecăm şi  noi  în  tăcere  smerită, răstignindu-ne   împreună  cu El  pentru a  şi învia împreună cu El.  Amin.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 44 de ani, din municipiul Botoșani, prins cu droguri în mașină. S-a jurat că nu-i aparțin

Publicat

Publicitate

Sâmbătă seară, un bărbat a atras atenția jandarmilor pe strada Prieteniei din municipiul Botoșani prin comportamentul manifestat, iar la controlul autoturismului în care se afla a fost găsită o folie de staniol în care se afla o substanță vegetală de culoare brun-verzuie, cu miros înțepător.

La vederea jandarmilor, bărbatul în vârstă de 44 de ani a aruncat folia de staniol și ulterior a susținut că nu i-ar aparține.

Jandarmii au ridicat în vederea expertizării substanțele vegetale găsite și au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Conform aceluiași act normativ, în cazul deținerii de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, pedeapsa se majorează si constă în închisoare de la șase luni la trei ani, la fel ca și pentru îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace.

Publicitate

Efectivele operative ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au zilnic în atenție, pe timpul misiunilor executate pentru siguranța cetățenilor, prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, sens în care cooperează permanent cu Serviciul Judeţean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, către care sunt înaintate actele procedurale întocmite, în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr în vârstă de 19 ani, care agita agresiv un box argintiu în fața unui club din Botoșani, a tulburat Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

Un tânăr în vârstă de 19 ani, care agita agresiv un box argintiu în fața unui club de pe strada Cuza Vodă din municipiul Botoșani și a provocat o stare de temere în rândul elevilor ce participau sâmbătă seară la Balul Bobocilor, a fost imobilizat de jandarmi și condus la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Tânărul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, se manifesta agresiv la adresa celor din jur și a încercat să fugă, fiind necesară imobilizarea sa de către echipajul de jandarmerie.

În urma verificărilor efectuate, jandarmii au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, care vor fi înaintate spre competentă soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, împreună cu boxul ridicat în vederea confiscării.
Conform prevederilor Codului Penal, portul fără drept a boxului în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Închiriau autoturisme de lux din Marea Britanie, pe care le dezmembrau în țară și vindeau piesele. Percheziții la Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 12 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Botoșani au pus în executare șapte mandate de percheziție domiciliară la persoane cercetate pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, din județul Botoșani și din județul Suceava.

Din cercetări a reieșit faptul că acestea, în perioada iulie 2024 – prezent, ar fi închiriat șase autoturisme de lux, din Marea Britanie, pe care apoi nu le-ar mai fi restituit.

Autoturismele ar fi fost dezmembrate pe teritoriul României, iar piesele valorificate.

Publicitate

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost estimat la 400.000 de euro.

În urma activităților desfășurate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace materiale de probă.

Un bărbat, de 39 de ani, a fost condus la sediul poliției, în baza unui mandat de aducere, ulterior, față de acesta fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Publicitate

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Botoșani și I.P.J Suceava și Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J Suceava.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O femeie de 75 de ani, din Durnești, și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins casa

Publicat

Publicitate

În urmă cu puțin timp, echipajele de intervenție din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au fost alertate pentru a interveni la un incendiu produs în localitatea Broșteni, comuna Durnești, care a afectat o anexă gospodărească. Din nefericire, în urma acestui eveniment tragic, o persoană și-a pierdut viața.

Victima, o femeie în vârstă de 75 de ani, se afla în anexă în momentul izbucnirii incendiului, iar flăcările au fost observate cu întârziere de către un membru al familiei, ceea ce a redus șansele de intervenție pentru salvarea acesteia. La fața locului s-au deplasat două echipaje de intervenție cu două autospeciale de stingere, dar și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță.

Ajunși la locul evenimentului, salvatorii au constatat că întreaga anexă era cuprinsă de flăcări, cu pericol de extindere la casa de locuit. Incendiul a fost lichidat după aproximativ o ora, iar totul ar fi pornit de la un jar căzut din sobă pe materialele combustibile aflate în apropiere.

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al județului Botoșani reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de siguranță în utilizarea sistemelor de încălzire, în special în această perioadă a anului, pentru a evita astfel de tragedii. Pentru a preveni incendiile, vă recomandăm să:

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă.
▪️nu supraîncălziți soba.
▪️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere.
▪️ stingeți focul pe timpul nopții.
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending