Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Dragobetele”, sărbătoarea iubirii la români. Este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român

Publicat

Publicitate

„Dragobetele” este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. De fapt, este o sărbătoare cu semnificații adânci în cultura românească, având rădăcini încă din era dacică. Dochia, fiica lui Decebal, ultimul rege dac, a avut un fiu cu numele de Dragobete.

Dochia era păstoriță și își conducea miorele la păscut prin Munții Orăștie. După cucerirea Daciei de către împăratul Traian în anul 106, regele Decebal rămăsese asediat în cetatea Sarmizegetusa. Văzând primejdia, păstorița Dochia, a înaintat în fruntea unei oștiri spre cetate, în ajutorul tatălui. A ajuns prea târziu ca să despresoare cetatea, a fost și ea înfrântă de armata lui Traian și a fugit cu o parte de oaste în munți.

Împăratul Traian, care a văzut-o luptând și a fost impresionat de curajul și frumusețea ei, a urmărit-o cu soldații și era aproape să o prindă. Speriată, Dochia a ridicat mâinile spre cer şi a şoptit: „Stană de piatra mă fac, dar nu voi cădea în mâinile dușmanilor!”. Într-adevăr, cât ai clipi din ochi, Dochia cea preafrumoasă, cu toate mioarele ei, răspândite pe pajişte, s-au prefăcut în stânci, înfipte în piatra muntelui.

Publicitate

Iar Dragobete, fiul Dochiei, a fugit din acele ținuturi ocupate de romani, în partea dinspre răsărit. Pentru că era un tânăr frumos, puternic și bun, a reușit să inspire oamenilor fiorul iubirii sincere și al veseliei. Toate fetele erau îndrăgostite de el, dar băiatul îşi dăruise iubirea doar uneia. Dragobete nu și-a folosit calitățile pentru a-i face pe oameni să se îndrăgostească, ci pentru a le aminti mereu oamenilor să nu înceteze să sărbătorească dragostea. Din istorie și legendă, s-a născut această sărbătoare, numită „Dragobetele”, descendentă din era dacică, continuată din timpul formării poporului român și până astăzi.

Tradiția spune că în această zi, de „Dragobete”, bărbații însurați nu trebuie să le supere pe femei: „Nu e bine să te cerţi cu soţia în casă nici c-o altă femeie, că-ţi va merge rău”. În unele zone ale țării există un obicei, unde tinerii necăsătoriți se îmbracă în haine curate, de sărbătoare, și pornesc la cules ghiocei și viorele pe care să le așeze apoi la icoane. La întoarcere fetele pornesc în fugă spre sat, iar băieții aleargă pentru a prinde fata care le este dragă. Dacă își prind aleasa, aceștia îi fură o sărutare în văzul tuturor, sărutare ce simbolizează legământul lor pe durata întregului an. De aici și zicala: „Dragobetele sărută fetele”.

Tot în această zi, păsările se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile. Sunt câteva zone ale țării în care, în ajun de „Dragobete”, fetele tinere, curioase să-şi afle partea, îşi pun busuioc sub pernă, având credinţa că „Dragobetele” le va ajuta să găsească iubirea adevărată. Pentru omul „agricol”, sărbătoarea reprezintă începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi, iar omul participă și el la bucuria înviorării naturii.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Măsuri de prevenire a situațiilor de urgență pe timpul Zilelor Municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni vor fi prezenți la Zilele Municipiului Botoșani, organizate în perioada 09 – 12 mai a.c., în zona Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa.

Pentru ca evenimentele să se desfășoare în condiții de siguranță, joi, vineri, sâmbătă și duminică, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani se vor afla în apropierea locurilor de desfășurare a festivalului, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD și o șenilată.

Pompierii vor fi pregătiți să intervină imediat în cazul producerii unor situații de urgență, iar la nevoie, forţele şi mijloacele aflate în dispozitiv pot fi suplimentate cu efective și tehnică de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani.

Publicitate

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, se impune respectarea unor măsuri de prevenire a situațiilor de urgență, astfel:

– nu aruncați resturile de la țigară la întâmplare și nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;

– nu blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor sau accesul la hidranți;

Publicitate

– în cazul producerii unui incendiu, păstrați-vă calmul și părăsiți locul în care vă aflați, în mod organizat;

– supravegheați în permanență copiii.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Locuri de muncă în străinătate pentru botoșăneni prin intermediul reţelei EURES România

Publicat

Publicitate

Locuri de muncă. Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 214 locuri de muncă.

Salariile pot ajunge la 3000 sau chiar 6000 de euro, în funcție de specializare. Angajatorii oferă și facilități, precum cazare sau bonusuri.

Locuri de muncă în străinătate – posturi în Uniunea Europeană

Locuri de muncă. NORVEGIA

muncitor acvacultură (50 posturi)

Publicitate
  • Angajator: Salmar ASA AVD Kberva/ InnovaMar, regiunea Trøndelag, localitatea Frøya
  • Cerințe: experiența din producția de somon sau alte produse alimentare este un avantaj; limba engleză
  • Salariu: 207,78 NOK pe oră
  • Contract de muncă permanent
  • Termenul limită pentru aplicare: 21 iulie 2024

Mod de aplicare: AICI

Locuri de muncă. FINLANDA

– vopsitor pentru tratarea industrială a suprafețelor (3 posturi)

  • Angajator: VPS Henkilostopalvelu Oy, regiunea Est, localitatea Kainuu
  • Cerințe loc muncă: vopsire elemente de utilaje miniere și elemente mari de vehicule feroviare; se lucrează la o înălțime de până la 7 metri; cel puțin 2 ani (până la 5 ani) de experiență într-o activitate similară; pregătire și experiență în domeniul sablării (vopsele Teknos); avantaj certificat DI de izocianat pentru nivelul 3; cunoștințe de limba finlandeză/ engleză sau rusă
  • Salariu: de la 14, 60 euro brut/oră până la 17 euro brut/oră, plus sporul pentru lucrul în schimburi (2 sau 3 schimburi)
  • Beneficii: cazare contracost 250 de euro/ lună
  • Contract de muncă, cu normă întreagă, pentru o perioada mai mare de 12 luni; 40 de ore /săptămână
  • Termenul limită pentru aplicare: 26 mai 2024

CV-ul, model Europass, întocmit într-una din limbile străine cerute de către angajator, la e-mail kuopio@vps.fi

Publicitate

– muncitor necalificat în agricultură (culegător de căpșuni) – 5 posturi

  • Angajator: Kalliolan Marjatila, regiunea Est, localitatea Suonenjoki – North Savo
  • Condiții: vârsta minimă 18 ani, condiție fizică bună; cunoștințe de bază limba engleză
  • Salariu: începând cu 1,12 euro/kilogram cules
  • Beneficii: echipament de lucru, cazare 3-4 persoane în cameră (cu acces la bucătărie echipată complet, baie); internet contra sumei de 5 euro/zi
  • Contract de muncă cu normă întreagă, pe o durata cuprinsă între 1 luna și 3 luni
  • Termenul limită pentru aplicare: 31 mai 2024

Mod de aplicare: AICI sau CV la seasonalwork.pohjoissavo@te-toimisto.fi, cu mențiunea „Kalliolan Marjatila”

– muncitor necalificat în agricultură (culegător de fructe și legume) – 70 de posturi

Publicitate
  • Angajator: Alanteen Tila Oy, regiunea Sud-Vest, localitatea Paimio
  • Cerințe: culegere căpșuni, mure, coacăze, mazăre (în câmp sau sere); cunoștințe de limba engleză
  • Salariu: începe de la 1,12 euro/ kilogram cules
  • Contract de muncă part time, cu o durată cuprinsă între 3 luni și 6 luni, muncă sezonieră pe durata verii
  • Termenul limită pentru aplicare: 5 iunie 2024

Mod de aplicare: AICI

Locuri de muncă. DANEMARCA

– proiectant inginer mecanic

  • Angajator: Dencam Composite A/S, localitatea Rudkøbing on Lolland
  • Cerințe: minim 5 ani experiență pe o poziție similară (proiectarea structurilor din oțel); licență sau master ca proiectant inginer mechanic; cunoștințe temeinice de engleză, Excel, ERP(C5), MS Office, MS Project, LEAN
  • Salariul lunar brut pornește de la 6000 euro + 8% fond de pensie
  • Contract cu normă întreagă, perioadă nedeterminată
  • Termenul limită pentru aplicare: 9 mai 2024

CV Europass (în limba engleză) la adresa de email: rh@dencam.com, pentru dl.director René Hansen

Publicitate

Locuri de muncă: OLANDA

– șofer de autobuz (3 posturi)

  • Angajator: AllRoad, regiunea Brabantul de Nord, localitatea Eindhoven
  • Cerințe: permis de conducere cat. D + cod 95; experiență relevantă în domeniu – avantaj; disponibilitate de a lucra în schimburi; engleză – minim nivel B1 / disponibilitate de a învăța limba olandeză
  • Salariu: de la 2700 euro brut pe lună până la 3500 euro brut pe lună (în funcție de performanță)
  • Beneficii: sprijin în găsirea unei locuințe; chirie lunară aprox. 850 euro (include utilități); consiliere profesională, sprijin în vederea înregistrării la autorități
  • Contract de muncă pe perioadă determinată: 7 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioadă nedeterminată/ normă întreagă, 32-38 ore pe săptămână
  • Termenul limită pentru aplicare: 31 iulie 2024

Se transmite CV, completat la calculator, în limba engleză, la e-mail erdal.egin@uwv.nl

Locuri de muncă. GERMANIA

sudor (3 posturi)

  • Angajator: ARWA Personaldienstleistungen GmbH, landul Bavaria, localitatea Bamberg
  • Condiții: experiență profesională în sudură și în lipirea de aluminiu; permis de conducere categoria B; limba germană nivel conversațional – A2
  • Salariu: 15,92 euro brut/oră
  • Beneficii: bonusuri; consiliere la locul de muncă; sprijin în vederea înregistrării la autorități; posibilitate de cazare și transport, contra cost.
  • Contract de muncă: perioadă determinată 12 luni, cu posibilitate de prelungire
  • Termenul limită pentru aplicare: 31 iulie 2024

CV în limba germană, la international.ro@arwa.de.

muncitor în producție (10 posturi)

  • Angajator: Ponnath GmbH Die Meistermetzger, landul Bavaria, Kemnath, Knetzgau
  • Cerințe: calificare profesională ca măcelar, experiență în industria alimentară constituie avantaj; limba germana constituie avantaj, dar nu este obligatorie
  • Salariu: între 12,41 euro brut/oră și 14,50 euro brut/oră.
  • Beneficii: 20% spor de noapte; 25% spor de lucru sâmbăta; 50% spor de lucru duminica; 125% spor de lucru în zilele de sarbatori legale; 28 zile de concediu/an, bonus pentru concediu, prima de performanță, pensie cofinantata de angajator, parțial cantină; cazare în garsoniere sau camere complet mobilate (chirie de la 350 euro/luna) sau sprijin în vederea găsirii unei locuințe
  • Contract de muncă: durată determinata de 6 luni, cu posibilitate de prelungire
  • Termenul limită pentru aplicare: 30 iunie 2024

CV la adresele de e-mail csere.mihaela@ponnath.de și georgiana.enache.buc@anofm.gov.ro (doar pentru monitorizare)

– lucrător în producție (10 posturi) – procesare produse din carne

  • Angajator: Vion Food Group, Landul Bavaria, districtul Ostallgäu, localitatea Buchloe
  • Cunoașterea limbii germane nu este obligatorie
  • Salariu: 12,91 euro brut/oră pentru persoane fără experiență; după 3 luni, 13,06 euro brut/oră.
  • Beneficii: sprijin găsire locuință și înregistrare la autorități; cazare între 180 euro și 350 euro/persoană; transportul de la cazare la locul de muncă (daca este cazul) între 35 și 70 de euro /lună.
  • Contract de muncă pe 1 an, cu posibilitate de prelungire; 35 – 48 ore/săptămână
  • Termenul limită pentru aplicare: 24 iulie 2024

CV-ul, completat la calculator în limba română, la adresa de e-mail neculai-ciprian.benza@vionfood.com și pentru monitorizare la georgiana.enache.buc@anofm.gov.ro.

– tehnician electronist (în domeniul energiei și al tehnologiei construcțiilor) – 4 posturi

  • Landul Renania de Nord – Westfalia, localitatea: Mülheim an der Ruhr, Essen
  • Cerințe: formare profesională încheiată ca electrician/tehnician în electronică; experiență practică în domeniul energiei și al tehnologiei construcțiilor
  • Cunostinte de limba germană – minim nivel A1
  • Salariu: 2698 – 2860 euro brut/lună
  • Beneficii: al 13-lea salariu; sprijin înregistrare la autorități; cazare în primele 6 luni, apoi sprijin pentru găsirea unei locuințe; cursuri de perfecționare a limbii germane; concediu de odihnă de 28-30 zile/an.
  • Contract de muncă permanent, zilnic de luni până vineri.
  • Termenul limită pentru aplicare: 30 iunie 2024

CV-ul, completat la calculator în limba germană, însoțit de copie a certificatului/diplomei de calificare în domeniu, la adresa de e-mail ZAV.Customer-Center-114@arbeitsagentur.de, cu specificarea codului CC-HWT_043.

Locuri de muncă. SPANIA

– șofer autocamion (15 posturi)

  • Angajator: Castillo Trans SA, regiunea Alicante, localitatea Benejúzar
  • Cerințe: permis conducere C+E
  • Salariu: 2300 euro net/lună pentru persoanele fără experienţă; 3000-3200 euro net/lună pentru persoanele cu experienţă
  • Contract pe perioadă nedeterminată
  • Termenul limită pentru aplicare: 20 mai 2024

CV și scrisoare de intenție la adresa de e-mail: carlos.bascunana@castillotrans.com

Locuri de muncă. LETONIA

– sudor (30 posturi)

  • Angajator: LSEZ Jensen Metal SIA, Liepaja
  • Cerințe: se preferă experiență anterioară în domeniul sudurii, cunoașterea limbii engleze la nivel conversațional
  • Salariu: 1400-2000 euro brut/lună
  • Beneficii: asistență pentru găsirea cazării / cazare în camere comune, cu plată; masa de prânz se plătește 50%; sală de sport, ceai, cafea în pauzele de masă
  • Contract de muncă: permanent
  • Termenul limită pentru aplicare: 30 decembrie 2024
  • CV în limba engleza la adresa sab@jensenmetal.eu

Detalii despre posturile disponibile, AICI

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de agenți economici din Botoșani amendați de inspectorii de Muncă

Publicat

Publicitate

În cursul lunii aprilie 2024, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 120 controale.

Au fost constatate 132 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 24 sancţiuni contravenționale, din care 9 avertismente și 15 amenzi în valoare totală de 458.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii aprilie 2024, au fost eliberate 133 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 65 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 14 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Publicitate

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 174 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna aprilie 2024, au fost înregistrate 31 de petiții, din care 1 a fost clasată , 4 au fost redirecționate către alte inspectorate teritoriale de muncă. Motivele cele mai des intâlnite ale acestora au fost:

Publicitate

13-pentru neplată salarii, 8-muncă nedeclarată, 8-neeliberarea documentelor pentru încetarea activității, 6-pentru neefectuare concediu odihnă, 5-muncă suplimentară, 5-program lucru, 3-desfacerea contractului de muncă abuziv, 3-sporuri, 2-lipsă echipament protecție, 2-condiții muncă, 1-lipsă autorizație, 1-lipsă fișă aptitudine, 1-neplată diurnă, 1-neplată contribuții.

 

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii aprilie 2024, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Publicitate

– au fost efectuate controale la un număr de 85 agenţi economici, din care au fost sancționați 46,  au fost constatate 119 neconformităţi şi au fost dispuse 124 de măsuri, fiind aplicate 14 amenzi în valoare de 113.000 de lei și 70 avertismente;

– 10 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  Inspectoratul Teritorial de Muncă;

–  10 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă;

Publicitate

– 3 evenimente cercetate de Inspectoratul Teritorial de Muncă și avizate de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 7 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  lipsă fișe tehnice de securitate;

– lipsa verificărilor periodice ale instalațiilor electrice la termenele stabilite de reglementările tehnice din domeniu;

– neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;

–  semnalizare incompletă;

– neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională precum și măsurile de prevenire;

–  căi și ieșiri în caz de urgență parțial blocate;

–  lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii aprilie 2024 este de 571.000 lei.

 

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Mihai Eminescu: „Aducem la cunoștință că toate achizițiile publice se realizează conform bugetului”

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință tuturor locuitorilor comunei că potrivit art. 2, alin (2) lit. d) din Legea 98/2016, privind achizițiile publice, are obligația ca în derularea achizițiilor publice să respecte principiul transparenței. Acest principiu obligă aducerea la cunoștință publicului a tuturor informațiilor referitoare la derularea procedurii de atribuire și permite accesul publicului la informații privind contractele publice ceea ce facilitează controlul democratic asupra activității administrative.

În acest sens, oricine este interesat de achizițiile pe care primăria comunei Mihai Eminescu le-a finalizat sau le are in derulare, poate găsi toate informațiile atât pe platforma SEAP care este o platformă electronică ce asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice,  prin intermediul căreia, primăria achiziționează bunuri si servicii necesare desfășurării activității sau lucrări pentru unitatea administrativă cât și pe pagina oficială a comunei Mihai Eminescu comunamihaieminescu.ro”.

Totodată aducem la cunoștință că toate achizițiile publice se realizează conform bugetului și a listei de investiții aprobate de către Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu. Atât bugetul și toate rectificările cât și listele de investiții, sunt publicate în Monitorul Oficial , pe pagina “comunamihaieminescu.ro”.

Publicitate

Primăria comunei își desfășoară activitatea cu respectarea legislației în materie, implicit cu respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Publicarea in spațiul public de către terțe persoane a informațiilor eronate (false, incomplete, scoase din context)  cu privire la desfășurarea activităților aparatului de specialitate al primăriei, care aduc atingere imaginii atât a instituției publice cât și a personalului angajat in cadrul acesteia, este ilegală și atrage răspunderea civilă.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending