Connect with us

Eveniment

Doina Federovici: Mulțumim botoșănenilor care ne-au acordat votul! Misiunea PSD în următoarea legislatură va fi de asigurare a stabilității economice și a echilibrului politic și social

Publicat

Publicitate

„Alături de toți colegii mei de la PSD Botoșani vreau să le mulțumesc botoșănenilor care au votat în număr mare Partidul Social Democrat, care ocupă prima poziție atât la nivelul județului Botoșani, cât și la nivel național. Le mulțumesc și celorlalți români care s-au  prezentat la vot și au dat sens democrației din România. În mod clar, cei mai mulți români au votat pentru echilibru. Aceasta va fi misiunea PSD în următoarea legislatură: asigurarea stabilității economice și a echilibrului politic și social”, a declarat Doina Federovici.

Toate celelalte partide vor trebui să țină seama de PSD, atât în Parlament, cât și în Guvern.

Acest rol de cap limpede al clasei politice, de balanță și echilibru între cele două blocuri politice care se prefigurează, ne obligă să fim responsabili și să aducem în prima linie oameni capabili care să țină sub control economia națională. În același timp PSD trebuie să aibă deschidere către românii care nu ne-au votat. Trebuie să îi ascultăm și să-i înțelegem pe acești români. E datoria noastră să înțelegem care sunt îngrijorările și așteptările lor”, a subliniat președinta PSD Botoșani.

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani Marius Budăi a explicat că partidele și oamenii politici trebuie să înceteze să mai divizeze societatea după tot felul de concepte teoretice. „Trebuie să încetăm să mai împărțim țara între români de stânga și români de dreapta, între români progresiști și români suveraniști, între români pro-europeni și anti-europeni. Este profund greșit să spunem că unii români au votat pro-european, iar ceilalți anti-european. Cea mai mare parte a românilor, cvasi-unanimitatea lor, își doresc ca România să facă parte din NATO și din Uniunea Europeană, dar își doresc lideri români care să reprezinte cu demnitatea  țara noastră în această familie euro-atlantică, lideri care să lupte pentru interesul nostru național în aceste structuri, lideri competenți care să știe să negocieze de la egal la egal cu liderii euro-atlantici”.

Marius Budăi a subliniat că angajamentul PSD Botoșani în următorii 4 ani va fi acela de a urmări dezvoltarea județului. „Asta va face PSD în următorii 4 ani, pentru că avem nevoie de banii europeni pentru a finaliza Autostrada Moldovei și celelalte drumuri de mare viteză. Avem nevoie de investiții străine în Botoșani și în restul țării. Avem nevoie să creștem capacitatea de producție și să ne vindem pe piața europeană produsele făcute aici în Botoșani și în restul României. Aceasta va fi misiunea noastră!

Liderii PSD Botoșani au transmis la final un mesaj de mulțumire pentru toți membrii PSD din județ. „Mulțumim colegilor noștri actuali parlamentari, primari, viceprimari, consilieri locali și județeni și fiecărui membru social democrat din cadrul Organizației Județene pentru toată susținerea din campania electorală și pentru primul loc obținut la nivelul județului Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un șofer de TIR din Alba, deputat de Botoșani. Cine este Gheorghe Petru Pîclișan, care a devenit deputat pe lista POT

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Alba a câștigat un post de deputat în județul Botoșani, la alegerile parlamentare de la începutul lunii. Este vorba despre Gheorghe Petru Pîclișan, din Vințu de Jos, care a candidat pe lista POT. El lucrează ca șofer de TIR pe rute externe, relatează alba24.ro

La alegerile parlamentare din acest an, Gheorghe Petru Pîclișan a candidat singur pe lista POT Botoșani pentru Camera Deputaților. Și a câștigat pe valul ridicat de o formațiune despre care se spune că este ”partidul lui Călin Georgescu”.

POT a obținut în județul Botoșani la alegerile pentru Camera Deputaților un număr de 9.437 de voturi, adică 6,37 % din voturi.

În afișul electoral, acesta se recomandă ca fiind un tânăr inginer electronist de 31 de ani, din Botoșani. În realitate, acesta este din comuna Vințu de Jos, județul Alba.

„Suntem oameni tineri ca și voi care ne-am hotărât să ne implicăm, pentru România”, este mesajul acestuia.

Pagina acestuia de pe rețeaua de socializare Facebook a fost creată pe 3 noiembrie și până în prezent are 15 aprecieri și 109 urmăritori.

Publicitate

Pe contul său de TikTok, Ghiță Pîclișan are în prezent 359 de urmăritori. A început să distribuie materiale cu POT din luna octombrie 2024.

Potrivit declarației de avere completată pe 7 octombrie 2024, Gheorghe Petru Pîclișan deține un autoturism marca Mercedes-Benz fabricat în 2004 și nu deține clădiri sau terenuri.

Pe numele său are mai multe conturi și depozite deschise, în lei, valută și criptomonede, astfel:

  • Crypto – deschis în anul 2022 (instituția: Binance, Insulele Cayman) – 4.377 dolari
  • Acțiuni – deschis în anul 2022 (instituția: Binance, Insulele Cayman) – 1.295,72 euro
  • Crypto – deschis în anul 2022 (instituția: Welthee, Londra) – 543,07 dolari
  • Cont curent – deschis în anul 2016 (instituția nu este specificată) – 2.708,24 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2016 (instituția nu este specificată) – 1.500 euro
  • Card de credit – deschis în anul 2021 (instituția nu este specificată) – 3.851,03 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2024 (instituția nu este specificată) – 468,98 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2024 (instituția nu este specificată) – 2 euro

Declară că în ultimul an fiscal a încasat din salarii venituri de 24.000 de lei și o diurnă externă de 29.000 de euro.

Citeste mai mult

Economie

Garanție de 120% pentru produsele accizabile, din 2025. Ce categorii de firme sunt vizate și care sunt amenzile

Publicat

Publicitate

Garanție de 120% pentru produsele accizabile: Operatorii economici care intenționează să primească spre vânzare produse accizabile vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere și să constituie o garanție de 120% din accizele corespunzătoare, informează alba24.ro.

Aceste măsuri se aplică în cazul în care riscul fiscal al operatorilor este considerat ridicat, notează Economedia.

Autoritățile vamale îi vor anunța pe operatorii economici pentru a respecta aceste obligații.

Operatorii economici care sunt înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuția și comercializarea angro a băuturilor alcoolice, tutunului prelucrat și produselor energetice, fără a le depozita și care eliberează pentru consum produse accizabile dintr-un antrepozit fiscal, trebuie să depună o declarație pe propria răspundere la autoritatea competentă.

Detalii privind declarația
Această declarație trebuie să precizeze cantitatea de produse accizabile pe care operatorul intenționează să o elibereze pentru consum.

Modelul, conținutul și modalitatea de depunere a acestei declarații vor fi stabilite printr-un ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Publicitate

Operatori economici au obligația să constituie o garanție de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum.

Garanție de 120% pentru produsele accizabile: Sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor
Contribuabilii care nu constituie garanția de 120% și care nu depun o declarație pe propria răspundere cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile riscă amenzi de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum și confiscarea produselor.

Citeste mai mult

Administratie

Doina Federovici: Începe modernizarea Școlii Speciale „Sfântul Stelian”

Publicat

Publicitate

Veste bună pentru copiii speciali ai județului nostru!

Compania Națională de Investiții a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Școlii Speciale „Sfântul Stelian”. „Astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, am primit o veste foarte bună de la Compania Națională de Investiții: de mâine încep lucrările de modernizare a Școlii «Sfântul Stelian» Botoșani. Este un proiect de suflet, unul prioritar pentru mine și echipa mea. Încă o promisiune realizată! Am depus toate eforturile pentru a le asigura copiilor speciali cele mai adecvate condiții în școlile pe care le urmează, astfel încât să dobândească un minim de competențe profesionale care să-i ajute să se integreze mai bine în societate. Odată cu modernizarea Școlii, vor beneficia de cele mai moderne facilități”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani!

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni.

Proiectul presupune: refacerea șarpantei, montarea de panouri fotovoltaice, anveloparea termică a întregii clădiri, înlocuirea geamurilor și a ușilor, realizarea încălzirii în pardoseală, înlocuirea rețelei de încălzire, a centralei termice, a instalațiilor și obiectelor sanitare, a instalațiilor de iluminat și a celor de detecție și semnalizare în caz de incendiu. De asemenea, se va realiza amenajarea terenului, refacerea trotuarelor și a căilor de acces. Proiectul prevede și dotările specifice activității școlare.

Clădirea Școlii Speciale „Sfântul Stelian” a fost construită în anii 1979-1980 și a fost inaugurată în 1981. De la darea în folosință, clădirea nu a beneficiat de lucrări de reabilitare.

Pe 3 decembrie, din 1992, se sărbătorește an de an, la nivel mondial, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. „Este de datoria noastră, a tuturor, să fim alături de toți cei care trăiesc cu o anumită formă de dizabilitate. Am demonstrat că nu lăsăm pe nimeni în urmă, că pentru noi, social-democrații, fiecare om contează. Fiecare are o poveste a lui și împreună facem această lume mai frumoasă, mai bună”, a mai declarat Doina Federovici.

Publicitate

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste un miliard de oameni, circa 15% din populația lumii, trăiește cu anumite forme de dizabilitate, iar mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii. De asemenea, 46% dintre persoanele peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilități. Una din cinci femei este susceptibilă să experimenteze dizabilități în viața ei, în timp ce unul din fiecare zece copii este un copil cu dizabilități.

Citeste mai mult

Eveniment

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae: Cum alegi jucării și dulciuri sigur

Publicat

Publicitate

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae. În momentul în care vă hotărâți să cumpărați jucării sau dulciuri trebuie să țineți cont de unele aspecte privind siguranța acestora. Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) transmit recomandări pentru a fi mai ușor să alegeți cadourile potrivite, scrie alba24.ro.

Verificați marcajul CE și instrucțiunile în română la jucării. Cumpărați dulciuri doar din magazine autorizate.

Alegeți cadouri potrivite vârstei copilului. Sunt cele mai importante aspecte, potrivit directorului în ANPC, Paul Anghel, pentru părinții care se pregătesc de Moș Nicolae.

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae. Jucării

  • cumpărați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate; aceste trebuie să elibereze factură, bon fiscal sau chitanță fiscală; veți avea nevoie de acestea, pentru a putea proba tranzacția, în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs
  • alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească
  • verificați dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
    • coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați)
    • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare)
    • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae. Jucării de mici dimensiuni

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

  • verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate.

„Te sfătuiesc, Moșule, să nu cumperi jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici.

De asemenea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: <Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare>.

Publicitate

Fraza <Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani> poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă”, transmite Paul Anghel.

După achiziționarea unei jucării, părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire și să îi informeze și pe copii. Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae. Recomandări tipuri de jucării

De asemenea, părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate. Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate.

Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. Totodată, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie”. În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului.

Părinții să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae. Dulciuri

În ce privește bomboanele și ciocolata, produsele din ciocolată, produsele pe bază de cacao și grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), Moșul trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări:

  • cumpărarea acestor produse se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.
  • etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului (ȋn cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România), data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae. Ciocolata

  • pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depașește 1% din masa produsului.
  • ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor.

Ghidul părinților pentru cadourile de Moș Nicolae. Nuielușe

Nuielușele trebuie să aibă informațiile privind caracteristicile esențiale ale lemnului, traduse în limba română, să aibă marcaje CE, să aibă prețul afișat și să nu folosescă sintagme de genul GRATIS/CADOU sau derivate.

„Si, cel mai bine, să nu le mai cumperi, Moșule, și să te limitezi la cadouri, că poate că, atunci când erai și tu micuț, ai mai făcut câte o trăznaie/boacănă și nu ai fost pedepsit. Părinții/bunicii tăi au dat, atunci, dovadă de toleranță și este momentul să faci și tu același lucru”, mai spune reprezentantul ANPC.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending