Connect with us

Eveniment

Doi bărbați, din Săveni și Vorona, au murit luna trecută în incendiile care le-au mistuit casele. Zeci de evenimente în ianuarie

Publicat

Publicitate

În luna ianuarie, pe raza județului Botoșani s-au produs 34 de incendii, cu 50% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai grave evenimente s-au înregistrat în localitățile Săveni și Vorona, acolo unde doi bărbați, de 45 respectiv 61 de ani, și-au pierdut viața, după ce casele în care locuiau au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pompierii au constatat că cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse în prima lună din acest an sunt: coș de fum defect/ necurățat de funingine sau neprotejat termic, jar/scântei, mijloace de încălzire defecte/nesupravegheate, instalații electrice defecte, jocul copiilor cu focul și utilizarea focului deschis în spații deschise.

Luna trecută, pe raza județului Botoșani nu s-au înregistrat incendii de vegetație uscată, spre deosebire de anul trecut, când în ianuarie s-au produs 23 de astfel de evenimente.

Mai bine de jumătate dintre incendii au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești.

Publicitate

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe evenimente au fost înregistrate în municipiul Botoșani (cinci incendii), Ștefănești și Săveni (câte trei incendii), Șendriceni, Brăești și Răchiți (câte două incendii).

 

Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire, astfel:

 

§ coșurile de fum:

– verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți părtea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

 

§ sobe:

– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

 

§ instalația electrică/ surse de încălzire electrice:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de current;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede;

– nu amplasați aparatele electrice de încălzire în apropierea materialelor combustibile sau a corpurilor de mobilier;

– nu folosiţi aparate electrice de încălzire cu defecțiuni sau improvizații;

– nu adormiți cu aparatele electrice de încălzire în funcțiune;

– nu amplasați materiale combustibile la mai puțin de un metru față de mijloacele de încălzire;

– opriți funcționarea mijloacelor de încălzire atunci când părăsiți locuința.

§ fumat

 

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune.

Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Județean, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câți bani vei primi prin programul „Rabla”. Anunț oficial de la Ministerul Mediului care îi privește pe toți șoferii

Publicat

Publicitate

Tichetele oferite prin programul „Rabla” pentru persoanele fizice vor suferi modificări odată cu reluarea acestuia. Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat într-o intervenție la Digi24 că vor fi schimbări semnificative, mai ales în ceea ce privește achiziția de mașini electrice, potrivit Mediafax, citat de cluj24.ro.

Ministrul Mediului spune că situația bugetară actuală nu permite finanțarea achizițiilor de autoturisme scumpe, precum cele electrice.

„Înțelegem că oamenii care își cumpără, de exemplu, o mașină electrică, dau o sumă mult mai mare pe mașina respectivă, dar într-o situație bugetară complicată, cum este astăzi România, pur și simplu nu mai există banii la buget pentru a acoperi 7.000-8.000 de euro dintr-o mașină care și ea valorează niște zeci de mii de euro.

Deci, noi o să mergem cu aceste vouchere în ideea, mai degrabă, de a ajunge acolo unde oamenii chiar au nevoie de ele, unde voucherele respective chiar fac o diferență”, a declarat Diana Buzoianu.

Rămân  în vigoare

Deși nu s-a luat încă, o decizie oficială, ministrul Mediului spune că sumele de 12.000 de lei pentru mașinile hybrid și de 10.000 de lei pentru cele pe benzină, valabile înainte de suspendarea programului „Rabla”, rămân în vigoare.

„Da, voucherul de 12.000 de lei și 10.000 de lei vor rămâne. La fel, discuția este pentru voucherile mai ridicate”.

Publicitate

Zilele acestea Ministerul Mediului va lua o decizie finală cu privire la valoarea voucherelor mai ridicate. Diana Buzoianu afirmă că, în princiu va fi o diferență destul de mare pe zona de voucher pentru mașini electrice, pentru că și acel voucher era foarte mare.

Citeste mai mult

Eveniment

Victorie pentru Verginel Gireadă: Tribunalul Botoșani i-a ridicat restricția de a părăsi comuna Mihai Eminescu

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, a obținut astăzi o primă victorie deosebit de  importantă în fața procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Suceava.

Joi, 17 iulie, Tribunalul Botoșani a admis în parte plângerea formulată de edil împotriva ordonanței din 11 iulie 2025, prin care se dispusese prelungirea controlului judiciar pentru încă 60 de zile.

Magistrații au decis să modifice una dintre cele mai restrictive obligații impuse de DNA – aceea care îl obliga să nu părăsească teritoriul comunei Mihai Eminescu.

În urma deciziei, Gireadă are voie să se deplaseze în întreg județul Botoșani, însă nu poate ieși din județ fără acordul prealabil al procurorilor.

Decizia este definitivă, iar instanța a reținut că restul obligațiilor impuse prin Ordonanța din 11 iulie rămân în vigoare. Așadar, primarul trebuie în continuare să respecte condițiile de control judiciar, inclusiv obligația de a informa anchetatorii despre orice deplasare în afara județului.

„Admite în parte plângerea formulată de petentul-inculpat Gireadă Dumitru Verginel (…). Modifică obligația de a nu depăși limita teritorială a comunei Mihai Eminescu, județul Botoșani, în obligația de a nu depăși limita teritorială a județului Botoșani”, se arată în minuta deciziei pronunțate de Tribunalul Botoșani.

Publicitate

Verginel Gireadă este cercetat de DNA – Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar de corupție care a zguduit scena politică botoșăneană în luna aprilie. Procurorii îl acuză că ar fi primit foloase necuvenite în schimbul atribuirii unor contracte publice.

Citeste mai mult

Bucecea

Primăria și Serviciul de Evidență a Persoanelor din Bucecea, redeschise astăzi în spații complet modernizate

Publicat

Publicitate

Administrația din Bucecea marchează o etapă importantă în modernizarea serviciilor publice. Începând de luni, 22 iulie, atât Serviciul de Evidență a Persoanelor, cât și Primăria orașului Bucecea își vor relua activitatea în spații reabilitate complet și dotate la standarde moderne.

Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi și s-a bucurat de prezența unor oficiali de rang înalt, printre care Doina Federovici – secretar al Senatului, deputatul Marius Budăi, Valeriu Iftime – președintele Consiliului Județean Botoșani, vicepreședintele Constantin Bursuc, prefectul Dan Nechifor și subprefectul Gabriel Galan. Lor li s-au alăturat reprezentanți ai administrației locale, ai clerului și ai serviciilor de evidență a populației din județ.

„Am avut onoarea de a inaugura două obiective de importanță majoră pentru comunitatea noastră, într-un moment fără precedent pentru orașul Bucecea”, a explicat primarul Angel Gheorghiu pe pagina de socializare, mulțumind cetățenilor pentru încredere și sprijin.

Concret, a fost inaugurat noul sediu al Serviciului de Evidență a Persoanelor, iar sediul vechi al Primăriei, complet reabilitat, a fost redat circuitului administrativ. Lucrările au fost realizate cu finanțare europeană nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), completată de fonduri din bugetul local.

Edilul a subliniat importanța acestor investiții pentru confortul și demnitatea cetățenilor care apelează la serviciile publice locale, transmițând și un mesaj clar angajaților instituțiilor: „Să fie în slujba cetățeanului cu empatie, responsabilitate și respect.”

Noile spații își vor deschide oficial porțile pentru public începând de luni, urmând ca activitatea administrativă să se desfășoare în condiții moderne, demne de o administrație europeană.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Fără scrupule și ca la ei acasă: Tineri surprinși noaptea în piață, gata să fure de pe tarabele comercianților

Publicat

Publicitate

Intervenție rapidă a Poliției Locale în noaptea de 15 spre 16 iulie, după ce trei adolescenți au fost surprinși de camerele de supraveghere pătrunzând în Piața Centrală din Botoșani.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 01:20, când tinerii au intrat prin zona florarilor și au început să controleze tarabele.

Polițistul local din Dispecerat a observat comportamentul suspect și a alertat imediat patrula mobilă de ordine publică. În mai puțin de două minute, echipajul a ajuns la fața locului și i-a surprins pe adolescenți chiar în momentul în care se pregăteau să fure de pe o tarabă acoperită.

La vederea echipajului, tinerii au fugit fără a reuși să sustragă bunuri. Polițiștii locali au încercat să-i urmărească și să-i identifice pe baza imaginilor video și a informațiilor din Dispecerat, însă aceștia s-au făcut nevăzuți în zonele fără supraveghere.

Evenimentul s-a petrecut în contextul în care, potrivit Poliției Locale, în acea noapte au fost monitorizate zonele sensibile din oraș – inclusiv școli, parcuri, piețe, stații de transport și Centrul Istoric – pentru prevenirea faptelor antisociale.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending