Connect with us

Eveniment

Doi botoșăneni, între câştigătorii celei de-a 27-a ediţii a Olimpiadei de Limba rusă maternă

Publicat

Publicitate

Câştigătorii celei de-a 27-a ediţii a Olimpiadei de Limba rusă maternă şi a celei de-a 19-a ediţii a Olimpiadei de Limba croată maternă au fost premiaţi, duminică, la Botoşani, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Cinema Unirea, relatează agerpres.ro.

Competiţiile găzduite de municipiul Botoşani s-au desfăşurat sâmbătă, la ele participând 64 de elevi. La Olimpiada de Limba rusă maternă au concurat 48 de elevi din clasele VII – XII, proveniţi din judeţele Brăila, Botoşani, Iaşi, Constanţa, Suceava, Tulcea şi municipiul Bucureşti, iar la cea de Limbă croată maternă un număr de 16 elevi din clasele VII – XII din judeţul Caraş-Severin.

„Au fost multe emoţii, dar, acum, cu siguranţă, toată lumea este fericită, pentru că rezultatele sunt foarte frumoase. Copiii au arătat că sunt talentaţi, au avut creativitate, inspiraţie, originalitate. Ministerul Educaţiei susţine olimpiadele pentru elevii care învaţă în limba maternă. Totul stă în puterea lor, să arate că vor să înveţe”, a declarat Livia Neculai, reprezentantă a Ministerului Educaţiei.

„Totul a fost pozitiv aici şi, spre bucuria noastră, observăm acest progres şi mai ales interesul constant, dacă nu chiar crescând, al copiilor pentru aceasta limbă, ţinând seama şi de contextul care nu este tocmai favorabil, nu oferă tihna sufletească pentru studiu şi pentru alte activităţi educative”, a afirmat preşedintele Comisiei de examinare la Olimpiada de Limba rusă, Leonte Ivanov, profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Limba maternă este importantă, în primul rând pentru că este prima limbă pe care copilul o aduce acasă şi primele cuvinte pe care el le pronunţă. Prin păstrarea limbii materne se păstrează tradiţiile, cultura şi identitatea. Este modul de a se duce peste generaţii tot ce am moştenit de la strămoşii noştri. Această olimpiadă trezeşte spiritul competitiv şi le dă un impuls pentru a învăţa cu mai multă dăruire, mai multă pasiune limba maternă”, a spus, la rândul său, Alina Miştoiu, director al Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Caraşova şi membru în comisia de examinare.

Câştigătorii Olimpiadei de Limba rusă sunt: Yelizaveta Boklach din Brăila (clasa a VII-a), Anamaria Ignat din Sarichioi, judeţul Tulcea (clasa a VIII-a), Taisia Haralambie din Tulcea (clasa a IX-a), Maria Sabrina Stadniţchi din Bucureşti (clasa a X-a), Vladimir Ivanov din Botoşani (clasa a XI-a) şi Alexandru Alistarh din Hârşova, judeţul Constanţa (clasa a XII-a).

Publicitate

La Olimpiada de Limba croată maternă primul loc a fost ocupat de Iadranca Anca Filca din Caraşova (clasa a VII-a), Alessia Petra Stoica din Caraşova (clasa a VIII-a), Patricia Beatrice Filca din Lupac (clasa a VIII-a), Mateja Turkalj din Caraşova (clasa a XI-a) şi Luka Mihai Filca din Caraşova (clasa a XII-a).

Iată toți lauriații acestei ediții la limba rusă maternă:

🔹Clasa a VII-a:
Premiul I – Boklach Yelizaveta, Școala Gimnazială „A.S. Pușkin” Brăila, profesor îndrumător: Ștefan Maria;
Premiul II – Ehimov Alexandru, Școala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” Tulcea, profesor îndrumător: Nadea Casian;
Premiul III – Condratova Anna, Liceul Pedagogic „N. Iorga” Botoșani, profesor îndrumător: Ana Ihorov;
Premiul III – Timofte Ștefania, Școala Profesională Focuri, profesor îndrumător: Zinaida Gromic
Mențiune – Haralambe Mihai, Școala Gimnazială Sarichioi, profesor îndrumător: Liuba Maxim.
🔹Clasa a VIII-a:
Premiul I – Ignat Anamaria, Școala Gimnazială Sarichioi, profesor îndrumător: Natalia Pavlov;
Premiul II – Evsei Iuliana, Școala Gimnazială „George Enescu” Constanța, profesor îndrumător: Nina Halcă;
Premiul III – Tit Maria Luiza, Școala Gimnazială Sarichioi, profesor îndrumător Natalia Pavlov;
Mențiune – Ciotic Taisia, Școala Gimnazială Sarichioi, profesor îndrumător: Natalia Pavlov;
Mențiune – Mihailov Gabriela, Școala Gimnazială „A.S. Pușkin” Brăila, profesor îndrumător: Stan Svetlana.
🔹Clasa a IX-a:
Premiul I – Haralambe Taisia, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă” Tulcea, profesor îndrumător: Nadea Casian;
Premiul II – Bariz Teodora Elena, Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci”, Brăila, profesori îndrumători: Ștefan Maria, Ana Oprea;
Premiul III – Tit Anna Eleonora, Liceul Tehnologic „Brad Segal” Tulcea, profesor îndrumător: Nadea Casian;
Premiul III – Timofte Ana Maria, Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” Iași, profesor îndrumător Zinaida Gromic;
Mențiune 1 – Pavlov Sofia, Liceul Teoretic „Decebal” Constanța, profesor îndrumător: Nadia Militei;
Mențiune 2 – Iordache Cristian Sebastian, Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani, profesor îndrumător: Galina Isaeva;
Premiu special – Alempi Alexandra, Colegiul Economic „Delta Dunării” Tulcea, profesor îndrumător: Nadea Casian;
Premiu special – Averian Matei, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea, profesor îndrumător: Tamara Alistarh;
Premiu special – Sîmpetru Raissa Justiniana, Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Brăila, profesori îndrumători: Ștefan Maria, Ana Oprea;
Premiu special – Maxim Larisa, Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani, profesor îndrumător: Galina Isaeva;
Premiu special – Andrei David, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea, profesor îndrumător: Tamara Alistarh.
🔹Clasa a X-a:
Premiul I – Stadnițchi Maria Sabrina, Liceul Teoretic Bulgar ,,Hristo Botev”, profesor îndrumător: Ekaterina Dumitru;
Premiul II – Haralambie Livia, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea, profesor îndrumător: Tamara Alistarh;
Premiul III – Todiraș Constanța Maria, Liceul Teoretic Bulgar ,,Hristo Botev”, profesor îndrumător: Ekaterina Dumitru;
Mențiune 1 – Tudose Antonina, Liceul Teoretic „Decebal” Constanța, profesor îndrumător: Nadia Militei;
Mențiune 2 – Andrian Raisa, Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” Fălticeni, profesor îndrumător: Valentina Nazarov;
Premiu special – Mantai Elisabeta, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea, profesor îndrumător: Tamara Alistarh.
🔹Clasa a XI-a:
Premiul I – Ivanov Vladimir, Liceul Pedagogic „N. Iorga” Botoșani, profesor îndrumător: Ana Ihorov;
Premiul II – Cuprian Ștefan, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea, profesor îndrumător: Tamara Alistarh;
Premiul III – Timofte Iuliana Ina, Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” Iași, profesor îndrumător: Zinaida Gromic;
Premiul III – Feodorov Ana-Maria, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă” Tulcea, profesor îndrumător: Nadea Casian.
🔹Clasa a XII-a:
Premiul I – Alistarh Alexandru, Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” Hârșova, profesor îndrumător: Anfisa Demid;
Premiul II – Halcă Anna, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, profesor îndrumător: Nadia Militei;
Premiul III – Agafon Raluca, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea, profesor îndrumător: Tamara Alistarh.

Fiecare elev care s-a clasat pe prima poziţie a primit din partea Ministerului Educaţiei un premiu de 1.000 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Minivacanța de 4 zile cu probleme la Botoșani: Amenzi de peste 6.000 de lei, grătar ilegal în Centru Istoric și zeci de șoferi sancționați

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au anunțat astăzi că au fost în teren în perioada 1–4 mai 2025, acționând pentru menținerea ordinii publice și prevenirea incidentelor în minivacanța de 1 Mai. Potrivit unui comunicat oficial, în doar patru zile au fost constatate 60 de fapte contravenționale, soldate cu amenzi în valoare totală de 6.035 de lei.

Zonele vizate de controale au fost parcurile, locurile de joacă, pietonalele și piețele din municipiu, unde s-au făcut verificări privind respectarea normelor de conviețuire socială, liniște publică și comerț stradal.

Un caz aparte s-a petrecut în data de 1 mai, în Centrul Istoric, unde polițiștii locali au identificat un grătar amplasat în fața unei firme, pregătit pentru prepararea unor produse alimentare. Administratorul nu a putut prezenta niciun acord de la municipalitate pentru desfășurarea activității de picnic, conform Legii nr. 54/2012 și HCL nr. 44/2025. În plus, acesta a reacționat agresiv verbal la adresa echipajului de control, motiv pentru care a fost sancționat și în baza Legii nr. 61/1991, pentru proferarea de injurii.

Traficul rutier a fost și el atent monitorizat în zonele predispuse aglomerării, iar polițiștii locali au aplicat 19 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 14 au vizat opriri și staționări interzise (OUG nr. 195/2002), iar 5 sancțiuni au fost date pentru parcări fără tichet afișat sau ocuparea abuzivă a locurilor concesionate (HCL nr. 292/2017).

Poliția Locală transmite înyr-un comunicat că acțiunile preventive vor continua, scopul principal fiind asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pe întreg teritoriul municipiului Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Colaborare România – SUA la Botoșani: Prefectul Dan Nechifor a primit vizita unei echipe mixte specializate în cooperare civil-militară

Publicat

Publicitate

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a primit astăzi vizita unei echipe mixte România – SUA, formată din specialiști în cooperare civil-militară și afaceri civile. Întâlnirea a avut loc în contextul consolidării colaborării instituționale și a intensificării schimbului de bune practici între cele două state în domeniul gestionării situațiilor de criză.

Discuțiile s-au concentrat pe identificarea celor mai eficiente mecanisme de intervenție în cazuri de urgență, precum și pe modalitățile concrete de sprijin reciproc pe care România și Statele Unite le pot oferi în astfel de situații. Potrivit prefectului Dan Nechifor, parteneriatul cu specialiștii americani contribuie semnificativ la dezvoltarea capacităților locale de reacție rapidă și la întărirea rezilienței comunităților din județ.

„Astfel de întâlniri nu doar că ne consolidează legăturile internaționale, dar oferă și un cadru practic de pregătire și coordonare pentru eventualele situații critice cu care ne-am putea confrunta. Este un schimb de experiență extrem de valoros”, a precizat prefectul.

Reprezentanții americani au subliniat, la rândul lor, importanța unei cooperări solide între instituții civile și militare, mai ales în contextul provocărilor de securitate tot mai complexe la nivel global. România este considerată un partener strategic de încredere al Statelor Unite, cu un angajament ferm în ceea ce privește securitatea regională și capacitatea de răspuns în situații de urgență.

Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni comune desfășurate la nivel național, menite să întărească relațiile bilaterale și să eficientizeze intervenția în fața amenințărilor moderne, de la dezastre naturale la situații generate de conflicte sau pandemii.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Salariile românilor sunt mai MICI decât duminică dimineață: Cursul oficial euro a trecut astăzi de 5 lei

Publicat

Publicitate

După votul de duminică, românii se trezesc cu încă o veste proastă: euro a trecut astăzi oficial de pragul de 5 lei, potrivit cursului anunțat de BNR. Într-un context de incertitudine economică și ca urmare a votului românilor pentru dreapta extremistă, salariile au devenit mai mici ca niciodată, iar scumpirile care vin par mai greu de suportat, relatează alba24.ro. Ziua de leafă se topește rapid în fața unei inflații care dă semne a explodat din nou în România.

BNR cota euro la 5,0378 lei, iar dolarul la 4,4517 lei, marți în jurul prânzului.

Cursul a fluctuat pe parcursul zilei. A crescut și a scăzut succesiv. În jurul orei 12:00, acesta ajunsese la  5,1 lei, după care a scăzut din nou la 5,0985.

Luni, euro era cotat la 4,9775, iar vineri, înainte de alegeri, era 4,9773.

Fluctuațiile de curs sunt puse pe seama instabilității politice generate de primul tur al alegerilor, câștigat de George Simion, care a dus și la demisia premierului.

Reamintim că BNR a cheltuit 2 miliarde de euro într-o singură zi ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul întâi, potrivit G4Media.

Publicitate

Dacă cursul leu-euro fluctuează semnificativ într-o singură zi, acest lucru poate avea o serie de efecte în economie, atât pe termen scurt, cât și mediu, în funcție de direcția și amploarea fluctuației.

Dacă leul se depreciază brusc față de euro, importurile se scumpesc, afectând consumatorii și firmele dependente de materii prime externe.

De asemenea, deprecierea leului crește inflația și deja se poate spune că astăzu salariile românilor sunt deja mai mici decât diminică dimineață, înainte de startul alegerilor prezidențiale.

Citeste mai mult

Eveniment

De ce a fost în Vârfu Câmpului cea mai mică prezența la vot din România: Mii de ucraineni au domicilii fictive în comună

Publicat

Publicitate

Comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani, în care și-au stabilit domiciliile în mod fictiv aproximativ 10.000 de cetățeni ucraineni, din Republica Moldova ori Federația Rusă, a avut cea mai scăzută prezență la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, relatează agerpres.ro.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în comuna Vârfu Câmpului au votat doar 14,57% din totalul celor 9.874 de alegători înscriși pe listele electorale permanente. Mai exact, la cele șapte secții de votare din această comună și-au exprimat dreptul de vot doar 1.439 alegători, dintre care 1.208 se aflau pe listele permanente, iar 229 au votat pe listele suplimentare.

La două dintre secții, fiecare cu peste 1.900 de alegători pe listele permanente, prezența la urne a fost de doar 2,56% și respectiv, 2,54%.

În luna noiembrie a anului trecut, la Vârfu Câmpului au fost efectuate zeci de percheziții în cazul cetățenilor ucraineni stabiliți fictiv în această comună. Ancheta a vizat destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici din două servicii de evidență a populației din cadrul unor primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile care aparțineau unor cetățeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netransportabili sau plecați în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de evidență al persoanelor din cadrul primăriilor.

Astfel, în comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, majoritatea având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declarații de luare în spațiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverințe emise de reprezentanți ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.

Publicitate

Sumele de bani plătite pentru obținerea unei cărți de identitate românești ar fi fost cuprinse între 350-400 de euro și variau în funcție de serviciile oferite de către intermediar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending