Connect with us

Eveniment

Dublă sărbătoare pentru părintele profesor Grigore Diaconu

Publicat

Publicitate

Pe 2 noiembrie, va avea loc un dublu eveniment cultural dedicat preotului Grigore Diaconu. Întâlnirea omagială va debuta la Biserica “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, la ora 9:00, cu Sfânta Liturghie arhierească. Începând cu ora 11:30, sala de conferințe a Hotelului Maria va găzdui o festivitate în debutul căreia Grigore Diaconu va primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani. Proiectul de hotărâre vizând acordarea acestei distincții a fost inițiat de primarul Cosmin Andrei și viceprimarii Liviu Toma și Bogdan Buhăianu și a fost votat de deliberativul local, în semn de apreciere pentru întreaga activitate dedicată slujirii comunității locale ca preot și ca binefăcător al comunităților sociale nevoiașe și al unor instituții de învățământ și spitale.

Bucuria primirii acestei distincții va fi dublată de lansarea volumului omagial  „Măsura Credinței este Fapta”. Prin acest volum omagial preotul Grigore Diaconu marchează împlinirea a 75 de ani de viață și începutul celui de al 55-lea an de slujire duhovnicească. Proiectul editorial îl are drept coordonator pe jurnalistul Traian Apetrei, fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani.

Grigore Diaconu s-a născut pe 21 noiembrie 1948, în satul Munteni – comuna Belcești, județul Iași. Între anii 1962 – 1967 , a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, după care, în perioada 1967 – 1971 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București.

Pe 9 noiembrie 1969, Grigore Diaconu a fost hirotonit preot, în parohia Santa Mare – județul Botoșani, de către Patriarhul Iustin Moisescu, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei.

În perioada 1 ianuarie 1978 – 1 februarie 1990, Grigore Diaconu a fost protopop al Protopopiatului Botoșani, perioadă în care au fost construite 14 biserici. A coordonat lucrările la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria, ctitorie a Patriarhului Teoctist. Au mai fost construite 25 de case parohiale, două case de oaspeți la Mănăstirea Vorona, casa și bisericuța de la Mănăstirea Gorovei. Totodată, au fost pictate 14 biserici și au fost făcute reparații la 77 de biserici.

De la 1 februarie 1990 a fost transferat preot paroh la Biserica Sfânta „Cuvioasă Parascheva”, locul unde a împletit activitatea duhovnicească cu cea socială. Grație relațiilor de colaborare cu mulți preoți din străinătate, au fost aduse în Botoșani ajutoare de sute de mii de lei pentru parohii, case de copii, spitale, grădinițe, cămine de bătrâni. Un proiect de suflet al părintelui Grigore Diaconu este realizarea Secției de Fizioterapie a Spitalului de Copii.

Publicitate

În aprilie 1997 a promovat concursul pentru funcția de director al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe”. Seminarul a fost transformat, grație eforturilor  părintelui Grigore Diaconu, într-o unitate de învățământ modernă. În anul 1999 a fost sfințit Paraclisul Seminarului. După cinci ani, a fost construit și un nou corp de clădire, cu o finanțare de 150.000 de euro acordată de Banca Mondială. Din toamna anului 2008, funcționează în cadrul Seminarului Teologic Grădinița cu program prelungit „Îngerașii”.

Grigore Diaconu a acordat o mare atenție calității învățământului teologic și a ajutat mulți elevi seminariști care proveneau din familii cu o situație materială modestă. Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” are absolvenți preoți dedicați care au urcat în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Grigore Diaconu a fost directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” până în septembrie 2014.

Părintele profesor Grigore Diaconu își continuă și la această dată activitatea de preot, considerându-i pe enoriași ca făcând parte din marea sa familie.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Polițiștii verifică o sesizare la Albești privind încălcarea legii electorale: Un botoșănean și-a publicat buletinul de vot pe rețelele sociale

Publicat

Publicitate

Alegeri fără incidente majore în Botoșani, dar polițiștii verifică o sesizare la Albești privind publicarea buletinului de vot pe rețelele sociale.

Procesul electoral în județul Botoșani se desfășoară fără incidente majore, potrivit unei informări transmise de Centrul de Comunicare Județean. De la deschiderea secțiilor de votare și până la acest moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au semnalat situații deosebite în privința ordinii publice.

Totuși, în localitatea Albești a fost înregistrată o sesizare privind un posibil incident electoral. Un cetățean ar fi publicat pe o rețea de socializare imaginea buletinului de vot, după exercitarea dreptului la vot. Polițiștii au demarat verificări pentru a stabili circumstanțele exacte ale situației.

Autoritățile reamintesc că președintele biroului electoral al secției de votare este responsabil de buna desfășurare a alegerilor, iar angajații MAI au obligația de a executa dispozițiile acestuia în ceea ce privește menținerea ordinii publice. Reprezentanții Ministerului de Interne dau asigurări că personalul implicat în procesul electoral acționează cu profesionalism și imparțialitate, indiferent de context sau persoanele implicate.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua votului: Nori NEGRI peste Botoșani. Cod galben de furtuni și vânt puternic. Avertizare valabilă până diseară la ora 21:00

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani, valabilă astăzi, în intervalul orar 12:00 – 21:00.

Potrivit prognozei actualizate de Administrația Națională de Meteorologie, în mai multe zone din județ sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină. Cantitățile de apă vor atinge 15-25 l/mp în intervale scurte de timp, iar local, în special în zonele montane, pot depăși 30-35 l/mp.

Vântul va sufla cu putere, având rafale de 50-60 km/h în zonele joase și de până la 90 km/h la altitudini mari. Autoritățile recomandă populației să fie precaută și să evite deplasările în zonele expuse fenomenelor meteo periculoase.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezență la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la Botoșani: 8,08% până la ora 10.00

Publicat

Publicitate

Interes mare al botoșănenilor pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit datelor oficiale, până la ora 10.00, în județul Botoșani s-au prezentat la urne doar 8,08% dintre alegători.

Din cei 374.762 de cetățeni înscriși pe listele permanente, au votat deja 27.644 de persoane. Dintre acestea, 24.089 au votat pe listele permanente, 3.526 pe listele suplimentare, iar 29 de alegători au solicitat urna mobilă. Nu a fost înregistrat niciun vot exprimat prin corespondență.

Procesul de vot se desfășoară în cele 434 de secții organizate pe teritoriul județului. Autoritățile electorale continuă să monitorizeze prezența, în speranța unei mobilizări mai mari în a doua parte a zilei.

Citeste mai mult

Educație

Elevii din Botoșani, premiați la Concursul Național de Creație Literară în Limba Rromani

Publicat

Publicitate

Două eleve din județul Botoșani au obținut mențiuni la Concursul Național de Creație Literară în Limba Rromani „Ștefan Fuli”, desfășurat recent la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din județul Mureș.

Maria Sotir, elevă în clasa a X-a la Liceul „Demostene Botez” Trușești, coordonată de profesorul Nelu Ștefan, a fost recompensată cu mențiune, obținând nota 8,30. O mențiune a fost acordată și elevei Lupu Mirabela Ionela, din clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula, pregătită de profesoara Claudia Bozu, care a primit nota 8,00.

La competiție a participat și eleva Lupu Larisa Valentina, tot din clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula. Întreaga delegație botoșăneană a fost însoțită de mediatorul școlar Larisa Azulufei de la Școala Gimnazială Nr. 2 Botoșani.

„Felicităm elevii botoșăneni pentru cele două mențiuni obținute! Talentul și munca lor contribuie la promovarea diversității culturale și a performanței în educație”, a transmis inspectorul școlar general Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Concursul „Ștefan Fuli” are ca scop valorificarea limbii și culturii rrome prin creație literară, încurajând exprimarea autentică a elevilor în limba maternă.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending