Connect with us
Publicitate

Eveniment

Două noi zile libere legale pentru angajați, în ianuarie 2023. Formalitate la Senat, după girul tacit din Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

Printr-un proiect legislativ adoptat tacit de Camera Deputaților, parlamentarii vor să mărească  numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din România. Prin noua lege zilele de 6 și 7 ianuarie sunt propuse pentru a deveni zile libere legale pentru salariați, scrie alba24.ro.

Proiectul de lege a trecut tacit deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal în Camera Deputaților. Potrivit avocatnet.ro în ședința de miercuri, 7 decembrie, de la Senat va trebui să făcută constatarea formală a adoptării tacite a proiectului.

AICI – Document: Propunerea legislativă zile libere 6 și 7 ianuarie

Publicitate

Astfel, se propune ca 6 ianuarie,  zi în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie trecute în lista zilelor libere pentru salariați.

Lege paralelă pentru zi liberă în 6 ianuarie
În paralel cu acest demers legislativ în Parlament a fost depus un alt proiect de lege, prin care se propune ca Boboteaza să fie zi liberă. Legea ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.

Astfel, proiectul de lege stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce ar duce numărul total al acestora la 17. Constatarea formală a adoptării tacite a proiectului va avea loc în ședința de miercuri a Senatului.

Publicitate

Zile libere de Bobotează și Botezul Domnului
După constatarea formală de la Senat, promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial , în lista actuală  a zilelor libere stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Senat ( unde este o formalitate), să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea ca Boboteaza să devină zi liberă apare și într-un alt proiect legislativ, care urmează să ajungă curând la votul decisiv din Parlament, cu propunere de adoptare.

Publicitate

6 și 7 ianuarie zile libere legale: Inițiatorii proiectului
Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei – deputat PSD; Adomnicăi Mirela-Elena – deputat PSD; Albotă Emil-Florin – deputat PSD; Alda Adrian – deputat PSD;
Badea Iulian-Alexandru – deputat PSD; Bălăşoiu Aurel – deputat PSD; Bejinariu Eugen – deputat PSD; Bîrcă Constantin – deputat PSD; Buicu Corneliu-Florin – deputat PSD; Bulai Oana-Gianina – deputat PSD;
Cătăuţă Ana-Maria – deputat PSD; Chesnoiu Adrian-Ionuţ – deputat PSD; Chirilă Virgil Alin – deputat PSD; Ciolacu Ion-Marcel – deputat PSD; Cristea Andi-Lucian – deputat PSD; Cristescu Radu-Mihai – deputat PSD;
Dinu Cristina-Elena – deputat PSD; Dumitrescu Raluca Giorgiana – deputat PSD;
Fifor Mihai-Viorel – deputat PSD; Floroiu Ionel – deputat PSD; Folescu Cornel-Vasile – deputat PSD; Furtună Mirela – deputat PSD;
Gavrilescu Graţiela-Leocadia – deputat PSD; Georgescu Nicolae – deputat PSD; Ghiţă Daniel-Florin – deputat PSD; Gliga Dumitriţa – deputat PSD; Goleac Nicoleta-Matilda – deputat PSD; Grecu Ion-Cătălin – deputat PSD;
Holban Georgeta-Carmen – deputat PSD;
Iancu Marius-Ionel – deputat PSD;
Lungoci Dumitru-Lucian – deputat PSD;
Macovei Silviu Nicu – deputat PSD; Mang Ioan – deputat PSD; Manta Claudiu – deputat PSD; Marin Laurențiu Dan – deputat PSD; Mihalcea Remus-Gabriel – deputat PSD; Mina Marian – deputat PSD; Mircea Florin – deputat PSD; Munteanu Remus – deputat PSD;
Neaţă Eugen – deputat PSD;
Ostaficiuc Marius-Eugen – deputat PSD; Oteşanu Daniela – deputat PSD;
Paladi George-Adrian – deputat PSD; Paraschiv Rodica – deputat PSD; Popa Ştefan-Ovidiu – deputat PSD; Popescu Dan-Cristian – deputat PSD; Popescu Vlad – deputat PSD;
Rasaliu Marian-Iulian – deputat PSD;
Şerban Ciprian-Constantin – deputat PSD; Şimon Gheorghe – deputat PSD; Simonis Alfred-Robert – deputat PSD; Şlincu Dan-Constantin – deputat PSD; Şoldan Gheorghe – deputat PSD; Stancu Paul – deputat PSD;
Ţachianu Marian – deputat PSD; Tănăsescu Alina-Elena – deputat PSD; Toader Bogdan-Andrei – deputat PSD; Tudorache Daniel – deputat PSD; Tuhuţ Radu-Marcel – deputat PSD; Ţuţuianu Marius-Horia – deputat PSD;
Weber Mihai – deputat PSD;
Zetea Gabriel-Valer – deputat PSD
Expunerea de motive: Cum motivează inițiatorii introducerea celor două noi zile libere
În expunerea de motive inițiatorii susțin că ”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco- catolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă. Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează. (…)

Țările din Europa care au zi liberă în 6 ianuarie
În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Publicitate

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului.

Țările din Europa care au zi liberă în 7 ianuarie
Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. în acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează.”

LISTA: Zile libere legale în România
Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase. Calendarul sărbătorilor nelucrătoare pentru salariați din acest an poate fi găsit aici.

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:

1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
prima și a doua zi de Paști;
1 mai (Ziua Muncii);
1 iunie (Ziua Copilului);
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august (Adormirea Maicii Domnului);
30 noiembrie (Sfântul Andrei);
1 decembrie (Ziua Națională a României);
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Eusebiu- Laurențiu Cilibiu, AUR: O infrastructură rutieră modernă este pașaportul spre dezvoltarea județului Botoșani

Publicat

Publicitate

Acest subiect al modernizării infrastructurii rutiere este veșnic în toate campaniile electorale ale partidelor care vin în fața alegătorilor să ceară voturi, deci este o problemă recunoscută, asumată de toți cei care s-au perindat pe la conducerea Consiliului Județean Botoșani, dar care nu au făcut mare lucru nici până în prezent. Situația se poate vedea în teritoriu de toți cetățenii acestui județ, care fiind poziționat geografic în cea mai nordică regiune, a avut mult de suferit din cauza infrastructurii rutiere deficitare. 

Așadar, în zadar avem bogății naturale, glie roditoare și oameni muncitori,  dacă nu venim ca și județ cu o infrastructură rutieră modernă pentru investitorii români dar și străini. Cei care au decis să-și extindă afacerile în judetul nostru au toată aprecierea mea, pentru că știu că a fost un mare minus în alegerea locației starea deplorabilă a  drumurilor județene botoșănene.

De aceea, principalul punct din programul meu ca și candidat pentru președinția Consiliului Județean Botoșani este identificarea și prioritizarea sectoarelor critice ale rețelei de drumuri în vederea  modernizării pentru a avea o infrastructură rutieră demnă de anul 2024. Scopul noastru e ca toate drumurile județene să fie cuprinse în proiectele de modernizare, dar și să sprijinim autoritațile publice locale pentru ca și drumurile comunale care sunt la nivel de pietriș sau pământ  să fie  asfaltate, pentru a avea o infrastructură sănătoasă pe orice traseu rutier am circula în județul Botoșani.

Publicitate

Starea precară a drumurilor și lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate în satele și comunitățile rurale creează multiple dificultăți. Aceste drumuri sunt efectiv impracticabile în condițiile meteorologice extreme, îngreunează accesul între sate și orașe, conducând la izolarea unor comunități rurale, limitând accesul la servicii esențiale și oportunități economice.

In pofida faptului că în ultima perioadă s-a început asfaltarea mai multor drumuri județene si comunale în Botoșani situația este încă la un nivel inferior față de celelalte drumuri din țară, ceea ce evidențiază lipsa de progres în îmbunătățirea infrastructurii din partea conducerii județului nostru.

Dragi botoșăneni,  consider că merităm cu totii o infrastructură funcțională care este esențială pentru  asigurarea unui nivel de trai decent pentru toți cetățenii județului Botoșani, prin accesul la apă, electricitate, căldură și la o locuință rezistentă, dar și pentru a asigura o deplasare comodă atât a dumneavoastră cât și a altor entități, printr-o rețea de drumuri solidă. Este timpul să schimbăm partidele politice care au știut doar să promită frumos și să se prezinte în fața alegătorilor fără nicio remușcare după patru ani de mandat tot cu aceleași promisiuni electorale, este timpul pentru normalitate, este timpul să votați AUR.

Publicitate

 

ing. Eusebiu- Laurențiu Cilibiu        Candidat la președinția Consiliului Județean Botoșani

 

Publicitate

Material realizat de SC Modern Art Design SRL, la comanda partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

Citeste mai mult

Actualitate

Guvernul a stabilit numărul de locuri disponibile pentru școlarizarea elevilor și studenților pentru anul școlar următor

Publicat

Publicitate

Guvernul a stabilit numărul de locuri disponibile pentru școlarizarea copiilor, elevilor și studenților pentru anul școlar/universitar 2024-2025, inclusiv pentru etnici români din afara granițelor, cetățeni români cu domiciliul stabil în străinătate și pentru cetățeni străini în baza documentelor bilaterale în vigoare și a angajamentelor unilaterală, informează alba24.ro.

Astfel, printr-o hotărâre au fost stabilite numărul de locuri disponibile pentru școlarizarea copiilor, elevilor și studenților pentru anul școlar/universitar 2024-2025, inclusiv pentru etnici români din afara granițelor, cetățeni români cu domiciliul stabil în străinătate și pentru cetățeni străini în baza documentelor bilaterale în vigoare și a angajamentelor unilaterale.

Potrivit unui comunicat al Executivului, cifra totală de școlarizare pentru învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024 – 2025, cu excepția învățământului preuniversitar militar, se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar 2023-2024. Cifrele de școlarizare propuse cuprind locuri pentru minori care solicită sau au dobândit o formă de protecție în România, respectiv locuri pentru minori apatrizi a căror ședere pe teritoriul României este oficial recunoscută.

Publicitate

Cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar / universitar 2024-2025
Astfel, pentru educația timpurie (creșe și grădinițe) este alocat un număr de 665.000 locuri.

Pentru învățământul primar sunt prevăzute 933.000 locuri, iar pentru învățământul gimnazial cu frecvență la zi sunt prevăzute 813.000 locuri.

Pentru învățământul liceal – clasa a IX-a sunt prevăzute 134.000 de locuri pentru învățământul de zi, la care se adaugă 9.500 de locuri pentru învățământ seral şi cu frecvență redusă. Totodată, 16.000 de locuri sunt alocate pentru clasa a XI-a, învățământ seral.

Publicitate

Pentru învățământul profesional, anul I, sunt finanțate 60.000 locuri și 600 de locuri pentru stagii de pregătire practică. Pentru învățământul terțiar non-universitar (postliceal) sunt prevăzute 35.911 de locuri.

Pentru învățământul de artă, nivel primar și gimnazial, sunt prevăzute 21.500 de locuri; pentru învățământul sportiv, nivel primar și gimnazial: 15.500 de locuri; pentru învățământul sportiv suplimentar –cluburi sportive școlare: 53.000.

Pentru învățământul obligatoriu cu frecvență redusă, nivel primar și gimnazial și programului „A doua şansă”, inclusiv cel organizat în penitenciare, sunt finanţate 30.000 de locuri.

Publicitate

Pentru învățământul special pentru copii și elevi cu deficiențe și/sau boli cronice din cadrul unităților de învățământ și/sau a unităților sanitare sunt finanțate 30.450 de locuri.

Pentru învățământul superior/granturi de studii au fost alocate un număr de 113.078 de locuri, din care 68.092 de locuri pentru studii universitare de licență, 36.164 pentru studii universitare de master, 3.422 pentru studii universitare de doctorat, iar 5.400 pentru rezidențiat.

Pentru românii de pretutindeni, sunt prevăzute 1.900 de locuri pentru învățământul preuniversitar, respectiv 7.065 de locuri pentru învățământul superior cu un număr total de luni-bursă de 800.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Patriarhul Daniel, mesaj pentru Duminica Mironosițelor numită și Duminica femeilor creștine

Publicat

Publicitate

Patriarhul României a transmis un mesaj cu ocazia Duminicii Mironosițelor numită și Duminica femeilor creștine. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel elogiază curajul mironosițelor, pe care le oferă model femeii de azi și le mulțumește „tuturor bunicilor, mamelor și surorilor, care L-au mărturisit pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în viața noastră”.

Totodată, Patriarhul Daniel le menționează cu recunoștință pe femeile care lucrează în unităţi medicale, centre sociale, centre de zi și așezăminte rezidențiale, servicii de îngrijire la domiciliu, unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci şi singuri.

Textul integral:

Publicitate

Sfintele Femei Mironosițe – mărturisitoare ale Învierii Domnului

Hristos a înviat!

În Duminica a treia după Paști, numită și Duminica Mironosițelor, le cinstim pe Sfintele Femei Mironosițe, întrucât acestea reprezintă modele de curaj, credință și smerenie în Biserică.

Împreună cu Sfinții Apostoli, ucenițele Domnului L-au urmat pe Mântuitorul Hristos, atunci când vestea Evanghelia Împărăției cerurilor, contribuind prin slujirea lor la lucrarea Sa misionară. Unele dintre acestea au fost martore ale Pătimirilor și ale Învierii Sale din morți. Astfel, în prima zi a săptămânii, duminică, dis-de-dimineață, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și a lui Iosif/Iosie (numită și Maria lui Cleopa) și Salomeea (soția lui Zevedeu și mama celor doi fii, Iacov și Ioan) au mers la mormântul lui Iisus, ca să ungă Trupul Său, după obiceiul iudaic, arătând astfel o prețuire deosebită, prin mirurile sau uleiurile aromate, de mare preț.

Publicitate

Întrucât ele au fost primele persoane care au primit de la îngeri vestea că Hristos Cel răstignit a înviat din morți, au devenit mărturisitoare curajoase ale Învierii Domnului. Alături de Maica Domnului, Ioana (soția lui Cuza, un ispravnic al regelui Irod), Suzana, Marta și Maria (surorile lui Lazăr) și toate celelalte femei sfinte înscrise în calendarul Bisericii reprezintă icoane ale femeilor creștine, care, atât în familii sau în mănăstiri, cât și în spitale sau în alte instituții, își împlinesc vocația de a fi vestitoare ale Luminii lui Hristos, într-o lume marcată de suferință sufletească și trupească.

Dacă duminica trecută, în 12 mai 2024, Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit Ziua Națională a Familiei, astăzi cinstește Duminica Femeilor creștine, pentru a evidenția misiunea femeilor creștine în Biserică și în societate. Prin urmare, le mulțumim tuturor bunicilor, mamelor și surorilor, care L-au mărturisit pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în viața noastră, care ne-au insuflat dragostea pentru El și pentru Biserica Sa, precum și tuturor celor care contribuie la educația creștină a copiilor, la îngrijirea bolnavilor și la buna desfășurare a vieții sociale.

În anul 2024, proclamat în Patriarhia Română ca fiind An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, le menționăm cu recunoștință pe toate femeile care lucrează în unităţi medicale, centre sociale, centre de zi și așezăminte rezidențiale, servicii de îngrijire la domiciliu, unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci şi singuri. Sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condițiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi. Ceea ce astăzi oferă tot mai puțin familia și instituțiile statului trebuie oferit de slujitorii Bisericii, deoarece vindecarea sufletului facilitează vindecarea trupului.

Publicitate

Cu prilejul Duminicii Mironosițelor și al sărbătorilor închinate Femeilor creștine și Familiei, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra femeilor creștine, evlavioase și harnice, felicitându-le și dorindu-le ani mulți, cu sănătate, bucurie și ajutor de la Dumnezeu, spre vestirea Învierii lui Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

FOTO: Oana Nechifor

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Andronic și Iunia

Publicat

Publicitate

Sfinții Andronic și Iunia sunt modele de urmat pentru familiile creștine, „soți întru robie’. Ei se numără printre cei 70 de apostoli. Sfinții Andronic și Iunia sunt făcători de minuni. Sunt considerați a fi cei mai vestiţi dintre apostoli, de către Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru faptele lor minunate. Dar Sfinții Andronic și Iunia nu sunt atât de cunoscuți printre credincioși pe cât ar trebui. Ei au luptat împotriva păgânilor. Și s-au dovedit a fi vindecători, prin Sfântul Duh, de toate bolile și suferințele.

Misionari pe viață. Despre Sfântul Andronic se știe că a fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel. A propovăduit cuvântul Mântuitorului şi a luptat întreaga viață împotriva închinării la idoli. Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără a deține un loc special pentru tronul episcopal. Așa se face că s-a dedicat călătoriilor cu scop de predică, în toată regiunea, alături de soția lui, Iunia, ca ajutor de nădejde. Este pomenit în Biserică atât pe 17 mai, cât și pe 30 iulie și la 4 ianuarie, când sunt cinstiți toți cei 70 de apostoli. Cărțile sfinte vorbesc despre Sfânta Iunia ca fiind „mult-minunată, moartă pentru lume’ și că „viețuia numai pentru Hristos’. Cei doi au reușit să atragă la credința creștină mulți păgâni, au ridicat biserici, au dărâmat temple ale idolilor și au vindecat mulți oameni de nelecuit până atunci.

Au trecut la cele veșnice ca niște adevărați mucenici, iar moaștele lor au fost găsite în apropiere de Constantinopol, lângă poarta Evghenia, loc unde, peste ani, a fost ridicată o biserică. Pentru faptele lor minunate au fost pomeniți de însuși Sfântul Apostol Pavel în Epistola către romani, numindu-i „soți în robie, vestiți între apostoli, care şi mai înainte de mine au fost în Hristos’. Pe de altă parte, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea despre Sfânta Iunia: „Ce mare e înțelepciunea acestei femei, spre a fi socotită vrednică a fi chemată una dintre apostoli!’. Au rămas în inimile credincioșilor drept vindecători ce aveau și harul scoaterii demonilor din om.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending