Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dreptul la alocația de stat pentru copii, stabilit din prima zi de viață a copilului. Lege aprobată la Senat

Publicat

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili din prima zi de viaţă a copilului şi nu începând cu luna următoare celei în care s-a născut. Proiectul a fost adoptat luni se Senat cu unanimitate de voturi.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată textul propunerii legislative.

Iniţiatorii, un grup de parlamentari USR, evidenţiază în expunerea de motive a proiectului de act normativ că „beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani cu asistentă care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”.

„Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionată cu titlul de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional.

Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art 6, alin 4 care indică acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, se arată în expunerea de motive.

Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei de muncă, a subliniat că propunerea legislativă este susţinută public printr-o petiţie online semnată de mulţi părinţi.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Polițiștii de frontieră curăță Prutul de plase monofilament interzise de lege

Publicat

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au depistat, pe suprafaţa râului Prut, aproximativ 400 metri de plase monofilament, care au fost îndepărtate de pe luciul de apă.

 

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni, care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ambarcaţiile din dotare, au observat plase de pescuit, în lungime totală de aproximativ 400 metri, de tip monofilament, ce aveau ochiul de plasă sub dimensiunile admise de lege.

Lucrătorii noştri au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, iar peştii prinşi în ele au fost redaţi mediului natural acvatic.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Citeste mai mult

Eveniment

Tineri din Dorohoi, prinși cu drogurile sub preș! Cum i-au „mirosit” polițiștii

Publicat

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe strada Spiru Haret, din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din aceeași localitate.

 

În interiorul autoturismului, în calitate de pasageri se aflau două persoane, de 21 și 38 de ani, ambii din aceeași localitate.

 

Întrucât aceștia aveau un comportament suspect, a fost efectuat controlul autoturismului, iar în interior, sub preșul din fața banchetei din spate, au fost identificate două plicuri din material plastic ce conțineau o substanță albă, sub formă de pulbere, susceptibilă a fi droguri.

 

În cauză cercetările vor fi continuate de polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 34 de ani din Hlipiceni a vrut iubire cu forța. Polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore

Publicat

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 13 aprilie 2024, în timp ce se afla în locuința unei tinere, pentru a desfășura diferite activități, ar fi agresat-o sexual, respectiv, ar fi pipăit-o prin constrângere.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continaute sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală.

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu: 16 aprilie 2024 – Lansarea proiectului inovator de la Hidroplasto

Publicat

Instalare dispozitive pentru tratarea rosturilor de dilatație pe un nou pod destinat pietonilor și cicliștilor peste fluviul Olt, care va conecta pistele pentru biciclete de pe străzile Nicolae Iorga și Lt. Paius David din orașul Sfântu Gheorghe, a demarat astăzi, 16 aprilie 2024, sub egida companiei Hidroplasto. În cadrul acestei inițiative, echipa a început implementarea tehnologiilor avansate pentru gestionarea rosturilor de dilatație ale podului.

Aceste rosturi de dilatație sunt cruciale pentru absorbția impacturilor externe asupra structurii. Produsele concepute de Hidroplasto sunt optimizate pentru a face față deplasărilor longitudinale între 30 și 550 mm, fiind capabile să atenueze mișcările induse de fluctuațiile termice, precum și de încărcăturile traficului, contribuind la deformarea și contracția structurale. Datorită sistemului de drenare și barierei contra vaporilor, aceste rosturi asigură și o etanșeitate eficientă.

 

Hidroplasto se angajează să asigure standardele cele mai înalte de calitate și durabilitate pentru componentele instalate, portofoliul său fiind alcătuit din sute de proiecte finalizate cu succes. Inovația, expertiza, entuziasmul și angajamentul constituie fundamentul acestor realizări impresionante, incluzând certificarea CE, precum și omologările necesare pentru dispozitivele lor. Compania este mândră să fie unicul producător din România care extinde garanția la 15 ani pentru dispozitivele proiectate și create în Botoșani. Angajamentul lor pentru sustenabilitate se reflectă și în furnizarea de soluții de durată pentru infrastructura națională, cum ar fi autostrăzi. Hidroplasto susține inițiativele locale și promovează producția autohtonă, dezvoltând soluții și produse pentru o infrastructură rutieră durabilă. Până acum, constructorii erau nevoiți să importe dispozitive de acoperire pentru rosturi de dilatație de la structuri mari, dar acum pot opta pentru un furnizor local care pune accent pe calitate și susține industria internă.

 

Unitatea de producție din Botoșani oferă o varietate de produse, incluzând accesorii pentru beton, distanțiere, sisteme de etanșare și hidroizolație a betonului, atât pentru interior cât și pentru exterior, toate certificată în România. De asemenea, compania produce profile extensibile, profile tip Kab pentru construcții complexe, profile de dilatație pentru diverse structuri și suporturi din neopren. Hidroplasto se distinge și ca cel mai important reciclator de PVC din țară, oferind PVC măcinat, regranulat și micronizat.

Cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați, situată în Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu, și extinsă recent cu încă 3.500 de metri pătrați, fabrica investește continuu în echipamente, tehnologie, spații de producție și dezvoltarea profesională a angajaților, pentru a aduce o revoluție în standardele din sector. Informații suplimentare despre Hidroplasto pot fi găsite pe website-ul companiei, www.hidroplasto.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending