Connect with us

Eveniment

Duminică, Preasfinţitul Nichifor va sfinţi Casa Anastasia şi catapeteasma bisericii cu hramul Sfântul Proroc Ilie, la Vorona

Publicat

Publicitate

În perioada 23-29 iulie, în Arhiepiscopia Iașilor vor avea loc următoarele evenimente:

Duminică, 23 iulie – Duminica a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum)

În satul Icuşeni Vale, comuna Vorona, judeţul Botoșani, Protopopiatul Botoșani, Preasfinţitul Părinte Nichifor, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va sfinţi Casa Anastasia şi catapeteasma bisericii cu hramul Sfântul Proroc Ilie. Evenimentul va avea loc începând cu ora 8.00, în prezenţa părintelui protopop Petru Fercal şi a unui sobor de preoţi şi diaconi.

Tabăra Floare de colţ va organiza începând de astăzi şi până pe 28 iulie cea de-a şasea serie pentru copii şi tineret din această vară.

În cadrul proiectului Tabăra din pridvorul satului, vor avea loc săptămâna aceasta nouă tabere, astfel: Hărpăşeşti, Protopopiatul 3 Iaşi (23-25 iulie); Buznea, Protopopiatul Paşcani (25-27 iulie); Scânteia, Protopopiatul 3 Iaşi (26-28 iulie); Cracăul Negru, Protopopiatul Târgu Neamţ (26-28 iulie); Alba, Protopopiatul Darabani (27-29 iulie); Mironeasa, Protopopiatul 3 Iaşi (27-29 iulie); Schitu Duca, Protopopiatul 3 Iaşi (28-30 iulie); Strahova şi Dumbrăviţa, Protopopiatul Dorohoi (28-30 iulie); Sângeri, Protopopiatul Hârlău (29-31 iulie). Proiectul Tabăra din pridvorul satului al Arhiepiscopiei Iaşilor îşi propune să organizeze vara aceasta 80 de tabere în comunităţi rurale, evenimente în care să fie implicaţi aproximativ 10.000 de copii.

Parohia Sulița II, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Adormirea Maicii Domnului”, Sulița, în cadrul căreia preotul Claudiu Ghebac va susţine conferinţa cu tema Pastorația persoanelor vârstnice în cadrul parohiei.

Publicitate

Luni, 24 iulie

Departamentul Misiune pentru tineret organizează, în perioada 24-27 iulie, Tabăra de la Nemţişor, aflată în vecinătatea Mănăstirii Neamţ. Peste 500 de tineri îşi dau întâlnire într-una dintre cele mai aşteptate tabere ale verii din zona Moldovei, anul acesta fiind organizată cea de-a XIV-a ediţie. Tineri din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor (judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ) vor participa în Poiana Prieteniei la numeroase sesiuni de lucru moderate de preoţi, la competiţii sportive şi jocuri de cunoaştere, la zece ateliere tematice şi momente de rugăciune, cu bucuria unor experienţe deosebite şi posibilitatea de a-şi face numeroase prietenii printre tinerii cu vârste apropiate.

Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor organizează, în perioada 24-28 iulie, la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași, cea de-a doua ediţie a şcolii de vară pentru tinerii bursieri Pro Vita Iaşi. Aceştia provin din familiile înscrise în Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii Sfântul Stelian, beneficiari ai burselor de studiu oferite de Arhiepiscopia Iaşilor.

Protopopiatul Ceahlău şi Protopopiatul Roznov organizează, de la ora 9.00, respectiv ora 10.00, consfătuirile lunare cu preoţii.

Joi, 27 iulie 

În satul Pahomia, din comuna Dobrovăţ, judeţul Iaşi, Protopopiatul 3 Iaşi, Preasfinţitul Părinte Nichifor, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi bisericuţa de lemn cu hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon şi casa socială a parohiei construită în preajma lăcaşului de cult. Biserica de lemn de la Pahomia a fost construită în anul 1789 (după alte surse, la 1797) în satul Dobrovăț-Moldoveni din comuna Dobrovăț (aflată în județul Iași, la o distanță de aproximativ 25 km de municipiul Iași), de sătenii din Dobrovăț, sub coordonarea călugărului Pahomie, motiv pentru care o parte din satul Dobrovăț-Moldoveni poartă numele de Pahomia. Ea dispune de trei clopote donate de marele industriaș Nicolae Malaxa, acestea fiind confecționate în uzinele sale. Conform tradiției, istoricul Nicolae Iorga, pe atunci prim-ministru al României, venea adesea la vânătoare în pădurile Dobrovățului cu arhitectul Constantin Iotzu. Profesorul Iorga a stăruit către industriașul Malaxa, care a acceptat să confecționeze clopotele și să le doneze bisericii de lemn. De asemenea, mai sunt aici icoane vechi pictate pe lemn și potire din metal prețios lucrate în filigran. Biserica a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015 şi s-a bucurat în ultimii ani de un amplu program de restaurare. Este construită în totalitate din cununi orizontale de bârne masive de stejar, cioplite și îmbinate direct. Construcția are plan trilobat (treflat), cu două abside laterale și cu altar poligonal. Ea se întinde pe o suprafață de circa 160 de metri pătrați. În interior, ea este compartimentată în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Lăcașul de cult are un geam în absida altarului și două geamuri în pereții naosului. Pereții interiori și bolta de deasupra naosului sunt pictați în întregime în frescă, reprezentând chipuri de ierarhi și sfinți și tablouri biblice.

Parohia Frumușica, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 11 – Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, în cadrul căreia preotul Constantin Guraliuc va susţine conferinţa cu tema Dimensiunea vocațională a cântărețului bisericesc.

Parohia Văleni, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 5 – Sfântul Ioan Hozevitul, în cadrul căreia preotul Constantin Săndulache va susţine conferinţa cu tema: Muzica bizantină – formatoare a cugetului bisericesc.

Parohia Totoiești, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 8 – Sfinții Împărați Constantin și Elena, în cadrul căreia preotul Petru Rusu va susţine conferinţa cu tema: Sfântul Roman Melodul – model de sfințire și inspirație.

Parohia Şcheia, Protopopiatul Paşcani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3, în cadrul căreia preotul Ciprian Nane va susţine conferinţa cu tema: Dreptul Simeon și Prorocița Ana, chipuri luminoase ale trupurilor umbrite de trecerea timpului.

Parohia Rediu, Protopopiatul Darabani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, în cadrul căreia preotul Flavius Drob va susţine conferinţa cu tema: Prietenia – cale a comuniunii cu Dumnezeu.

Parohia Uspenia, Protopopiatul Botoşani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfinţii Împărați Constantin și Elena, în cadrul căreia preotul Florin Marcu va susţine conferinţa cu tema: Educația și formarea tinerilor în direcția responsabilizării, cinstirii și respectării persoanelor în vârstă.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 decembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 25, 18, 39, 19, 41

Loto 5/40: 26, 18, 30, 7, 4, 14

Joker: 19, 24, 42, 8, 44 + 4

Noroc: 1 3 3 8 6 5 2

Publicitate

Noroc Plus: 0 6 4 3 0 2

Super Noroc: 7 6 7 2 0 3

Citeste mai mult

Economie

Vineri se DESCHIDE circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7. Ruta între Buzău și Focșani are o lungime de 36,1 km

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că vineri se deschide circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău-Focșani, care are o lungime de 36,1 km.

Astfel, la finalul acestei săptămâni se va circula pe aproape întreaga de secțiune Buzău-Focșani a A7 (80 km).

De asemenea, Ministrul Grindeanu a mai adăgat că săptămâna viitoare se va deschide circulația pe încă 21 de km din A7, între Dumbrava și Mizil.

Astfel, până la finalul acestui an se va circula pe aproximativ 102 km ai A7, pe 5 dintre cele 13 loturi a căror construcție este finanțată prin PNRR.

“România va avea practic la finalul anului 2024 peste 1.270 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din această zonă a României reprezintă un pas vital pentru creșterea accelerată a performanțelor economice ale Moldovei în următorii ani”, a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Modern Calor S.A. a anunțat programul casieriilor în perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

Publicitate

Modern Calor S.A. a anunțat astăzi programul casieriilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Conform companiei de furnizare a energiei termice de la Botoșani, în următoarele două săptămâni casieriiile unitățiivor aveaa un program special:

  Vârnav

(lângă Școala Nr. 7)

Uvertura Mall
Luni, 23 decembrie 07.00 – 17:00 10.00 – 17:00
Marți, 24 decembie ÎNCHIS ÎNCHIS
Miercuri, 25 decembie ÎNCHIS ÎNCHIS
Joi, 26 decembrie ÎNCHIS ÎNCHIS
Vineri, 27  decembrie ÎNCHIS ÎNCHIS
Luni, 30 decembrie 07:00 – 17:00 10.00 – 17:00
Marți, 31 decembrie 07:00 – 13:00 10:00 – 13:00
Miercuri, 01 ianuarie ÎNCHIS ÎNCHIS
Joi, 02 ianuarie ÎNCHIS ÎNCHIS
Vineri, 03 ianuarie 07:00 – 17:00 10.00 – 17:00
Luni, 06 ianuarie ÎNCHIS ÎNCHIS
Marți, 07 ianuarie ÎNCHIS ÎNCHIS

Biroul Relații cu Publicul din Str. Vârnav (lângă Școala nr. 7) va fi închis în perioada 24 decembrie 2024 – 07 ianuarie 2025, urmând ca acesta să-și reia activitatea de miercuri 08 ianuarie. Eventualele sesizări pot fi comunicate pe email la adresele: office@moderncalor.ro , relatii.clienti@moderncalor.ro .

În această perioadă facturile pentru energia termică pot fi plătite la bănci (în funcție de programul propriu al acestora), on-line, prin accesarea site-ului www.moderncalor.ro, secțiunea Clienți, PayPoint sau aplicația un-doi Centru de plăți.

Precizăm că dispeceratul S.C. Modern Calor S.A. și echipele de intervenție lucrează pentru soluționarea problemelor din teren, de aceea vă rugăm să sesizați orice nereguli apărute în timpul furnizării agentului termic, la numerele de telefon 0231.535.340, 0231.515.159, 0231. 537.100 sau la adresele de email office@moderncalor.ro , relatii.clienti@moderncalor.ro .

„Vă dorim sărbători fericite și pline de căldură!”, a transmis compania într-un comunicat.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

PS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: Iisus Hristos – „pacea noastră” (Scrisoare pastorală, 2024)

Publicat

Publicitate

Iubiţilor preoţi din parohii, cuvioşilor vieţuitori ai sfintelor mănăstiri şi drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu din Arhiepiscopia Iaşilor: har, bucurie, iertare şi ajutor de la Dumnezeu Cel în Treime preaslăvit – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt!

„Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14)

Iubiţi fraţi preoţi,

Cinstiţi vieţuitori ai sfintelor mănăstiri,

Drept-slăvitori creştini,

Ne-a învrednicit Dumnezeu să întâmpinăm şi anul acesta sărbătorile cele mari ale creştinătăţii de la cumpăna dintre ani, care se deschid cu prăznuirea Naşterii Domnului Hristos şi se încheie cu Dumnezeiasca Sa Arătare sau Boboteaza. Este un răstimp în care tot omul află ceva mai multă tihnă sufletească şi odihnă fizică, lăsând deoparte grijile, apăsările şi neliniştile vieţii de zi cu zi şi petrecând mai mult timp în atmosfera caldă a familiei sau alături de cei dragi. Este un răstimp în care bunătatea, dărnicia, bucuria şi dragostea sunt, poate, mai prezente în viaţa noastră decât în altă parte a anului.

Publicitate

Sărbătoarea venirii în trup, ca prunc, a lui Dumnezeu ne aduce mai aproape de lumea copilăriei cu toată frumuseţea ei: puritate, lipsa vicleşugului, încredere în oameni, iertare, dăruire. Ne îndeamnă şi pe noi să fim mai buni şi să îmbrăţişăm cu ochi iubitori lumea din jurul nostru. De aceea, ne bucurăm să oferim daruri, ne bucurăm când colindătorii ne trec pragul casei şi ne întâmpină cu îndemnul: „Larg deschideţi poarta sufletelor voastre!” pentru că „o, ce veste minunată, în Betleem ni s-arată!”, „astăzi S-a născut Hristos, Mesia, chip luminos”, ca pe noi „să ne mântuiască”. 

Creştinul, care îşi ia în serios credinţa sa, ştie că izvorul bucuriei şi al tihnei din aceste zile de sărbătoare nu vine din lumea aceasta, ci se coboară de sus, de la Dumnezeu. De aceea, pentru el sărbătoarea capătă sens atunci când este trăită în primul rând liturgic, prin participarea la sfintele slujbe şi, în special, la Dumnezeiasca Liturghie. Aici timpul se întâlneşte cu veşnicia, iar sărbătoarea nu mai este o simplă comemorare a unui eveniment din trecut sau un prilej de relaxare, ci participare la actul pururea prezent şi viu săvârşit de Dumnezeu în istorie odată pentru totdeauna. Prin sfintele slujbe pătrundem şi înţelegem mai mult taina sărbătorii de faţă. „Astăzi, spun cântările Bisericii, Hristos în Betleem Se naşte din Fecioara. Astăzi Cel fără de început Se începe şi Cuvântul Se întrupează. Puterile cerurilor se bucură şi pământul cu oamenii se veseleşte; magii daruri aduc; păstorii minunea vestesc; iar noi neîncetat strigăm: slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”[1]

Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul,

Astăzi prăznuim coborârea lui Dumnezeu la oameni şi ridicarea omului din stricăciune şi moarte la Dumnezeu. Astăzi ni se descoperă iubirea cea mare a lui Dumnezeu pentru noi. În rai, primii oameni au ales, amăgiţi fiind de diavol, o cale care i-a rupt de Dumnezeu, Creatorul. Au crezut că ei singuri, în mod autonom, pot ajunge ca Dumnezeu. În realitate, s-au lipsit de legătura cu Izvorul vieţii şi s-au închis în moarte. Dar Dumnezeu, ca un bun şi iubitor de oameni, nu a părăsit zidirea Sa, ci, după ce „în multe rânduri şi în multe chipuri, a vorbit părinţilor noştri prin proroci”[2], „la plinirea vremii”[3], L-a trimis pe Fiul Său Care a luat asupra Sa toate durerile omenirii. Naşterea lui Hristos este numită de Sfântul Ioan Damaschin „cea mai mare noutate din toate noutăţile, singurul nou sub soare”[4], pentru că „Însuşi Creatorul şi Domnul primeşte să lupte pentru creatura Lui şi Se face învăţător cu fapta […], căci Domnul S-a îmbrăcat cu haina trupului şi arată în acelaşi timp bunătatea, înţelepciunea, dreptatea şi puterea lui Dumnezeu”[5].

Făcându-Se om ca şi noi, dar neavând păcat, Hristos-Domnul ni-L descoperă în Sine pe Dumnezeu aşa cum este, adică un ocean infinit de iubire. În acelaşi timp, ne descoperă în Sine şi Omul aşa cum l-a gândit Dumnezeu în clipa creaţiei, un om desăvârşit, după asemănarea Creatorului său.

Mântuitorul Hristos Se face, astfel, învăţătorul nostru, arătându-ne calea, dar, în acelaşi timp, ne este şi împreună-călător pe această cale, precum şi ţinta călătoriei vieţii noastre. El este „piatra cea din capul unghiului”[6], care uneşte Dumnezeirea cu umanitatea, iar cel care îi urmează „nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii”[7].

Iubiţi credincioşi şi credincioase,

În noaptea Naşterii Domnului, îngerii au vestit păstorilor, şi prin ei, întregii omeniri, începutul unei lumi noi, pe care au zugrăvit-o în cuvintele: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”. Este imaginea unei lumi a păcii pe care Prorocul Isaia, cu mai bine de 700 de ani înainte, a văzut-o şi a descris-o: „O Mlădiţă va ieşi din tulpina lui Iesei şi un Lăstar din rădăcinile lui va da. Şi se va odihni peste El Duhul lui Dumnezeu, duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, duhul sfatului şi al tăriei, duhul cunoştinţei şi al bunei-credinţe. Şi-L va umple pe El duhul temerii de Dumnezeu. Şi va judeca nu după înfăţişarea cea din afară şi nici nu va da hotărârea Sa după cele ce se zvonesc, ci va judeca pe cei săraci întru dreptate şi după lege va mustra pe sărmanii din ţară […]. Atunci lupul va locui laolaltă cu mielul, şi leopardul se va culca lângă căprioară; şi viţelul, şi puiul de leu vor mânca împreună, şi un copil îi va paşte. Juninca se va duce la păscut împreună cu ursoaica, şi puii lor vor sălăşlui la un loc, iar leul ca şi boul va mânca paie”[8].

Ce înseamnă această pace? Cum să o înţelegem câtă vreme nu o vedem instaurată în lume? „Pacea pe care o cântau îngerii nu era o pace socială, adică lipsa războiului, ci Întruparea şi prezenţa lui Hristos”, ne spune Mitropolitul Ierotei Vlahos. „Aşadar, îngerii nu au cântat o pace care avea să vină în viitor, ci pacea care a venit în lume odată cu Naşterea lui Hristos, fiindcă, prin Întruparea Sa, Hristos l-a împăcat pe om cu Dumnezeu, cu aproapele său şi cu sine însuşi.”[9]Păcatul a introdus în lume dezordinea, dezbinarea, neînţelegerile şi lupta între fraţi. Atâta timp cât se află sub influenţa şi stăpânirea păcatului, fiecare se consideră pe sine mai important decât celălalt şi caută să-şi impună voia sa: „Patima de a domina, de a comanda, atâta s-a înrădăcinat în inimile oamenilor, încât omului tocmai aceasta i se pare cât se poate de firesc”, afirmă Sfântul Sofronie Saharov. Iar această dorinţă de a domina duce în cele din urmă la ceea ce acelaşi Dumnezeiesc Părinte numea „cel mai mare păcat”,războiul: „Istoria omenirii este plină de felurite crime, dar nu este păcat mai mare decât războaiele, în special ale timpurilor noastre, «războaiele mondiale», când într-un fel sau altul toți oamenii sunt antrenați la fratricid: unii se bucură astăzi că sunt uciși sute de mii, chiar milioane de o singură parte; mâine, cei ce au avut de suferit se bucură că au fost răzbunați cei uciși. Și astfel întreg Pământul se învăluie în întunericul dușmăniei iadului; Duhul Sfânt părăsește sufletele oamenilor și deznădejdea sălășluiește în sufletele lor”[10].

Cel care s-a depărtat de Dumnezeu sau nu trăieşte în armonie cu voia lui Dumnezeu vede cauza nedreptăţilor, a răului în general, în afara sa, fiind încredinţat în sinea lui că doar ceilalţi greşesc, pe când el însuşi este fără pată şi drept. De aceea, pentru a îndrepta răul din lume, soluţia o vede în corectarea şi chiar pedepsirea celorlalţi. Însă „cei care se încred în dreptatea lor, nu vor găsi calea spre Dumnezeu dacă nu se vor pocăi şi vor înţelege că smerenia, dragostea, compasiunea şi mila sunt legile fireşti ale vieţii”[11].

Mântuitorul Hristos ne arată că această cale, pe care mulţi o aleg, nu este cea adevărată. În Evanghelie ni se relatează că „erau de faţă în acel timp unii care-I vesteau despre galileienii al căror sânge Pilat l-a amestecat cu jertfele lor. Şi El, răspunzând, le-a zis: «Credeţi, oare, că aceşti galileieni au fost ei mai păcătoşi decât toţi galileienii, fiindcă au suferit aceasta? Nu! zic vouă; dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel. Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim? Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel»”[12]Prin urmare, nu învinuirea şi corectarea celorlalţi este soluţia pentru a îndepărta răul din lume, ci lupta cu propriile patimi şi păcate, cu răul din noi înşine. Urmând această cale dobândim pacea în sufletul nostru şi putem apoi să ajutăm cu adevărat şi lumea din jur: „Dobândeşte pacea, spune Sfântul Serafim de Sarov, şi mii de oameni în jurul tău se vor mântui”. 

Drept-slăvitori creştini,

Potrivit unui frumos cuvânt al Părintelui Rafail Noica, „toate se leagă şi se dezleagă în duh”[13]. Cu alte cuvinte, rezolvarea oricărei probleme trebuie să înceapă de la noi înşine, de la sufletul nostru, nu de la învinuirea şi aşezarea răspunderii pe umerii celorlalţi. Un creştin adevărat ştie că orice faptă bună sau rea a lui nu-l priveşte doar pe el însuşi, ci se reflectă asupra întregului univers. De aceea, cea mai mare strădanie a sa este aceea de a trăi pe cât posibil fiecare zi fără de păcat. În acelaşi timp, asemenea lui Hristos, suferă împreună cu semenii săi, durerea celorlalți fiind şi durerea lui. El ştie, de asemenea, că schimbarea lumii începe cu el însuşi: nu programele politice, nu proiectele sociale sau economice aduc bunăstare şi pace în lume, ci înnoirea sufletului, curăţirea lui de patimi, pacea lăuntrică şi apropierea de Dumnezeu. Cu cât mai mare este în inima omului credinţa, cu cât viaţa acestuia este mai plăcută lui Dumnezeu, cu atât mai grabnic se depăşesc şi situaţiile de criză, conflictele, războaiele din lume. În acelaşi timp, cu cât mai mult întuneric este în suflet, cu atât şi răul din lume se menţine şi se extinde. Este ceea ce ne îndeamnă şi Sfântul Apostol Pavel când zice: „Lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui [adică împotriva semenilor noştri], ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh”[14].

Având privirea îndreptată către Cel născut în ieslea Betleemului, să căutăm sfinţirea şi înnoirea vieţii noastre, prin rugăciune şi fapta cea bună, primind putere din împărtăşirea cu Sfintele Taine, lărgindu-ne permanent inima spre a cuprinde în ea câţi mai mulţi semeni de-ai noştri – prieteni şi duşmani – spre a deveni astfel „fiii Celui Preaînalt”[15].

Vă îmbrăţişez pe fiecare în parte şi pe toţi împreună, iar „pacea lui Dumnezeu, care covârşeşte orice minte, să păzească inimile voastre şi cugetele voastre, întru Hristos Iisus”[15].

Sărbătoare sfântă și curată!

An nou cu pace şi bucurie să aveţi în toate!

Al vostru slujitor și către Dumnezeu rugător,

† Teofan

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending