Connect with us

Eveniment

Drajeurile cu nicotină, cel mai nou trend printre tineri: Au puterea a 60 de țigări și pot duce la hemoragii cerebrale, avertizează medicii

Publicat

Publicitate

Cea mai nouă modă printre adolescenți sunt drajeurile cu nicotină, ce ajung să fie echivalentul a 60 de țigări fumate o dată. Cel mai nou trend printre adolescenții români este reprezentat de bomboanele cu nicotină, popularizate pe rețelele de socializare. „E un nou trend pe Tiktok sau pe rețelele de socializare. Sunt drajeurile cu nicotină. Un astfel de drajeu poate ajunge să aibă puterea a 60 de țigări fumate odată. Închipuiți-vă în cazul adolescenților de 12-13 ani ce efect are asupra sănătății lor”, avertizează Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, potrivit Euronews, scrie Adevărul.

Adolescenții folosesc astfel de drajeuri în căutarea unei stări de euforie.

Un trend periculos 

Radu Țincu, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“, a descris pentru „Adevărul”  ce ravagii pot face în corpul copiilor aceste drajeuri cu nicotina.

„Intoxicația nicotinică este cunoscută pentru că organismul uman are receptori nicotinici, aceștia sunt distribuiți în întreg organismul, cu precădere în anumite organe: sistemul nervos central, inimă. Putem întâlni o supradoză de nicotină, mai ales când discutăm de persoane care sunt la vârsta adolescenței, care au o greutate mai mică, care nu au o toleranță foarte mare la nicotină, sunt situații în care pot să apară sisteme de toxicitate. Asta înseamnă, în fazele inițiale, simptome digestive, greață, vărsături, întâlnite la peste jumătate din pacienții care supradozează nicotina, apar frecvent. De asemenea, crește salivația și secreția unor glande exocrine, pot să apară dureri abdominale, transpirații.”, explică medicul toxicolog.

Mai mult, în unele cazuri, „prezența receptorilor la nivelul corpului va duce la creșterea bruscă a tensiunii arteriale”. Iar de aici, „se  pot produce complicații, inclusiv prin accidente hemoragice la nivelul creierului. Crește frecvența cardiacă, deci vom avea tahicardie. Pot să apară anumite tulburări neurologice, cum ar fi mișcări necoordonate, tremor, dificultăți de mers, cefalee, stare de dezorientare.”, adaugă dr. Radu Țincu.

Publicitate

Medicul toxicolog descrie efectele severe ale intoxicației, care pot include instabilitate hemodinamică, scăderea activității arteriale, șoc, sincopă și chiar stare de comă. În plus, pentru pacienții cu probleme cardiace, intoxicația poate provoca tulburări de ritm cardiac și chiar stop cardiac.

Droguri în formă de dulciuri
Raportul anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) pentru 2024 subliniază o disponibilitate crescândă a drogurilor pe piața europeană și în România.

În fiecare an apar noi droguri, iar țara noastră are cea mai mare rată de consum de substanțe psihoactive noi în rândul tinerilor de 15-34 de ani, estimată la 5,1%. Tinerii preferă aceste substanțe noi, mai ieftine și mai periculoase. În plus, multe dintre ele au forme inofensive, de dulciuri, care sunt cu atât mai periculoase pentru adolescenți.

„Evident că sunt mai periculoase, pentru că ele se adresează în unei grupe de vârstă care nu ar trebui să consume astfel de substanțe, care au anumite vulnerabilități. Aici discutăm de vulnerabilități metabolice: nu au tot aparatul enzimatic dezvoltat, au o greutate corporală mai mică. Există chiar și posibilitatea ca difuzia acestora în organele țintă, cum ar fi creier sau cord, să fie mai rapidă, pentru că barierele care trebuie să oprească această substanță, către alte organe, nu sunt în totalitate definite. De asemenea, sunt periculoase pentru că, fiind prezentate ca niște dulciuri, nimeni nu se gândește că ar putea să aibă efecte atât de nocive și atât de grave. De aceea, cred că riscul de aici derivă. Plus că multe dintre ele, fiind comercializate cumva la liber, cum sunt cele cu nicotină, de exemplu, poți fi ușor accesibile pentru oricine, fără niciun fel de restricție.”, susține  medicul primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Radu Țincu sugerează că, la fel cum fumatul și vânzarea de țigări sunt reglementate, ar trebui să se introducă restricții similare pentru vânzarea de produse cu nicotină, cum sunt și bomboanele cu nicotină, interzicându-le persoanelor sub 18 ani.

10% din elevii români au încercat drogurile. Asta în condițiile în care dealerii sunt tot mai inventivi. Substanțele psihoactive iau forme din ce în ce mai diverse, de la drajeuri, bomboane, la fursecuri și acadele. Ele au devenit foarte accesibile pentru adolescenți și copii.

Specialiștii din domeniu au observat o scădere a vârstei de consum, cel mai tânăr consumator român de droguri are doar 8 ani, iar statisticile oficiale arată că cel mai adesea, vârsta la care minorii consumă pentru prima dată droguri este de13 ani.

Numai într-un singur an, peste 2.200 de persoane au ajuns la spital ca urmare a consumului de droguri sau medicamente folosite ca stupefiante.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Botoșani: Recital susținut de maestrul Constantin Chiriac de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu

Publicat

Publicitate

Marți, 14 ianuarie 2025, ceremonia de decernare a Premiilor Naționale va fi încheiată cu un recital susținut de maestrul Constantin Chiriac, de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu. Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu, și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.
În 2019 Ministrul Culturii din Franța, dl. Franck Riester l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.
La începutul anului 2024 Constantin Chiriac primește premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), Primăria Sibiu îi oferă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatatea ”Lucian Blaga” din Sibiu îi conferă titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.
Evenimentul va fi prezentat de Mihai Cojocaru, consultant artistic în cadrul Filarmonicii „George Enescu” din București.

Accesul la teatru se face gratuit, pe bază de invitații. Telefon: 0754812321.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de elevi din Botoșani, duși de polițiști la ore

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră, transporturi precum și cu sprijinul polițiștilor de frontieră și al jandarmilor, scopul fiind creșterea siguranței elevilor și personalului didactic prin sporirea vizibilității elementului polițienesc.

Activitatea s-a desfășurat în municipiul Botoșani, în zonele din apropierea unităților de învățământ, prilej cu care au fost legitimate 138 de persoane, 34 dintre acestea fiind elevi care lipseau de la cursuri.

De asemenea, au fost controlați și instruiți nouă agenti economici și verificate zece autoturisme din zona unităților școlare, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.800 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Lebăda! Doi bărbați de 50 și 61 de ani, din aceeași mașină, au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care a avut loc pe E 85, în dreptul pădurii Lebăda, în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD, o ambulanță SAJ și Poliția. Aceștia au constat faptul că una dintre mașini era în șanț și că nu erau persoane persoane încarcerate. Doi bărbați, de 50, respectiv 61 de ani, din același autoturism, au fost răniți, fiind preluați de echipajele medicale și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Burse școlare 2025: Cum vor fi calculate bursele și ce sume vor primi elevii în acest an. Cum se aplică modificările din lege

Publicat

Publicitate

Burse școlare 2025: Bursele de excelență calculate după prevederile din ordonanța” trenuleț” vor fi aplicate abia din anul școlar următor. Cel puțin așa prevede legea învățământului, scrie alba24.ro.

Acestea sunt calculate în funcție de salariul minim. Acesta a fost majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 lei (de la 3.700 lei).

Plafonarea acestor burse stabilită prin ordonanța ”trenuleț” ar urma să fie aplicată doar din 1 septembrie, potrivit edupedu.ro.

Legea educației 198/2023, la articolul 10, stabilește că orice modificare sau completare la legea educației se aplică din anul școlar care urmează celui în care sunt făcute schimbările. Este vorba în acest caz de anul școlar 2025-2026, care ar urma să înceapă la 1 septembrie 2025.

Burse școlare 2025: Ce prevede ordonanța ”trenuleț”
Pentru anul școlar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:

bursă de merit – 450 lei/lună
bursă de reziliență – 300 lei/lună
bursă socială – 300 lei/lună
bursă tehnologică – 300 lei/lună.
Burse școlare 2025. Cuantumul burselor de excelență olimpică pentru anul școlar 2025-2026
Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:

Publicitate

pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii noiembrie 2024
bursa de excelență olimpică II/națională este în cuantum de 700 lei/lună.
În 2025, bursele de excelență ar urma să fie calculate în funcție de salariul minim de 4050 lei.

Burse școlare 2025. Cum se acordă bursele de excelență
Bursa de excelență olimpică I se acordă:

elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III sau mențiune ori medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale
elevilor care obțin locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.
lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.
Bursa de excelență olimpică II se acordă:

elevilor de gimnaziu și liceu care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.
lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.
Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar; acest premiu îl primesc inclusiv elevii care beneficiau deja de bursă de excelență olimpică I sau II, de bursă de merit ori de bursă de reziliență, acordată în baza rezultatelor școlare din anul anterior.

Bursele de excelență olimpică se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending