Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer din Darabani. Ce au găsit polițiștii când l-au oprit

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani – Compartimentul Rutier au oprit pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autorizația provizorie de circulație a autovehiculului este expirată din luna septembrie 2024.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat iranian prins beat la volan, la Corni. bărbatul e refuzat testarea cu aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corni, un autoturism condus de un bărbat, de cetățenie iraniană, din comuna Corni.

 

Deși emana halenă alcoolică, bărbatul e refuzat testarea cu aparatul etilotest. Acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ghid privind amnistia fiscală, lansat de ANAF

Publicat

Publicitate

Ghid privind amnistia fiscală, lansat de ANAF. În acest ghid sunt descrise principalele etape ce trebuie parcurse de contribuabili pentru a beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de OUG nr. 107/2024, cu modificările ulterioare aduse de OUG 112/2024. De asemenea, ghidul prezintă și facilitățile acordate contribuabililor, scrie alba24.ro.

Procedura de anulare a obligațiilor fiscale a fost aprobată prin OMF nr. 5521/2024. Procedura se aplică obligațiilor bugetare administrate de organul fiscal central, inclusiv de către organele vamale.

Facilitățile fiscale prevăzute de OUG 107/2024 se aplică pentru toate categoriile de debitori:

  • persoane fizice;
  • persoane juridice, de drept public sau privat;
  • asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică;
  • persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în
  • mod independent sau exercită profesii liberale;
  • unităţi administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţii publice, astfel
  • cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu
    modificările şi completările ulterioare, după caz.

Ghid privind amnistia fiscală. Ce facilități se acordă:

Potrivit documentului, se acordă 7 tipuri de facilități, mai multe decât se anunțase inițial. Acestea sunt

1. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;

2. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv.

Publicitate

Această facilitate se acordă, potrivit documentului consultat de Alba24, și în cazul corectării erorilor din deconturile de taxă pe valoarea adăugată efectuate potrivit reglementărilor legale în vigoare;

3. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și stinse până la această dată.

4. anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, individualizate în decizii de impunere emise ca
urmare a unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024, respectiv 6 septembrie 2024;

Publicitate

5. Ghid privind amnistia fiscală: anularea dobânzilor, penalităţilor şi tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale  stabilite prin decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 şi 2020;

6. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, pentru care eșalonarea la plată acordată potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a fost finalizată până la data depunerii cererii de anulare inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;

7. anularea unui procent de 25% sau 50% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în funcție de cuantumul acestora cuprins în certificatul de atestare fiscală, în cazul debitorilor persoane fizice.

Ghidul privind amnistia fiscală, lansat de ANAF, se poate consulta în varianta completă AICI.

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Detectoarele de fum, monoxid de carbon și de gaz pot salva vieți

Publicat

Publicitate

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. Și în județul Botoșani, de-a lungul timpului, astfel de evenimente s-au transformat în adevărate tragedii, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, iar locuințele în care s-au petrecut incidentele și cele ale vecinilor au fost distruse.

Pentru a preveni cazurile de acest gen, încă din anul 2016, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat campania RISC – “Mai bine previi decât să nu fii!”, ce urmărește informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

În luna aprilie a acestui an, în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, pompierii militari și voluntari au instalat 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon în tot atâtea locuințe din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia. Au fost vizate casele persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, familiilor cu mulți copii, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare.

Mulți dintre beneficiari au afirmat că, în trecut, au avut de suferit din cauza sobelor defecte care le-au umplut casele cu fum, în timp ce dormeau. Toți au înțeles că astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, le pot salva viața.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul primăriilor și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia.

Campania a fost organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență și IGSU pentru a evidenția importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Publicitate

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

 

 

Informare preventivă

 

Fără culoare şi fără miros, monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos şi poate ucide. La fel de periculoase sunt şi instalaţiile de încălzire pe gaz, nereparate la timp sau lăsate nesupravegheate.

În cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon intervenţia trebuie să fie rapidă și vizează:

– scoaterea persoanei din mediul toxic. Accesul în încăperile expuse trebuie să se facă, în mod obligatoriu, cu mască de protecție, pentru ca cel care acordă ajutorul să nu se expună riscului de a inhala CO;

– aport de oxigen – prin respirație artificială (oxigenul reprezintă antidotul în caz de intoxicație cu monoxid de carbon) sau masaj cardiac, dacă este necesar;

– aerisirea încăperii și apelarea serviciului unic de urgență 112.

Simțiți miros de gaz metan în casă? Trebuie să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol.

– aerisiți imediat locuința, prin deschiderea geamurilor și a ușilor;

– nu folosiți aparatura electronică și electrocasnică;

– nu utilizați curentul electric, nici măcar pentru iluminarea locuinței;

– nu verificați problema mirosului de gaz cu ajutorul focului;

– evitați utilizarea telefoanelor mobile deoarece bateriile acestora pot provoca scurtcircuite.

Citeste mai mult

Eveniment

21 de ani, o familie și o tradiție: împodobirea cu flori a baldachinului Sfintei Cuvioase Parascheva

Publicat

Publicitate

„În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea.”

E fericit. Smulge o petală de la un crin și-mi arată că-i exact bordo-ul de la veșmântul Sfintei Parascheva pictat pe icoana Hramului. Apoi, ia un trandafir cu o anume nuanță de roz și confirmă: e corespondentul din icoană la veșmântul Sfântului Pantelimon. „Eu nu știu cum urmează a fi pictată icoana. Nu știu nici ce veșmânt va avea Sfânta Parascheva. Dar mereu se potrivesc culorile, pentru că sfinții și le aleg”, spune cu bucurie Ion Buștei. E cel care, alături de soția lui, a venit acum 21 de ani la Sfânta Parascheva, de la București, cu un camion de flori vrac, scrie Doxologia.

E cel care, apoi, a știut exact ce provocări există pentru împodobirea baldachinului în care se scot, an de an spre închinare, în preajma lui 14 octombrie, moaștele Sfintei Parascheva. „În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea”. 

Și e, într-adevăr, frumos! An de an. Implicit acum, în al 21-lea an consecutiv. 2024 a adus trandafiri roz în două variante, trandafiri albi și galbeni, delphinium albastru, trei varietăți de crini cu flori duble, crizanteme… O bogăție în armonie! O jertfă a soților Ion și Florentina Buștei, a copiilor lor, a floristului Nicu Marin și a echipei sale. „O bucurie ca aceasta nu poate fi măsurată nici în cuvinte, nici în bani și nici în numărul de flori”, spune domnul Buștei – pe care se cunoaște că îl deranjează veșnicele curiozități: câte flori sunt, câți bani ați cheltuit? „Normal că ne facem niște socoteli – dar în acest context nu banii contează. Uneori am avut cu ce plăti totul, în alte dăți ne-am făcut datorii, dar mereu am reușit să o scoatem la capăt. Ne-am promis în sufletul nostru că nu vom renunța la darul pe care îl facem Sfintei Parascheva . Din contra, noi îi mulțumim Sfintei Cuvioase Parascheva pentru toate binecuvântările pe care le-a adus în viața noastră, în viața copiilor mei, în viața celor drag!i”.

Cel mai nou membru al familiei Buștei este Ermin Alexandru, în vârstă de 5 luni. Este al doilea nepot al soților Buștei și deja se arată a fi un iubitor de flori. Dacă sunt galbene, cu atât mai bine! „Am spus că anul acesta va fi darul lui de a pune în fiecare aranjament câte un trandafir galben. Arată foarte bine în aranjamentul final”, se mândrește bunicul. Și, într-un moment de visare, deja își face planuri. Se vede bătrânel și fericit, prezent la Hramul Sfintei Parascheva, admirând cum a venit vremea lui Ermin să supravegheze lucrările și să se implice cu tot sufletul la împodobirea baldachinului care va găzdui, pentru câteva zile, racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending