Connect with us

Eveniment

Donald Trump a câștigat alegerile din SUA 2024, potrivit presei americane

Publicat

Publicitate

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, este noul președinte al SUA, potrivit presei de peste Ocean. În finala prezidențială, acesta a învins-o pe Kamala Harris, reprezentanta Partidului Democrat.

La rândul său, Fox News îl dă pe candidatul republican câștigător al finalei prezidențială: „Trump a învins-o pe vicepreședinta Kamala Harris”.

În aceste condiții, Trump va deveni al 47-lea președinte din istoria SUA. După victoria în alegerile prezidențiale din SUA 2024, el va obține cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, după cel din 2016.

De asemenea, Donald Trump va fi al doilea șef de stat american din istorie cu două mandate neconsecutive. Primul care a reușit acest lucru a fost Grover Cleveland, în 1892.

41 de promisiuni făcute de Trump pentru prima zi de mandat

Donald Trump are o listă lungă de pomisiuni despre care a spus că le va pune în aplicare în prima zi de la revenirea la Casa Albă.

Printre acestea se numără: începerea deportărilor în masă și eliminarea avantajelor pentru vehiculele electrice, precum și interzicerea femeilor transgender în competițiile sportive feminine, informează The Washington Post.

Publicitate

De la lansarea candidaturii pentru un nou mandat la Casa Albă, după primul efectuat în perioada 2017-2021, Trump a făcut 41 de promisiuni directe pentru „prima zi” ca președinte și le-a repetat de peste 200 de ori în timpul campaniei electorale.

Potrivit experților juridici, multe dintre promisiunile făcute de Donald Trump nu intră sub incidența autorității președintelui SUA.

Mai mult, unele dintre cele care sunt în competența președintelui s-ar confrunta cu provocări juridice sau logistice ce le-ar face aproape imposibil de realizat într-un timp scurt.

Sursa: PROTV

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Casă în flăcări, la Ștefănești! Pompierii au stabilit cauza incendiului

Publicat

Publicitate

Atenție la jarul căzut din sobă: locuință din Ștefănești cuprinsă de flăcări

 

 

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile

 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Publicitate

 

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.

 

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

 

▪ amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

 

▪ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

 

▪ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

 

▪ nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

 

▪ nu așezați patul lângă sobă;

 

▪ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

 

▪ focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

 

▪ nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

 

▪ depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situațiiincendiu casa

de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care vor fi sumele majorate

Publicat

Publicitate

Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), scrie alba24.ro.

Potrivit sursei citate, majorarea alocațiilor va fi de 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Drept urmare, alocațiile vor fi majorate astfel:

  • de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități
  • de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Alocațiile de stat pentru copii au crescut și în ianuarie 2024 cu 13,8%, potrivit ANPIS.

În țară, peste 3,4 milioane de persoane primesc acest ajutor de la stat.

Publicitate

Potrivit legii, beneficiază de această alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani.

Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Citeste mai mult

Educație

Erasmus+VET, oportunitate de formare profesională pentru elevii Liceului ,,Demostene Botez” Trușești

Publicat

Publicitate

Formarea profesională în context european a adus un plus valoare pentru  28 de elevi din clasele a X-a și a XI-a profesională, domeniul Turism și Alimentație, specializarea  Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, de la Liceul ,,Demostene Botez” Trușești.

Prin proiectul Erasmus+KA121 de formare profesională-VET, nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000201770, ce face parte din  anul doi de Acreditare Erasmus+ 2022-1-RO01-KA120-VET-000111124, din domeniul: Educație și Formare Profesională, elevii  au participat în mobilitate în localitatea Torremolinos-Malaga, Spania.

Stagiul de practică s-a desfășurat pe perioada 27 octombrie – 9 noiembrie 2024, la agenții economici din localitate, oportunitate ce le-a permis elevilor să își îmbunătățească competențele profesionale și lingvistice, pregătindu-i pe aceștia pentru o carieră de succes în industria ospitalității. Prin această experiență au efectuat practic toate etapele servirii, comunicarea cu clienții, gestionarea timpului liber și munca într-o echipă internațională, finalizând prin obținerea de certificate profesionale recunoscute în spațiul european.

Pe lângă dezvoltarea profesională, elevii au beneficiat și de momente de dezvoltare personală și culturală, participând la vizite culturale în orașele Sevilla și Malaga, de unde au aflat informații interesante despre istorie, cultură și tradițiile Spaniei.

Erasmus+VET oferă îmbunătățirea mecanismelor pentru facilitarea accesului la educația antreprenorială și ocuparea unui loc de muncă după finalizarea cursurilor sau pentru o afacere pe cont propriu.

Elevii au fost însoțiți în mobilitate de prof. Verniceanu Ionica, prof. Fecioru-Cantemir Daniela și prof. Ariciuc Lenuța.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători

Publicat

Publicitate

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending