Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer din Coțușca care s-a urcat beat la volan

Publicat

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe DJ 293, în comuna Coțușca, un autoturism condus de un bărbat, de 67 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum va fi vremea de Florii și de Paști. Prognoza ANM

Publicat

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru perioada 15 aprilie – 13 mai 2024. Potrivit prognozei meteo pe patru săptămâni, vremea va fi mult mai caldă, cu temperaturi peste cele normale. Vești bune pentru agricultori, deoarece sunt prognozate și multe precipitații.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. ANM a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Se anunță în continuare temperaturi mult mai ridicate decât normalul perioadei. Însă meteorologii anunță că urmează și o perioadă în care vor fi multe precipitații.

Vremea în Alba în weekend 12 – 14 aprilie 2024. Chiar dacă pentru vineri se anunță câteva averse, temperaturile rămân mult mai mari decât ce ar trebui să avem în această perioadă. Apoi, de la jumătatea săptămânii un val de aer rece trece peste România.

Temperaturile vor scădea brusc, iar la munte sunt anunțate chiar ninsori.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 15 – 22 aprilie 2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est. În restul țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 22 – 29 aprilie 2024
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice. În rest, acestea vor fi apropiate de cele specifice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea de Florii, 1 Mai și de Paști 2024. Săptămâna 6 – 13 mai 2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.

Citeste mai mult

Eveniment

„Nu toate persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi cele asigurate”, explică președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Publicat

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a clarificat, joi, declarațiile sale din urmă cu o zi, potrivit cărora, de la data de 1 iulie, persoanele care nu plătesc asigurare de sănătate „vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali”. 

Valeria Herdea a explicat că este vorba strict despre pacienții neasigurați care sunt suspecți de o afecțiune oncologică și care vor avea acces gratuit la analize gratuite de diagnostic pentru cancer, în conformitate cu prevederile Planului National de Combatere si Control al Cancerului.

Clarificările șefei CNAS vin după ce tot ea a afirmat, cu o zi înainte, că „anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, declara miercuri Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Modificarea pregătită de CNAS de la 1 iulie vizează însă analizele pentru diagnostic, pe care, până acum, neasigurații le plăteau și care, de la 1 iulie, ar urma să fie gratuite.

 

Odată diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți intră automat și sunt tratați gratuit în cadrul Programului Național de Oncologie, lucru care se întâmplă și acum.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Publicat

Sfântul Sava s-a născut la anul 334 într-un sat din zona Buzăului, nu departe de râul Mousaios (Buzăul de astăzi). Încă din copilărie s-a arătat râvnitor în credinţa creştină. Era un om drept în credinţă, blând, smerit, cucernic, gata spre ascultare şi liniştit. În anii 369-372, regele got Atanaric a dezlănţuit o cumplită prigoană asupra creştinilor. În apropierea Sf. Paşti ale anului 372, Atharid, fiul dregătorului got Rotheseu, a dat ordin ostaşilor să-l prindă pe tânărul Sava şi să-l poarte prin văi împădurite care fuseseră arse de curând, prin cioturi ascuţite, biciuindu-l. Făcându-se ziuă, prigonitorii au văzut însă că pe trupul Sf. Sava nu se afla nici un semn de vătămare, de aceea s-au înfuriat şi mai tare l-au răstignit pe două osii şi l-au trântit la pământ, lăsându-l să se chinuiască aproape toată ziua şi noaptea ce au urmat. Spre dimineaţă, o femeie ce trecea pe acolo l-a dezlegat, dar el a continuat să rămână în locul acela, netemându-se de ceea ce avea să urmeze. Când Atharid a aflat de aceasta, a poruncit ca Sfântul să fie legat cu mâinile de o grindă, după care a adus la el mâncăruri jertfite idolilor, din care l-au obligat să mănânce. Însă Sfântul a spus că acele mâncăruri sunt spurcate, ca şi cel ce le-a trimis, mărturisindu-l pe Hristos ca fiind singurul Stăpân şi Domn. Auzind aceste, unul din slujitori a aruncat în pieptul Sfântului un drug de fier ascuţit, dar Sfântul a rămas nevătămat, prin credinţa şi darul lui Dumnezeu. Auzind toate acestea, Atharid a poruncit să fie aruncat în râul Mousaios. Când au ajuns însă pe malul râului, slujitorii înfricoşaţi de minunile care le văzuseră, voiau să-l lase pa Sfânt să fugă, dar acesta s-a împotrivit, rugându-i să împlinească porunca până la capăt. Atunci, slujitorii i-au pus peste gât un lemn, şi aşa l-au aruncat în apă. Astfel s-a săvârşit din această viaţă, prin lemn şi prin apă, Sf. Sava, la vârsta de 38 de ani. După ce l-au înecat, ucigaşii i-au scos afară din apă trupul, pe care însă l-au lăsat neîngropat, şi au plecat. Trupul său a fost găsit nevătămat de fraţii creştini şi îngropat cu cinstea cuvenită, într-un loc tainic, ştiut numai de ei. La cererea Sf. Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia, Iulius Soarnus, a trimis bărbaţi vrednici de încredere pentru a ridica moaştele Sf. Sava şi a le duce în Capadocia. Într-o epistolă din anul 374, Sf. Vasile cel Mare confirmă primirea nepreţiosului dar, mulţumind totodată pentru ajutorul acordat. Aceste sfinte moaşte au fost însoţite şi de o scrisoare a episcopului Tomisului de la acea dată, Bretanion, în care se descrie martiriul Sf. Sava.

Citeste mai mult

Actualitate

Cristina Breşug, noul subprefect de Botoșani. Guvernul a eliberat din funcţie 14 prefecţi şi 11 subprefecţi

Publicat

Guvernul a aprobat eliberarea din funcţie a 14 prefecţi şi 11 subprefecţi din Bucureşti şi mai multe judeţe, precum şi numirea altora noi în locul acestora, la nivelul județului Botoșani, noul subprefect fiind numit în persoana Cristinei Breşug. Aceasta îl înlocuiește pe Tiberiu Manolache, relatează agerpress.ro.

“La capitolul eliberări din funcţie este vorba de 14 prefecţi şi de 11 subprefecţi, iar la capitolul numiri 14 prefecţi şi şapte subprefecţi. Vă aduc aminte şi contextul în care vine această serie de hotărâri de guvern: Legea nr. 115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale interzice ca prefecţii şi subprefecţii să poată candida fără ca mai întâi să îşi dea demisia din funcţie cu cel puţin 50 de zile înaintea datei alegerilor, iar până în data de 9 iunie, am numărat eu, mai avem inclusiv ziua de astăzi 59 de zile. De aceea vine şi această serie de hotărâri”, a declarat Mihai Constantin, joi seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Vicroria.

Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, au fost eliberaţi din funcţia de prefect, următorii: Radu-Valeriu Perianu (Argeş); Bogdănel Lucian-Gabriel Bogdănel (Bacău); Valentin Barbu (Călăraşi); Claudiu Gavril-Sorin (Galaţi); Iulian-Vasile Popescu (Gorj); Călin-Petru Marian (Hunedoara); Petru-Bogdan Cojocaru (Iaşi); Vasile-Adrian Niţă (Neamţ); Mario-Lucian De Mezzo (Olt); Daniel-Virgiliu Nanu (Prahova);Radu-Tiberiu Roca (Satu Mare);Haralambie Epure (Teleorman); Nicuşor Halici (Vrancea); Rareş Hopincă (Bucureşti).

Totodată au fost eliberaţi din funcţie următorii subprefecţi: Corneliu Mureşan (Alba); Tiberiu Manolache (Botoşani); Lucian Pătraşcu (Braşov); Adin Boboc (Brăila); Răzvan-Iulian Ciortea (Cluj); Nicuşor Roşca (Dolj); Constantina-Anca Borduşanu (Gorj); Emil Drăgănescu (Prahova); Florin Florian (Sălaj); Gabriel Florea (Sibiu); Sorin-Gabriel Ionescu (Timiş).

În locul celor eliberaţi din funcţia de prefect, Executivul i-a numit pe următorii: Lucian-Dragoş Predescu (Argeş); Claudiu-Augustin Ilişanu (Bacău); Valentin-Dumitru Deculescu (Călăraşi); Andreea-Anamaria Naggar (Galaţi); Virgil Drăguşin (Gorj); Florina-Doris Visirin (Hunedoara); Constantin-Felix Guzgă (Iaşi); Adrian Bourceanu (Neamţ); Ştefan Nicolae (Olt); Emil Drăgănescu (Prahova); Ioan Tibil (Satu Mare); Valentina-Veronica Mitran-Piticu (Teleorman); Marius-Eusebiu Iorga (Vrancea); Mugur-Mihai Toader (Bucureşti).

Noii subprefecţi numiţi de Guvern sunt: Sandu Heler (Alba); Cristina Breşug (Botoşani); Dragoş-Gelu Fătu (Brăila); Ileana Toma Şerban (Dolj); Adi-Mircea Tănase (Prahova); Dorin-Alexandru Pura (Sălaj); Maria Minea (Sibiu).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending