Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților B.I.D., în vârstă de 24 de ani, și B.V.S., în vârstă de 31 de ani, ambii din comuna Rădăuți-Prut, jud. Botoşani, cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte” și „influențarea declarațiilor”.
S-a reţinut că, în data de 13.07.2024, în jurul orei 18.10, în timp ce se aflau pe un drum sătesc din localitatea de domiciliu, pe fondul unui conflict anterior, au agresat pe numitul Ț.V., lovindu-l cu pumnii și picioarele și cauzându-i leziuni traumatice care au condus, în aceeași zi, la decesul victimei; ulterior, inculpații au amenințat cu acte de violență și cu moartea doi martori oculari, pentru a nu da declarații în cauză.
“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Cetățenilor li se recomandă să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.
Conducătorilor auto li se recomandă să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.
În această dimineață, jandarmii au acordat sprijin unei femei căreia i s-a făcut rău, în timp ce participa la sfințirea casei praznicale de la biserica din satul Saucenița.
Jandarmii au așezat-o într-o poziție de siguranță și au solicitat prin apel 112 prezența unei ambulanțe, iar femeia a fost preluată în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.
În perioada 9 – 13 septembrie 2024, reprezentanții tuturor structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat activități pe linia siguranţei şcolare, atât în proximitatea, cât și în unităţile de învăţământ preuniversitar.
La data de 9 septembrie a.c., aceștia au participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar, acest moment reprezentând un prim pas în consolidarea parteneriatului pentru siguranță dintre copii, părinți, cadre didactice și reprezentanții M.A.I.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, peste 400 de poliţişti, și jandarmi au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor.
De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost prezenți poliţiştii rutieri.
Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au reluat activitățile de menținere a ordinii publice, în zona instituțiilor de învățământ.
Astfel, prima săptămână a noului an școlar a adus o intensificare a patrulelor de ordine publică, prioritatea acestora fiind siguranța elevilor pe traseele de afluire și defluire.
Publicitate
În continuare, echipajele de jandarmi vor patrula zilnic în zonele adiacente instituțiilor de învățământ, pe traseele de afluire și defluire, atât pentru prevenirea faptelor antisociale, cât și pentru a fi în măsură să reacționeze cu operativitate dacă situația o va impune.
Jandarmii botoșăneni vor desfășura activități preventive și educative pe tot parcursul anului școlar, alături de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, în vederea prevenirii oricăror fapte contravenționale sau penale în rândul elevilor.
Siguranța copiilor este prioritară și de aceea, atât cadrele didactice, cât și elevii trebuie să acorde o atenție deosebită respectării normelor de prevenire a incendiilor.
Publicitate
În prima săptămână de școală, pompierii au desfășurat acțiuni de informare preventivă și educare preventivă în licee, școli și grădinițe, fiind distribuite pliante și sfaturi din cadrul campaniilor “Risc” și “Nu tremur la cutremur”. Acestea au început încă din prima zi a anului școlar 2024 – 2025 și vor continua, chiar și pe timpul vacanțelor.
Ieri, sute de elevi din Darabani, Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești și Coțușca au fost angrenați în activități de informare și educare preventivă, exerciții demonstrative și activități interactive, organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România.
Și dacă tot le-au stârnit curiozitatea și i-au asaltat cu întrebări, pompierii le-au explicat celor copiilor, pe înțelesul lor, despre lucrurile pe care nu trebuie să le facă pentru că sunt periculoase și le-am dat sfaturi despre cum își pot petrece timpul liber aflând informații care le vor fi de folos, în viitor.
Specialiștii ISU Botoșani vor continua și acțiunile de îndrumare și control în instituțiile de învățământ, astfel încât eventualele nereguli constatate să fie eliminate.
De asemenea, vor fi organizate și exerciții care au ca scop formarea unui comportament preventiv specific tipurilor de risc. Pe timpul acestora, va fi exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
În prima săptămână de debut a noului an școlar, specialiștii CPECA Botoșani au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a.
Pentru identificarea şi implementarea celor mai bune soluţii, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi şi cadrele didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul creşterii gradului de siguranţă în mediul şcolar, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor continua derularea acţiunilor şi activităţilor specifice pe tot parcursul anului şcolar 2024 – 2025.
Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și au instituit :
🟠 cod portocaliu, de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la aceeași oră;
🟡 cod galben, până mâine la ora 18:00.
Publicitate
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .
În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.
Publicitate
Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.