Connect with us

Eveniment

DRAGOBETE 2022: Ziua de 24 februarie, sărbătoarea iubirii la români, marchează în tradiţia românească începutul primăverii

Publicat

Publicitate

Dragobetele este identificat cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Sinonim cu Năvalnic, este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele, amintește alba24.ro. Dragobetele sau sărbătoarea dragostei la români este în fiecare an, pe 24 februarie. Marchează în tradiţia românească începutul primăverii, iar data de 24 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta însemnând începutul anului agricol.

De altfel, simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.

Dragobete, numit şi Cap de Primăvară, era sărbătorit, în funcţie de zona etnografică, în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie. După legendă, el este fiul Babei Dochia şi reprezintă, în opoziţie cu aceasta, principiul pozitiv.

Dragobete 2022 – credințe populare
În această zi se crede că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi, potrivit acestor credinţe, rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor.

Dragobetele este asemuit şi cu o altă reprezentare mitică a Panteonului românesc, Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă).

Sărbătoarea are dată fixă de celebrare în acelaşi sat, dar variabilă de la zonă la zonă (24 şi 28 februarie; 1 şi 25 martie).

Publicitate

În funcţie de regiune, Dragobetele se mai numeşte „Cap de primăvară”, „Sântion de primăvară”, „Ioan Dragobete”, „Drăgostiţele”, „Năvalnicul”, „Logodna sau însoţitul paserilor”. Sărbătoarea este specifică zonei de sud a ţării (Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea).

Pe plaiurile româneşti, Dragobetele, care păstrează unele atribuţii ale zeului dragostei în mitologia romană, Cupidon, este patron al dragostei şi bunei dispoziţii.

Dragobete 2022 – tradiții
În aproape toate zonele ţării, dacă ziua era frumoasă, tinerii se adunau în cete şi ieşeau la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii.

Din zăpada netopită până la Dragobete fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii.

Fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an.

În această zi, se auzea pretutindeni zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi.

În ziua de Dragobete, considerată, local, prima zi de primăvară, fetele şi băieţii se adunau în grupuri şi ieşeau hăulind şi chiuind în câmp, de unde adunau viorele şi tămâioare. Din zăpada netopită până atunci fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii.

Dragobete 2022 – superstiții
Fetele strângeau zăpadă și o topeau, pentru a se spăla cu apa obținută pe cap și pe față. În acest fel, se mențineau frumoase tot anul și băieții le remarcau mai repede.

În zonele rurale, fetele foloseau apa din zăpada de Dragobete pentru a face diferite farmece prin care să-și atragă ursiții.

În unele zone din țară, superstiția de Dragobete spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp.

De fapt, tot de Dragobete, îndrăgostiții fac o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viață.

Dragobete 2022 – ziua veseliei

De Dragobete, tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui.

Oamenii trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.

Femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite de soți.

La țară, gospodarii se fereau să lucreze pământul sau să facă treabă prin curte, de teamă ca Dragobete să nu-i pedepsească pentru că munceau, în loc să petreacă.

Dragobete 2022 – Zburătoritul

Conform tradiției, de Dragobete se organizează „zburătoritul”, un eveniment mult așteptat de fete și de băieți deopotrivă. Zburătoritul presupune ca băieții să alerge după fete, să le prindă și să le sărute. Odată ce se sărutau, se considera că începea relația lor de dragoste.

Superstiția de Dragobete spune că dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie să face tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cu el în această zi. Se spune că dacă nu se întâlnește cu băiatul care i-a picat cu tronc, șansele de a fi împreună cu el sunt nule.

Potrivit unei tradiții străvechi, de Dragobete gospodinele trebuiau să semene busuioc în răsadnițe, apoi să aibă grijă de răsaduri până de Sfântul Gheorghe, când îl plantau afară, în grădină.

Ulterior, busuiocul semănat de Dragobete era folosit în descântece, farmece și tratamente, deoarece se considera că avea puteri magice. În plus, fetele tinere îl foloseau în tot felul de ritualuri, pentru a-și visa ursitul.

Legenda lui Dragobete
Se spune că Dragobete ar fost fiul babei Dochia. Un tânăr frumos și voinic, acesta le aducea voiebună tuturor celor pe îi întâlnea. Apărea în visele tinerilor pentru a-i învăța tainele iubirii.

A fost înzestrat cu mai multe daruri de la ursitoare, încă de la naștere.

Primăvara care i-a oferit iubirea, iar vara i-a dat dulceața fructelor și căldura dragostei. Toamna i-a dăruit un fluier pentru a-i bucura pe oameni cu cântecele lui, iar iarna i-a dat straie albe, cu luciri de diamant.

Astfel, Dragobete reușea să seducă fiecare tânără care îi ieșea în cale. A devenit un simbol al dragostei și al iubirii, potrivit traditii-superstitii.ro.

Devenit tânăr fecior, Dragobete a mers în munți și a învățat despre plante și animale. Se spune că este stăpânul păsărilor și al plantelor.

După ce a murit, s-a transformat într-o plantă numită năvalnic. Aceasta apare primăvara în mai toate poienile și se folosește pentru descântece de dragoste și tratarea rănilor.

MESAJE de DRAGOBETE 2022

Sunt haioase și amuzante • romantice – pentru el sau ea de ziua îndrăgostiţilor la români • sincere de iubire pentru îndrăgostiți •  idei de felicitări și declarații de dragoste. AICI : mesaje Dragobete 2022 – Declarații de iubire.

Românii celebrează în fiecare an, pe 24 februarie, ziua iubirii, de Dragobete. Este momentul în care cei îndrăgostiţi au ocazia să-şi exprime şi să-şi dovedească sentimentele, prin cele mai interesante și neașteptate gesturi și declaraţii  de dragoste.

Cel mai uimitor lucru din lume este să privești pe cineva la care ții cu adevărat și să știi că simte același lucru pentru tine. Te iubesc românește de Dragobete!”
„Te port în minte și în suflet. Te simt în aerul pe care îl respir. Faci parte din mine. Pentru totdeauna. Te iubesc.”
„Am doi ochi care vor să te vadă, am două mâini ce vor sa te îmbrățișeze, am două buze ce vor să te sărute, dar am o singura inima ce bate numai pentru tine!”
„Dragostea nu are nevoie de cuvinte, ea vorbește prin priviri și atitudini. Vino să ne bucuram de iubire! E Dragobetele!”

FOTO: Gazeta de SUD

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 30 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 30 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 ianuarie 2025:

Loto 6/49: 44, 36, 4, 45, 48, 12

Loto 5/40: 37, 29, 38, 5, 32, 16

Joker: 14, 24, 30, 18, 37 + 8

Noroc: 1 4 9 3 8 9

Publicitate

Noroc Plus: 1 1 9 8 5 7

Super Noroc: 9 7 5 6 1 9

Citeste mai mult

Eveniment

30 Ianuarie – Ziua Internațională a Non-violenței în Școli, marcată și de jandarmii botoșăneni prin activități educative

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a desfășurat astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Non-violenței în Școli, nu mai puțin de opt activități de prevenire a faptelor antisociale, la care au participat aproximativ 500 de elevi. Aceste acțiuni au avut ca scop educarea tinerilor în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței și al respectului reciproc, atât în mediul școlar, cât și în afara acestuia.

Jandarmii, împreună cu personalul didactic, au subliniat importanța unui climat sigur, în care educația să fie dublată de grija pentru confortul fizic și emoțional al copiilor. S-a pus accent pe prevenirea manifestărilor violente, care pot lăsa urme asupra dezvoltării armonioase a tuturor celor implicați.

De asemenea, elevii au fost informați despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale și despre impactul negativ al violenței în mediul școlar. În cadrul activităților, aceștia au primit pliante informative realizate cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani, care a asigurat fondurile necesare pentru achiziționarea acestora.

„Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani reiterează angajamentul său în asigurarea unui mediu educațional sigur și sănătos, prin colaborarea constantă cu instituțiile de învățământ și prin acțiuni de prevenire a faptelor antisociale”, a transmis IJJ Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Moloz, bucăți de cărămizi și plăci de rigips: Poliția Locală aplică sancțiuni pentru abandonarea ilegală a deșeurilor la containere

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali au anunțat astăzi că în perioada 23-30 ianuarie 2025 au desfășurat acțiuni de verificare și sancționare a persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public sau în coșurile stradale, precum și a celor care extrag ilegal deșeuri din pubelele amplasate la platformele de colectare.

Aceste acțiuni s-au derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 privind Poliția Locală, în domeniul protecției mediului.

În urma controalelor efectuate pe străzile Săvenilor, Primăverii și Împărat Traian, polițiștii locali au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.100 lei, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 130/2020.

Un caz semnificativ a fost constatat pe 29 ianuarie 2025, în jurul orei 15:00, la platforma de colectare a deșeurilor menajere de pe Aleea Parcul Tineretului nr. 8. Polițiștii locali l-au surprins pe numitul H.G.E. aruncând dintr-un autovehicul deșeuri rezultate din construcții – moloz, bucăți de cărămizi, plăci de rigips, o ușă și obiecte sanitare uzate. Pentru această faptă, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 lei, conform Regulamentului de organizare și funcționare al serviciului public de salubrizare din municipiul Botoșani, aprobat prin H.C.L. nr. 130/2020.

Reamintim că, potrivit dispozițiilor art. 76, alin. 2, lit. d din același regulament, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din reamenajări interioare, a deșeurilor vegetale sau a celor animaliere în recipientele de colectare municipală constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 400 și 1.500 lei pentru persoane fizice și între 500 și 2.500 lei pentru persoane juridice.

Poliția Locală va continua acțiunile de monitorizare și sancționare pentru prevenirea și combaterea acestor fapte, în vederea menținerii unui mediu curat și sănătos în municipiul Botoșani”, a transmis Poliția Locală Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ministerul Sănătății introduce STAREA DE ALERTĂ epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei, reelatează agerpres.ro.

Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei’, a informat ministerul.

Pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, Ministerul Sănătății recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și a intrării în colectivitate a persoanelor cu simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare și vaccinarea antigripală cât mai rapidă).

La nivelul unităților școlare și preșcolare, ministerul recomandă triaj observațional zilnic, informarea părinților privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu astfel de simptome, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending