Connect with us
Publicitate

Administratie

Doina Federovici, după vizita ministrului Dezvoltării la Botoșani: Investiții de 18 milioane de euro în sănătatea botoșăneană

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a anunțat care vor fi investițiile din domeniul sănătății  care vor fi urgentate la Botoșani imediat după vizita în județ a ministrului Dezvoltării, Attila Cseke, și directorul CNI, Manuela Pătrășcoiu.

Cei doi miniștri și-au anunțat susținerea pentru mai multe proiecte de modernizare ale sistemului sanitar botoșănean, printre care Ambulatoriul de specialitate și spitalizare de zi, care ar urma să primescă în cel mai scurt timp nu mai puțin de 13 milioane de euro.

“Proiectul a fost promovat în urmă cu doar câteva luni la CNI. În decembrie alături de echipa de la Direcția de investiții a Consiliului Județean, alături de managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati  doamna Doina Caba am susținut  în ședința de PRE- CTE a Ministerului dezvoltării necesitatea și oportunitatea investiției, după ce proiectul noului ambulatoriu a depășit etapa CTE de la CNI. Urmează avizarea în CTE-ul Ministerului și avizarea  interministerială.  Acum avem promisiunile celor doi oficiali că va fi promovat în cel mai scurt timp prin Hotărâre de Guvern pentru a putea fi scoasă la licitație execuția sa”, a explicat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Noul Ambulatoriu de specialitate și spitalizare de zi va avea un regim de înălțime D+P+3E, cu suprafața construită de 1.066,50 mp și suprafața construită desfășurată de 5.417,81 mp. El este dimensionat pentru a asigura spațiul necesar a 34 de cabinete de specialitate, săli de investigații și săli de tratament necesare acestora, precum și spații administrative și auxiliare necesare funcționării. Sectorul de spitalizare de zi are o capacitate totală de 49 de paturi distribuite în saloane și rezerve.

Liderul administrației județului a mai adăugat că, alături de această investiție, vor fi investite și cinci milioane de euro pentru modernizarea și extinderea Secției de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati Botoșani.

“Un alt proiect pe care ministrul Cseke și directorul CNI, Manuela Pătrășcoiu, l-au trecut pe lista scurtă a priorităților este modernizarea Secției de Oncologie! Aceasta presupune extinderea pe verticală cu încă un etaj a corpului de clădire, care, în prezent, are un regim de înălțime existent D+P+1E. De asemenea se vor mai face lucrări de reabilitare (termică, finisaje și instalații), recompartimentarea etajului I și conformarea secției la noua legislație în vigoare, privind reamenajarea circuitelor specifice și refacerea finisajelor în concordanță cu cerințele Direcției de Sănătate Publică. Lucrările de modernizare mai presupun redimensionarea instalațiilor electrice, termice, sanitare și de gaze medicinale pentru tot corpul de clădire, recompartimentarea întregii clădiri după legislația în vigoare și asigurarea dotărilor necesare pentru Secția Oncologie”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

S-a dat startul înscrierilor la Festivalul – Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu”

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Botoșani, se pregătește temeinic pentru organizarea și desfășurarea acestui festival și așteaptă și anul acesta un număr cât mai mare de participanți.

Festivalul îl elogiază pe folcloristul, dirijorul și violonistul Constantin Lupu (1951-2013), fondatorul Tarafului „Datina”, alături de care ne-a dus faima peste mări și țări, având un succes răsunător.

Timp de 38 de ani s-a confundat cu instituția la care lucra, fiind mereu în slujba acesteia, având ca preocupare necontenită cercetarea folclorică.

Festivalul se va desfășura pe 2 secțiuni:

Secțiunea Tarafuri (3 august) urmărește conservarea și promovarea folclorului muzical specific vetrelor folclorice pe care le reprezintă, stimularea celor mai talentați și valoroși interpreți ai cântecului popular românesc, dar și descoperirea, valorificarea și promovarea creațiilor folclorice autentice.

Secțiunea Fanfare (4 august) vine în întâmpinarea celor care se dedică conservării și perpetuării folclorului muzical specific zonelor pe care le reprezintă și a promovării fanfarelor tradiționale.

Publicitate

Înscrierile se fac pe adresa Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani str.Unirii nr.10 cod poștal 710233 sau la adresa de mail muzica@centrulcreațieibt.ro.

Detalii se pot afla și din regulamentul postat pe site-ul Centrului de Creație Botoșani.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Cu viața mea apăr viața”: Patru elevi ai Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” din Dorohoi au adus aurul la competiția cu tematică de protecție civilă

Publicat

Publicitate

Nikolas, Eduard-Gabriel, Marian-Ștefan, Denis-Narcis sunt elevii Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Dorohoi care, astăzi, ne-au făcut mândri, ducând județul Botoșani pe prima treaptă a podiumului la concursul „Cu viața mea apăr viața”. Sub îndrumarea profesorului Radu Valentin Crețu, ei au câștigat etapa națională a acestei competiții cu tematică de protecție civilă, la categoria gimnaziu.

 

Concursul s-a desfășurat în municipiul Deva, județul Hunedoara, în perioada 16 – 19 iunie și a adunat la start 120 de elevi de gimnaziu și liceu din județele Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Buzău, Covasna, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Tulcea, Caraș-Severin, Iași, Brăila, Galați, Harghita, Arad, Sălaj, Hunedoara și București, câștigători ai etapelor interjudețene.

 

Concurenții au avut de susținut trei probe: una teoretică și două practice. La proba teoretică, elevii au completat un chestionar cu întrebări din domeniul protecției civile. Probele practice au constat în transportarea unei persoane accidentate pe targă pe o distanță de 50 m și deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat.

 

Publicitate

Elevii de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi au reușit să se impună la toate cele trei probe, devenind campioni naționali, la categoria lor.

 

Concursul a avut ca scop cunoașterea și aprecierea factorilor de risc ce pot genera situații de urgență sau dezastre, a modului de acțiune în cazul iminenței producerii unei situații de urgență, precum și formarea spiritului de solidaritate și implicarea în acțiunile de prevenire și de intervenție în astfel de cazuri.

Publicitate

 

„Adresăm felicitări tuturor elevilor care au participat și instituțiilor de învățământ din care aceștia fac parte, dar și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara și Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara pentru organizarea competiției.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

 

Citeste mai mult

Cultura

„Cu pași prin timp, ia copilăriei mele”. Expoziție colectivă de tablouri, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită iubitorii de artă, joi, 20 iunie 2024, ora 15:30, la vernisajul expoziției colective de tablouri „Cu pași prin timp, ia copilăriei mele”.

Vor expune creații minunate elevii Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani (clasele IX-XII), Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani (clasele V-VIII) și Școala Gimnazială Nr. 13 Botoșani (clasele V-VIII), profesor coordonator Alina Gavril. Incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani (str. Unirii, nr. 10), va găzdui expoziția până pe data de 9 septembrie 2024.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Eliberarea de patimi, începutul adevăratei bucurii”, tema întâlnirii tinerilor ortodocși din Protopopiatul Botoșani

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, sâmbătă, 15 iunie 2024, a avut loc Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Botoșani, gazdă bună fiind, ca de fiecare dată, pr. Partenie-Cristian Apostoaie.

Tema de anul acesta a fost una de actualitate, un subiect care a permis abordarea problemelor cu care se confruntă tinerii astăzi: „Eliberarea de patimi, începutul adevăratei bucurii”. Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în Parohia Vovidenia – Botoşani de către preoții moderatori. După Sfânta Liturghie, pr. Marius-Ciprian Babiuc, responsabilul de activitățile cu tinerii din cadrul Protopopiatului Botoșani, a prezentat programul zilei, dar și pe invitatul conferinței, Pr. Mihai Zvorâște, inspector eparhial în cadrul Sectorului Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală din Arhiepiscopia Iașilor, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Au urmat două sesiuni de dialog pe grupe de vârstă, unde cei aproximativ 200 de tineri au fost împărțiți în grupe de lucru, sub coordonarea unui moderator. Tema a fost dezbătută în atelierele de lucru moderate de preoții din Protopopiatul Botoșani. Pentru a răspunde nevoilor tinerilor prezenți la întâlnire, preoții care au moderat grupele au participat la seminarii de formare și traininguri susținute de specialiști în domeniul adicțiilor.

Discuțiile cu tinerii au avut în vedere identificarea factorilor care duc la apariția și susținerea patimilor, dar și care sunt soluțiile favorabile eliberării de ele. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de concluzii în plen.

Comunicat de presă (Pr. Marius-Ciprian Babiuc)

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending