Connect with us
Publicitate

Eveniment

Două case din localitățile Victoria și Bucecea, în flăcări. Au intervenii pompierii ISU

Publicat

Două case din localitățile Victoria și Bucecea au fost afectate, în ultimele ore, din cauza unor incendii care au izbucnit în jurul coșurilor de fum, au anunțat responsabilii ISU Botoșani.

Dacă la Victoria incendiul nu s-a soldat cu pagube materiale însemnate, la Bucecea, flăcările au distrus aproximativ zece metri pătrați din acoperișul camerei centralei, bunurile dintr-un hol, trei uși și cinci geamuri.

Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit pompierii de la Detașamentul Botoșani, Garda de Intervenție Trușești, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Bucecea și Hlipiceni.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

“De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România anunță pichetarea spitalelor

Publicat

Programul de proteste al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România va continua joi cu o nouă acţiune de protest – pichetarea unităţilor sanitare în intervalul 12,00 – 12,30, în timpul pauzei de masă, „fără întreruperea activităţii unităţilor”.

Potrivit unui comunicat remis presei, protestul de joi este “un alt semnal de avertizare” a guvernanţilor “o repetiţie” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanşării grevei generale.

“Toţi angajaţii din unităţile sanitare publice care participă la aceste forme de protest susţin revendicările Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”, care au drept referinţă de bază respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflaţia, continuă cu solicitarea unei creşteri a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora) şi cu necesitatea unei distribuţii echitabile a creşterilor salariale, care să includă creşterea proporţională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac angajaţii lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, acţiunile de protest organizate de Federaţia “Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta “insuficientă “a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federaţii reprezentative din Sănătate din 25 ianuarie 2024, respectiv o creştere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept “corespondent” o creştere a veniturilor salariale cu circa 13,5%.

“Federaţia “Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creştere medie a veniturilor angajaţilor care nu acoperă nivelul inflaţiei nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând şi în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniştilor din sănătate. De asemenea, protestele sunt motivate şi de refuzul guvernanţilor de a onora angajamentele asumate faţă de reprezentanţii Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Pompieri botoşăneni avansaţi în grad, de Ziua Protecției Civile din România

Publicat

Cu prilejul Zilei Protecției Civile din România, patru pompieri botoşăneni, care au obţinut rezultate foarte bune în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim.

Este vorba de un ofițer și trei subofițeri, astfel:

– la gradul de căpitan – Andrei Ferariu;

– la gradul de plutonier adjutant șef – Mihai Alin Aprotosoaie;

– la gradul de plutonier adjutant – Gheorghe Cozmolici;

– la gradul de plutonier major – Marcel Prodan.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Spectacole de ,,Mărțișor” la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Teatrul „Mihai Eminescu”  invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Eroine” după Publius Ovidius Naso și „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov.

Vineri, 1 martie de la ora 1800, Teatrul „Mihai Eminescu” iubitorii de teatru sunt așteptați la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Eroine” după Publius Ovidius Naso. „Eroinele” botoșănene vor urca joi, 29 februarie 2024, de la ora 19.00 pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

Regia artistică, scenografia și ilustrația muzicală îi aparțin lui Andrei Măjeri, coregrafia este semnată de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actrițele: Lorena Luchian, Crenola Muncaciu, Dana Bucătaru, Lenuș Moraru, Ella Nistor, Lidia Uja, Silvia Luca, Irina Mititelu și Gina Patrașcu-Zamfirache.

Despre spectacol, regizorul Andrei Măjeri a spus: „În noiembrie 2019, am descoperit, într-o librărie din Valencia, EROINELE poetului Ovidius. O colecție de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbații lor, „eroii”. Doi ani și jumătate mai târziu, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, întâlnesc grupul perfect de actrițe pentru a pune în scenă, pentru prima oară în cariera mea, genul epistolar. Dar, mai ales, pentru a vorbi despre rănile iubirilor nedrepte.

Într-un echipaj de 8+1, umăr la umăr, una lângă alta, ele își spun poveștile de iubire, chestionându-le, pe parcurs, dintr-o perspectivă critică. Spectacolul „Eroine” propune întreruperea unui parcurs nefast al istoriei dominante și al patriarhatului internalizat. Cele nouă eroine aruncă năvodul surorității peste cât mai multe alte eroine.

Putem chestiona memoria culturală, doar punând-o în dialog cu schimbările societale. În barca noastră, interogăm capacitatea unei femei de a trăi miza alteia. Vorbim despre regenerare, demnitate, refuz selectiv, empatie, politicile corpului, destin social și măsura în care ne definim prin persoana iubită. Unde? În larg, într-un spațiu securizant, acolo unde eroinele pot spune: Te văd, sora mea!”

Sâmbătă, 2 martie, de la ora 18.00, vă invităm la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, regia și ilustrația muzicală Mihai Donțu. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, iar din distribuție fac parte actorii: Cezar Amitroaei, Silvia Răileanu și Radu Dragoș.

  1. Cehov surprinde inițiativa lăudabilă a lui Ivan Vasilievici Lomov, care dorește să se însoare cu fiica vecinului său. Însă, departe de romantismul și armonia care se presupune că ar trebui să guverneze un astfel de moment unic, cei doi potențiali miri se ceartă aprig din motive derizorii.

Ciocnirea personalităților lor puternice, crizele de ipohondrie ale pețitorului, încurcătura în care se găsește tatăl miresei și încercările sale disperate de a aplana rabufnirile celor doi tineri dau naștere unui comic de situație savuros.
Va invitam, așadar, la spectacol, pentru a afla deznodamantul acestei confruntări dinamice și originale!

Pret bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de luni până duminică: 10:00-19:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Drepturile victimelor violenţei în familie: Campanie derulată de studenți de la academia de poliție în municipiul Botoșani

Publicat

În data de 27 februarie  a.c. , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu studenți ai Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza au desfăşurat activităţi de informare pe tema drepturilor victimelor violenţei în familie, precum și promovarea unor măsuri de protecţie a bunurilor personale.

 

Activitatea de informare a populaţiei s-a derulat în zonele centrale ale municipiului  Botoșani. Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile pentru evitarea victimizării în cazul furturilor din autoturisme și a celor din genți sau buzunare . Polițiștii au transmis recomandări cu privire asigurarea mașinii atunci când este lăsată în locuri publice, chiar și pentru intervale scurte de timp, evitarea lăsării la vedere în mașină a unor obiecte care ar putea constitui o atracție pentru potențialii infractori.

 

De asemenea,  cetăţenilor le-au fost transmise recomandări  în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.

 

 Astfel, cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de IPJ Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică , material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi o serie de recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.

 

Recomandări dacă în locuință se comit violențe fizice:  

 

Sună imediat la 112 dacă eşti în pericol!

Când nu poţi fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie!

Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor.

Nu te adăposti în bucătărie! Acolo sunt obiecte cu care agresorul te poate răni.

Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.

 

După producerea unei agresiuni:

Pentru siguranţa ta, părăseşte domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuieşti că se întoarce.Aşteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliţia.

Dacă nu poţi să ieşi din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliţie, sună la 112 şi vei fi ajutată de urgenţă.

În cazul în care eşti rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical.Spune-le doctorilor ce ai păţit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi şi îţi pui viaţa în pericol.

Până cercetează poliţia locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă. Astfel, se vor păstra toate probele şi poziţia lor în cameră:obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

 

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale,  a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

 

Dacă în urma evaluării situaţiei, poliţistul constată existenţa unui risc eminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, acesta poate emite un ordin de protecţie provizoriu cu valabilitate de 5 zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending