Connect with us
Publicitate

Administratie

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, a semnat contractul de livrare a 18 microbuze școlare hibride

Publicat

Publicitate

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a semnat astăzi, în prezența primarilor și a reprezentanților școlilor speciale, contractul de furnizare a 18 microbuze școlare hibride, achiziționate în baza unei finanțări atrase din Fondul de Mediu. Valoarea contractului se ridică la 4 milioane de euro, inclusiv TVA.
„Suntem, și de această dată, primul consiliu județean din țară care reușește să semneze contractul de livrare pentru microbuze școlare hibride achiziționate din finanțarea AFM. De asemenea, ne dorim să fim printre primele județe în care microbuzele vor fi livrate, motiv pentru care îi rugăm pe domnii reprezentanți ai firmei DMV Aviatech, prezenți aici, să promită, în fața primarilor comunelor care vor beneficia de aceste microbuze, că vor face tot ce depinde de ei pentru ca livrarea să se facă în cel mai scurt timp, astfel încât copiii să poată beneficia de ele cât mai repede”, a declarat Doina Federovici, subliniind din nou importanța demersului realizat de Consiliul Județean Botoșani pentru achiziționarea de microbuze școlare.
„Aceste vehicule sunt menite să ușureze drumul copiilor spre școală și să le ofere acces la educație, indiferent cât de departe se află de aceasta. Știm că nevoia de microbuze școlare este foarte mare, și de aceea am făcut toate demersurile necesare pentru a achiziționa cât mai multe. Până la sfârșitul lunii va fi livrat primul lot de microbuze electrice, din cele 26 pentru care am semnat contractul în primăvară, iar în procedura de licitație mai avem și achiziția a altor 10 microbuze școlare electrice. În total, Consiliul Județean Botoșani achiziționează 54 de microbuze școlare ecologice”, a adăugat Doina Federovici.
Cele 18 microbuze școlare hibride, pentru care s-a semnat astăzi contractul de livrare, vor deservi școlile din comunele: Școala Specială „Sfântul Stelian” din Botoșani, Școala Specială „Ion Pillat” din Dorohoi și 16 școli din localitățile: Darabani, Săveni, Bălușeni, Cordăreni, Corlăteni, Curtești, Frumușica, Hudești, Ibănești, Manoleasa, Mileanca, Mitoc, Românești, Suharău, Șendriceni și Vlăsinești.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Un fost șef la Rutieră și-a transformat livada în sală de clasă. Elevii sunt încurajați să învețe direct în natură alături de profesori

Publicat

Publicitate

Un fermier din județul Botoșani și-a transformat livada în zonă didactică. Acesta încurajează profesorii să aducă elevii în livadă pentru a le preda despre lumea fructelor la fața locului.

Una dintre cele mai importante livezi din apropierea municipiului Botoșani, se află în satul Cucorăni, comuna Mihai Eminescu. Livada se află în preajma iazului de la Loești, renumit pentru faptul că era vizitat de Mihai Eminescu în anii tinereții sale și aparține lui Dumitru Zmău, foștul șef al Poliției Rutiere din Botoșani. Acesta a devenit fermier după pensionare și printre altele a cultivat foarte mulți pomi fructiferi chiar în apropierea iazului.

Încă din vara acestui an, Dumitru Zmău a venit cu o serie de inițiative inedite, spunând că dorește să se implice în comunitate. Printre altele, în vară, a dat gratuit fructe  celor care treceau prin fața livezii iar acum, toamna și-a transformat proprietatea în spațiu didactic. Mai precis, invită clase de elevi cu profesorii care doresc să le predea lecții de biologie sau horticultură, la fața locului, practic.

„Cât mai avem fructe în copaci, mă pun la dispoziția copiilor”

Inițiativa s-a născut după o constatare simplă: copiii nu reușeau să facă diferența între tipurile de copaci și unii nici măcar între fructe. În plus, nu cunoșteau cum cresc acestea și care este întreg circuitul de la sămânță până la consumul propriu-zis. Având în vedere că recolta de toamnă a fost boată la Cucorăni iar livada este compusă din specii diferite de arbori, Dumitru Zmău s-a gândit că ar fi un loc ideal pentru desfășurarea unei ore de curs, la științele naturii, în aer liber.

Acum trei zile, s-a ținut prima oră de biologie la livada din Cucorăni. O clasă de gimnaziu din municipiul Botoșani a învățat despre pomii fructiferi, despre roadele lor dar și despre cum se derulează întreg procesul de la plantare la recoltare. „Am primit vizita la Livada Cucorani, a unor copii, elevi a unei școli din județul Botoșani. Scopul didactic , a fost acela de a arăta copiilor, unde cresc fructele pe care le consumă.”, a precizat Dumitru Zmău.

Publicitate

Întreaga livadă a fost efectiv transformată în spațiu de învățare. Elevii au văzut tipurile de pomi fructiferi, diferența dintre roadele acestora, chiar părțile componente și secțiuni ale fructului. Elevii au învățat despre importanța naturii, despre sursele de hrană din natură și mai ales cum se obțin acestea. ”Din spusele muncitorului ,horticultor de profesie, foarte mulți dintre copii nu puteau face distincție între mere, pere, gutui și așa mai departe. Ca să nu mai vorbim despre diferințele dintre pomi!”, adaugă Dumitru Zmău.  Fermierul botoșănean spune că vrea să le ofere copiilor și experiența de a gusta un fruct sută la sută natural, cultivat după metode tradiționale.

„Cât mai avem fructe pe copaci, mă pun la dispoziția copiilor”

Fermierul botoșănean spun că elevii ar trebui să învețe la școală mai aplicat, cu exemple practice din viața de zi cu zi, iar lecțiile în natură să fie ceva obișnuit. Tocmai de aceea își dorește ca livada sa să devină, cât timp sunt fructele pe ram, un spațiu didactic neconvențional, dar folositor pentru elevi. ”Cât mai avem fructe pe copaci , mă pun la dispoziția copiilor! Să vadă fructele pe pomi, nu doar la market.”, conchide Dumitru Zmău.

Publicitate

De altfel, fermierul botoșănean s-a plâns în repetate rânduri de faptul că statul român nu face suficient pentru încurajarea producătorilor autentici, pentru cei care oferă produse cu adevărat bio. Acesta spune că fermierii suferă mai ales la capitolul desfacere a mărfii, producțiile sunt bune, dar fructele se strică în depozite. Tocmai de aceea în vară s-a decis să le dea și gratis oamenilor care treceau prin zonă.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cine se poate pensiona la 45 de ani și ce alte categorii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Publicat

Publicitate

Noua lege a pensiilor prevede o serie de situații în care angajații se pot pensiona chiar și cu 20 de ani mai devreme decât pensionarea la limită de vârstă, dacă îndeplinesc anumite condiții, informează Adevărul.

Noua lege a pensiilor prevede o serie de situații în care angajații se pot pensiona la 45 de ani

Astfel, noua lege a pensiilor prevede acordarea pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare în situaţia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale în activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiaţii:

  • Vârsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani – în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 22 ani în zona I de expunere la radiaţii;
  • Vârsta standard de pensionare se reduce cu 18 de ani – în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 25 ani în zona II de expunere la radiaţii;
  • Vârsta standard de pensionare redusă în cazul acestor persoane nu poate fi mai mică de 45 de ani, atât în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, cât şi în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona II de expunere la radiaţii.

Potrivit informațiilor oficiale, în vederea aplicării reducerii vârstei standard de pensionare în condițiile menționate nu este necesară îndeplinirea condiţiei privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, precizează noua lege a pensiilor.

Potrivit acesteia, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţiile speciale mai sus menționate mai mici de 22 de ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai mici de 25 de ani în zona II de expunere la radiaţii, aceste stagii se cumulează considerându-se stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii.

De asemenea, persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de muncă mai mici decât cele mai sus menționate, vârsta standard de pensionare se reduce proporțional cu numărul anilor întregi efectiv lucraţi în aceste condiţii, conform prevederilor art. 48 alin. 1) lit. (b) [tabelul nr. 2 din lege] cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv.

Alte reduceri a vârstei de pensionare

Publicitate

Principalele reduceri majore ale vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor sunt operate în mai multe domenii de activitate, după cum urmează:

– cu 20 de ani, dacă au lucrat cel puțin 20 de ani în subteran, în unități miniere.

– cu 13 ani în cazul persoanelor care au lucrat cel puțin 25 de ani în domeniile producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Publicitate

– cu 13 ani, dacă au lucrat cel puțin 20 de ani ca: Balerin/Solist balet, Acrobat, Solist vocal de operă şi de operetă, Instrumentist la instrumente de suflat.

– cu 11 ani cei care au lucrat 25 de ani în domeniile: aviația civilă, industria de armament, exploatarea forestieră, siguranța circulației feroviare, construcții de mașini, turnătorii de oțel, fontă și alte aliaje, construcții de nave.

– cu 5 ani dacă au depășit stagiul complet de cotizare (ex. Stagiu de 40 de ani, cu tot cu perioade asimilate și necontributive, față de stagiul complet de cotizare stabilit în noua lege a pensiilor la 35 de ani).

– mame – reducere cu 6 luni pt fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, respectiv 13 ani în cazul copiilor adoptați.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Verificați, izolați și curățați coșurile de fum! Peste 80 de incendii s-au produs iarna trecută

Publicat

Publicitate

Peste 80 de incendii s-au produs, în perioada noiembrie 2023 – martie 2024, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, din cauza coșurilor de fum sau a burlanelor defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din apropiere.

În multe dintre cazuri, aceste evenimente au lăsat în urmă și pagube însemnate ce ar fi putut fi evitate dacă cetățenii ar fi respectat sfaturile menite să le protejeze, atât viața, cât şi gospodăria.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Publicitate

Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 130 de percheziţii în toată ţara, pentru destructurarea unor grupări specializate în trafic de droguri și de persoane

Publicat

Publicitate

Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac, miercuri dimineaţă, peste 130 de percheziţii în toată ţara, în cadrul a 40 de acţiuni operative pentru destructurarea unor grupări specializate în trafic de droguri, trafic de persoane şi minori, trafic de migranţi.

”La acest moment, poliţiştii specializaţi în combatere a criminalităţii organizate, din cadrul Poliţiei Române, împreună cu procurorii DIICOT, efectuează peste 40 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane şi minori, trafic de migranţi, pornografie infantilă şi criminalitate informatică”, au anunţat, miercuri dimineaţă, Poliţia Română şi DIICOT.

În cadrul operaţiunii realizate la nivel naţional, poliţiştii şi procurorii DIICOT vor pune în executare peste 130 de mandate de percheziţie domiciliară şi mai mult de 200 de mandate de aducere, informează stirileprotv.ro.

Totodată, în cadrul acţiunilor, alături de poliţişti, participă şi jandarmi din cadrul grupărilor mobile de jandarmi şi inspectoratelor de jandarmi judeţene.

”Percheziţiile efectuate astăzi, 16 octombrie 2024, au scopul de a obţine probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală a persoanelor implicate, precum şi identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor. Acţiunile urmăresc, în final, crearea unui climat optim de siguranţă al cetăţenilor şi, nu în ultimul rând, protecţia victimelor infracţiunilor”, au arătat sursele citate.

Publicitate

Activitatea face parte dintr-o serie de iniţiative similare, desfăşurate la nivelul Poliţiei Române şi D.I.I.C.O.T., începând cu anul 2018 şi relevă preocuparea structurilor specializate în combaterea criminalităţii organizate de a investiga în mod constant activitatea infracţională a grupurilor criminale organizate, care activează pe teritoriul naţional sau având componentă transnaţională, dar şi alte fapte grave, asociate criminalităţii organizate.

De asemenea, DIICOT a arătat că în curând instituţia marchează 20 de ani de activitate, iar campania începută acum şase ani sub denumirea generică ”Ziua Z” reiterează angajamentul ferm în prevenirea şi combaterea formelor grave de criminalitate. Astfel, în intervalul 1 ianuarie – 11 octombrie 2024, procurorii acestei structuri specializate de parchet au emis 1.758 de rechizitorii şi au încheiat 271 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, trimiţând în faţa instanţei 3.875 de inculpaţi, dintre care 1.555 în stare de arest preventiv.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending