Connect with us

Eveniment

Drumul județean Darabani – Baranca – Oroftiana, întregit de către Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul României a aprobat trecerea celor 3,3 kilometri ai drumului forestier care unește localitățile Baranca (comuna Hudești) și Oroftiana (comuna Suharău), din patrimoniul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al județului Botoșani. Astfel, se asigură continuitatea drumului județean DJ 291D, care a fost rupt de râul Prut în zona pădurii de la Baranca.

„A fost un proiect pe care l-am promovat împreună cu echipa de la Consiliul Județean Botoșani pentru a putea asigura continuitatea drumului Darabani – Baranca – Oroftiana. Când am demarat proiectul de modernizare a acestui drum județean, a trebuit să excludem sectorul Baranca – Oroftiana, pentru că nu era în proprietatea județului. Am inițiat procedurile de transfer și acum drumul este integral la Consiliul Județean. Este de datoria noii conduceri a județului să continue proiectul de modernizare și pe acest sector, astfel încât să se poată circula în condiții normale de la Darabani până la Oroftiana”, a declarat senatorul social-democrat Doina Federovici.

Drumul Județean DJ 291D, Oroftiana; Baranca – Bajura, se află în plin proces de modernizare. Lucrările se desfășoară pe o lungime de 10,2 kilometri. „Ca președinte al Consiliului Județean am făcut din modernizarea drumurilor județene o prioritate. Am reabilitat și modernizat peste 300 de kilometri de drum din cei 652 de kilometri pe care-i are județul. La finalul tuturor proiectelor de modernizare pe care le-am demarat, drumurile județene de piatră vor reprezenta mai puțin de 2% din total”, a conchis senatorul PSD Doina Federovici.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Botoșani: Termen prelungit! Cererile de plată pot fi depuse până pe 13 iunie 2025

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că termenul de depunere a Cererilor de plată, în cadrul Campaniei 2025, a fost prelungit până la data de 13 iunie 2025 inclusiv, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 179/21.05.2025 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 489 din 26.05.2025.

Prin actul normativ menționat se precizează că în anul 2025, Cererile de plată și modificările la cerere se depun la APIA în perioada 3 martie – 13 iunie 2025.

Astfel, data limită de depunere este 13 iunie 2025 inclusiv.

Prelungirea termenului vine în sprijinul fermierilor care din motive neimputabile lor nu pot depune Cererile de plată pentru anul 2025 în termenul stabilit inițial.

Fermierii botoșăneni sunt așteptați la centrele locale sau centrul județean APIA unde vor beneficia de tot sprijinul funcționarilor Agenției pentru accesarea cu succes a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic, precum și a schemelor de sprijin compensatoriu de mediu și climă. Pentru a nu aglomera activitatea Agenției este necesar să se respecte graficul programărilor anunțate.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Educației șochează: România se află în Epoca de piatră, „nici măcar” în Evul Mediu în zona de învățământ liceal

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat marți că România se află în Epoca de piatră, „nici măcar” în Evul Mediu în zona de învățământ liceal.

„În zona învățământului liceal suntem în Epoca de piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate și trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conținuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale”, a transmis ministrul, a lansarea raportului OCDE „Educație și competențe în România – evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației”.

El a afirmat că în procesul educațional ar trebui să se transfere competențe.

„Unii insistăm foarte mult pe cunoștințe declarative, uitând celelalte două componente, alții mergem pe skills uitând componenta teoretică din spate și de ce e important să știi acele abilități și atunci ne mirăm că nu reușim să fim performanți în testările internaționale TIMSS sau PISA, care testează nu bucăți din competențe, testează competențe fie legate de conținut ca timp sau fie aplicarea lor la viața de zi cu zi ca PISA, de exemplu”, a explicat David, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, OCDE insistă pe ideea de curriculum bazat pe competențe.

„Uitându-mă pe raportul OCDE am văzut că se insistă pe metodele de predare, pe metodele de predare moderne. Sunt curios cum vedeți problema manualelor, mai ales alternanța între varianta mai clasică completată cu variantă online, cu manuale care să aibă sarcini pe care să le poți accesa online, cu sarcini și probe de tip gaming. Cred că manualele reprezintă o verigă foarte importantă într-un proces educațional eficient”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.

Publicitate

El a adăugat că raportul OCDE susține că este în regulă că se realizează evaluări standardizate în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, și a VIII-a, însă cele din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a ar trebui să nu mai fie atât de „complicate”, ci ar trebui să fie ghidate mai mult pentru feedback-ul pentru copii pentru a avea o educație personalizată.

„În ceea ce privește evaluarea în clasa a VIII-a, OCDE-ul spune lucrurile foarte clar. Și alte rapoarte au spus înainte. Și eu am spus în raportul pe care l-am prezentat văzând feedback-uri din diverse analize. În momentul acesta, evaluarea noastră din clasa a VIII-a nu servește scopul educațional într-un sistem în care învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, în sensul că este prea restrictivă, se focalizează pe două discipline – Matematică și Limba română, când noi în gimnaziu încercăm să evaluăm mai multe componente.

Și, de asemenea, că este punctuală și grevează traiectoria de viață și traiectoria educațională a unui copil și OCDE-ul încearcă să facă unele sugestii, spunând că poate ar fi bine să luăm în calcul și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, să nu fie doar această evaluare punctuală”, a indicat ministrul.

Daniel David a reiterat că în sistemul educațional nu există standarde „riguroase” în ceea ce privește acordarea notelor.

„Nu avem încă niște standarde foarte riguroase pentru modul în care dăm note. Astfel încât o notă de opt în Cluj-Napoca poate să fie diferită de o notă de 8 în Satu Mare sau într-un oraș mai mic și atunci este foarte important întâi să ne asigurăm că standardele de notare grevează mintea profesorilor oriunde s-ar afla în școlile din România și, când vom ști că acest lucru se întâmplă, și nu-i cazul acum, da, atunci, trebuie să ne extindem spre acest portofoliu”, a susținut ministrul Educației și Cercetării.

El a menționat că OCDE a considerat modul de susținere a Bacalaureatului „relativ acceptabil”.

„Am văzut că Bacalaureatul propus în lege l-ați considerat relativ acceptabil în ideea că este legat de specializări de profiluri și de specializări așa cum le vedem noi la nivelul liceului, ceea ce cred că reflectă bine și înțelegerea multora din sistem. Și eu cred că Bacalaureatul așa cum este gândit acum în lege este în regulă, fiindcă dacă tu vrei să faci aceste profiluri specializări la nivel de liceu este clar că și la nivel de Bacalaureat trebuie să se vadă aceste specializări și aceste diferențe”, a mai explicat David.

Citeste mai mult

Eveniment

Călin Georgescu a ajuns la Parchetul General, cu noi acuzații. Procurorii extind urmărirea penală pentru propagandă legionară

Publicat

Publicitate

Fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu, a ajuns marți la Parchetul General. Procurorii au extins urmărirea penală pe numele lui, după ce a reprodus la un post de televiziune un citat din fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.

În fața Parchetului, Călin Georgescu a fost întâmpinat de zeci de susținători, însă acesta nu a dorit să facă declarații, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, procurorul care se ocupă de acest caz, Marius Iacob, a decis să extindă ancheta împotriva lui Georgescu pentru o nouă faptă, cu referire la propagandă legionară.

Pe 17 mai, Călin Georgescu a participat alături de liderul AUR, George Simion, la o emisiune de la Realitatea Plus, iar la un moment dat a reprodus un citat din Corneliu Zelea Codreanu.

”Eu spun asta: noi nu ne-am luptat pentru jucării, cum a spus Avram Iancu, ci pentru drepturile noastre. Și completez: că cel care se luptă chiar și singur cu o mână de viteji pentru neam și țara lui și pentru Dumnezeu nu va fi învins niciodată”, spune Călin Georgescu, într-o emisiune moderată de Anca Alexandrescu.

Potrivit art.5 din OUG 31/2002, fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Publicitate

Întâlnirea cu procurorii are loc la o zi după ce Georgescu a anunțat că se retrage din viața politică.

”Alegerile pentru funcția de președinte al României din 2025 s-au încheiat. Odată cu acestea, am ales să închei și implicarea mea activă în procesul politic, considerând că această etapă a mișcării suveraniste s-a încheiat din punctul meu de vedere. (…)

Aleg să fiu, de acum înainte, un observator pasiv al vieții publice și sociale. Nu este o renunțare, ci o alegere responsabilă, făcută cu respect față de popor și cu înțelegere față de situația actuală”, a spus Georgescu, pe Facebook.

Fostul candidat la alegerile prezidențiale este cercetat penal, sub control judiciar, pentru săvârșirea a șase infracțiuni, printre care și promovarea de idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Astfel, Georgescu este acuzat că, pe 20 octombrie 2021, într-un discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piața Universității din București, a reprodus cuvintele, gesturile și tonul mareșalului Ion Antonescu în discursul ținut de acesta din urmă la Marea Adunare Legionară din 6 octombrie 1940.

De asemenea, Georgescu pare a-i elogia pe Corneliu Zelea Codreanu și pe mareșalul Ion Antonescu și în cadrul unui interviu din iunie 2020.

Ce a fost mișcarea legionară 

Mișcarea legionară a fost o organizație naționalistă, ultraconservatoare și fascistă care a activat în România în perioada interbelică și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mișcarea este astăzi considerată o organizație fascistă și criminală, responsabilă pentru crime politice, antisemitism și violențe extreme.

În România, legea interzice simbolurile legionare și promovarea publică a ideologiei lor (Legea 217/2015).

Cu toate acestea, există încă cercuri nostalgice care idealizează figura lui Codreanu sau promovează o imagine romanticizată a Mișcării Legionare ca simbol al naționalismului „curat” și „moral”.

Citeste mai mult

Eveniment

Curs GRATUIT de calificare pentru ocupația de AGENT DE SECURITATE în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț și Industrie Suceava în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Botoșani, anunță organizarea unui curs gratuit de calificare pentru ocupația de AGENT DE SECURITATE, în cadrul proiectului „Evo Train – Evoluție și formare pentru competențe vizionare”.

Proiectul sprijină dezvoltarea competențelor pentru minimum 607 angajați din regiunea Nord-Est, prin organizarea de cursuri relevante și actuale pentru piața muncii.

 

Persoanele interesate să obțină o calificare în domeniul securității private au acum oportunitatea de a participa gratuit la cursul de AGENT DE SECURITATE.

Conform legislației române în vigoare, angajarea în acest sector este posibilă chiar și fără o calificare prealabilă, cu condiția obținerii acesteia în termen de maximum 3 luni de la data angajării. Prin urmare, cei care își doresc să înceapă o carieră în domeniu pot accesa rapid un loc de muncă, iar în paralel, pot obține calificarea necesară prin participarea la acest curs oferit fără costuri.

 

Publicitate

Participanții la curs trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii, respectiv să aibă domiciliul sau reședința legală în regiunea Nord-Est, să fie angajați cu contract individual de muncă în cadrul unei întreprinderi publice sau private, să aibă 18 și 65 ani (neîmpliniți), și minim studii medii.

 

Dosarul de înscriere trebuie să conțină un aviz medical, adeverință medicina muncii/medic de familie, cu specificația “apt medical pentru ocupația agent de securitate”, cazier judiciar din care să reiasă faptul că persoana nu are antecedente penale și copii după cartea de identitate, certificatul de naștere și certificatul de căsătorie (după caz), și diploma de studii (de exemplu: absolvent de învățământ obligatoriu de 10 clase, școală profesională cu durata de 1,6 luni sau 2 ani, calificare nivel 2, învățământ complementar/ucenici, liceu, bacalaureat, școală postliceală sau studii superioare de licență/master).

Durata cursului va fi de 360 de ore, din care 120 de ore pentru pregătirea teoretică și 240 de ore pentru pregătirea practică.

Printre competențele însușite pe durata cursului se numără: utilizarea dispozitivelor digitale pentru desfășurarea activității, aplicarea tehnicilor de comunicare interpersonală și a normelor de protecție a mediului, dezvoltarea relațiilor profesionale și activitatea în echipă, aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi reglementările în domeniul situațiilor de urgență, asigurarea funcționării sistemelor de securitate, utilizarea mijloacelor și a echipamentelor de securitate, identificarea pericolelor și raportarea incidentelor majore și efectuarea controalelor periodice de securitate și a controlului accesului.

 

Locurile sunt limitate!

Profită de această oportunitate și investește în viitorul tău, alături de ”EVO-TRAIN – Evoluție și formare pentru competențe vizionare”!

 

Persoanele interesate, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și doresc să se înscrie la curs, pot suna la numărul de telefon 0749.145.569 sau pot solicita informații suplimentare la adresa de e-mail: office@ccisuceava.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending