Muzicianul american Jerry Lee Lewis, unul dintre pionierii stilului rock-and-roll și idolul unei generații alături de Elvis Presley, cunoscut pentru piese de mare succes, precum „Great Balls Of Fire”, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat vineri agentul său, citat de agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.
Renumit pentru puternica lui prezenţă scenică şi stilul său dinamic de a cânta la pian, legendarul artist american, originar din statul Louisiana, a murit din cauze naturale, potrivit aceleiaşi surse. Artistul a decedat în reşedinţa lui din Desoto County, Mississippi, în prezenţa soţiei sale, Judith. Muzicianul s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani şi a suferit un accident vascular cerebral în 2019.
Precum chitara lui Chuck Berry, pianul lui Jerry Lee Lewis a jucat un rol esenţial în modelarea stilului rock-and-roll la jumătatea anilor 1950. El a făcut parte din grupul de artişti talentaţi care au lucrat în Memphis cu casa de discuri Sun Records, alături de Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins şi Roy Orbison.
Publicitate
Foto: (c) Kimberly White / REUTERS
Prieten şi în acelaşi timp rival cu Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, supranumit „The Killer”, a influenţat o generaţie întreagă de muzicieni, precum Bruce Springsteen, care a făcut următoarea declaraţie în 1995: „El nu cântă rock-and-roll. El este rock-and-roll”.
Publicitate
Starul american, unul dintre primii artişti care au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 1986, a avut o influenţă atât de mare asupra muzicii internaţionale, încât atunci când John Lennon l-a întâlnit pentru prima dată în culisele unui concert susţinut la Los Angeles, membrul trupei The Beatles a căzut în genunchi şi a sărutat picioarele lui Jerry Lee Lewis.
Albumele sale nu conţineau doar piese rock-and-roll, ci şi influenţe preluate din country, gospel şi rythm&blues, precum cele din cântecele „Me and Bobby McGee” şi „To Make Love Sweeter for You”, influenţate de o viaţă marcată adeseori de alcool, droguri şi tragedii. Muzica lui a fost uneori umbrită de drame şi de scandaluri – inclusiv de căsătoria lui cu verişoara sa de 13 ani Myra, în 1957.
Fermă ipotecată
Publicitate
Născut pe 29 septembrie 1935 într-o familie săracă din Ferriday, Louisiana, Jerry Lee Lewis a descoperit pianul la vârsta de nouă ani, iar părinţii lui au ipotecat ferma familiei pentru a plăti acel instrument muzical.
Foto: (c) PAUL BUCK / EPA
În 1956, s-a mutat în oraşul Memphis, Tennessee, considerat o veritabilă „Mecca” a noii muzici americane, devenind unul dintre primii artişti care au semnat un contract cu celebra casă de discuri Sun Records.
Întâlnirea lui, din acelaşi an, cu Elvis Presley, Johnny Cash şi Carl Perkins a dus la o sesiune de înregistrări legendară, cunoscută ulterior sub numele „Million Dollar Quartet”.
În 1957, primul lui single de succes, „Whole lotta shakin’ goin’ on”, purta deja marca inconfundabilă a stilului său plin de energie.
Într-o perioadă în care rockul era abia la începuturile sale, mulţimi numeroase de spectatori veneau la concertele sale pentru a îl vedea cum brutaliza clapele pianului său cu degetele, coatele şi chiar cu picioarele.
Câteva luni mai târziu, „Great Balls of Fire”, care este şi titlul unui serial documentar despre viaţa sa, lansat în 1989, l-a propulsat în topul vânzărilor de discuri şi a făcut din Jerry Lee Lewis una dintre cele mai adulate vedete ale momentului.
Scandal şi boicot
Un scandal a izbucnit atunci când presa a aflat că cea de-a treia soţie a lui, Myra Gale Brown, era verişoara lui primară şi avea vârsta de 13 ani. Vestea a provocat un scandal imens în Marea Britanie, iar radiourile americane au decis să îl boicoteze pe acest cântăreţ, care a rămas căzut în dizgraţie timp de aproximativ şase ani, înainte de a reveni în actualitate abandonând muzica rock în favoarea stilului country.
Următoarele două decenii au fost marcate de divorţul de Myra, decesele brutale ale fiilor săi de trei ani (înec) şi de 19 ani (accident de automobil), apoi de morţile celei de-a patra (găsită moartă în piscină) şi celei de-a cincea (supradoză) dintre soţiile sale.
Capricios şi uneori violent, artistul abuza din când în când de alcool şi de droguri, care i-au adus o serie de probleme – atât de sănătate, cât şi cu poliţia.
Foto: (c) Fred Prouser / REUTERS
Însă popularitatea lui nu a încetat să crească, ba chiar dimpotrivă, iar Jerry Lee Lewis a făcut parte din primul lot de artişti care au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame la ediţia inaugurală a acestei gale, organizată în 1986 la muzeul omonim din Cleveland, Ohio.
În 2006, a înregistrat un nou album apreciat de criticii de specialitate, „Last Man Standing”, pe care apar Keith Richards şi Mick Jagger – doi membri ai trupei The Rolling Stones -, urmat apoi de un alt abum, „Mean Old Man”, în 2010, înregistrat alături de Eric Clapton şi Bruce Springsteen.
Starul american şi-a petrecut o parte din ultimii săi ani de viaţă în ferma pe care o deţinea în Nesbit, Mississippi, alături de cea de-a şaptea soţie, Judith. A continuat să urce pe scenă până la începutul anului 2019. Un accident vascular cerebral minor, suferit în luna mai a acelui an, l-a obligat să îşi anuleze toate concertele.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Marți, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești, cu sprijinul celorlalte structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au pus în executare 40 de mandate de percheziție domiciliară, la persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de braconaj piscicol, în județele Botoșani, Ilfov și Bihor.
Peste 200 de forțe de ordine au fost implicate, într-o acțiune de amploare, organizată de polițiști, care a fost documentată pe parcursul mai multor luni de zile.
Din cercetări a reieșit faptul că persoanele vizate de anchetă ar fi efectuat activități de braconaj piscicol, pe lacul de acumulare Negreni, utilizând unelte de pescuit interzise la deținere, încălcând astfel legislația care protejează ecosistemul acvatic.
Publicitate
Plasele monofilament sunt interzise atât la deținere, cât și la utilizarea în vederea pescuitului, întrucât se pot captura cantități excesive de pește, inclusiv pești sub dimensiunea minimă legală, ceea ce ar conduce la epuizarea resurselor acvatice.
De asemenea, aceste plase sunt fabricate din materiale sintetice care, odată abandonate, devin deșeuri ce contribuie la poluarea apelor și afectarea faunei și a florei acvatice.
Persoanele cercetate pentru comiterea faptelor și-ar fi procurat uneltele ilegale de pescuit de la furnizori din județele Ilfov și Bihor.
Publicitate
În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 16 kilometri de plasă monofilament, aproximativ 300 de kilograme de pește, nouă bărci și un autoturism.
Ancheta vizează mai multe persoane cercetate pentru infracțiuni de braconaj piscicol, față de patru persoane fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore.
La activități au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Botoșani, Ilfov și Bihor, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, jandarmi ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani și reprezentanți ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani.
Deputatul PSD Marius Budăi a scris într-o postare pe rețelele de socializare că finalizarea Autostrăzii Moldovei A7, prevăzută în Programul PSD pentru următoarea guvernare, reprezintă principala cale de dezvoltare economică a județului Botoșani.
„Autostrada Moldovei este o realitate. PSD s-a ținut de cuvânt și va merge până la capăt cu finalizarea autostrăzii. Asta este dezvoltarea. Autostrăzile, drumurile bune aduc investiții, iar investițiile aduc locuri de muncă”, a spus Budăi.
Social-democratul consideră că demararea primei autostrăzi pentru regiunea Moldova este meritul premierului Marcel Ciolacu și a ministrului PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu care au înțeles că infrastructura de transport reprezintă cheia pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova și celelalte regiuni istorice ale României.
Publicitate
„Autostrăzile, drumurile bune aduc investiții, iar investițiile aduc locuri de muncă. PSD este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră în Moldova, iar în mandatul premierului Marcel Ciolacu Autostrada Moldovei prinde din ce în ce mai mult contur. Votați PSD pe 1 decembrie pentru a avea garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până la noi acasă, în Botoșani!”, i-a îndemnat Budăi pe botoșăneni.
Compania Naţională „Poşta Română” lansează miercuri o colecţie unică de cărţi poştale ce ilustrează imagini impresionante din timpul războiului din Ucraina, surprinse de fotografi ucraineni.
Cărţile poştale vor fi lansate în cadrul evenimentului „1.000 de zile de război în Ucraina”, organizat în parteneriat cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi Postcrossing.
„Aceste cărţi poştale vor deveni simboluri ale solidarităţii şi susţinerii pentru poporul ucrainean, iar participanţii vor avea ocazia să le trimită gratuit prin intermediul Poştei Române, Evenimentul reprezintă un moment de reflecţie prin care dorim să transmitem un puternic mesaj de încurajare pentru vecinii noştri, profund afectaţi de acest război. Poşta Română îşi doreşte, prin acest demers, să contribuie la aprofundarea înţelegerii publicului asupra situaţiei din Ucraina şi să aducă un omagiu celor care au suferit din cauza războiului”, subliniază reprezentanţii companiei într-un comunicat. AGERPRES
Se schimbă vremea în toată țara. Începând de miercuri dimineața până sâmbătă noaptea, în țară sunt așteptate ploi moderate, ninsori la munte și intensificări ale vântului.
Potrivit ANM, în perioada 20 noiembrie, ora 10:00 – 23 noiembrie, ora 20:00, în țară sunt așteptate precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte și strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului.
În intervalul menționat temporar vor fi precipitații în toate regiunile. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și în Dobrogea va ploua și pe arii restrânse vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul regiunilor pe parcursul zilei de miercuri vor fi ploi apoi vor predomina ninsorile. La munte va ninge și local se va depune strat de zăpadă consistent.
Publicitate
Se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp, iar cu precădere în vest și la munte, pe arii restrânse acestea vor depăși 30 l/mp.
Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în toate regiunile, cu viteze în general de 50…60 km/h. La munte, rafalele vor depăși 70 km/h, iar cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, în noaptea de joi spre vineri (21/ 22 noiembrie) și pe parcursul zilei de vineri (22 noiembrie) vor fi rafale de peste 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.Miercuri, 20 noiembrie, între ora 10:00 și 20:00, vântul va avea intensificări în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania, în nord-vestul Moldovei și pe litoral, cu viteze în general de 55…65 km/h.
La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la altitudini mari, cu precădere în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali vor depăși 90 km /h.