Connect with us
Publicitate

Eveniment

Doi botoșăneni au dat foc la gunoaie, dar flăcările au distrus și anexele gospodăriei

Publicat

Publicitate

Două anexe au ars astăzi, în mai puțin de o oră, la Ungureni și Chișcăreni. Deși s-au produs la câțiva kilometri distanță, cele două evenimente au ceva în comun. Ambele incendii au fost provocate după ce proprietarii au aprins focul pentru a distruge resturilor menajere adunate din gospodării și l-au lăsat nesupravegheat. Din cauza vântului, flăcările s-au extins la anexe. La Ungureni, acestea se puteau propaga și la casă. Pompierii din Săveni au intervenit prompt, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, incendiile fiind stinse înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, trebuie respectate următoarele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor:

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;

– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

– colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

Publicitate

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

Publicitate

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cei care refuză testele drugtest și etilotest rămân fără permis până la sosirea probelor din laboratoare. Poate dura între trei și nouă luni

Publicat

Publicitate

După schimbarea legislație care a avut loc săptămâna trecută, în România, cei care refuză testarea cu aparatele din dotarea polițiștilor, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor, a anunțat astăzi IJP Botoșani.

Ca notă a redacției este de remarcat că în România rezultatele analizelor de laborator pot veni într-un termen cuprins între trei și nouă luni, dar polițiștii din toată țara, care precizează că acest lucru nu este de responsabilitatea lor, speră ca înființarea unor noi istituții să urgenteze acest proces.

Polițiștii de la Botoșani au adus o serie de lămuriri având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în sensul că ,,O.U.G nr. 84/2024 lasă fără permis șoferi nevinovați; O.U.G nr. 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice”, pentru a evita interpretări eronate.

Iată clarificările aduse într-un comunicat de presă trimis la redacție de IJP Botoșani:

Anterior definitivării textului și adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparență decizională și, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaște clar intenția de reglementare în domeniul circulației pe drumurile publice.

De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observații cu privire la prevederile proiectului de act normativ.

Publicitate

Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

  1. a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;
  2. b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
  3. c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  4. d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus.

Publicitate

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.

Prin instituțiile juridice prevăzute, legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalți.

Astfel, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor.

Anterior acestor modificări, în situația sus-menționată, pe vechea legislație, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aștepte soluționarea dosarului penal.

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise.

Măsurile sunt diferite de la o țară la alta, însă toate statele au o preocupare și sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, și anume conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliției Române, ci al serviciilor de medicină legală.

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită.

Totodată, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Poliției Române a fost transmisă o informare oficială către Institutul Național de Medicină Legală, pentru a evalua modalitatea de analiză a  probelor și emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoană care depinde de permisul de conducere este nevoită să aștepte o perioadă îndelungată, acest aspect nefiind în competența Poliției Române.

Așadar, Poliția Română a luat în calcul așteptarea îndelungată referitoare la probele biologice, care nu este cauzată de Poliția Română, iar, pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor, au fost luate în calcul aceste aspecte și tocmai de aceea vor fi înființate laboratoare, pentru a scurta perioada de așteptare.

Deși până în prezent, în legislația anterioară, nu era atributul Poliției Române, acum, în noua legislație, există această posibilitate și cu siguranță timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid.

Interesul societății primează în fața interesului oricărui individ.

Atât timp cât există indicii cu privire la posibilul consum de substanțe interzise sau alcool la o persoană care este depistată la volan, acel indiciu trebuie verificat, întrucât acel conducător poate fi un potențial pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Referitor la cazul de anul trecut, intens mediatizat, din Constanța, Poliția Română a învățat ceva după acest eveniment și de aceea a venit cu acest pachet de măsuri legislative, dar și administrative.

La acest moment, există un trend descendent al numărului de accidente și de persoane decedate în România, iar aceste prevederi vor contribui cu siguranță, în continuare, la scăderea numărului de accidente rutiere și a consecințelor grave pe care acestea le produc.

*****

Totodată, în spațiul public, a fost intens mediatizată o petiție, în care se solicită anularea acestei ordonanțe de urgență, întrucât sunt persoane care refuză această testare cu aparatul drugtest sau etilotest.

Reiterăm că este o obligație legală ca cetățenii să se supună acestor testări și există, într-adevăr, opțiunea de a nu efectua testarea, dar în acel moment intervin măsurile administrative, și anume retragerea permisului de conducere, până la primirea rezultatului probelor biologice.

Menționăm faptul că aparatele drugtest nu dau ,,erori”, așa cum sunt numite în spațiul public.

Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului.

15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe.

În ceea ce privește sancționarea contravențională a conducătorului de bicicletă, respectiv trotinetă electrică, atunci când refuză să se supună testării privind consumul de alcool ori substanţe psihoactive, menționăm că, până la modificarea în discuție, conducătorul unui astfel de vehicul era încurajat să refuze testarea privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive, întrucât legislația în vigoare stabilea o sancțiune contravențională doar în cazul celor care se supuneau testării, fiind confirmat consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

Obiectivul reglementării este îmbunătățirea comportamentului în trafic a conducătorilor acestor vehicule.

Răspunderea contravențională are și un rol preventiv – educativ, dincolo de cel punitiv.

De altfel, statistica accidentelor rutiere grave relevă multe pierderi de vieți în rândul acestor participanți la trafic.

Astfel, numai în primele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 300 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 55 de conducători de bicicletă și trotinetă, iar alții 248 au fost răniți grav.

De asemenea, s-a constatat că un procent considerabil dintre conducătorii de biciclete și trotinete electrice implicați în accidente rutiere se aflau la momentul producerii sub influența băuturilor alcoolice.

Conducătorii acestor vehicule au posibilitatea de a alege să respecte prevederile legale  – acceptare voluntară, cunoscând în prealabil că pot fi sancționați contravențional dacă adoptă o conduită contrară legii.

În situația în care aleg, totuși, să nu respecte obligațiile legale, prin aplicarea unei sancțiuni ar putea înțelege că societatea nu încurajează o astfel de conduită – respectarea legii fiind aplicată.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Fiica părintelui Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani, s-a cununat cu alesul inimii

Publicat

Publicitate

Toți tinerii visează și așteaptă cu mare bucurie ziua în care vor deveni mire și mireasă. Ziua nunții este cea mai frumoasă din viaţa lor, este ziua de naștere a unei noi familii. O familie se naște din căutarea și găsirea reciprocă a celor doi tineri, în taina iubirii și a unirii lor în Hristos. În Duminica Sfinților Români, comunitatea din Parohia „Izvorul Tămăduirii” de la marginea municipiului Botoșani a făcut front comun cu emoțiile părintelui paroh Ioan Alupoaiei care și-a lăsat scumpa sa fiică, pe Teofana, unicul copil, în mâinile lui Ovidiu Costea, un tânăr care s-a învrednicit de încrederea și de iubirea fetei. În fața Altarului, mirii au jurat lui Dumnezeu că vor păzi legătura dragostei și a unirii dintre ei până la mormânt, curată, neîntreruptă, dreaptă și cinstită și nu se vor abate de la datoriile lor nici unul, nici altul, urmând ce este plăcut lui Dumnezeu și oamenilor.

Taina Sfintei Cununii a fost oficiată de un sobor impresionat de preoți, în frunte cu părintele Gheorghe Grigorași, din care a făcut parte și părintele Ioan Alupoaiei, vizibil emoționat.

Răspunsurile la strană, extrem de emoționante, au fost oferite de  membrii Grupului psaltic „Macarie Ieromonahul” și de cântărețul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, Simon Petru Mihai.

Nașii de cununie, Ioana și  Lucian Viziteu, au fost martorii și garanții temeiniciei făgăduințelor făcute de viitorii soți unul față de altul și ai trăiniciei legăturii pentru tot restul vieții. Au demonstrat acest lucru atunci când au pus mâna pe cununiile așezate pe capul mirilor de preoții Gheorghe Grigorași și Petru Chirvase.

Un moment cu adevărat înălțător a fost dansul sfânt de la nunta celor doi tineri, Ovidiu și Teofana, care a făcut să vibreze inimile celor prezenți. După ce mâinile lor au fost înfășurate sub epitrahil în semnul unirii veșnice, soborul de preoți, cu mirii și nașii au înconjurat împreună masa de trei ori, ca semn al urmării de către tineri a drumului vieții. „Isaie, dănțuiește…”Sfinților Mucenici…”și Slavă Ție, Hristoase Dumnezeule…” sunt cele trei imnuri înălțătoare, intonate la unison de preoți și cântăreții de la strană, care au sporit emoțiile celor prezenți.

La final, carismaticul părinte Gheorghe Grigorași a ținut o predică memorabilă presărată cu sfaturi prețioase oferite celor doi tineri, Ovidiu și Teofana, care să îi ajute să înmulțească talanții primiți la Taina Sfintei Cununii, pe drumul vieții lor. În stilul său blând, dar ferm, părintele Grigorași a atras atenția și nașilor de cununie asupra rolului pe care îl au în calitate de părinți spirituali și a datoriei care este  similară cu cea a nașilor de botez. Naşii sunt primii care intervin atunci când apar neînţelegeri în familie pentru a salva unitatea şi trăinicia ei și părintele i-a încurajat să facă uz de acest drept oferit prin Taina Sfintei Cununii.

Publicitate

„Tinerii căsătoriți pleacă din casa părintească, unde au avut mai puține griji, luându-și viața pe umerii lor. A te căsători, nu este lucru ușor. Încercăm să-l descoperim pe celălalt de lângă noi, cu care dorim să întemeiem o familie. Noi suntem aici cu nunta în fața altarului pentru trei motive: pentru a înălța o rugăciune lui Dumnezeu la începutul căsniciei, să fie binecuvântare,  pentru a împlini o rânduială înaintea lui Dumnezeu, unirea prin Taina Cununiei,  pentru ca tinerii să păstreze, prin jurământul care l-au făcut, legătura dragostei până la mormânt. Fiecare tânăr, băiat sau fată, când pornește în viața de familie, își dorește să fie fericit alături de cel pe care și l-a ales. Fericirea aceasta se construiește pe doi piloni: pilonul dragostei și pilonul credinței. Credința este aceea care îl cumințește pe om. Când îți vine să faci o faptă rea, credința își aduce aminte că există Dumnezeu și te oprești. Vă îndemn să nu lipsească rugăciunea din casa dumneavoastră, dimineața, seara și ori de câte ori simțiți nevoia. Căutați să mergeți pe calea credinței și a Bisericii și nu veți ajunge rău în viață. Căutați să vă respectați părinții. Din momentul acesta nu mai sunt părinții mei și părinții tăi, ci părinții noștri. De ce a lăsat Dumnezeu nași la cununie? Pentru că, de multe ori, asupra familiei se abat furtuni. Atunci nașii trebuie să intervină. A fi naș nu înseamnă doar să ții două lumânări în fața altarului, să dai bani și să  cânți mulți ani trăiască. Nu s-a terminat cu acestea obligația de naș. Nașii sunt răspunzători de sufletele finilor, trebuie să supravegheze înțelegerea tinerilor”, a spus părintele Gheorghe.

La final, potrivit tradiției, toți cei prezenți au fost omeniți cu dulciuri și sucuri reci, moment propice fotografiilor cu mirele și mireasa.

Publicitate

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșăneanul Cornel Şfaiţer l-a numit pe Mircea Lucescu, primul Ambasador al fotbalului ieşean

Publicat

Publicitate

Antrenorul Mircea Lucescu a primit trofeul ce simbolizează tradiţia fotbalului în Copou, anunţă, pe Facebook, clubul FC Politehnica Iaşi.

Moldovenii afirmă că soţia lui Lucescu, Neli, este originară din Iaşi.

„Mircea Lucescu, primul Ambasador al Fotbalului Ieşean! Marele antrenor, cu 35 de titluri câştigate în cariera de peste 4 decenii, a primit din partea conducătorilor clubului nostru, Cornel Şfaiţer şi Vasile Simionaş, trofeul ce simbolizează tradiţia fotbalului in Copou”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a FC Politehnica Iaşi.

Trofeul i-a fost înmânat de omul de afaceri botoșănean Cornel Şfaiţer, fost finanțator al FC Botoșani, cel care astăzi este președintele clubului ieșean.

Potrivit sursei citate, Mircea Lucescu „este legat de Iasi, soţia sa, Neli, fiind originară din acest oraş”.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

După cireșe şi căpşuni, PEPENELE românesc, la control pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Anunțul Ministerului Agriculturii

Publicat

Publicitate

Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) va verifica pepenele românesc, începând de luni, 8 iulie, în cadrul unor acţiuni de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide la legumele şi fructele proaspete de sezon, în vederea respectării prevederilor legale în domeniu, a anunţat, duminică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), relatează agerpres.ro.

Astfel, până în 31 august a.c., numărul de probe care vor fi verificate va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate.

“Ulterior acţiunii “Cireaşa şi Căpşuna” desfăşurată în perioada 30 mai – 5 iulie, ANF va demara o nouă operaţiune de control tematic numită “Pepenele românesc”, care se va derula în perioada 8 iulie – 31 august. Numărul de probe prelevate prin Programul Naţional de Monitorizare (84 de probe) va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eşantioanele vor fi colectate atât din pieţele bucureştene, cât şi din fiecare reşedinţă de judeţ, în vederea analizării acestora”, a transmis MADR într-un comunicat.

De altfel, ANF, în cadrul Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe şi legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume şi fructe din producţia autohtonă ce vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.

În plus, faţă de această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon care urmăresc respectarea legislaţiei în vigoare şi sancţionarea abaterilor.

MADR transmite că va lua toate măsurile necesare pentru aprovizionarea populaţiei cu o gamă largă de legume şi fructe de sezon, care să corespundă atât din punct de vedere al calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, cât şi din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending