Alegeri prezidențiale 2025: cum pot vota cetățenii care se află în altă localitate, duminică, 4 mai. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani.
Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.
AICI, harta secțiilor de votare din țară și din străinătate.
La 4 mai, ora 7:00, începe votarea în țară, secțiile fiind deschise până la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul până cel mai târziu la ora 23:59.
Alegeri prezidențiale 2025: ce documente de identitate sunt acceptate pentru a vota
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume:
- cartea de identitate
- cartea electronică de identitate
- cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate
- pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Alegeri prezidențiale 2025. Unde se poate vota
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizeaz ăcă, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă
- în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
- în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective
- în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.
Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara țării.
Persoanele cu cărți electronice de identitate votează la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară.
Alegeri prezidențiale 2025. Votul multiplu se sancționează
Alegătorii votează o singură dată la scrutinul din 4 mai. Tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la același scrutin constituie infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
În ziua votului, cetățenii care vin la urne își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
În cazul în care SIMPV semnalează, la o secție de votare din țară sau străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în sistem, președintele biroului electoral al secției va lua următoarele măsuri:
- informează alegătorul că SIMPV a semnalat faptul că s-a mai prezentat la vot la același scrutin
- aduce la cunoștința alegătorului prevederile legale potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.